JavaScript is required for our website accessibility to work properly. ב־4 באוגוסט ההפיכה המשטרית הפכה לעובדה | זמן ישראל

ב־4 באוגוסט ההפיכה המשטרית הפכה לעובדה

הדיונים בכנסת מגוחכים, יו"רים של ועדות ממונים על פי נאמנותם, הממשלה מתעלמת מהחטופים ודנה באבטחת נתניהו ומשפחתו, שומרי הסף מפוטרים בזה אחר זה, שלטון החוק הופך לבדיחה וחופש הביטוי נרמס ● צעד אחר צעד מוכיחה הממשלה הזו שלא צריך עוד את התוכנית השאפתנית של יריב לוין – את המשטר אפשר לשנות בפועל באמצעים הרבה יותר פשוטים ● פרשנות

מפגין עם דגל ישראל חולף על פני כרזה עם תמונה של ראש הממשלה בנימין נתניהו, 25 במרץ 2023 (צילום: AP Photo/Ariel Schalit)
AP Photo/Ariel Schalit
מפגין עם דגל ישראל חולף על פני כרזה עם תמונה של ראש הממשלה בנימין נתניהו, 25 במרץ 2023

אמש (שני) לא קודם אף חוק יסוד חדש, לא שונתה "פסקת ההתגברות" ולא בוטלה "עילת הסבירות" במסגרת החוקה הרופפת והשברירית של מדינת ישראל – זו העשויה פרקים־פרקים וחשופה לרוחות השמיים ולגחמות השליטים.

ובכל זאת, נדמה שאפשר לסמן סמלית את 4 באוגוסט כיום שבו היא כנראה ניצחה: ההפיכה המשטרית המפורסמת כבר כאן – גאה ובועטת, צוחקת לכולם בפרצוף כמו רשע בסרט קומיקס של מארוול.

מופעיה אתמול היו מגוונים, מוזרים ומלאי צבע.

בוועדה אחת בכנסת – החשובה, הרגישה והיחידה שעוד נחשבה מתפקדת – פוטר שומר סף על כך שהעז לקדם חוק הגון ומאוזן, שנועד לייצר שוויון בין אזרחיה המשרתים של המדינה.

אדלשטיין הובא אל המאכלת וראשו ניתז ללא משפט או שימוע – רק משום שלא הראה נאמנות למלך ולסריסיו. לשווא זעק "אני לא הסיפור" וביכה את בכיים של הלוחמים

יולי אדלשטיין הובא אל המאכלת וראשו ניתז ללא משפט או שימוע – רק משום שלא הראה נאמנות למלך ולסריסיו. לשווא זעק "אני לא הסיפור" וביכה את בכיים של הלוחמים.

בוועדה אחרת – זו שמגלגלים בה מיליארדים בכספים מושחתים במסגרת הסדרים מפוקפקים חוקית – התיישב חשוד באונס, המבוקש לחקירה בידי רשויות הממלכה, על כיסא היו"ר. הוא אחז במקל והעיף החוצה, בעזרת שומרי הוועדה, חברת כנסת – רק מפני ש… ובכן, העזה לכנות אותו "חשוד באונס".

יולי אדלשטיין במליאת הכנסת, 4 ביוני 2025 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
יולי אדלשטיין במליאת הכנסת, 4 ביוני 2025 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

שוב ושוב דרשה חברת הכנסת נעמה לזימי לדעת, בשם איזה סעיף בתקנון נשללת זכותה כחברת ועדה – רק בשל פריט ביגוד שעליו נכתב: "יו"ר הוועדה חשוד באונס" – אמירה שהיא אמת משפטית (ועובדתית) מדויקת להפליא.

היא לא קיבלה תשובה. מי את בכלל שתשאלי פה שאלות? "החוצה!" – זעק החשוד באונס, והשומרים מיהרו לאחוז בה ולסגור מאחוריה את הדלת.

בוועדה שלישית – זו שמסמלת יותר מכל מוסד אחר במשכן את החוק והנורמות – כבר מזמן כל דיון הוא פארסה מגוחכת ומיותרת. ראש אותה ועדה – תערובת מסוכנת של מוג לב וליצן חצר – הוא החלילן שמוביל את השיירה לעבר תהום משטרית בפועל, עוד מתחילת הקדנציה.

אתמול הציע שמחה רוטמן להתמודד עם המראות המחרידים של מוזלמנים מופקרים במנהרות באמצעות הכלי הדמוקרטי הנאור של צנזורה עצמית: "טעות קשה לצפות בסרטונים של החטופים"

אתמול הציע שמחה רוטמן להתמודד עם המראות המחרידים של מוזלמנים מופקרים במנהרות באמצעות הכלי הדמוקרטי הנאור של צנזורה עצמית: "טעות קשה לצפות בסרטונים של החטופים", אמר, והאשים את ערוצי הטלוויזיה בדברור חמאס.

רגע לפני שהתנקשו בנציגת המשטר, פתחו השרים בישיבת הממשלה בביצור קורות התמיכה בדיקטטורה שהקימו. בזה אחר זה הם הביעו חשש כן ועמוק: לא לחייהם של החטופים הנמקים במנהרות, לא לשלומם של החיילים הצעירים הנלחמים שנתיים בשבע חזיתות, לא למילואימניקים שעוזבים פעם אחר פעם נשים ומשפחות ועולים על מדים – אלא לשלומו של השליט העליון ושל סריסיו.

אותו ראיס שמאוים ברצח על ידי קשישה חולנית ששואלת איפה קונים RPG, ואשר אשתו וילדיו ממוגנים על ידי שירות הביטחון הממלכתי בעשרות מיליוני שקלים – בכל פינה ביקום ובכל מועדון מפוקפק שאליו הם צועדים.

בזה אחר זה התייצבו השרים וקוננו על הסכנה האורבת לחייהם: "אני השר הכי מאוים!" זעק דוד אמסלם. "לי מחכים כל בוקר מפגינים מחוץ לבית", קונן יואב קיש.

רגע לפני שהתנקשו בנציגת המשטר, פתחו השרים בביצור קורות התמיכה בדיקטטורה שהקימו. בזה אחר זה הם הביעו חשש כן ועמוק לא לחייהם של החטופים הנמקים במנהרות, אלא לשלומו של השליט העליון

שירות הביטחון השומר על השליט הנרדף והמאוים – אותו שירות המופקד בהוראת חוק מפורשת על "שמירת מוסדותיה הדמוקרטיים של המדינה" – כבר נכבש לא מכבר.

העומד בראשו פוטר לאחר שהורה על חקירה של מעשה בגידה פוטנציאלי בלב לשכתו של המנהיג העליון, ובמקומו ממתין למינויו איש צבא שהבהיר כי מערכת המשפט הדמוקרטית היא "דיקטטורה משפטית".

ראש הממשלה בנימין נתניהו ואלוף דוד זיני בעת ביקורו של ראש הממשלה בבסיס צאלים, 8 במאי 2025 (צילום: מעיין טואף / לע"מ)
ראש הממשלה בנימין נתניהו ואלוף דוד זיני בעת ביקורו של ראש הממשלה בבסיס צאלים, 8 במאי 2025 (צילום: מעיין טואף / לע"מ)

בממשלת הרפובליקה עסקו בשורה של מלאכות שאין בינן לבין "שלטון העם" דבר וחצי דבר. על אף המלחמה המתמשכת, קיבלו השרים שורה של החלטות שמהותן בעיקר חיזוק האימפריה השלטונית וביצור ניתוקה מה"דמוס" – העם שבחר בה.

חברי הממשלה הצביעו "פה אחד" בעד פיטוריה של שומרת הסף הראשית של הממלכה. היועצת המשפטית לממשלה – העומדת בראש מערך התביעה, האחראית לאישור חקירות רגישות, להגשת כתבי אישום נגד עברייני צווארון לבן ולפיקוח על הממשלה שלא תפעל בשרירות לב – הושלכה אל הרחוב (מטאפורית, בינתיים) בהליך כה אלים ובלתי חוקי, עד שהשמרן שבשופטים נאלץ לספק לה מטריית הגנה אוטומטית.

על אף המלחמה המתמשכת, קיבלו השרים שורה של החלטות שמהותן בעיקר חיזוק האימפריה השלטונית וביצור ניתוקה מה"דמוס" – העם שבחר בה

שר המשפטים יריב לוין ליווה את ההליך האלים במכתב קיצוני ורצוף שקרים, מוודא שההמון המוסת יוכל לחבוט בנציגת החוק בדרך למטה.

הדמוקרטיה מפסידה כמעט בכל חזית

עד לפני שנתיים היינו בטוחים שכל מה שנדרש הוא הצבת חומה משפטית נגד "רפורמות" מהפכניות. נהגי מוניות ביצעו רסיטלים של "עילת סבירות" באוזני נוסעיהם, ונערים יוקדי מבט זעקו ברחובות את פסוקו של יום מתוך מגילת העצמאות.

"פושעי ההפיכה" – צילום עילי של ההפגנה בקפלן, 12 באוגוסט 2023 (צילום: גיתי פלטי)
"פושעי ההפיכה"– צילום עילי של ההפגנה בקפלן, 12 באוגוסט 2023 (צילום: גיתי פלטי)

כמה תמימים היינו, כשהצלחנו בעזרת בג"ץ הנאור שלנו להדוף את חיצי הרעל של לוין, שר המשפטים התמהוני, עם הרפורמה ההיסטרית שלו. לרגע לא הנחנו שיש דרך קלה, מטורללת והרבה יותר יעילה לשתק דמוקרטיה באמצעות התשה שיטתית.

כעת, בכל חזית, היא מפסידה.

שלילת הזכות להיבחר? כבר יש חבר כנסת שהועמד בפני פיטורים על דברים שאמר, ואפילו נציגי האופוזיציה תמכו במהלך המריח מגזענות;

אין צורך בחקיקה. כל מה שצריך הוא חבר נאמנים צייתן סביב שולחן הממשלה, חבורת ליצנים על חד־אופן בכנסת, ושורה של נציגי אכיפת חוק שנכונים למעול בתפקידם. את השאר, המציאות הכאוטית כבר תנהל מעצמה

פגיעה בשומרי הסף? היועצת המשפטית עומדת בפני פיטורים, ראש שב"כ פוטר, ואגף החקירות של המשטרה מאוים באופן תדיר.

עצמאות בתי המשפט? השופטים במשפטו של השליט מפסיקים את הדיון על כל נזלת של הנאשם, והוועדה לבחירת שופטים הייתה משותקת במשך חודשים – ואז הרכבה השתנה.

הרשות המחוקקת הפכה בעיקר לבורדל של צעקות; ועדת חקירה ממלכתית למחדל הגדול בתולדות המדינה לא קמה – וכנראה גם לא תקום; השידור הציבורי נמצא תחת איום מתמיד של שלילת תקציבים; המשטרה מקדמת ומפטרת ניצבים על פי נאמנותם לשר; השר לביטחון לאומי הוא פירומן חובב הצתות; ובשטחים – נערים פוחזים לועגים לחוק ומבצעים טרור בחסות הכיבוש.

שר המשפטים יריב לוין משוחח עם ח"כ שמחה רוטמן במליאה. 27 במרץ 2025 (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
שר המשפטים יריב לוין משוחח עם ח"כ שמחה רוטמן במליאה. 27 במרץ 2025 (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)

וזה עוד לפני שדיברנו על אימת ההשתקה במערכת החינוך, הרדיפה אחרי אומנים בשם חופש הביטוי, סגירת מוסדות תרבות בערים שנכבשו בידי מפלגת השלטון, הדתה מוקצנת בערי פריפריה, ותמיכה גלויה בפשעי מלחמה מצד שרים בכירים ועוד.

חלק מ"התהליכים" הללו היו כאן גם קודם. חלקם לא נעצרו אפילו בממשלות מעורבות או ליברליות. אבל כעת הכול מתכנס ונארז יפה – ללא צורך בחקיקה עילית ובלי כותרות מפוצצות של "משבר חוקתי".

כל מה שצריך הוא חבר נאמנים צייתן סביב שולחן הממשלה, חבורת ליצנים על חד־אופן בכנסת, ושורה של נציגי אכיפת חוק שנכונים למעול בתפקידם. את השאר, המציאות הכאוטית כבר תנהל מעצמה.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
4
עוד 998 מילים ו-4 תגובות
סגירה