JavaScript is required for our website accessibility to work properly. לוחמות צה"ל נשלחות לקרב בציוד שלא תוכנן עבורן | זמן ישראל
לוחמת בצה"ל (צילום: דובר צה"ל)
דובר צה"ל
לוחמת בצה"ל
לוחמות צה"ל נשלחות לקרב בציוד שלא תוכנן עבורן

המלחמה בגזרה הלא נכונה

20.9% מהכוח הלוחם בצה"ל הן נשים – אך המדים, האפודים והנעליים שהן מקבלות זהים לאלו של הגברים, רק במידות קטנות יותר ● הגזרות אינן מותאמות למבנה הגוף הנשי, ובמרבית המקרים גם אין אפשרות לבחירה או התאמה ● הפער הזה פוגע לא רק בנוחות – אלא גם בביצועים ובבטיחות ● אף שצה"ל מזהה את העלייה החדה במספר הלוחמות, ציוד ייעודי עדיין לא פותח ● בצבאות אחרים בעולם – זה כבר קרה

עריכה

הורים לחיילות בצה"ל מכירים את השגרה המוזרה הבאה: בימי שישי, אחת לכמה שבועות, כשהחיילות חוזרות הביתה – צריך לרוץ איתן לתופרת השכונתית ולסדר את המדים. לא באופן חד־פעמי, אלא שוב ושוב. כמעט בכל שכונה בישראל יש תופר או תופרת, ולהם הרבה לקוחות צעירות – חיילות.

הבעיה מתחילה כבר בעיצוב הבסיסי של המדים: מכנסי מדי ב' מונחים על החיילות כמו "שק" באזור המפשעה; בגב התחתון אין התאמה למבנה המותן; שרוולי המדים ארוכים מדי ביחס לפרופורציות בין הזרוע לגוף, משום שזרועותיהן של נשים קצרות יותר, יחסית; וכמובן – יש גם שחיקה של הבדים; המדים נקרעים, מתפוררים, וכשמקבלים סט חדש – צריך לעבור שוב על כל הגזרה.

פעם שאלתי לוחמת בצה"ל אם היא ביקשה מדים המותאמים לגופה, ואם הנעליים נוחות לה. היא השיבה בשיא הטבעיות: "בשביל מה צריך? אני מסתדרת, הכול טוב". זו לא תגובה חריגה – זו הגישה של רבות מהלוחמות בצה"ל. הן הגיעו לתפקידים התובעניים שלהן לאחר שגברו על התנגדויות מהבית, לעיתים תחת ביקורת ישירה מההורים וגיחוך מהסביבה החברתית. במקרים מפורסמים, היו לוחמות שנאלצו לפלס את דרכן בצה"ל בסיוע עורך דין ועתירה לבג"ץ.

התאמה נכונה של מדים וציוד היא הרבה מעבר לנוחות פיזית. ציוד מותאם עשוי להשפיע ישירות על היכולת לפגוע במטרה, להימנע מפציעות ולהגן מפני רסיסים

בעתירות לבג"ץ ובדיונים פנימיים בצה"ל, התמקדו לרוב בשאלה האם לוחמות מסוגלות לעמוד בסטנדרטים המקצועיים הנדרשים לתפקידים קרביים; דיברו על מסת שריר שונה, על יכולת טיפוס על קירות, הסתערות, נשיאת משקלים; אבל איש לא עצר לשאול כיצד אפשר להקל על ההתמודדות שלהן בגיבוש או במסלול – למשל באמצעות ציוד המותאם למידות גופן.

האם לנוחות של המכנסיים, האפוד והקסדה אין השפעה על ריצה למרחק של חמישה קילומטרים כשנושאים על הגב ציוד מלא? זו, כמובן, שאלה רטורית.

חיילת בצה"ל
חיילת בצה"ל (צילום :דובר צה"ל)

התאמה נכונה של מדים וציוד היא הרבה מעבר לנוחות פיזית. ציוד המותאם למבנה הגוף הנשי עשוי להשפיע ישירות על היכולת לפגוע במטרה, להימנע מפציעות באימונים ולהגן מפני רסיסים.

לאחרונה פרסמו נציגי אגף כוח האדם בצה"ל נתון שהפתיע רבים: 20.9% מכלל הלוחמים בצה"ל הן לוחמות, כך אמר תת־אלוף שי טייב, ראש חטיבת תכנון ומנהל כוח אדם.

בין השנים 2012 ל־2024 נרשמה עלייה של פי עשרה במספר הלוחמות. רב־סרן ספיר ברבי, ראש מדור מקורות באכ"א, אמרה: "כיום נשים מהוות 20.9% מכוח הלחימה של צה"ל – זהו מספר חסר תקדים"

בין השנים 2012 ל־2024 נרשמה עלייה של פי עשרה במספר הלוחמות. רב־סרן ספיר ברבי, ראש מדור מקורות באכ"א, הוסיפה: "כיום נשים מהוות 20.9% מכוח הלחימה של צה"ל – זהו מספר חסר תקדים. גם במערכים טכנולוגיים אנו רואים עלייה, אבל עיקר הזינוק הוא בנשים לוחמות".

אבל האם צה"ל מספק לצעירות הנועזות הללו ציוד המותאם להן? התשובה, בגדול: לא. וכמו כל דבר בצה"ל, גם כאן אפשר לחלק את התשובה לשלושה מרכיבים: מדים, אפוד מגן ונעליים.

צוות לוחמות ברדלס הפועל בעזה, דצמבר 2023 (צילום: דובר צה"ל)
צוות לוחמות ברדלס הפועל בעזה, דצמבר 2023 (צילום: דובר צה"ל)

גזרה אחת לכל המגדרים

עד לפני מספר שנים, מרבית לוחמי צה"ל קיבלו בעת החיול מדי ב' סטנדרטיים – חולצה עם כיסים קדמיים ומכנסי דגמ"ח מבד עבה ועמיד. המדים הללו עדיין בשימוש ברוב היחידות, אך עם הזמן נכנס לשירות דגם נוסף: המדים הטקטיים.

כאשר צה"ל השיק את הפיילוט לשימוש במדים הטקטיים – תחילה ביחידות מיוחדות ובהמשך בכלל יחידות השדה – נכתב באתר צה"ל כי מדובר ב"מדים הישרדותיים. הם תפורים מבד מיוחד שמונע בעירה ומכבה את עצמו בעת שרפה". נוסף על כך, הם מנדפי זיעה ומעודדים נוחות מקסימלית – דברים המהווים יתרון משמעותי.

מצה"ל נמסר כי גזרות המדים אחידות, וכי קיים מנעד רחב של עשר מידות שונות. כמו כן, צוין כי במקרי קיצון חריגים – של חיילים במידות קטנות או גדולות במיוחד – קיימת אפשרות לקבל מדים בתפירה אישית

לוחמות בצה"ל מקבלות בעת הגיוס את אותם המדים שמקבלים החיילים – אך במידות קטנות יותר: אקסטרה סמול, סמול, מדיום, או כל מידה אחרת לפי הצורך. הגזרה, עם זאת, זהה לחלוטין לזו של החיילים.

הכיסים הגדולים במדי ב' מכבידים על החזה, אין התאמה בפרופורציות השרוולים, החולצה רחבה מדי במותן ו"בורחת" מהמכנסיים – והמבנה שלהם אינו מותאם לגוף נשי. כך גם במקרה של המדים הטקטיים – הלוחמות מקבלות את אותם מדים, ללא שינוי בגזרה.

לוחמת בפעילות בעזה (צילום: דובר צה"ל)
לוחמת בצה"ל (צילום: דובר צה"ל)

זמן ישראל פנה לדובר צה"ל עם מספר שאלות והם אישרו כי גזרות המדים אחידות, וכי קיים מנעד רחב של עשר מידות שונות. כמו כן, צוין כי במקרי קיצון חריגים – של חיילים במידות קטנות או גדולות במיוחד – קיימת אפשרות לקבל מדים בתפירה אישית דרך מתפרה ייעודית בצה"ל.

אולם, שאלתנו אינה נוגעת למקרים חריגים, אלא דווקא לרוב – אותן 20.9% מהכוח הלוחם שהן נשים. רבות מהן אינן נוהגות ליזום בקשות מיוחדות – לא משום שהכול נוח להן, אלא כי הן כל כך שמחות להצטרף לשירות קרבי, שהן אינן נוטות לערער על מה שניתן להן.

"במדי לחימה (טקטיים) זה נמצא בשלב של פיתוח והתאמה, אך נכון להיום לא מחולקים מדים ייעודיים רק לנשים. במדי ב' אין גזרת נשים – יש רק את המדים הרגילים"

שוחחנו גם עם המתפרה האזרחית הגדולה ביותר שמספקת מדים לצה"ל – מתפרת "מקט" מבית ג'אן. גם שם אישרו כי כיום לא נתפרים מדים בעיצוב שונה לחיילים וחיילות – כולם מקבלים את אותו הדגם.

קנג' קבלאן, מנכ"ל מקט, אמר לזמן ישראל: "במדי לחימה (טקטיים) זה נמצא בשלב של פיתוח והתאמה, אך נכון להיום לא מחולקים מדים ייעודיים רק לנשים. במדי ב' אין גזרת נשים – יש רק את המדים הרגילים שאנחנו מכירים, שהם מדים מסוג דגמ"ח. הם מחולקים גם ללוחמים וגם ללוחמות. במדי דקרון א' ומדים ייצוגיים לאנשי קבע – כן קיימת הבחנה בין גזרת גברים לגזרת נשים".

מדי לחימה מותאמים לגוף הנשי קיימים כבר כיום בצבאות אחרים בעולם. כך, למשל, ניתן לראות בארה"ב דגם של מדים טקטיים, שבו החלק העליון כולל גם רכיבים ייעודיים להגנה על הגוף.

עם זאת, זמן קצר לפני המלחמה, צה"ל הכריז על תוכנית "מהפכה בלבוש" לאחר שמרכז ההספקה הצה"לי ערך מחקר נרחב בקרב חיילות החובה – שעסק אך ורק במדי א'. במסגרת התוכנית ניתנה לחיילות אפשרות לבחור בין סוגים שונים של מדי א' בהתאם להעדפתן האישית. חלק מהצעדים שתוכננו לא יושמו בשל פרוץ המלחמה, אך גם כך, מוקד העיסוק בפרויקט היה במדי א' בלבד.

נכון להיום, צה"ל טרם הקדיש מחשבה לעיצוב ולפיתוח מדים ייעודיים ללוחמות – כאלה השונים בגזרתם ממדי הלוחמים.

כיסוי חסר: בעיית האפודים בצה"ל

לפני כמה שנים פרסמה משטרת ישראל סרטון שבו הודיעה על כניסתם לשירות של אפודי מגן חדשים, שפותחו במיוחד עבור שוטרות. לדברי המשטרה, האפוד פותח על ידי אגף המבצעים והשיטור, וכולל שכבת מיגון רכה מפני ירי ודקירות סכין – איומים המאפיינים את הזירות בהן פועלות שוטרות. כמו כן, משקל הרכיבים הקרמיים הופחת בכ־20%.

מבירור מול חברת הציוד Source (או בשמה הישראלי: "שורש"), המספקת אפודים לצבאות ברחבי העולם, בהם בריטניה וקפריסין – עולה כי קיימת גרסה משופרת של אפוד מגן, המותאמת במיוחד לנשים

ומה בצה"ל? כשפנינו לדובר צה"ל בבקשה לקבל פירוט בנושא האפודים, נמסר לנו כי לוחמות בצה"ל מקבלות את אפודי הלוחם – כלומר, את הדגם המיועד לגברים – אך עם לוחות קרמיים מותאמים: קצרים יותר, בהתאם למבנה האנטומי של נשים.

פנינו גם לחברת "מרעום דולפין" – הספקית הגדולה של אפודים לצה"ל והיצרנית של אפוד "עמרן" – ושם אישרו את המידע. אריק אלעזר, מנכ"ל החברה, אמר לזמן ישראל כי כיום כל החיילים מקבלים ציוד חדש עם הגיוס, וכי פותח דגם משופר של אפוד "עמרן" – כזה שיושב טוב יותר על הגוף, מאפשר תנועתיות גבוהה וכולל מנגנון פתיחה מהירה.

צוות לוחמות ברדלס הפועל בעזה, דצמבר 2023 (צילום: דובר צה"ל)
צוות לוחמות ברדלס הפועל בעזה, דצמבר 2023 (צילום: דובר צה"ל)

לדבריו, קיימת גם גרסה ייעודית לנשים – "עמרן נשים" – שיוצרה לפי דרישות צה"ל. ההתאמות, כך נמסר מצה"ל, מתמקדות בעיקר במידות – ובעיקר בשילוב לוחות קרמיים בגודל מוקטן.

אולם מבירור מול חברת ציוד אחרת – Source (או בשמה הישראלי: "שורש"), המספקת אפודים לצבאות ברחבי העולם, בהם בריטניה וקפריסין – עולה כי קיימת גרסה משופרת של אפוד מגן, המותאמת במיוחד לנשים, אך צה"ל טרם אימץ אותה.

כאשר נשאלו אם האפוד התאים להן, 90% מהמשיבות השיבו שלא. 10% מהן הצליחו להחליף אותו, 57% נאלצו לבצע בו התאמות עצמאיות ו־33% המשיכו להשתמש בו אף שציינו שאינו מתאים להן

"שורש", שהיא חברה אחות של היצרנית הוותיקה בתחום הנעליים והתיקים, ערכה מחקר מקיף בשיתוף 55 לוחמות מיחידות שונות בצה"ל. המחקר כלל ראיונות עומק, קבוצות מיקוד ודיונים פתוחים, במטרה להבין את חוויית השימוש של הלוחמות בציוד המוענק להן על ידי צה"ל.

מהנתונים עולה כי 98% מהמשתתפות אמרו שלא בוצעה עבורן מדידת גוף לפני התאמת האפוד. שיעור זהה של 98% דיווח כי הוצעה להן רק מידה אחת של אפוד.

מתוך מצגת העבודה של "שורש". המחקר בוצע לפני המלחמה בעזה, בסביבות שנת 2023 (צילום: חברת שורש)
מתוך מצגת העבודה של "שורש". המחקר בוצע לפני המלחמה בעזה, בסביבות שנת 2023 (צילום: חברת שורש)

כאשר נשאלו אם האפוד התאים להן, 90% מהמשיבות השיבו שלא, ו־10% בלבד השיבו שכן. מבין אלה שלא הסתדרו עם האפוד: 10% הצליחו להחליף אותו, 57% נאלצו לבצע בו התאמות עצמאיות ("שיפצורים"), ו־33% המשיכו להשתמש בו אף שציינו שאינו מתאים להן.

בעקבות ממצאי המחקר פיתחה חברת "שורש" אפוד מגן ייעודי ללוחמות, וזכתה במכרז של ממשלת בריטניה לאספקת אפודים מותאמים לנשים לצבא הבריטי, במסגרת פרויקט וירטוס.

"שורש" פיתחה "פאנל בליסטי כבוש" שנועד לתת מענה לבעיית ההגנה החלקית על אזור החזה בקרב נשים – בעיה שנוצרה כאשר נעשה שימוש בפאנל שטוח, שלא הוצמד היטב לגוף בשל מבנה החזה הנשי

בגזרת האפוד החדשה "גולח" חלק מהאזור שבין הכתף לחזה, כדי לחשוף את שקע הכתף ולאפשר נשיאת נשק נוחה יותר. נוסף על כך, פותח "פאנל בליסטי כבוש" שנועד לתת מענה לבעיית ההגנה החלקית על אזור החזה בקרב נשים – בעיה שנוצרה כאשר נעשה שימוש בפאנל שטוח, שלא הוצמד היטב לגוף בשל מבנה החזה הנשי. הפאנל החדש עוצב כך שיכסה טוב יותר את אזור החזה וצידיו, ובכך שיפר משמעותית את אפקטיביות המיגון לגוף האישה.

גלי נורקין, סמנכ"לית תוכניות בחברת "שורש", אמרה לזמן ישראל כי החברה מספקת מדים, אפודים ואמצעי מיגון בעיקר לצבאות זרים, אך גם לצה"ל – בחלק מהמוצרים. "במקומות אחרים בעולם נעשו צעדים להתאמת האפודים לגוף האישה", אמרה. "לא מדובר רק באפוד במידה סמול או אקסטרה סמול, אלא בשינויים מבניים באפוד – ואולי חשוב מכך: במיגון הבליסטי שנמצא בתוכו".

מתוך מצגת העבודה של "שורש". המחקר בוצע לפני המלחמה בעזה, בסביבות שנת 2023 (צילום: חברת שורש)
מתוך מצגת העבודה של "שורש". המחקר בוצע לפני המלחמה בעזה, בסביבות שנת 2023 (צילום: חברת שורש)

נורקין מסבירה כי ההגנה על הגוף נעשית באמצעות שני סוגי מיגון: הראשון הוא מיגון קשיח, המכונה לרוב "פלטה קרמית"; השני הוא מיגון רך – המיועד בעיקר להגנה מפני רסיסים. מרבית הפציעות בקרב לוחמים ולוחמות נגרמות מרסיסים ולא מקליעים ישירים, ולכן יש לחשוב מחדש כיצד להגן על גופן של לוחמות, ולהתאים להן את כלל אמצעי המיגון.

"פלטה קשיחה שמוכנסת לתוך אפוד 'גברי' לא מתאימה למבנה הגוף העליון של אישה," אמרה. "הפלטות חונקות אותן, מוחצות את החזה. נוצרים מרווחים בין הפלטה לגוף – והמרווח הזה מהווה נקודת חולשה בליסטית, שדרכה עלול לחדור קליע או רסיס. לא מדובר רק באי נוחות או פגיעה באפקטיביות המבצעית של הלוחמות, אלא במיגון חסר ביחס לזה שמקבלים הלוחמים".

"לא מדובר רק באי נוחות או פגיעה באפקטיביות המבצעית של הלוחמות, אלא במיגון חסר ביחס לזה שמקבלים הלוחמים"

לדבריה, חברת שורש הציעה לצה"ל לעבור למיגון המותאם למבנה הגוף הנשי, והציגה בפניו פלטות שנחתכו במיוחד לפי מבנה הגוף של לוחמות, לצד מיגון רך בגזרות תואמות.

"בכל מקרה, חייבת להתבצע חשיבה על נשים, ביצוע כלל ההתאמות הנדרשות לגוף לטובת קבלת מיגון מקסימלי זהה ללוחמים, וגם בהיבט של נוחות לבצע משימות – כך שרמת הביצוע לא תפגע בגלל אי התאמת הציוד", אומרת נורקין.

מתוך מצגת העבודה של "שורש". המחקר בוצע לפני המלחמה בעזה, בסביבות שנת 2023 (צילום: חברת שורש)
מתוך מצגת העבודה של "שורש". המחקר בוצע לפני המלחמה בעזה, בסביבות שנת 2023 (צילום: חברת שורש)

בצבא היבשה של ארה"ב (Army) החלו כבר בשנת 2021 לייצר ולספק אפודי מגן ייעודיים לנשים. האפודים, חולצות המיגון ואף אמצעי מיגון ייעודי לאזור המפשעה פותחו ונמסרו ללוחמות לאחר עבודת פיתוח שנעשתה במסגרת PEO Soldier – יחידה צבאית שתפקידה לפתח ציוד לחימה המותאם לצרכים של חיילים וחיילות בשטח.

ובאשר לקסדות – בישראל לא קיימת כיום התייחסות לנושא. לעומת זאת, בצבא ארה"ב פותחה קסדה שיושבת בצורה נוחה יותר על ראשן של לוחמות, תוך התחשבות בשיער ארוך ובצורך לאסוף אותו מאחור כך שלא יפריע או ייתפס ברצועות הקסדה ובמבנה שלה.

בצבא ארה"ב משרתות כ־3,800 נשים בתפקידי לחימה. בכלל זרועות הצבא עומד שיעור הנשים על כ־16% – מספר נמוך בהרבה בהשוואה לצה"ל, שבו חל גיוס חובה על נשים שאינן דתיות

אגב, בצבא ארה"ב משרתות כ־3,800 נשים בתפקידי לחימה. בכלל זרועות הצבא עומד שיעור הנשים על כ־16% – מספר נמוך בהרבה בהשוואה לצה"ל, שבו חל גיוס חובה על נשים שאינן דתיות.

צעד קטן לאישה

במסגרת תוכנית "מהפכה בלבוש" של צה"ל, החל בשנת 2023 פרויקט לאספקת נעליים מותאמות לחיילות. הרעיון היה לאפשר לחיילות בתפקידי שירות כלליים לנעול נעלי שלושה רבעים, ולחיילות בתפקידי לחימה להשתמש בנעליים גבוהות, כמו של הלוחמים. מאחר שצה"ל לא השיב לפנייתנו במלואה, ככל שידוע לנו, מדובר באותן נעליים שמקבלים החיילים – אך במידות כף רגל קטנות יותר.

נעלי נשים צבאיות לחיילות שאינן לוחמות (צילום: דובר צה"ל)
נעלי נשים צבאיות לחיילות שאינן לוחמות (צילום: דובר צה"ל)

התוכנית הוקפאה עם פרוץ המלחמה, ורק בהמשך שנת 2024 הצליחו באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה לחדש את אספקת הנעליים לחיילות – הפעם בגרסה משופרת הכוללת התאמה אורתופדית למבנה האנטומי של כף הרגל הנשית. העיצוב החיצוני של הנעל נשמר דומה ככל האפשר לנעלי חי"ר, בהתאם להעדפות שעלו מסקרים שנערכו בקרב החיילות.

לדברי צה"ל, במקרה של חיילת עם צרכים מיוחדים, קיימת אפשרות להתאים לה נעליים בתפירה אישית.

מדובר צה"ל נמסר בתגובה לאחר פרסום הכתבה:  "צה"ל רואה חשיבות רבה בשיפור האמצעים למשרתיו, נשים וגברים כאחד.

"בעקבות הלחימה והגידול בסד"כ הלוחמות נעשית עבודת מטה על מנת להתאים את איכות וחווית השירות לנשים בכל הצבא ובלוחמה בפרט. זאת בנוסף לצעדים רבים שננקטו בעבר לטובת שיפור המענה לנשים.

"הטענה לגבי פגיעה בשירות קרבי משמעותי בקרב נשים בשל המדים אותן הן מקבלות אינה נכונה, ולוחמות הזכאיות מקבלות מדים טקטיים שנתפרים למידותיהן".

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
3

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
צרכי לחימה? או צרכי אופנה? הרי גברים לוחמים שבאמת נשלחי לשטחים מסוכנים נשלחים עם ציוד מיושן. אז נשים לוחמות צריכות לקבל ציוד ייעודי ויקר? הן, שלא פועלות באיזורים מסוכנים כמעט לחלוטין -... המשך קריאה

צרכי לחימה? או צרכי אופנה? הרי גברים לוחמים שבאמת נשלחי לשטחים מסוכנים נשלחים עם ציוד מיושן. אז נשים לוחמות צריכות לקבל ציוד ייעודי ויקר? הן, שלא פועלות באיזורים מסוכנים כמעט לחלוטין – כפי שנתוני ההרוגים 99.99 אחוז גברים – מראים לנו באופן הברור ביותר והבלתי ניתן לויכוח. עם כל הכבוד לנתון של 20 אחוז – הוא כמובן מתיחס ליחידות שמירה על הגבולות – אשר כמעט ולא נמצאות בסיכון. כשהסיכון יעלה – אפשר יהיה לשים גם על זה תקציב. וקודם כדאי לבדוק מה מכל הכתבה הארוכה הזו בכלל רלבנטי.

קודם כל אין לי מושג מאיפה המספרים כי המספרים שאני מכיר נמוכים בהרבה לגבי הלוחמות . וצריך לזכור שמילואימניקים נשלחים להילחם עם ציוד בן 40 שנה ויותר. זה אותו צהל שאיפשר לחיילים ללכת עם מד... המשך קריאה

קודם כל אין לי מושג מאיפה המספרים כי המספרים שאני מכיר נמוכים בהרבה לגבי הלוחמות .
וצריך לזכור שמילואימניקים נשלחים להילחם עם ציוד בן 40 שנה ויותר.
זה אותו צהל שאיפשר לחיילים ללכת עם מדים פרטים כי פשוט לא היו לו מדים להלביש את כולם .
יש לו בעיות קצת יותר גדולות מזה שמדים לא מחמיאים לגזרה ….

לכתבה המלאה עוד 1,996 מילים ו-3 תגובות
כל הזמן // שבת, 16 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו

"היצירות היו אקט של התנגדות"

בסתיו 1940, בתוך מציאות של רעב ותופת, התאגדו אומני הגטו כדי לארגן תערוכה יוצאת דופן שמשכה אליה אלפי מבקרים בתנאים בלתי אפשריים ● היצירות ששרדו נשמרו בחשאי על ידי אומנים שהועבדו ביודנראט, ומהוות עדות מרטיטה לרוח האדם ולכוחה של היצירה

לכתבה המלאה עוד 1,050 מילים
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
אֵירוֹוִיזְיוֹן 302

ככל שישראל מתרחקת בשנים האחרונות מערכי הליברליות, הסובלנות, הפתיחות והקלילות הפופית שמאפיינים את האירוויזיון, נדמה שחשיבות האירוע רק הלכה וגדלה פה. אבל גם בתוך ההקשר המוגזם הזה, התחקיר שפורסם השבוע ב"ניו יורק טיימס" היה חריג, שלא לומר מגוחך ממש

לכתבה המלאה עוד 1,069 מילים

״בלי פוליטיקה״ - על השקט המדומה והאג'נדה המסתתרת מאחוריו

"בלי פוליטיקה בקבוצה זו!" זהו כלל מוכר בקבוצות וואטסאפ רבות, אך הוא מופר לעתים קרובות. בעוד שחלק מהחברים בקבוצות הללו בבירור "מלבים יצרים", הנושא המעניין יותר הוא הפוסטים הנתפסים ככאלו שאינם פוליטיים אלא "רק משקפים את המציאות".

פוסטים "לא פוליטיים" מהסוג הזה נוטים לכלול סיפורים על ישראלים העושים חסד, או סרטונים הלועגים לבורותם של מפגינים אנטי-ישראלים או יהודים אנטי-ציוניים.

ד"ר אומי (נעמי) לייסנר היא חוקרת עצמאית, בעלת תארים אקדמיים במשפטים ובלימודי מגדר. במחקר, בהוראה ובכתיבה היא שמה את הדגש על זכויות נשים, בעיקר בהקשרים של בריאות ופריון. דרום- אפריקאית בעבר, היא גרה מזה שנים עם משפחתה בירושלים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 643 מילים ו-1 תגובות
אמיר בן-דוד

בג"ץ ניפץ את פנטזיית השליטה של קרעי בשידור הציבורי

פסק הדין שהשיב לתפקידה את יו"ר ועדת האיתור של תאגיד השידור, השופטת בדימוס נחמה מוניץ, הוא לא רק הפסד של שלמה קרעי בבית המשפט, אלא שיעור באזרחות ● שופטי העליון לא הסתפקו בביטול ההדחה, אלא ניצלו את ההזדמנות כדי לשרטט קו אדום מול התנהלותו המופקרת של שר התקשורת, להדגיש את חשיבות השידור הציבורי ולעגן שוב את חובת הציות לייעוץ המשפטי ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 934 מילים

מחשבות מגרמניה - איך תיראה דה-רדיקליזציה של החינוך בישראל?

בכפר קטן בדרום גרמניה, בתוך נוף גלויה של גבעות מוריקות, יערות עצומים, פרות שמנמנות וטורבינות רוח הפזורות מלוא העין, מצאנו את עצמנו – עשרה מחנכים ישראלים שהגיעו מהמכללה האקדמית בית ברל.

הצטרפנו לכמאה מחנכים ומחנכות מכל קצוות תבל, מקניה עד הונגריה ומצרפת עד הודו. כפי שקורה לעיתים קרובות בכנסים בינלאומיים, המבוכה והזרות הראשונית התפוגגו במהירות, והסקרנות ההדדית תפסה את מקומן.

עו״ד איתמר קרמר הוא מנהל משמר החינוך הממלכתי, מבית קרל ברל כצנלסון, גבעת חביבה ואידאה. מנהל בית ספר תיכון ומחנך לשעבר, פעיל חברתי בעל ניסיון של 20 שנים בניהול חינוכי.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 779 מילים

למקרה שפיספסת

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

נתניהו צריך אריה שותק

בזמן שיהדות התורה מאיימת לפרק את גוש הימין, דרעי מבין שכל מילה נגד נתניהו תבריח את הבוחרים שלו לבן גביר ● בלי חוק גיוס ועם תדמית של פראייר, יו"ר ש"ס נאלץ להכחיש כל קשר למרכז-שמאל – ובונה על עצרות חגי תשרי כדי להציל את המפלגה בקלפי ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 511 מילים

תגובות אחרונות

סקר זמן ישראל
הסקר השבועי
YT
של יוסי טאטיקה

ארבעה חודשים לבחירות, הרוב המכריע כבר יודע למי יצביע

הישראלים כבר בחרו באיזה צד של המפה הפוליטית הם נמצאים, והפכו את הבחירות הקרובות לקרב על תזוזות פנימיות ● סקר חדש של יוסי טאטיקה מגלה שבוחרי גוש הקואליציה יותר שומרים אמונים למפלגות שלהם, בעוד שבמרכז-שמאל עדיין מתלבטים איזה פתק לשים בקלפי ● ובינתיים בסקר המנדטים נמשך התיקו בין בנט לנתניהו

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 284 מילים

פרילנסרים פלסטינים מוצאים מפלט מהמלחמה בחללי עבודה משותפים המופעלים על ידי גנרטורים ● בין תקיפות אוויריות להפסקות חשמל, הם ממשיכים לספק שירותי תכנות ועיצוב ללקוחות בחו"ל כדי להבטיח את הישרדות משפחותיהם בצל הקריסה הכלכלית

לכתבה המלאה עוד 997 מילים

סוף סוף אפשר להבין מה התקציב עושה לכיס שלנו

אתר חדש בשם "התקציב שלי" משתמש בכלי AI כדי להציג לכל אזרח ניתוח אישי של השפעת התקציב על הכיס, מהעלאת המע"מ ועד הקיצוצים בשירותים האזרחיים ● המייסד דני גיגי, מנכ"ל פורום הדיור הציבורי, רוצה להפוך את ספר התקציב מכלי אטום למנגנון של שקיפות, מעורבות ציבורית והשפעה פוליטית

לכתבה המלאה עוד 832 מילים

צה"ל הבטיח לבג"ץ תחקיר על לחימת נשים, אבל מסרב לומר מה עלה בגורלו

בפסק הדין התקדימי על פתיחת כלל התפקידים לנשים, בג"ץ הסתמך על הודעת צה"ל שלפיה מתקיים תחקיר עומק על לחימת נשים במלחמה ● אלא שבמשך שבועיים דובר צה"ל סירב להשיב מתי החל התחקיר, מי מוביל אותו ומתי יפורסמו מסקנותיו ● בינתיים, הלחץ הפוליטי נגד שילוב לוחמות רק גובר

לכתבה המלאה עוד 1,041 מילים

חזבאללה מנסה להחזיר את ישראל למלכודת המשוואות

מאז הפסקת האש, חזבאללה מנסה לשקם את ההרתעה באמצעות ירי לעבר כוחות צה"ל והימנעות מירי על יישובים ● מבחינת ישראל, זו בדיוק הנקודה שבה צריך לעצור את חזרת "מדיניות המשוואות", לפני שההבלגה שוב תהפוך למגבלה אסטרטגית בגבול הצפוני ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 577 מילים
הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

ממבחן הריח נשאר רק הסירחון

המבוכה בבג"ץ סביב תהליך מינויו של רומן גופמן היא עדות נוספת למוסד אחר שקרס: מוסד ה"כך לא עושים", שפעם שם קץ למינויים מופרכים בלי להידרש למנופים משפטיים ● כוחה של המחאה הציבורית הידלדל ותש, ובהיעדרה מכשירים כל שרץ אפשרי: מראש שב"כ בעל ניגודי עניינים לכאורה, דרך חברת ועדת מינויים שבנה עבריין נמלט, ועד ראש מוסד שנפל רבב חמור בשיקול דעתו ● חלקים בעיתונות זורמים עם זה, משום מה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 909 מילים

שתי החלטות תכנוניות הזכירו השבוע למי שייכים משאבי הטבע

במדינה שרוב הזמן נראית כמו תאונת שרשרת תכנונית, שבוע שבו גופי התכנון הבכירים מקבלים החלטות ראויות בשני צמתים קריטיים אינו אירוע מובן מאליו ● בנגב ובכינרת הירוקים חוו השבוע כמה רגעים של נחת, אבל המרוויח האמיתי הוא הציבור שיוכל לטייל על שפת האגם בצפון ולשאוף אוויר בדרום בלי שריאותיו יתמלאו אדי נפט

לכתבה המלאה עוד 901 מילים

שמונה שעות של דיון בעתירה נגד מינוי ראש המוסד הבא הפכו למעין חקירה נגדית ● השופט שטיין צידד בהחלטת הוועדה המייעצת, השופטת ברק-ארז ראתה בפגמים ההליכיים עילה לביטול, והשופט גרוסקופף התלבט בין כשל ערכי למקצועי ● התוצאה הייתה החלטה חריגה של העליון לרדת לחקר האמת העובדתית, תוך התעלמות מוחלטת משאלת סבירות החלטתו של ראש הממשלה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,310 מילים

יהדות התורה וש"ס שוברות את הכלים אבל יודעות שאין להן באמת לאן ללכת

האולטימטום של הרב לנדו וקריסת חוק הפטור מגיוס סוללים את הדרך לבחירות בספטמבר ● הרחוב החרדי אולי זועם על נתניהו, ודרעי כבר מתכנן קמפיין סליחות וגן עדן, אבל הדיבורים על ברית היסטורית עם המרכז-שמאל הם עורבא פרח ● כשבנט, לפיד וליברמן דורשים שוויון בנטל, המפלגות החרדיות מבינות שגט מנתניהו עלול לעלות להן במנדטים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,209 מילים ו-1 תגובות
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.