JavaScript is required for our website accessibility to work properly. הזמן הירוק: בין שתי ערים | זמן ישראל
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

בין שתי ערים

בגבול חולון-תל אביב התרחש נס קטן: 20 דונם של חניון קולפו והפכו לטבע ● שנה לרכבת הקלה בגוש דן: הרבה נוסעים מרוצים והמון בת ימים מאוכזבים ● בתחנת רכבת האוניברסיטה סוף סוף יש צל, אבל רק בשעות מסוימות ● והאלמוגים מתחילים לשלם את מחיר התחממות המים במפרץ אילת

פריחה אביבית בבריכת החורף של חולון (צילום: ליאב שלם)
ליאב שלם
פריחה אביבית בבריכת החורף של חולון

1

הפעם האחרונה שביקרתי כאן הייתה לפני כ-30 שנה, כשביקשתי להוציא רישיון לטוסטוס והגעתי לשיעורי רכיבה. אימוני שיווי המשקל התקיימו על משטח האספלט רחב הידיים שסמוך למשרד הרישוי בגבול תל אביב-חולון. מכאן גם יצאנו בטור מסודר לרכיבה ברחובות הסמוכים, ואחר כך לטסט עצמו.

חלק ניכר ממדבר האספלט העצום ההוא כבר לא קיים. במעשה שהוא כמעט נס, הוא הפך ירוק. "קילפנו מגרש חנייה של 20 דונם והפכנו אותם לטבע", אומר ליאב שלם, אקולוג ואדריכל נוף, שהוביל את הפרויקט בהזמנת עיריית חולון.

שלם קיבל כרטיס פתוח לשחזר בחניון הלוחמים את בריכת החורף ההיסטורית שהייתה שם הרבה לפני הטוסטוסים, ובחורף האחרון נערכה ההשקה החגיגית. קוביית אספלט עבה הושארה במרכז המתחם כדי לספר מה היה כאן פעם.

שלם קיבל כרטיס פתוח לשחזר בחניון הלוחמים את בריכת החורף ההיסטורית שהייתה שם הרבה לפני הטוסטוסים. קוביית אספלט עבה הושארה במרכז המתחם כדי לספר מה היה כאן פעם

לבקר בבריכת חורף בשיא הקיץ זו חוויה מאתגרת. בריכות חורף, מעצם הגדרתן, עונתיות: בחודשי החורף הן מתמלאות מי גשמים ומשמשות בית לשלל צמחים, עופות נודדים ובעלי חיים חובבי מים.

מה שבחורף מהווה פינה ירוקה אפופה בשאון קרקורים, הופך בקיץ למקום יבש ושקט. זה בדיוק רגע המבחן של הבריכה: האם מחוץ לעונה היא משדרת הזנחה ועזובה, או ממשיכה להיות פינת טבע קסומה, רק אחרת.

בריכת החורף בחולון – כשעוד הייתה מגרש חנייה, וכעת אחרי שהפכה לפיסת טבע (צילום: ליאב שלם)
בריכת החורף בחולון – כשעוד הייתה מגרש חנייה, וכעת אחרי שהפכה לפיסת טבע (צילום: ליאב שלם)

בריכת החורף החדשה של חולון עמדה בכבוד במבחן הקיץ שערכתי לה לפני מספר ימים יחד עם יריב בן-דב, מנהל מערך איכות הסביבה והקיימות בעירייה. השבילים הנקיים, מרפסת התצפית ומשטח הדק המיועד ליוגה מזמינים ונאים גם כשהבריכה חפה מכל טיפה.

כל זה קורה בלב סביבה אורבנית קשוחה ומפויחת במיוחד: משרד הרישוי עדיין שם, כמו גם מה שנותר מהחניון הגדול, ומשלימים את התמונה מרכז תפעולי של עיריית תל אביב ומתחם לתיקון ג'יפים. לא בדיוק התפאורה שטבע משגשג בה בדרך כלל. דווקא בגלל זה, חתיכת הטבע שעיריית חולון התעקשה ליצור בולטת כמו שושנה בין חוחים.

החשיבות לא רק אסתטית ואקולוגית: האזור הזה זוהה כמועד להצפות מסוכנות. בריכת החורף תוכננה כך שתקלוט את מי הגשמים שניתכים על הכבישים הסמוכים

החשיבות לא רק אסתטית ואקולוגית: האזור הזה זוהה כמועד להצפות מסוכנות. בריכת החורף תוכננה כך שתקלוט את מי הגשמים שניתכים על הכבישים הסמוכים. המים שמגיעים מזוהמים מהכביש עוברים דרך ביו-פילטר וממלאים את הבריכה. לתושבי השכונה ולתלמידי בתי הספר הסמוכים יש מוקד ירוק, ולעיר יש שריון הגנה מפני ההצפות שישראל טעמה מנחת זרוען בשנים האחרונות ועוד תטעם בגדול בעתיד.

במרחק נגיעה מהבריכה החולונית משתרעת אזהרה מפני מה שעלול לקרות במהלך הזמן אם לא תהיה הקפדה רצופה על תחזוקה וניקיון. מדובר בבריכת החורף ששוכנת מהצד התל אביבי של קו הגבול, ששוקמה ונחנכה על ידי עיריית תל אביב לפני כשש שנים.

גם על הפרויקט ההוא היה אחראי ליאב שלם, גם שם נעשתה עבודה מצוינת, אבל כשעברתי מהצד החולוני לתל אביבי התמלאתי דכדוך: הבריכה הפכה למזבלה. מכולה עמוסה בפסולת כמעט חסמה את שביל הגישה, השביל עצמו היה משובץ שקיות ובקבוקים, והבריכה היבשה הייתה מלאה רהיטים ישנים וגרוטאות.

בריכת החורף התל אביבית הפכה למזבלה, בטרם העירייה ניקתה אותה (צילום: אביב לביא)
בריכת החורף התל אביבית הפכה למזבלה, בטרם העירייה ניקתה אותה (צילום: אביב לביא)

זמן קצר אחרי שעדכנתי את עיריית תל אביב במצב, יצרו איתי קשר אנשי אגף שפ"ע ולמחרת כבר שלחו תמונות המעידות שבמקום בוצע ניקיון יסודי. זה בהחלט מבורך, אבל מעיריית תל אביב אפשר לצפות שלא תזדקק לפנייה מעיתונאי כדי לדאוג לתחזוקה שוטפת של אתר טבע עירוני. מעיריית תל אביב נמסר כי "העירייה תקפיד על המשך תחזוקה במקום באופן מסודר".

שלם לא חושש שלבריכה החולונית יהיה גורל דומה בעוד כמה שנים: "ההבדל הוא שהבריכה בחולון נצפית מהכבישים ומהסביבה, הציבור מגיע, הקהילה אימצה אותה. בתל אביב, הקהילות רחוקות, בתי הספר לא כאן.

"החיבור לקהילה הוא סופר חשוב כדי לשמור על התחזוקה של המקום. אנחנו מחפשים דרך להנגיש יותר גם את הבריכה התל אביבית. כרגע, בשביל להיכנס אליה צריך להגיע לקצה המתחם של משרד הרישוי וזה רחוק מעינו של הציבור וכשזה המצב, אז גם התחזוקה לא מספקת".

"זו יצירה מאפס של מערכת אקולוגית. יצרנו טבע ממש יש מאין. ממצב של מגרש חנייה למצב של מערכת אקולוגית פעילה שגם פותרת בעיה של מי נגר והצפות"

לדברי שלם, הפרויקט החולוני מושך עניין גם בזירה הבינלאומית: "זו יצירה מאפס של מערכת אקולוגית. יצרנו טבע ממש יש מאין. ממצב של מגרש חנייה למצב של מערכת אקולוגית פעילה שגם פותרת בעיה של מי נגר והצפות.

"זה תקדים שאפשר לחקות אותו בעוד מקומות, מה עוד שהיום יותר מתמיד אנחנו יודעים שמרחבי הטבע הם מרחבים מרפאים שיוצרים רגיעה. עם כל מה שקורה מסביב, התושבים פשוט צמאים למקומות כאלה".

פריחה אביבית בבריכת החורף של חולון (צילום: ליאב שלם)
פריחה אביבית בבריכת החורף של חולון (צילום: ליאב שלם)

אבל איך באמת אפשר להירגע בין כביש ראשי, משרד הרישוי ומוסכים?
"חלק מהתכנון הנופי שלנו התבסס על טופוגרפיה שיוצרת מיסוך מהמרחב האורבני. שתלנו קנים שאמורים ליצור עוד מיסוך. צריך לראות את הפרויקט עוד שנה, כשהקנים יעלו ויגדלו וייצרו את ההפרדה. המטרה היא ליצור בלב העיר ניתוק של האדם מהמרחב האורבני עד כמה שניתן".

2

השקת הרכבת הקלה בתל אביב בקיץ שעבר לוותה מצד אחד בציפיות שנגעו בשמים – ככה זה כשמחכים למשהו כל כך הרבה שנים – ומנגד בנבואות זעם שחזו כישלון מהדהד. בתום שנה של פעילות אפשר לומר שהמציאות, כמנהגה לא פעם, התמקמה אי שם באמצע.

התכונה החיובית הבולטת ביותר של הרכבת היא חווית הנסיעה האיכותית. בכל מדגם לא מייצג שערכתי בין משתמשי הרכבת הוזכרה המילה 'אירופה'. הנסיעה ברכבת נוחה ורגועה. מיזוג האוויר המשובח חוצץ בין הקרונות הצוננים למציאות המהבילה שבחוץ.

באורח אירוני, הכישלון היחסי במספר הנוסעים – רק 90-100 אלף ביום לעומת תחזיות של יותר מ-200 אלף – מעניק לנוסעי הרכבת פטור מהצפיפות הגוברת שמאפיינת את המרחב הציבורי בישראל.

באורח אירוני, הכישלון היחסי במספר הנוסעים – רק 90-100 אלף ביום לעומת תחזיות של יותר מ-200 אלף – מעניק לנוסעי הרכבת פטור מהצפיפות הגוברת שמאפיינת את המרחב הציבורי בישראל

עיון במקבץ הנתונים שפרסמה מפעילת הרכבת "תבל" לרגל יום השנה מעלה שכמעט כולם מרוצים מהקו האדום – חוץ מתושבי בת ים. אם מבין כלל הנוסעים 93% מרוצים מהשירות, הרי שבקרב תושבי בת ים רק 85% מרוצים בעוד 15% ציינו במפורש שהם אינם מרוצים. מבין כלל הנוסעים רק 5% לא ימליצו לחבריהם לנסוע ברכבת הקלה, ומבין תושבי בת ים – 25%.

אנשים נוסעים ברכבת הקלה בתל אביב, 6 בספטמבר 2023 (צילום: Miriam Alster/Flash90)
אנשים נוסעים ברכבת הקלה בתל אביב, 6 בספטמבר 2023 (צילום: Miriam Alster/Flash90)

הסיבה ידועה: האיטיות המשוועת שבה הרכבת נוסעת במקטע העל-קרקעי שמחבר בין בת ים ליפו ומשם לתל אביב. כמי שמדווש על בסיס יומי לצד הרכבת בשדרות ירושלים ביפו, אני יכול להעיד שהיא מתקדמת בקצב הליכה רגלית של אדם לא אתלטי במיוחד. לקראת הכניסה לתל אביב היא יורדת אל מתחת לפני הקרקע ומתחילה לדהור, אבל עד אז סבלנותם של הבת ימים פוקעת.

זה המחיר שתושבי בת ים משלמים על ההתנגדות של האוצר למנהור מלא של הקו מסיבות תקציביות. במפלס הקרקע באזור עירוני צפוף יש רמזורים, צמתים, ומפגש מועד לפורענות עם הולכי רגל ורוכבי אופניים וקורקינטים חשמליים.

זה המחיר שתושבי בת ים משלמים על ההתנגדות של האוצר למנהור מלא של הקו מסיבות תקציביות. במפלס הקרקע באזור עירוני צפוף יש רמזורים, צמתים, ומפגש מועד לפורענות עם הולכי רגל ורוכבי אופניים

ככל שחולף הזמן, הרכבת מקבלת יותר העדפה ברמזורים, מגבירה בהדרגה את המהירות וזמן הנסיעה מתקצר: בחודש הראשון להפעלה משך הנסיעה בין תחנות הקצה (בת ים ופתח תקווה) עמד על שעה וחצי, כיום הוא הצטמצם לשעה ו-13 דקות, ועד סוף השנה מתכננים לקצר אותו לשעה ו-7 דקות. איטי, אבל פחות.

הנסיעה האיטית נועדה גם למנוע תאונות, ולפחות במישור הזה נרשמה הצלחה: עד היום לא נהרג אפילו אדם אחד כתוצאה ממפגש עם הרכבת. כל מי שמכיר את הכאוס התנועתי המוכר בשם יפו – עם צעירים ואפילו ילדים שדוהרים במהירות עצומה ועם אפס שיווי משקל על דו-גלגליים ממונעים – חשש שכניסתה של הרכבת תהפוך את שדרות ירושלים לשדה קטל. זה לא קרה.

במהלך השנה הראשונה להפעלת הרכבת נרשמו 10 התנגשויות עם רוכבי אופניים ו-5 עם הולכי רגל, כשהנזקים מסתכמים ב-2 פצועים קל-בינוני ו-16 פצועים קל. השנה הראשונה סומנה כבעלת פוטנציאל הסכנה הגדול ביותר בגלל החידוש במרחב העירוני והצורך להתרגל אליו. אם עברנו אותה יחסית בשלום, מותר להסתכל קדימה באופטימיות.

הרכבת הקלה בפתח תקווה, אוגוסט 2023 (צילום: אבשלום ששוני/פלאש90)
הרכבת הקלה בפתח תקווה, אוגוסט 2023 (צילום: אבשלום ששוני/פלאש90)

אז אם הכול טוב (חוץ מהאיטיות המשוועת בבת ים), איפה ההמונים? הנוסעים אולי מדברים על אירופה, אבל בינתיים זו אירופה עם כוכבית: בעוד ערי המטרופולין באירופה מכוסות על ידי רשת של קווים, כאן לפי שעה יש רשת של חפירות וקו פעיל אחד בלבד.

הנוסעים אולי מדברים על אירופה, אבל בינתיים זו אירופה עם כוכבית: בעוד ערי המטרופולין באירופה מכוסות על ידי רשת של קווים, כאן לפי שעה יש רשת של חפירות וקו פעיל אחד בלבד

עבור מי שגר בסמוך לתוואי הרכבת – למשל, תושבי רמת גן שעובדים בתל אביב – הרכבת היא תשתית משנת חיים. אם אתם גרים בכל נקודה אחרת על מפת המטרופולין, תיאלצו להמתין בסבלנות – המון סבלנות – עד שהקו הירוק והסגול יצטרפו אל הקו האדום.

3

אחרי שנים של תלונות והבטחות, רכבת ישראל סוף סוף סיימה את התקנת ההצללה בתחנת רכבת האוניברסיטה בתל אביב.

טוב, לא בדיוק סיימה: מתברר שהשמש לא נטועה במקום אחד בשמיים, וכרגע ההצללה מגינה על הנוסעים רק בשעות הצוהריים. בשעות שבהן קרני השמש נוחתות בזווית אלכסונית יותר, הם ממשיכים להיחרך.

הצללת הרציפים בתחנת רכבת האוניברסיטה בתל אביב (צילום: רכבת ישראל)
הצללת הרציפים בתחנת רכבת האוניברסיטה בתל אביב (צילום: רכבת ישראל)

מנכ"ל הרכבת שיקו זנה מבטיח שבשבועות הקרובים יותקנו רפפות בצידי הרציפים שיספקו צל גם בשעות הבוקר ואחר הצהריים. בשורה של תחנות אחרות – למשל יד השמונה בחיפה, שנעדרת צל לחלוטין – העבודות אפילו לא התחילו.

ברכבת מציגים פרויקט רב-שנתי שבסיומו רוב התחנות יהיו מוצללות, אבל הקצב צריך להיות הרבה יותר מהיר: לא מדובר בזוטות אלא בשיקול מכריע עבור נוסעים רבים אם להעדיף את הרכבת או את המכונית הפרטית.

ברכבת מציגים פרויקט רב-שנתי שבסיומו רוב התחנות יהיו מוצללות, אבל הקצב צריך להיות הרבה יותר מהיר: לא מדובר בזוטות אלא בשיקול מכריע עבור נוסעים רבים אם להעדיף את הרכבת או את המכונית הפרטית

4

בשיחה שקיימנו בשלב מוקדם יותר של הקיץ, פרופ' נדב ששר מקמפוס אילת של אוניברסיטת בן-גוריון הביע אופטימיות: למרות ההתחממות חסרת התקדים של המים במפרץ אילת, הוא רצה להאמין ששונית האלמוגים לא תיפגע. השבוע מפלס האופטימיות שלו ירד.

"לצערי, חלק מהאלמוגים מלבינים, גם בעומק 5-7 מטרים", הוא כתב וגיבה את ההודעה במקבץ תמונות שצולמו באזור המצפה התת ימי.

האלמוגים המלבינים במפרץ אילת באזור המצפה התת-ימי
האלמוגים המלבינים במפרץ אילת באזור המצפה התת-ימי

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,504 מילים ו-2 תגובות
כל הזמן // יום שישי, 15 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

בניסיון להתמודד עם רחפני הנפץ, צה"ל הצטייד ב־158 אלף מטרים רבועים של רשתות מגן

הצבא הודיע שהוא פועל לרכוש עוד 188 מטרים רבועים של רשתות ● ארבעה פצועים, בהם אחד במצב אנוש, מפגיעה של רחפן נפץ של חזבאללה בראש הנקרה ● צה"ל הודיע שנכשלו ניסיונות לשגר טילי קרקע–אוויר זעירים לעבר כלי טיס של הצבא בדרום לבנון ● בוושינגטון החל הסבב השלישי של השיחות בין ישראל ללבנון ● שר החוץ של ארצות הברית: טראמפ דן עם נשיא סין לגבי איראן

לכל העדכונים עוד 47 עדכונים
סקר זמן ישראל
הסקר השבועי
YT
של יוסי טאטיקה

ארבעה חודשים לבחירות, הרוב המכריע כבר יודע למי יצביע

הישראלים כבר בחרו באיזה צד של המפה הפוליטית הם נמצאים, והפכו את הבחירות הקרובות לקרב על תזוזות פנימיות ● סקר חדש של יוסי טאטיקה מגלה שבוחרי גוש הקואליציה יותר שומרים אמונים למפלגות שלהם, בעוד שבמרכז-שמאל עדיין מתלבטים איזה פתק לשים בקלפי ● ובינתיים בסקר המנדטים נמשך התיקו בין בנט לנתניהו

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 284 מילים

מאפגניסטן לירושלים - פרק שני במסע משפחתי

בדצמבר 1928 הגיע סבא שלי, ראובן בצלאל זצ"ל, יחד עם הוריו, לירושלים. היה זה בסופו של מסע תלאות שנמשך קרוב לחודשיים. המסע החל בעיר הראת שבאפגניסטן ועבר דרך ערי איראן, עיראק וסוריה. על המסע עצמו אפשר לקרוא בפוסט "מאפגניסטן לירושלים דרך איראן, סיפורו של מסע משפחתי". 

כל מסע נמדד גם ברגע שבו מגיעים ליעד.

דפנה צרויה היא אזרחית ותיקה, תל אביבית. פעילה ויזמית חברתית. נציגת תל אביב במועצת האזרחים הוותיקים הארצית, שהוקמה על ידי הגוינט וקרן דליה ואלי הורביץ. בעלת הפודקאסט "בטל בשישים", שבו יחד עם שני שותפים מדברים על הגיל השלישי מזווית ייחודית ועם הומור.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,085 מילים
אמיר בן-דוד

פרילנסרים פלסטינים מוצאים מפלט מהמלחמה בחללי עבודה משותפים המופעלים על ידי גנרטורים ● בין תקיפות אוויריות להפסקות חשמל, הם ממשיכים לספק שירותי תכנות ועיצוב ללקוחות בחו"ל כדי להבטיח את הישרדות משפחותיהם בצל הקריסה הכלכלית

לכתבה המלאה עוד 997 מילים

אחיו החילוני של הרבי מלובביץ' יוצא לאור

בסוף השבוע האחרון, ב-8 במאי (ובתאריך העברי: י"ג באייר), ציינו חסידי חב"ד 74 שנים למותו של ישראל אריה לייב שניאורסון – דמות שכמעט אינה מוכרת לציבור הרחב.

ככל שמעמיקים בסיפור חייו, קשה לא לחוש כי מדובר באחת הדמויות החריגות, המרתקות והטרגיות ביותר שצמחו מתוך משפחת הדמות הרבנית אולי המוכרת ביותר בדור האחרון, מנחם מנדל שניאורסון, הרבי מלובביץ'. 

מנדי שפירו הוא יוצר ומפיק טלוויזיה (עכשיו קרוב, מחובר/ת ועוד), בן 27 ואב לילד. בוגר ישיבות ומכון הסמכה לרבנות. דתל"ש. כותב בנושאי יהדות ודתות, היסטוריה, פילוסופיה, פסיכולוגיה, תרבות, אקטואליה ופוליטיקה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
9

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
מצטער להגיד לך אבל אף אחד לא ניסה לטשטש ועוד יותר הרבי מלובביץ בעצמו שלח אליו חסידים על מנת שילמדו איתו וגם יטפלו בהוצאה לאור של מאמריו ועוד יותר כותב המאמר שכח לציין שהרבי בעצמו היה מד... המשך קריאה

מצטער להגיד לך אבל אף אחד לא ניסה לטשטש ועוד יותר הרבי מלובביץ בעצמו שלח אליו חסידים על מנת שילמדו איתו וגם יטפלו בהוצאה לאור של מאמריו ועוד יותר כותב המאמר שכח לציין שהרבי בעצמו היה מדען ולמד באוניברסיטת סורבון שהייתה נחשבת בזמנו לאחת מהיוקרתיות בעולם והיה חווט בחיל הים האמריקני ויש ספינה שלמה שהוא היה החווט שלה (חווט זה מי שמתכנן איפה כל חוט יהיה בספינה על מנת לקצר בזמן מקום ואנרגיה ושהספינה תוכל לפעול באופן מיטבי) ועוד יותר שאם תסתכל ברשימות של הרבי מלובביץ תראה שהוא מסביר שם הרבה מאוד חוקים פיזיקלים ומתמטים וכדומה אבל ככה זה כאשר דתל"ש מוצא סיבה למסיבה על חשבון חסידות חב"ד שאין כמוה בעולם

צריך להבין שהרבי מלובביץ תמיד אמר שאין יהודי חילוני. לא שייך לומר על יהודי שהוא חול . מכיוון שכל יהודי הוא קדוש. חלק אלוקה ממעל ממש. כשאחת העירה לרבי איך הרבי לא מתעייף שעות לחלק דולרי... המשך קריאה

צריך להבין שהרבי מלובביץ תמיד אמר שאין יהודי חילוני. לא שייך לומר על יהודי שהוא חול . מכיוון שכל יהודי הוא קדוש. חלק אלוקה ממעל ממש. כשאחת העירה לרבי איך הרבי לא מתעייף שעות לחלק דולרים . אמ

לתשומת לב הכותב ישראל אריה לייב היה גר בתל אביב ביחד עם קבוצה של חסידי חב"ד שהיו החברים שלו והיו לומדים איתו יחד עוד מהימים שלהם יחד ברוסיה למשל היה לו שיעור קבוע וכמו כן היו יושבים לש... המשך קריאה

לתשומת לב הכותב ישראל אריה לייב היה גר בתל אביב ביחד עם קבוצה של חסידי חב"ד שהיו החברים שלו והיו לומדים איתו יחד עוד מהימים שלהם יחד ברוסיה
למשל היה לו שיעור קבוע וכמו כן היו יושבים לשיחות יחד עם נחום גולדשמיד שהיה בן גילו והם היו עוד שכנים מאותו עיירה (הם גרו באותו בניין )
אז להגיד שחסידי חב"ד הסתירו אותו לא בדיוק נכון

במשך שנים ארוכות היו חסידים בארץ ישראל שקיבלו הוראות מאחיו הרבי מיליובאוויטש לגבי ביקור בקבר שלו בצפת

לאחר פטירתו של אחיו הרבי חסידי חב"ד עושים כל דבר בשביל להמשיך להתקשר לאחיו הרבי לכן יותר ויותר הולכים לקבר שלו ביום פטירתו וכמו כן חסידים נוסעים למקום מגוריו באנגליה להגיד תפילה

מאמר מעניין. ישנן עובדות הלוקות בחסר לרבות- בכל מה שנוגע לקשר של אחיו של הרבי מליובאוויטש אליו ואל חסידות חבד, המאמר לוקה בחסר עד מאוד. מצרפת כאן קישור לערך שלו בתוך חבדפדיה. ממליצה לכל... המשך קריאה

מאמר מעניין. ישנן עובדות הלוקות בחסר לרבות- בכל מה שנוגע לקשר של אחיו של הרבי מליובאוויטש אליו ואל חסידות חבד, המאמר לוקה בחסר עד מאוד. מצרפת כאן קישור לערך שלו בתוך חבדפדיה. ממליצה לכל הקוראים לעיין שם ולגלות אדם עצום ומיוחד עד מאוד!

https://chabadpedia.co.il/index.php/%D7%99%D7%A9%D7%A8%D7%90%D7%9C_%D7%90%D7%A8%D7%99%D7%94_%D7%9C%D7%99%D7%99%D7%91_%D7%A9%D7%A0%D7%99%D7%90%D7%95%D7%A8%D7%A1%D7%95%D7%9F

כנראה שעבודת המחקר של הכותב החצוף היתה חלקית. הרבי מעולם לא הסתיר וממילא גם חסידיו את הקורות את אחיו. ודרך אגב היה להם עוד אח אותו הכותב לא הזכיר אפילו ברמז. הרבי דיבר על אחיו והוד בקרב... המשך קריאה

כנראה שעבודת המחקר של הכותב החצוף היתה חלקית. הרבי מעולם לא הסתיר וממילא גם חסידיו את הקורות את אחיו. ודרך אגב היה להם עוד אח אותו הכותב לא הזכיר אפילו ברמז. הרבי דיבר על אחיו והוד בקרב חסידי חב"ד לקרוא לילדים בשמו ולעלות לציונו בצפת ואם הכותב יתעניין הוא יגלה עוד הרבה דברים מעניינים שאף אחד לא מסתיר

לפוסט המלא עוד 741 מילים ו-9 תגובות

למקרה שפיספסת

סוף סוף אפשר להבין מה התקציב עושה לכיס שלנו

אתר חדש בשם "התקציב שלי" משתמש בכלי AI כדי להציג לכל אזרח ניתוח אישי של השפעת התקציב על הכיס, מהעלאת המע"מ ועד הקיצוצים בשירותים האזרחיים ● המייסד דני גיגי, מנכ"ל פורום הדיור הציבורי, רוצה להפוך את ספר התקציב מכלי אטום למנגנון של שקיפות, מעורבות ציבורית והשפעה פוליטית

לכתבה המלאה עוד 832 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

תגובות אחרונות

צה"ל הבטיח לבג"ץ תחקיר על לחימת נשים, אבל מסרב לומר מה עלה בגורלו

בפסק הדין התקדימי על פתיחת כלל התפקידים לנשים, בג"ץ הסתמך על הודעת צה"ל שלפיה מתקיים תחקיר עומק על לחימת נשים במלחמה ● אלא שבמשך שבועיים דובר צה"ל סירב להשיב מתי החל התחקיר, מי מוביל אותו ומתי יפורסמו מסקנותיו ● בינתיים, הלחץ הפוליטי נגד שילוב לוחמות רק גובר

לכתבה המלאה עוד 1,041 מילים

חזבאללה מנסה להחזיר את ישראל למלכודת המשוואות

מאז הפסקת האש, חזבאללה מנסה לשקם את ההרתעה באמצעות ירי לעבר כוחות צה"ל והימנעות מירי על יישובים ● מבחינת ישראל, זו בדיוק הנקודה שבה צריך לעצור את חזרת "מדיניות המשוואות", לפני שההבלגה שוב תהפוך למגבלה אסטרטגית בגבול הצפוני ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 577 מילים
הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

ממבחן הריח נשאר רק הסירחון

המבוכה בבג"ץ סביב תהליך מינויו של רומן גופמן היא עדות נוספת למוסד אחר שקרס: מוסד ה"כך לא עושים", שפעם שם קץ למינויים מופרכים בלי להידרש למנופים משפטיים ● כוחה של המחאה הציבורית הידלדל ותש, ובהיעדרה מכשירים כל שרץ אפשרי: מראש שב"כ בעל ניגודי עניינים לכאורה, דרך חברת ועדת מינויים שבנה עבריין נמלט, ועד ראש מוסד שנפל רבב חמור בשיקול דעתו ● חלקים בעיתונות זורמים עם זה, משום מה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 909 מילים

שתי החלטות תכנוניות הזכירו השבוע למי שייכים משאבי הטבע

במדינה שרוב הזמן נראית כמו תאונת שרשרת תכנונית, שבוע שבו גופי התכנון הבכירים מקבלים החלטות ראויות בשני צמתים קריטיים אינו אירוע מובן מאליו ● בנגב ובכינרת הירוקים חוו השבוע כמה רגעים של נחת, אבל המרוויח האמיתי הוא הציבור שיוכל לטייל על שפת האגם בצפון ולשאוף אוויר בדרום בלי שריאותיו יתמלאו אדי נפט

לכתבה המלאה עוד 901 מילים

שמונה שעות של דיון בעתירה נגד מינוי ראש המוסד הבא הפכו למעין חקירה נגדית ● השופט שטיין צידד בהחלטת הוועדה המייעצת, השופטת ברק-ארז ראתה בפגמים ההליכיים עילה לביטול, והשופט גרוסקופף התלבט בין כשל ערכי למקצועי ● התוצאה הייתה החלטה חריגה של העליון לרדת לחקר האמת העובדתית, תוך התעלמות מוחלטת משאלת סבירות החלטתו של ראש הממשלה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,310 מילים

יהדות התורה וש"ס שוברות את הכלים אבל יודעות שאין להן באמת לאן ללכת

האולטימטום של הרב לנדו וקריסת חוק הפטור מגיוס סוללים את הדרך לבחירות בספטמבר ● הרחוב החרדי אולי זועם על נתניהו, ודרעי כבר מתכנן קמפיין סליחות וגן עדן, אבל הדיבורים על ברית היסטורית עם המרכז-שמאל הם עורבא פרח ● כשבנט, לפיד וליברמן דורשים שוויון בנטל, המפלגות החרדיות מבינות שגט מנתניהו עלול לעלות להן במנדטים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,209 מילים ו-1 תגובות

הקרב על עתיד הכסף עובר לסנאט

לכאורה, חוק "הבהירות" הוא עוד אירוע משעמם שנועד להסדיר את שוק הקריפטו בארה"ב ● בפועל, מדובר בקרב אימתנים רווי אמוציות, אחד החשובים שהתנהלו על השליטה בכסף: מצד אחד הבנקים, שאינם מוכנים לוותר על כוחם; ומצד שני קהילת הקריפטו, הנתמכת על ידי משפחת טראמפ רוויית ניגודי העניינים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 801 מילים

התרגיל התמוה של משרד הביטחון לטובת פמי

מעקב זמן ישראל אגף השיקום במשרד הביטחון ממשיך לשלם לחברת פמי פרימיום עבור שירותי בקרת חשבונות בהיקף של מיליוני שקלים, ללא מכרז, תוך הישענות על מכרז של חיל הרפואה ● גישור כזה בין מכרזים מנוגד לכאורה למנהל תקין, וגם להוראות המפורשות של המכרז המדובר ● בעבר התחייב משרד הביטחון כמה פעמים לצאת למכרז חדש, אחרי שהמכרז הקודם נפסל ● משרד הביטחון: "נוהל פטור מגישור הופעל עד דצמבר 2025”

לכתבה המלאה עוד 1,170 מילים

מבקר מטעם בלפור

עו"ד מיכאל ראבילו, שייצג את הליכוד, את הממשלה ואת נתניהו בשורת הליכים רגישים, עשוי להתמנות למבקר המדינה ● אם ייבחר, הוא עלול להיכנס לתפקיד כשהוא כבול להסדר ניגוד עניינים רחב־היקף ● מי שאמור לבקר את מוקדי הכוח עלול להיות מנוע מלעסוק בחלק ניכר מהם ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 796 מילים ו-2 תגובות

איראן מתנהלת ללא "מבוגר אחראי" מתפקד

מאז שנפגע בטהרן, מוג'תבא חמינאי לא נראה בציבור, אבל משמרות המהפכה מתאמצים לשדר שהוא עדיין שולט ● הדיווחים על פגישות ללא תמונות נועדו לייצר רציפות שלטונית וצבאית ● אלא שהניסוחים הזהירים והוויכוחים בצמרת מרמזים על משטר שפועל בשם מנהיג שלא ברור עד כמה הוא מתפקד ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 706 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.