מה הקשר בין עלי באבא וארבעים השודדים למחלקה לחיפוש חריגות שכר

קופה (צילום: Noam Revkin Fenton/flash90)
Noam Revkin Fenton/flash90
קופה

מכירים את הסיפור על עלי באבא וארבעים השודדים? זהו אחד הסיפורים הידועים של אלף לילה ולילה. בין השאר מסופר בו על חבורה של 40 שודדים ששדדו קופה והחביאו את שללם במערה.

קצת פחות מוכר הוא חלקו השני של הסיפור: שנה לאחר ביצוע השוד הזה, הצטרפו לחבורה של 40 השודדים המקוריים עוד עשרים שודדים, כך שמספר חברי הכנופיה גדל ל-60.

אבל הכנופיה לא הסתפקה בכך, ובשנה שלאחר מכן התווספה אליה קבוצה שלישית – והכי פחות מוצלחת – של שודדים, וגם בשנה השלישית הצטרפו שודדים נוספים לחבורת עלי באבא המתרחבת.

כך גדלה הכנופיה לכדי 70 שודדים כמספר מרבי.

האם כל אנשי עלי באבא נשארו לשלב השני והשלישי של צמיחת הכנופיה? אולי כן ואולי לא. ייתכן שחלק מהם חזרו למוטב והחזירו את הכסף, וייתכן שחלקם פרשו לחיים טובים וחוקיים. אבל סביר להניח שחבורת עלי באבא לא הצטמצמה מהותית.

אמנם עלי באבא התראיין לעיתון ה"מדבר" וטען כי ניכרת ירידה במגמת הפשיעה, שכן פחות שודדים מצטרפים לחבורת הפשע של עלי באבא, והזכיר שיש לתת לו פרס על כך שהוא מדרדר פחות אנשים לתרבות רעה.

אבל בפועל, לכולם ברור שהשודדים עשו על הציבור "אבו עלי" ורימו אותו. הרי ברור שיש הרבה יותר פושעים בשלב השני והשלישי של צמיחת הכנופיה, מאשר בדור המייסדים הידוע של 40 השודדים.

אם אתם חושבים שסיפרתי סיפור טיפשי או אווילי, מותר לכם, אבל אתם טועים.

לפני שבוע וחצי פרסמו אנשי אגף השכר והסכמי עבודה במשרד האוצר דוח על חריגות השכר במגזר הציבורי. בדוח מצוין כי מאז הקמת היחידה ב-1997 יש ירידה בחריגות השכר מ-44% ל-12%, ואף מצוין כמה כסף הוחזר למערכת.

כיאה למשרד האוצר, הדוח מציג גרפים נפלאים שמשקפים את הירידה במספר החריגים משנה לשנה. מבחינתם, אמנם יש חריגות שכר, אך יש מקום טוב לאופטימיות ולשמחה, מאחר שהיחידה עושה את עבודתה נאמנה, וכמו שהגרפים מציגים, גם ניכרת מגמת שיפור.

הבעיה היא שכאשר מסתכלים לעומק הדוח מוצאים עיוות עז שעומד בבסיס הדוח, ומגלים שהמתודולוגיה שעליה נבנה הדוח היא מעט בעייתית.

בואו נתחיל למשל, בשאלה מהי בעצם חריגת שכר, לפי הדוח. חריגה מצביעה על מצב שבו יש הבדל של 5% בין השכר בשנה שעברה לשנה הנוכחית.

כלומר, אם היית שודד כבר בשנה שעברה, וגם השנה שדדת באותו אופן וצורה את הקופה הציבורית, ואולי אפילו הצלחת להשיג העלאת שכר של 4%, שכרך לא יירשם השנה כחריג. הרי אתה עצמך כבר שודד ישן, ובדוח הזה בודקים רק שודדים חדשים.

אם במקרה לא החזרת את השכר, או שאולי בטעות דילגו על תלוש השכר שלך, ולא השתנה בו דבר, מיד אתה הופך להיות עובד כשר.

כשמאמצים את דרך החשיבה הזו פתאום רואים שבאמת לפי הדוח הזה, חברת החשמל הפסיקה להיות שודדת, ועובדי חברת החשמל הפכו להיות כולם עובדים כשרים. אפשר רק לתהות איך ייתכן שהשכר הממוצע בחברת חשמל הוא מהגבוהים במשק, ובכל זאת אין חריגות שכר.

כנראה, ורק כנראה – שבחברת החשמל לא קיבלו תוספות חריגות השנה. לעומת זאת, בשנים קודמות הם בהחלט קיבלו, והדוח אף מציין כי בעזרת פעילות להשבת כספים שיזמו אנשי המחלקה הוחזרו לקופת המדינה 37 אלף שקל.

אין ספק שבהחלט מדובר בסוג של הצלחה, אם כי הסכום הזה נשמע קצת נמוך, בטח בהשוואה לסכום עצום של 6.6 מיליון שקל שהשיבה עיריית באר שבע.

בנג'מין ד'יזראלי כתב פעם: יש שלושה סוגי שקרים – שקרים, שקרים ארורים וסטטיסטיקה. כל מה שהממונה על השכר צריך לעשות זה download לאקסל מטבלאות השכר של כל המוסדות, שנתוני השכר שלהם נמצאים אצלו, לבדוק אותם היטב ולזכור שהכסף הזה יוצא מהקופה של כולנו.

כדאי גם שלא יסתפק בבדיקת שינוי של יותר מ-5% בשכר העובדים, מאחר שהנחת העבודה הזו שגויה. למה שלא יבדוק, למשל, כל מי מרוויח הרבה כסף, נניח יותר מ-40-50 אלף שקל בחודש.

השבוע הוצגה בפני אל הנהלת המחלקה שביצעה את הדוח השאלה הבאה: האם נכון שכאשר שכרו של עובד כלשהו חורג, והחריגה אינה מוחזרת וממשיכה גם בשנה שאחריה, היא לא תופיע בשנה שלאחר מכן כחריגה, כיוון שהשכר לא עלה?

והתשובה: "עקרונית זה נכון. יחד עם זאת, במסגרת תכנית העבודה של יחידה האכיפה, מטופלים העובדים שסומנו במסגרת הדוח כ'חורגים לכאורה'.

"לכן, עקרונית, הצפי הוא שהחריגה לא תחזור בשנה הבאה. עם זאת, יש לזכור, כי המשאב האנושי של היחידה מצומצם מאוד, ולכן, לא תמיד נוכל לטפל בשוטף בכל מי שסומן כחורג באותה שנה.

"מעבר לכך, במסגרת בניית תכנית עבודה של היחידה לביקורות עומק, אנו מביאים בחשבון כאחד הפרמטרים גם את מספר הפעמים שהגוף עלה כחורג במסגרת הדיווח השנתי וכמה חורגים היו בגוף".

אין ספק שהמחלקה הממונה על הבקרה על חריגות השכר במשרד האוצר עושה עבודת קודש, ושאנשיה עושים מאמצים רבים להחזיר, ואף מחזירים בפועל כסף לקופה הציבורית. עם זאת, וזו הנקודה החשובה, אי אפשר ליצור מצג שווא ולטעון כי ידי המגזר הציבורי נקיות.

אם אנשי הבקרה על חריגות השכר מתמודדים עם קשיים מול ועדי העובדים, למשל, עליהם להדגיש את הקשיים שעולים, ולא לטאטא אותם מתחת להררי מתודולוגיה שגויה. הרי עצם הפעולה הזו כמוה כנתינת יד להמשך השחיתות ושוד הקופה הציבורית.

אם אנשי המחלקה צריכים משאבים גדולים יותר, כדי שיהיה להם כוח לבצע ביקורת אמיתית – אז פשוט שיאמרו את זה במקום להזכיר לנו "שהמשאב האנושי של היחידה מצומצם מאוד".

ואם יש עוד כמה שיקולים שאנשי המחלקה הממונה על חריגות השכר מביאים בחשבון בפרסום דוח שכזה, למשל אינטרסים שנועדו לפאר את הישגי המחלקה יותר מאשר את הפעולות שבוצעו בפועל, אז חבל. זה הכסף של כולנו.

רק עוד בקשה אחת מאנשי מחלקת הבקרה על חריגות השכר: להבא תשתדלו להימנע מייפוי המציאות והתהדרות בנוצות מרהיבות של טיפול עומק בבעיית חריגות השכר במגזר הציבורי. במקום זאת פשוט צאו לחפש את עלי בבא ו-400 אלף השודדים שלו, ואל תעשו על הציבור אבו עלי.

יהודה אריה מודעי הוא סמנכ"ל כספים בחברה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 850 מילים
כל הזמן // שבת, 17 במאי 2025
מה שחשוב ומעניין עכשיו
היום ה־589 למלחמה ● 58 חטופים עדיין בעזה

דיווח: נתניהו הורה למשלחת להישאר בדוחה, בכיר אמריקאי אומר כי יש התקדמות

דיווח: המשלחות דנות על מתווה של 10 חטופים בפעימה אחת והפסקת אש של חודשיים ● מייה שם: עידן חזר לאמא שלו — אבל הוא עוד לא יודע שפרק ב' מתחיל עכשיו ● מנהיגים ערבים מבטיחים לפעול לשיקום עזה וקוראים להפסקת אש מיידית ● צה״ל הרג פלסטיני שרץ לעבר כוח - נבדק אם מדובר במחבל שהרג את צאלה גז ביום רביעי ● מפגינים למען שחרור חטופים הותקפו ברחובות

עוד 20 עדכונים

טראמפ בריאד: מזל טוב לסוריה

ההתפתחות המעניינת והדרמטית יותר, במהלך ביקור דונלד טראמפ בסעודיה, נוגעת להחלטתו להסיר את הסנקציות מעל סוריה, ולמעשה להעניק "חותמת כשרות" לממשל החדש בדמשק.

אמנם נכונו לממשל החדש בסוריה אתגרים ומהמורות לרוב, אולם הסרת הסנקציות פותחת בפניו את הדרך לסיוע כלכלי בינלאומי, ומדגישה כי נטל ההוכחה הינו על אחמד א-שרע (מוחמד אל-ג'ולאני).

השגריר בדימוס מיכאל הררי הוא עמית מדיניות במיתווים – המכון הישראלי למדיניות-חוץ אזורית ולשעבר שגריר ישראל בקפריסין. הררי כיהן בתפקידים בכירים בחטיבה לתכנון מדיני ובמרכז למחקר מדיני במשרד החוץ. כיום הוא מרצה בחוג למדע המדינה במכללה האקדמית עמק יזרעאל. https://www.mitvim.org.il/he/

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 578 מילים
אמיר בן-דוד
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

עשן בלי גבול

הריחות האיומים משריפות הפסולת הפיראטיות הגיעו השבוע עד תל אביב, אבל גם זה לא יגרום לממשלה לטפל בבעיה ● בין הדיפ סטייט לדיפ סטייק, ספק אם התוכנית הלאומית לביטחון מזון תגיע רחוק ● המכונית שננטשה בינואר ליד כביש 90 עדיין נמצאת שם ● וגם: עיריית ניס מציעה לכם סודה ומים קרים. לא תשתו?

עוד 1,568 מילים ו-1 תגובות

הבן שלי חזר מחו"ל לצו 8 - שיחה לא דמיונית בכלל

"כל הזין במלחמה פוליטית"
אז אתה לא חוזר לצו 8?
"ברור שחוזר"

"בשביל הצוות. אם מישהו מהצוות שלי ייפגע, לא אוכל לחיות עם עצמי".
אבל אתה יודע שהמלחמה הנוכחית תהרוג חטופים ולא תציל אותם? שזו מלחמה פוליטית?
"יודע. אבל הצוות. הם יעשו הכל בשבילי, וגם אני בשבילם".
הם גם יעשו הכל אם תיפול בשבי?


"אמא, תפסיקי".

אבל אתה יודע שהמלחמה הנוכחית תהרוג חטופים ולא תציל אותם? שזו מלחמה פוליטית? "יודע. אבל הצוות. הם יעשו הכל בשבילי, וגם אני בשבילם". הם גם יעשו הכל אם תיפול בשבי? "אמא, תפסיקי"

ד"ר רתם סיון הופמן היא רופאה מומחית לרדיולוגיה אבחנתית. מצנתרת מוח ומנהלת מכון הדימות בבית החולים מאיר. אמא ללוחם בחטיבת הקומנדו (במיל.), לצוער בקורס חובלים ולמתבגרת. ממובילות תנועת "אמא ערה" וחברה בחוג להנעה מדינית של מפלגת הדמוקרטים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2
עוד 734 מילים ו-2 תגובות

למקרה שפיספסת

מצב הרוח
שיחה עם המחזאי והבמאי הלל מיטלפונקט

"אחרי ההתרסקות - המדינה תצטרך להתעורר למשהו חדש"

"פעם היה פה תיאטרון מעניין כי הוא היה חברתי ופוליטי. כלומר, הוא העמיד מראה אל מול החברה והפוליטיקה. היום המראה הפוכה. למעשה, זו לא מראה אלא חדר בריחה" ● הלל מיטלפונקט, מבכירי המחזאים בישראל, מדבר עם תמר מור סלע על המחזה החדש שלו "אמא", מסביר למה הוא אופטימי למרות שהמצב הכללי הוא "איום ונורא" - ולמה היום כבר לא אפשרי להעלות את המחזה "מאמי"

עוד 2,289 מילים

סיפור לשבת ברגע זה אונפרנדתם

אחת לשבוע, בערך, אני מאנפרנד מישהו מחברי הפייסבוק שלי. זה מתחיל הרבה קודם, בהחלטה אם לאשר למישהו שפנה אליי בבקשת חברות בפייסבוק את החברות.

העיקרון המנחה אותי בהחלטה אם לאשר למישהו חברות או לא הוא זה: האם יש פוטנציאל שדברים שהוא כותב או מעלה לדף הפייסבוק שלו יעצבנו וירגיזו אותי. התרגזות והתעצבנות אינן טובות לבריאות, כך קראתי, ובמקרה זה לא מדובר בבריאות תיאורטית אלא ממש בבריאות שלי.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 1,056 מילים ו-1 תגובות

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

המזרח התיכון משנה את פניו - ונראה שהיעדרותה של מדינת ישראל מהשולחן לא מפריעה לאיש ● ארה"ב הסירה את הסנקציות מסוריה: עכשיו נטל ההוכחה הוא על המשטר החדש ● המחתרת הכורדית מתפרקת מנשקה, אך הצרות של הכורדים לא הסתיימו ● והשבוע במזרח התיכון: המהפכה המתקנת של אנואר סאדאת ב-1971

עוד 1,447 מילים ו-1 תגובות

חיוכו הפתייני של המסעדן

הארכיון של רוןזמן ישראל נובר בארכיון של רון מיברג ומפרסם מחדש מבחר מכתבותיו, שקריאה בהן היום מספקת פרספקטיבה איך הגענו עד הלום ● והשבוע: בחזרה לעיתונות של תחילת שנות התשעים, שהזניחה את ביקורת המסעדות והפכה את מדורי האוכל לתפלים וחסרי טעם

עוד 2,197 מילים ו-1 תגובות
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
נֶצַח 259

ראש הממשלה בנימין נתניהו מבטיח כמעט בכל נאום ש"נצח ישראל לא ישקר" ומייד חוזר לשקר

עוד 1,161 מילים

כחצי שנה אחרי שהוציא צווי מעצר נגד ראש הממשלה ושר הביטחון לשעבר בשל ביצוע לכאורה של פשעי מלחמה, עושה רושם שבית הדין הפלילי הבינלאומי מנסה לרדת מהעץ הגבוה עליו טיפס בהחלטה התקדימית הזו ● השבוע שוב פסק בית הדין לטובת ישראל, אחרי פסיקה נוספת לפני כשלושה שבועות ● האם יש קשר בין המהלכים הללו לבין הסנקציות שהטיל הנשיא טראמפ על בית הדין? ● פרשנות

עוד 719 מילים ו-1 תגובות

בן גביר בשירות נטורי קרתא

השר לביטחון לאומי הבחין בגרפיטי של דגלי אש"ף בשכונה של נטורי קרתא בבית שמש, ובמקום פרצה מהומה ● אנשי הפלג הזניח הזה זכו לפתע ליחסי ציבור שלא חלמו עליהם, והסרטונים מההתגוששות הפכו מייד לוויראליים ● עבור קבוצה חרדית קיצונית שמסרבת לקבל תקציבים מהמדינה שהיא לא מכירה בה, ברור שמדובר באירוע שהוא מכרה זהב - והתרומות רק יגברו מעתה בקצב מהיר ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2
עוד 682 מילים ו-2 תגובות
היום ה־588 למלחמה ● 58 חטופים עדיין בעזה

צה"ל: החלו מהלכי הפתיחה למבצע "מרכבות גדעון"

צה"ל אישר: בשבועות האחרונים הוכנס מזון ודלק לרצועת עזה ● דיווח: ממשל טראמפ מקדם תוכנית להעברת מיליון פלסטינים מעזה ללוב ● מקור המעורה בפרטים: "בקטאר מתוסכלים מצוות המו"מ הישראלי, התרשמו שהגיע כדי להכשיל את השיחות ולמצוא הצדקה לחידוש המלחמה״ ● התכתבויות בין פלדשטיין לאוריך מאוגוסט 2024 חושפות שהועסק על ידי נתניהו ונכח בדיונים

עוד 47 עדכונים

קאראווג'ו חוזר לרומא, והמציאות מדממת כמו בציוריו

תערוכת קאראווג'ו הגדולה נפתחה בבירת איטליה ימים ספורים לאחר מותו של האפיפיור פרנציסקוס, והיא מתקיימת בין מסע הלוויה חסר תקדים בהיקפו, הפגנות המוניות ביום חג לאומי, ותורים אינסופיים למוזאון ● באולמות ארמון ברבריני, הדרמה בציוריו של גדול ציירי המאה ה-17 מוכיחה שגם 400 שנה אחרי מותו, הצייר האיטלקי הוא במאי קולנוע שהקדים את זמנו ● שאול אדר במסע אחר חלוץ סגנון הבארוק

עוד 2,306 מילים

מהדרכת תיירים לשכר מינימום: מורי הדרך שוב נשארו מאחור

מיכל הלכה ללמד במכללה, טל התחילה לעבוד בבית אבות, ויאנה מלמדת מרחוק – רוב מורי הדרך לתיירים מחו"ל לא חזרו למקצוע ● רק עשרות מתוך כ־2,000 חזרו להדריך בהיקף משמעותי, בעוד רבים אחרים מתקיימים משכר מינימום או מדמי אבטלה ● הארגונים המייצגים אותם הגישו לממשלה הצעות להסבות מקצועיות וליצירת תעסוקה ייעודית – אך רובן נגנזו או לא קודמו כלל

עוד 2,694 מילים ו-3 תגובות

בזמן שהעיניים על עזה, צה"ל החל ליישם בגדה את "מודל רפיח"

מתחת לרדאר, צה"ל פינה את כל האוכלוסייה מאזור "משולש הטרור" - מחנות הפליטים ג'נין, טולכרם ונור א-שאמס - על מנת שהכוח הלוחם יוכל לפעול שם באין מפריע ● "הגענו למציאות מאד בעייתית מבחינה ביטחונית", אומר לזמן ישראל קצין בכיר, "כל כניסה הפכה למבצע, עם לחימה בדרך אל היעד וממנו. זה לא הותיר לנו ברירה אלא ללכת למודל של פינוי אוכלוסייה וטיהור מבית לבית" ● פרשנות

עוד 920 מילים ו-2 תגובות

וושינגטון מרכיבה את המזרח התיכון מחדש

בעוד ראש הממשלה מצהיר כי המלחמה לא תיעצר, ארה"ב מנהלת מגעים עם איראן, חמאס והחות'ים, ומקדמת נורמליזציה עם סוריה – ללא מעורבות ישראלית ● בזמן ששליחו של טראמפ קובע עובדות בשטח, נתניהו נאחז בסיסמאות ישנות ובפנטזיות על "ניצחון מוחלט" ● פרשנות

עוד 1,327 מילים
סגירה
בחזרה לכתבה