JavaScript is required for our website accessibility to work properly. בדרך הבטוחה לסופה מושלמת: העולם על סף מיתון ובישראל חוששים מדעיכה הדרגתית | זמן ישראל
סוחרים בבורסה בניו יורק ברקע הירידות באירופה, 15 במרץ 2023 (צילום: AP Photo/Seth Wenig)
AP Photo/Seth Wenig
בדרך הבטוחה לסופה מושלמת

העולם על סף מיתון ובישראל חוששים מדעיכה הדרגתית

מהומה תנודתית מתחוללת בבורסות בעולם – והפער לרעת ת"א מתחילת השנה הצטמצם לפחות מול ארה"ב ● שווקי העולם יצאו משיווי משקל עם ריבית, אינפלציה ושיעור התעסוקה הגבוהים, כך שהכלים המוניטריים פחות אפקטיביים ● התוצאה: כיסוח במחירי נדל"ן וני"ע ● אם יתממשו הנבואות השחורות ביותר, המחאה בישראל תהפוך למאבק על תנאי הקיום הבסיסיים

עריכה

כלכלת ישראל עומדת בפני אפשרות של סופה מושלמת: האטה כלכלית בחו"ל לצד הפחד משינוי משטרי. בשלב ההשלכות, יהיה קשה לבודד את הסיבות כדי להבין מהו הגורם המקומי ומהו הגלובלי. מה שבטוח, בעולם הבעיות הן כלכליות טהורות, בעוד שאצלנו מדובר בחבלה במזיד של אדריכלי החקיקה המשפטית.

גם הפיגור שנפתח לרעת הבורסה בתל אביב מאז הבחירות מתחיל להצטמצם, לפחות בהשוואה למדדים בארה"ב, ולעומת אירופה הוא עדיין משמעותי. נגיד בנק ישראל הזהיר השבוע מכך שהרפורמה תחליש את המוסדות ואת הכלכלה.

במקביל לאזהרה הקונקרטית הזו, האינדיקציות הכלכליות בארץ די משתלבות עם המצב בחו"ל. כך, למשל, השבוע הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה דיווחה על קפיצה שנתית של 71% במספר דורשי העבודה בהייטק.

תומכי המהפכה המשפטית תמיד יוכלו לומר שהנסיגה בישראל היא בסך הכול השתקפות של החולשה העולמית. בימים אלה הבנקים בישראל מדווחים על רווחי שיא של בסביבות 25 מיליארד שקל לשנה החולפת. הרווחים האלה הושגו גם בעזרת האופן המכעיס שבו הבנקאים שמרו לעצמם את רווחי הריבית הגבוהה על ההלוואות, בלי לגלגל את ההטבה למפקידים.

גם הבורסה בתל אביב כבר לא בפיגור גדול כל כך אחרי המדדים בחו"ל, כפי שהיה במשך תקופה ארוכה מאז הבחירות. תומכי המהפכה תמיד יוכלו לומר שהנסיגה בישראל היא בסך הכול השתקפות של החולשה העולמית

לקוחות שהגיעו לבנק סיליקון ואלי (SVB) גילו שהבנק קרס וכספם הוקפא, 10 במרץ 2023 (צילום: AP Photo/Jeff Chiu)
לקוחות שהגיעו לבנק סיליקון ואלי (SVB) גילו שהבנק קרס וכספם הוקפא, 10 במרץ 2023 (צילום: AP Photo/Jeff Chiu)

הודות לרגולציה הדוקה – ולתיאבון נמוך יחסית לסיכונים – אין חשש ליציבות הבנקים והם נחשבים לעמידים יחסית לחשש מהידבקות בהתלקחות הגחלים שמאיימות לאכל בנקים בחו"ל.

מנגד, ממשלות המערב הוכיחו בקורונה ובמשברים קודמים שהן יודעות להכניס את היד לכיס בהרחבה תקציבית או לשכנע את הבנקים המרכזיים להדפיס כסף בהרחבה מוניטרית כשצריך. כך גם בימים האחרונים, ארה"ב ואירופה מראות שהן לא יתנו לבנקים שקרסו או נקלעו לקשיים ליפול. אין חיה כזו.

אתמול נסגרה עסקה לרכישת קרדיט סוויס על ידי יריבו השווייצרי יו.בי.אס בתיווך ממשלת שווייץ, שמנסה לעצור את כדור השלג שמאיים על כלכלת העולם. העסקה נעשתה ברבע משווי הסגירה של הבנק בשישי האחרון והבורסה באירופה צפויה לפתוח בירידות שערים עם חשש למרחץ דמים של ממש.

את המצב בשווקי העולם בתקופה האחרונה אפשר להגדיר כנזיל. הבורסות מאותתות שהכלכלות המפותחות בדרך לנסיגה ולמיתון של ממש. הבעיה היא שהמשקים המפותחים יצאו משיווי משקל והחוקים הרגילים כבר לא תופסים במצב הזה.

מצד אחד, הריבית כבר גבוהה. מצד שני – גם האינפלציה והתעסוקה, כך שהכלים המוניטריים הרגילים פחות אפקטיביים. התוצאה היא כיסוח של מחירי הנכסים, בין שמדובר בנדל"ן או בניירות ערך.

הבורסות מאותתות על מיתון. הבעיה היא שהמשקים יצאו משיווי משקל: הריבית כבר גבוהה וכך גם האינפלציה והתעסוקה. הכלים המוניטריים הרגילים פחות אפקטיביים

גם בארץ מעריכים שהנגיד צפוי להעלות את הריבית בסוף החודש ברבע אחוז לשיעור של 4.5%, בשים לב למה שיעשה הנגיד בארה"ב בהחלטת הריבית שתהיה לפני כן.

הנגיד הישראלי גם העריך שלנוכח האינפלציה העיקשת בישראל, תהליך התאמת המחירים יהיה כואב. במלים אחרות, תשלומי המשכנתאות ימשיכו להעיק מאוד על החשבון השוטף של משקי הבית. עם זאת, בבנק הפועלים העריכו השבוע כי נגיד הפד בארה"ב עשוי להתחיל להוריד את הריבית עוד השנה.

בנק ישראל (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)
בנק ישראל (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)

"משהו במערכת נשבר"

"העלאות הריבית יסתיימו רק כשמשהו יישבר במערכת ודי ברור שמה שאנחנו רואים בשבוע האחרון זה שמשהו במערכת הפיננסית נשבר", אומר גיא בית־אור, כלכלן ראשי בפסגות. "זה מה שקורה כשמעלים ריבית מהר ולרמות גבוהות – זה גובה מחיר במערכת הבנקאית", הוסיף.

בכדור הבדולח שלו נשקפת חשרת עננים אך לא ברור באיזה מצב צבירה היא תנחת על הקרקע. בלי להתייחס להשלכות המהפכה המשפטית, הוא מעריך שישראל תרגיש את ההאטה בכלכלה הגלובלית בכל מקרה.

"זה האירוע הבלתי צפוי הכי צפוי שיש כי אף פעם לא תדע איזה צורה זה ילבש. המשבר או האירוע המתגלגל עדיין קורה. לא יודעים מה יהיה בהמשך. קרדיט סוויס האירופי צריך עזרה ופירסט ריפבליק האמריקאי גם זקוק לעזרה ונמצא בדרך לקריסה.

"מערכת הבנקאות בישראל חד־משמעית יציבה וזה הוכח במשבר הקודם של 2008. אבל ישראל היא לא אי, אנחנו מושפעים כמו כולם. נקבל את זה דרך המטבע, דרך השווקים והמיתון העולמי, שגם אנחנו ניכנס אליו. כן או לא רפורמה, האטה דרמטית בפעילות הכלכלית אמורה להגיע בכל מקרה".

"זה האירוע הבלתי צפוי הכי צפוי שיש. אף פעם לא תדע איזה צורה זה ילבש. קרדיט סוויס האירופי צריך עזרה ופירסט ריפבליק האמריקאי גם זקוק לעזרה"

נתוני מניית קרדיט סוויס על שלט ברצפת המסחר בבורסה בוול סטריט, ניו יורק. 15 במרץ 2023 (צילום: AP Photo/Seth Wenig)
נתוני מניית קרדיט סוויס בבורסה בוול סטריט, ניו יורק. 15 במרץ 2023 (צילום: AP Photo/Seth Wenig)

"כך נוצרים האטה ומיתון"

הסקטור הראשון שסופג את פגיעת ההאטה הוא זה שהכי נהנה מהגאות בקורונה – ההייטק. בית־אור חושב שזו התפתחות טבעית לאחר ההידוק המוניטרי שהחל באביב הקודם. "העלאות הריבית ייבשו את הנזילות בשוק ההייטק העולמי והשוק המקומי הוא נגזרת של זה. 12% מכוח העבודה פה הוא בהייטק – וזה המגזר הדומיננטי בייצוא שירותים.

"נראה פיטורים, האטה בהכנסות ממיסים, שוק הנדל"ן יוכה מכמה כיוונים אחרי שעושר רב זרם בקורונה לחברות האלה והייתה תקופת קסם בטכנולוגיה העולמית ואנשים קנו פה דירות עם משכנתאות של 10 ואפילו 15 מילון שקל, כך שעכשיו תהיה פגיעה בסגמנט דירות היוקרה, וגם במשרדים.

"יהיו פיטורים, האטה בהכנסות ממיסים, שוק הנדל"ן יוכה מכמה כיוונים אחרי שהרבה עושר זרם בקורונה לחברות טכנולוגיה. נראה פגיעה בסגמנט של דירות יוקרה וגם במשרדים"

"נטילת המשכנתאות בכלל יורדת דרמטית בגלל הריבית הגבוהה ויש ירידה ברכישות ובמחירים, וקשיי נזילות שהולכים וגוברים אצל הקבלנים שיש להם הרבה מאוד חוב למחזר בעלות יקרה יותר ועם מחירי דירות יורדים. ככה נוצרת האטה כלכלית וכניסה למיתון".

מה כל זה אומר עלינו, משקי הבית?
"הצרכן הפרטי חייב להאט כי האינפלציה גבוהה מצד אחד ושוחקת את כוח הקנייה, והריבית הרבה יותר גבוהה אז משלמים יותר על משכנתה ועל הלוואות על רכישות רכבים מצד שני. האינפלציה והריבית פועלות בתנועת מלקחיים על הצרכן הישראלי וכל הדברים האלה מייצרים סביבת האטה ומיתון כלכלי".

האם הנגיד ימשיך להעלות ריבית?
"השבוע פורסם מדד גבוה ועולה השאלה האם הגענו לנקודה שבה למרות האינפלציה הגבוהה בנק ישראל ימשיך להעמיס עלינו העלאות ריבית. התשובה היא שתלוי מה יקרה בשבוע הקרוב בשווקים הגלובליים.

"אם הם ימשיכו לרדת, הפד כבר לא יעלה ריבית בשבוע הבא ואז גם בנק ישראל לא יעלה בעקבותיו בסוף החודש. אנחנו בעין הסערה, העולם בנקודה בעייתית. תשואות האג"ח נופלות (והמחירים שלהן עולים, ע"ש).

"לכאורה מה שנסיק מזה זה שהריבית כבר יורדת בפועל ונצפה לראות את זה בירידה בריביות על המשכנתה – אבל מה שקורה כרגע זה שאנחנו על ספו של משבר ברמה העולמית שלא ברור היקפו. בתקופות כאלה הבנקים לאו דווקא ירצו לגלגל אלינו את הירידה בריבית".

"אנחנו בעין הסערה. תשואות האג"ח נופלות ולכאורה בפועל הריבית כבר יורדת ונצפה להוזלה במשכנתה, אבל על ספו של משבר עולמי הבנקים לא יגלגלו את ההורדה אלינו"

שר המשפטים יריב לוין בוועדת החוקה של הכנסת, 16 בינואר 2023 (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
שר המשפטים יריב לוין בוועדת החוקה של הכנסת, 16 בינואר 2023 (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)

תרחיש המהפכה

לצד כל אלה, יש גם את העניין הקטן של המהפכה המשפטית. יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, חושש שזה אכן הפקטור הבולט שמעמיד בסיכון ממשי את הכלכלה הישראלית כרגע.

"בנק ישראל יצא בתחזית צמיחה של 3% לשנה הקרובה ואני משער שהם יורידו את זה. מרבית החזאים רואים צמיחה איטית יותר או אפילו קיפאון בתוצר. אני לא חושב שהקטע של מערכת הבנקאות העולמית, שהדליקה את השווקים, תדביק בנקים בישראל, הם מאוד איתנים, אז מכאן אין חשש למיתון.

"אני מחזיר את הכדור לרפורמה המשפטית. אתה יכול לראות תרחיש פסימי של חוסר וודאות, פגיעה בדירוג האשראי של ישראל וירידה בהשקעות ופסימיות כללית שבהחלט יכולה למתן את הפעילות הכלכלית, את הצריכה הפרטית ואת ההשקעות בהייטק, שגם ככה מושפע לרעה ממה שקורה בעולם. הכול תלוי לאן ילך השסע הזה בעם.

"אפשר בהחלט לראות שאם תתקבל פשרת הנשיא והפצצה המתקתקת הזו מנוטרלת, שאנחנו לא קרובים למיתון, אם כי כן התמתנות בפעילות. בתרחיש השלילי, תעלה ההסתברות לצמיחה שנתית שלילית".

"אני מחזיר את הכדור לרפורמה שתגרום לחוסר ודאות, לפגיעה בדירוג האשראי, לירידה בהשקעות ולפסימיות כללית שיכולה למתן את הפעילות, הצריכה וההשקעות בהייטק"

שלט בכפר סבא במסגרת
שלט בכפר סבא במסגרת "יום החרפת המאבק" במהפכה המשפטית, 16 במרץ 2023 (צילום: מחאת קפלן)

תרחיש הנבואות השחורות

בטווח הנראה לעין בדרך חזרה לשיווי המשקל המיוחל, יש עוד כברת דרך לנסיגה בפעילות הכלכלית ולירידות בבורסות, אם כי אף אחד לא יכול להתחייב באיזה שיעור וכמה זמן זה יימשך.

אולם, אם יתממשו הנבואות השחורות ביותר, אלה שצופות לישראל נפילה מהירה או שקיעה איטית, הרי שבסוף הדרך – אחרי שהמוחות הטובים ובעלי הכישורים או הממון יברחו מכאן – יישארו רק אלה שאין להם חלופה מעבר לים. או אז, המחאה הנוכחית תיראה כסוג של מותרות בהשוואה למחאה הבאה, שתהיה על הדברים הבסיסיים יותר – לחם, עבודה.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
עוד 1,217 מילים
כל הזמן // יום חמישי, 14 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

פצוע אנוש מפגיעת רחפן נפץ בראש הנקרה, 3 במצב קל

בג״ץ: המידע החדש שהעבירה היועמ״שית לא ישנה את ההחלטות בנוגע לגופמן ● דיווח: ראש שב״כ הביע חששות מהטיית הבחירות והורה לארגון להתמקד בכך בתקופה הקרובה ● דגל התורה דוחה את הצעת הקואליציה נגד פיזור הכנסת; "שבענו ממעשי סרק שנועדו למרוח זמן ולהסחת הדעת" ● נתניהו העיד במשפט דיבה נגד עיתונאים: מצבי הולך ומשתפר והוא בעשירון העליון של סולם הבריאות

לכל העדכונים עוד 27 עדכונים

אחיו החילוני של הרבי מלובביץ' יוצא לאור

בסוף השבוע האחרון, ב-8 במאי (ובתאריך העברי: י"ג באייר), ציינו חסידי חב"ד 74 שנים למותו של ישראל אריה לייב שניאורסון – דמות שכמעט אינה מוכרת לציבור הרחב.

ככל שמעמיקים בסיפור חייו, קשה לא לחוש כי מדובר באחת הדמויות החריגות, המרתקות והטרגיות ביותר שצמחו מתוך משפחת הדמות הרבנית אולי המוכרת ביותר בדור האחרון, מנחם מנדל שניאורסון, הרבי מלובביץ'. 

מנדי שפירו הוא יוצר ומפיק טלוויזיה (עכשיו קרוב, מחובר/ת ועוד), בן 27 ואב לילד. בוגר ישיבות ומכון הסמכה לרבנות. דתל"ש. כותב בנושאי יהדות ודתות, היסטוריה, פילוסופיה, פסיכולוגיה, תרבות, אקטואליה ופוליטיקה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 741 מילים

צה"ל הבטיח לבג"ץ תחקיר על לחימת נשים, אבל מסרב לומר מה עלה בגורלו

בפסק הדין התקדימי על פתיחת כלל התפקידים לנשים, בג"ץ הסתמך על הודעת צה"ל שלפיה מתקיים תחקיר עומק על לחימת נשים במלחמה ● אלא שבמשך שבועיים דובר צה"ל סירב להשיב מתי החל התחקיר, מי מוביל אותו ומתי יפורסמו מסקנותיו ● בינתיים, הלחץ הפוליטי נגד שילוב לוחמות רק גובר

לכתבה המלאה עוד 1,041 מילים

ירושלים - אפשר גם אחרת

לרגל יום ירושלים, המיוחדת והמסוכסכת בערים, אבקש להעלות על נס אי של שפיות – הסניף המקומי של ימק"א הבינלאומית (YOUNG MEN'S CHRISTIAN ASSOCIATION – אגודת הגברים הנוצרים הצעירים).

כשחנך את המקום ב-1933 הלורד אדמונד אלנבי, הגנרל הבריטי שהוביל את כיבוש ירושלים מידי העות'מנים בשנת 1917, הכריז:

טובה הרצל היא גמלאית של משרד החוץ. שרתה כקצינת קישור לקונגרס בשגרירות ישראל בוושינגטון, הייתה השגרירה הראשונה של ישראל במדינות הבלטיות לאחר התפרקות בריה"מ, ופרשה אחרי כהונה בדרום אפריקה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
כ'משתמש' קבוע בבריכת ימק"א אני חש בעצמי כמה נכונים הדברים שנכתבו כאן. הלוואי שהמציאות הימק"אית של 'שבת אחים גם יחד', יהודים, מוסלמים ונוצרים, תקרין גם לחלקים אחרים של העיר וימק"א לא תיש... המשך קריאה

כ'משתמש' קבוע בבריכת ימק"א אני חש בעצמי כמה נכונים הדברים שנכתבו כאן. הלוואי שהמציאות הימק"אית של 'שבת אחים גם יחד', יהודים, מוסלמים ונוצרים, תקרין גם לחלקים אחרים של העיר וימק"א לא תישאר מובלעת. מחשבה שעלתה בי בעקבות הקריאה: ימק"א היא אומנם סמל לסובלנות וליברליזם, אבל אל נשכח שהיא הוקמה על בסיס מגדרי גברי (Man) ודתי-נוצרי.

לפוסט המלא עוד 576 מילים ו-1 תגובות

חזבאללה מנסה להחזיר את ישראל למלכודת המשוואות

מאז הפסקת האש, חזבאללה מנסה לשקם את ההרתעה באמצעות ירי לעבר כוחות צה"ל והימנעות מירי על יישובים ● מבחינת ישראל, זו בדיוק הנקודה שבה צריך לעצור את חזרת "מדיניות המשוואות", לפני שההבלגה שוב תהפוך למגבלה אסטרטגית בגבול הצפוני ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 577 מילים

למקרה שפיספסת

סוציולוגיה ומשפט בהתמודדות עם מיידי אבנים בגדה המערבית

לאחרונה פורסם כי מפקד פיקוד המרכז, אלוף אבי בלוט, אמר בשיחה סגורה ביחס לפלסטינים מיידי אבנים, כי מדובר בטרור ואף הוסיף: "בשנת 2025 הרגנו 42 זורקי אבנים על כבישים".

בסטטיסטיקה של האלוף בלוט נכלל כנראה עאמר רביע, נער פלסטיני בן 14 ובעל אזרחות אמריקאית, שנהרג בשישה באפריל 2025 בעיירה תורמוסעיא. לפי הודעת דובר צה"ל, הכוח הצבאי "זיהה שלושה מחבלים אשר יידו סלעים לעבר כביש מהיר עם רכבים אזרחיים. הלוחמים ירו לעבר המחבלים שהיוו סכנה על האזרחים, חיסלו אחד מהם ופגעו בשני המחבלים הנוספים". אביו של הנער טען שנמצאו בגופו 11 פצעי ירי. ממצאי בדיקה או חקירה של האירוע טרם פורסמו.

אל"מ (מיל') ד"ר לירון ליבמן הוא חבר בקבוצת המחקר "תמרור-פוליטוגרפיה". הוא עו"ד, מגשר ומרצה מן החוץ במכללת ספיר ובאוניברסיטה העברית, ולשעבר ראש מחלקת הדין הבינלאומי בצה"ל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 626 מילים ו-1 תגובות
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

תגובות אחרונות

הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

ממבחן הריח נשאר רק הסירחון

המבוכה בבג"ץ סביב תהליך מינויו של רומן גופמן היא עדות נוספת למוסד אחר שקרס: מוסד ה"כך לא עושים", שפעם שם קץ למינויים מופרכים בלי להידרש למנופים משפטיים ● כוחה של המחאה הציבורית הידלדל ותש, ובהיעדרה מכשירים כל שרץ אפשרי: מראש שב"כ בעל ניגודי עניינים לכאורה, דרך חברת ועדת מינויים שבנה עבריין נמלט, ועד ראש מוסד שנפל רבב חמור בשיקול דעתו ● חלקים בעיתונות זורמים עם זה, משום מה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 909 מילים

שתי החלטות תכנוניות הזכירו השבוע למי שייכים משאבי הטבע

במדינה שרוב הזמן נראית כמו תאונת שרשרת תכנונית, שבוע שבו גופי התכנון הבכירים מקבלים החלטות ראויות בשני צמתים קריטיים אינו אירוע מובן מאליו ● בנגב ובכינרת הירוקים חוו השבוע כמה רגעים של נחת, אבל המרוויח האמיתי הוא הציבור שיוכל לטייל על שפת האגם בצפון ולשאוף אוויר בדרום בלי שריאותיו יתמלאו אדי נפט

לכתבה המלאה עוד 901 מילים

שמונה שעות של דיון בעתירה נגד מינוי ראש המוסד הבא הפכו למעין חקירה נגדית ● השופט שטיין צידד בהחלטת הוועדה המייעצת, השופטת ברק-ארז ראתה בפגמים ההליכיים עילה לביטול, והשופט גרוסקופף התלבט בין כשל ערכי למקצועי ● התוצאה הייתה החלטה חריגה של העליון לרדת לחקר האמת העובדתית, תוך התעלמות מוחלטת משאלת סבירות החלטתו של ראש הממשלה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,310 מילים

יהדות התורה וש"ס שוברות את הכלים אבל יודעות שאין להן באמת לאן ללכת

האולטימטום של הרב לנדו וקריסת חוק הפטור מגיוס סוללים את הדרך לבחירות בספטמבר ● הרחוב החרדי אולי זועם על נתניהו, ודרעי כבר מתכנן קמפיין סליחות וגן עדן, אבל הדיבורים על ברית היסטורית עם המרכז-שמאל הם עורבא פרח ● כשבנט, לפיד וליברמן דורשים שוויון בנטל, המפלגות החרדיות מבינות שגט מנתניהו עלול לעלות להן במנדטים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,209 מילים ו-1 תגובות

הקרב על עתיד הכסף עובר לסנאט

לכאורה, חוק "הבהירות" הוא עוד אירוע משעמם שנועד להסדיר את שוק הקריפטו בארה"ב ● בפועל, מדובר בקרב אימתנים רווי אמוציות, אחד החשובים שהתנהלו על השליטה בכסף: מצד אחד הבנקים, שאינם מוכנים לוותר על כוחם; ומצד שני קהילת הקריפטו, הנתמכת על ידי משפחת טראמפ רוויית ניגודי העניינים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 801 מילים

התרגיל התמוה של משרד הביטחון לטובת פמי

מעקב זמן ישראל אגף השיקום במשרד הביטחון ממשיך לשלם לחברת פמי פרימיום עבור שירותי בקרת חשבונות בהיקף של מיליוני שקלים, ללא מכרז, תוך הישענות על מכרז של חיל הרפואה ● גישור כזה בין מכרזים מנוגד לכאורה למנהל תקין, וגם להוראות המפורשות של המכרז המדובר ● בעבר התחייב משרד הביטחון כמה פעמים לצאת למכרז חדש, אחרי שהמכרז הקודם נפסל ● משרד הביטחון: "נוהל פטור מגישור הופעל עד דצמבר 2025”

לכתבה המלאה עוד 1,170 מילים

מבקר מטעם בלפור

עו"ד מיכאל ראבילו, שייצג את הליכוד, את הממשלה ואת נתניהו בשורת הליכים רגישים, עשוי להתמנות למבקר המדינה ● אם ייבחר, הוא עלול להיכנס לתפקיד כשהוא כבול להסדר ניגוד עניינים רחב־היקף ● מי שאמור לבקר את מוקדי הכוח עלול להיות מנוע מלעסוק בחלק ניכר מהם ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 796 מילים ו-2 תגובות

איראן מתנהלת ללא "מבוגר אחראי" מתפקד

מאז שנפגע בטהרן, מוג'תבא חמינאי לא נראה בציבור, אבל משמרות המהפכה מתאמצים לשדר שהוא עדיין שולט ● הדיווחים על פגישות ללא תמונות נועדו לייצר רציפות שלטונית וצבאית ● אלא שהניסוחים הזהירים והוויכוחים בצמרת מרמזים על משטר שפועל בשם מנהיג שלא ברור עד כמה הוא מתפקד ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 706 מילים

המלחמה בחזירים בחיפה ירדה למחתרת

בשקט מוזר ובלי לעדכן את הציבור, רשות הטבע והגנים פרשה מהפרויקט המשותף עם עיריית חיפה לצמצום החיכוך עם החזירים בעיר ● הפקח הייעודי עזב, הדוח החודשי חדל להתפרסם והחשש הוא שבלי פיקוח ובלי שקיפות לא יהיה מה שירסן את הירי ברחובות ● עיריית חיפה: "ממשיכים לפעול באופן מקצועי ואחראי. מספר מקרי המתת החזירים ירד לכ־10 בחודש"

לכתבה המלאה עוד 1,566 מילים ו-1 תגובות

בלי הכרזה רשמית, הסיפוח סביב ירושלים דוהר קדימה

אין הכרזה רשמית, אבל הסיפוח סביב ירושלים מעמיק בקצב מואץ ● דוח חדש של "עיר עמים" מתאר כיצד התנחלויות, כבישים חדשים, מחסומים, צווי הריסה ואלימות מתנחלים מבתרים את המרחב הפלסטיני למובלעות מנותקות ודוחקים ממנו את תושביו ● כעת המדיניות הזו עלולה להתרחב גם לשטחי A ו־B ולאיים על מיליוני פלסטינים בגדה המערבית

לכתבה המלאה עוד 1,640 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.