הארטילריה הכבדה של המתקפה על הדמוקרטיה ועל שומרי הסף מכוונת אומנם בעיקר למערכת המשפט, אכיפת החוק והתקשורת – אך ככל שנוקף הזמן, גם הסביבה נכנסת לקו האש.
צבר אירועים מהתקופה האחרונה לא מותיר מקום לספק: הסביבה והתנועה הסביבתית בישראל מאוימות מאי פעם. כשיש פחות דמוקרטיה, יש הרבה פחות סביבה. ככה זה בכל העולם, וישראל אינה יוצאת דופן.
ארגוני הסביבה נדהמו לקבל בשבוע שעבר הודעה מהמשרד להגנת הסביבה, לפיה השנה אין בכוונתו להוציא קול קורא לתמיכות מכספי קרן הניקיון.
הכסף המיועד למחקרים, קמפיינים, פעילויות חינוך והסברה ועוד – לא יגיע. לא מדובר בסכומי עתק, אבל במצבה הנוכחי, החנוק, של התנועה הסביבתית, כל מולקולת חמצן חיונית להמשך הפעילות
באופן מסורתי המשרד מפרסם מדי שנה קול קורא המזמין את ארגוני הסביבה להציע פרויקטים בתחום עיסוקם. המשרד ממיין, בוחר ומקצה תקציב מכספי קרן הניקיון. גילה גמליאל הכפילה את תקציב התמיכות בעת כהונתה כשרה להגנת הסביבה משלושה מיליון שקל בשנה לשישה מיליון, ותמר זנדברג המשיכה את תנופת ההגדלה ל־14 מיליון.
בשנה שעברה, שנת המלחמה הראשונה, המשרד פרסם את הקול הקורא באיחור ניכר, ובסיומו של תהליך מסורבל וארוך הארגונים קיבלו את האור הירוק לבצע את הפרויקטים, שבועות אחדים לפני סוף השנה. חלקם לא הספיקו לנצל את התקציב (חובה להוציא את הכסף עד 31 בדצמבר) והתסכול היה רב.
"הגשנו תוכנית יפה לסדרה של כנסים", אומר גורם באחד מארגוני הסביבה, "אבל כמה כנסים אפשר לארגן בתוך שבועיים? הספקנו בקושי אחד".
אבל השנה גם המעט הזה לא יהיה. הכסף המיועד למחקרים, קמפיינים, פעילויות חינוך והסברה ועוד – לא יגיע. לא מדובר בסכומי עתק, אבל במצבה הנוכחי, החנוק, של התנועה הסביבתית, כל מולקולת חמצן חיונית להמשך הפעילות.
בהודעתו, נימק המשרד להגנת הסביבה את הפסקת התמיכות ב"אילוצים תקציביים". רק שכספי התמיכות לא מגיעים מתקציב המשרד ולא קשורים לקיצוץ הרוחבי שהושת על משרדי הממשלה. בקרן הניקיון יש כסף רב והוא מיועד, בין השאר, למטרות האלה. הוא לא משורשר לארגוני הסביבה כי כך החליטה השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן.
במשרד להגנת הסביבה יש מי שמוכנים להישבע שאין פה עניין פוליטי, אבל בארגוני הסביבה לא קונים את זה. "סילמן רוצה קולות בפריימריז", פוסק גורם באחד הארגונים
במשרד להגנת הסביבה יש מי שמוכנים להישבע שאין פה עניין פוליטי, אבל בארגוני הסביבה לא קונים את זה. "סילמן רוצה קולות בפריימריז", פוסק גורם באחד הארגונים, "באחד הסקרים האחרונים היא דורגה במקום ה־33. היא בחרדה. וזה לא רק היא.
"כל מי שעוקב אחרי תיבות התהודה של הימין, אם זה ערוץ 14 או קבוצות הווטסאפ של הליכודניקים, רואה איך השרים מוציאים שם כל הזמן הודעות רק כדי שיידעו שהם קיימים ואיך הם רודפים את השמאלנים".
דוגמה טובה למעגל הקסמים הלאומני־פופוליסטי הזה, שמתגלגל גם לפתחה של התנועה הסביבתית, סיפק השבוע שר החינוך יואב קיש. בערוצי התרעלה הקניטו לאחרונה את קיש עם הסקופ המרעיש הבא: משרד החינוך משתף פעולה עם "מרכז השל".
המרכז מתמחה בהכשרות סביבתיות, והוא מקיים פרויקט משותף עם משרד החינוך, במסגרתו בעלי תפקידים בכירים במערכת החינוך עוברים השתלמות מעמיקה בנושא "בחינת תפקידי מערכת החינוך בעידן של שינוי אקלים".
במקום להתעלם ממסע ההסתה, קיש כמובן נכנע לו: "התקציב שאושר ל'מרכז השל' הוקצה עוד לפני כניסתי לתפקיד", התנצל בפני "מלוכדים ניוז". "מייד כשהנושא עלה הנחיתי להקפיא את המימון"
משרד החינוך, שמשקיע בתכנית חצי מיליון שקל, אמור להתגאות בה: הרי בלי להבקיע את חומת הבורות סביב משבר האקלים, ובלי שאנשי החינוך יבינו במה מדובר, איך הם יתווכו את הנושא המורכב ועתיר הידע הזה לתלמידים?
רק שבערוצי הימין ראו בזה תקלה, והאשימו את קיש במימון שת"פ עם ארגון שבין בוגרי ההשתלמויות שלו, במהלך השנים, אפשר למצוא שמות כמו דב חנין, גבי לסקי, מוסי רז ויועציה של ח"כ נעמה לזימי.
במקום להתעלם ממסע ההסתה, קיש כמובן נכנע לו: "התקציב שאושר ל'מרכז השל' הוקצה עוד לפני כניסתי לתפקיד", התנצל בפני "מלוכדים ניוז". "מייד כשהנושא עלה הנחיתי להקפיא את המימון. לא תהיה תמיכה בפרויקטים עם אג'נדת שמאל קיצונית".
גם "מכון סביבה בערבה" על הכוונת: הארגון הפשיסטי "עד כאן" פרסם "מחקר", לפיו מכון סביבה בערבה מקבל מאות אלפי שקלים מהמדינה, בעיקר מהמשרד להגנת הסביבה.
בארגון "עד כאן" ובערוץ 14 הטיחו בממשלה שהיא מסייעת למכון שמסייע לאויב בשעת מלחמה, תוך שהם מתעלמים מהעובדה שהממשלה עצמה מכניסה סיוע הומניטרי לרצועת עזה
מדובר באותו מכון שמצליח, כנגד קשיים אדירים, להשתתף גם תוך כדי המלחמה בפרויקטים הומניטריים שמתרחשים בתוך רצועת עזה ומספקים לתושבים מעט מים ואנרגיה שאינם תלויים בתשתיות ההרוסות.
בארגון "עד כאן" ובערוץ 14 הטיחו בממשלה שהיא מסייעת למכון שמסייע לאויב בשעת מלחמה, תוך שהם מתעלמים מהעובדה שהממשלה עצמה מכניסה סיוע הומניטרי לרצועת עזה. לפי ערוץ 14, במשרד להגנת הסביבה הגדירו את העברת התקציב למכון "תקלה חמורה".
אם זה לא מספיק, על הקווים מתחמם גם החוק של ח"כ אריאל קלנר מהליכוד, המכונה "חוק העמותות". מיום ליום נהיה יותר קשה לגייס תקציבים לארגוני הסביבה בישראל. מצבן של חלק מהקרנות הסביבתיות והשחקנים הירוקים בעולם בכי רע מאז שדונלד טראמפ עלה לשלטון ומפזר גזרות והטרלות לכל עבר; החוק של קלנר מאיים גם על הכספים שעדיין מגיעים לארץ.
על פי הצעת החוק, כל תרומה של ישות מדינית מחו"ל לארגון ישראלי תחויב במס מפלצתי של 80%. מעניין כמה תורמים מחו"ל יסכימו לתרום 80% מהסכום הישר לקופתה של ממשלת ישראל, האהודה מאוד בימים אלה. על פי ההצעה של קלנר יהיו גם כאלה שיוחרגו מהחוק, על פי שיקול דעתו של שר האוצר. לא קשה לנחש למי ולמה בצלאל סמוטריץ' ייתן פטור. עמותות ירוקות לא יהיו ברשימה הזו.
מול רצף האירועים הזה, התגובה של התנועה הסביבתית מפתיעה מעט. או נכון יותר, העובדה שכמעט אין תגובה. רק ארגון סביבה אחד, "מגמה ירוקה", הגיב בתקיפות ומתח ביקורת קשה על סילמן
מול רצף האירועים הזה, התגובה של התנועה הסביבתית מפתיעה מעט. או נכון יותר, העובדה שכמעט אין תגובה. רק ארגון סביבה אחד, "מגמה ירוקה", הגיב בתקיפות ומתח ביקורת קשה על סילמן בגלל ביטול התמיכות. רוב התנועה הסביבתית מילאה פיה מים.
הסבר אחד לשתיקה הזו הוא אסטרטגיה תקשורתית. "כל הדהוד של הדבר הזה רק עוזר להם אצל הבייס", אומר גורם בתנועה הסביבתית, "הם רק מחכים לפולו־אפים ותגובות כדי שהם יוכלו להעלות בכל הקבוצות, 'תראו איך השמאלנים מבוהלים כי קיצצנו להם תקציבים'. אנחנו לא רוצים להיות שותפים ליח"צ המעוות הזה. הם באים למלחמה ואנחנו משאירים אותם לבד בזירה".
אחרים סבורים שאם ישתקו וייתנו לסערת הלייקים לחלוף, אחרי שהעניינים יירגעו אפשר יהיה להידבר בשקט ולהחזיר את התמיכות והכספים מתחת לרדאר של הבייס. אולי. ואולי זו הנחת עבודה אופטימית שנשענת על ניסיון העבר – רק שעם כל יום שעובר נראה שמה שהיה בישראל הוא לא מה שיהיה.
ויש גם אפשרות שארגוני הסביבה פשוט מורתעים. "כל מה שקורה זה נקמנות פוליטית בסגנון ההפיכה המשטרית", אומר גורם בתחום הסביבה. "המסר הוא, 'אם אין נאמנות, אין תקציבים'.
"חברה אזרחית חיה מתרומות ותמיכות ממשלתיות, ככה זה בכל העולם, ופה הממשלה אומרת שמי שידבר נגד הממשלה לא יקבל תמיכה. יש בפירוש כניסה למוד של פחד"
"חברה אזרחית חיה מתרומות ותמיכות ממשלתיות, ככה זה בכל העולם, ופה הממשלה אומרת שמי שידבר נגד הממשלה לא יקבל תמיכה. יש בפירוש איזושהי כניסה למוד של פחד, זו חולשה שהצד השני משתמש בה כדי להחליש עוד יותר".








































































































תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו