48 שעות של חג אפשרו לישראלים נתק חלקי מהמתרחש בעולם. בזמן שבבתים רבים ישבו לשולחן החג, בניו יורק הוכרזה מדינה פלסטינית. להכרזה עצמה אין משמעות מעשית בשלב זה ולא ננקטו צעדים קונקרטיים בעקבותיה, אך היא משקפת את התרחבות הסחף הבינלאומי נגד ישראל. עוד ועוד מדינות יוצאות נגד מדיניותה של הממשלה הקיצונית ביותר בתולדות המדינה.
מצד אחד, ישראל סיימה את שנת תשפ"ה בהצהרות של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' על "בוננזת נדל"ן בעזה". מנגד, שנת תשפ"ו נפתחה בסיעור מוחות של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ עם מנהיגים מטורקיה, קטאר, ערב הסעודית, ירדן, מצרים, איחוד האמירויות, אינדונזיה ופקיסטן. לצדו של טראמפ הושב רג'פ טאיפ ארדואן, נשיא טורקיה השנוא על ישראלים רבים.
על אף שתוכניותיו של השר איתמר בן גביר כוללות הקמת "שכונת שוטרים" בצפון רצועת עזה, מסתמן שגם בשנת תשפ"ו לא יתבצע סיפוח – לא בעזה ולא במקומות אחרים. יתרה מזאת, ייתכן שבן גביר ייאלץ לחדול ממנהגו לתקוע אצבע בעין של ירדן וערב הסעודית באמצעות תפילות פרובוקטיביות בהר הבית – מהלך המנוגד להסכמים עליהם חתומה ישראל.
בעוד שבירושלים ממשיכים להטיף לציבור על סיפוח, בנייה באזור E1, סגירת מעברי גבול וענישה באמצעות החרמת שטחים, בוושינגטון לא מתרשמים מהקשקושים האלה
הסיבה לכך נעוצה כמובן בארה"ב. שליחו המיוחד של טראמפ, סטיב ויטקוף, השתתף אתמול (רביעי) בכנס "קונקורדיה" למדיניות חוץ ואמר: "הצגנו תוכנית 21 נקודות לפתרון במזרח התיכון. אני מקווה שבקרוב נוכל לראות פריצת דרך". כוונתו הייתה לכך שהתוכנית הוצגה יום קודם בפני קבוצת מנהיגים ערביים שנועדו עם טראמפ.
הפעילות הדיפלומטית המוגברת הזו מתרחשת על רקע ואקום בהנהגה הישראלית. בעוד שבירושלים ממשיכים להטיף לציבור על סיפוח, בנייה באזור E1, סגירת מעברי גבול וענישה באמצעות החרמת שטחים – ובזמן ששר האוצר מפליג בחזיונות משיחיים על "חלוקת אחוזים" עם ארה"ב בעזה – בוושינגטון לא מתרשמים מהקשקושים האלה.
לפי דיווח של ברק רביד ב־N12, התוכנית האמריקאית כוללות נסיגה הדרגתית מעזה, החזרת כל החטופים, התחייבות לא לספח בעזה וביהודה ושומרון, השבת הסטטוס קוו בהר הבית, הכנסת סיוע הומניטרי לעזה ושילוב צבאות ערביים בשטח הרצועה. האם זהו אותו "משא ומתן על חלוקת אחוזים" שעליו דיבר סמוטריץ'? כלומר, 0% לישראל?
במהלך החג נשא טראמפ גם את אחד מנאומיו הארוכים והמשעשעים שלו על מדיניות חוץ. את הכותרות על תוכנית 21 הנקודות שלו הוא בחר שלא לחלוק עם הגוף שהוא בז לו, אך מי שהאזין או קרא את הטקסט המלא יכול היה להתרשם שוב עד כמה טראמפ משתוקק להישג מדיני משמעותי, חולם על פרס נובל ונכסף לסיים את המלחמה בעזה ולהכתיר את עצמו כעושה השלום הגדול.
כפי שנתניהו עמד לצדו של טראמפ לפני כמה שנים ותמך ב"תוכנית המאה", כך בשבוע הבא הוא ייאלץ להתמודד עם תוכנית 21 הנקודות – להסכים לשלילת הסיפוח ולהתקרב להפסקת המלחמה בעזה
ראש הממשלה בנימין נתניהו המריא הלילה לניו יורק וצפוי לשאת מחר נאום תגובה באו"ם להכרזה על המדינה הפלסטינית. אלא שלנוכח שיבוצו המאוחר ביום שישי, מדובר במהלך שנראה כמעט מדי ומאוחר מדי. ניו יורק כבר תתרוקן מרוב מנהיגי העולם, והנאום ישמש בעיקר פלטפורמה פנימית לציבור הישראלי.
החלק המעניין צפוי להגיע ביום שני בבית הלבן. כפי שנתניהו עמד לצדו של טראמפ לפני כמה שנים ותמך ב"תוכנית המאה", כך בשבוע הבא הוא ייאלץ להתמודד עם תוכנית 21 הנקודות – להסכים לשלילת הסיפוח ולהתקרב להפסקת המלחמה בעזה.
הבעיה היחידה, שנשארת תמיד ברקע, היא מה יעשה חמאס. מבחינתו של נתניהו, אפשר לסמוך על הארגון שיסכל כל התקדמות, יסרב לשחרור החטופים וימשיך לגרור את המלחמה.
במקביל, במסגרת האירועים המדיניים השבוע, בליל שני – בעיצומה של ארוחת החג השנתית בישראל – נשא יו"ר הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס נאום וידאו בשידור חי בעצרת האו"ם.
אבו מאזן גינה את טבח 7 באוקטובר, את רצח האזרחים הישראלים ואת חטיפתם, לצד גינוי לפשעי הכיבוש בעזה. הוא הצהיר כי לחמאס אין מקום בהנהגה הפלסטינית, והביע רצון במשא ומתן ובשלום
בירושלים אומנם לא מייחסים חשיבות לדבריו; מבחינת הממשלה הוא "פסול חיתון". אך בחלקים אחרים של החברה הישראלית, אלו שעוד מאמינים באפשרות לתזוזה מול הפלסטינים, מודאגים מגילו המתקדם – בן 90 בעוד פחות מחודשיים – ומחולשתה של הרשות הפלסטינית.
אף על פי כן, לו היה מי שידווח לציבור בישראל על נאומו, ייתכן שהיה בכך עניין. אבו מאזן גינה את טבח 7 באוקטובר, את רצח האזרחים הישראלים ואת חטיפתם, לצד גינוי לפשעי הכיבוש בעזה. הוא הצהיר כי לחמאס אין מקום בהנהגה הפלסטינית, והביע רצון במשא ומתן ובשלום.
ראש הממשלה נתניהו לא טרח להגיב. חמאס, מנגד, מיהר לתקוף: בהודעה מטעמו נאמר כי מדובר ב"כניעה בלתי מקובלת ללחצים והכתבות חיצוניות, וסטייה מעקרונות היחסים הלאומיים הפנימיים". דבריו של אבו מאזן לא חידשו רבות; למעשה, זו הייתה חזרה על דברים שכתב לנשיא צרפת עמנואל מקרון ביוני 2025, לאחר ההכרה הצרפתית במדינה פלסטינית.
כך או כך, אבו מאזן מאותת כי הוא מעוניין להתקדם. תוכנית 21 הנקודות של טראמפ עשויה לכלול בהמשך הדרך מעמד כלשהו לרשות הפלסטינית – כפוף לרפורמות, להפסקת ההסתה ולשינויים מבניים. טראמפ דוחף קדימה, בגיבוי ערב הסעודית, איחוד האמירויות, מצרים, ירדן וקטאר.
ומי נותרו הסרבנים? כפי הנראה ממשלת ישראל וחמאס – אותו ארגון שעד לא מזמן נחשב בעיני נתניהו ושריו ל"נכס".








































































































תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו"עושה שלום מ-USA הוא בשגעונו יעשה שלום עלינו ועל כל עמנו ישראל" . כל שבוע מדווח על פריצת דרך ומתקרבים לסיום ונאדה כלום. כל עוד ביבי וחבר מרעיו בשלטון, לא ישתנה כאן כלום. כפי שאני רואה את הדברים – הוא החליט לוותר על החטופים, מה גם שחלק מחבריו אמרו שזו העדפה שלהם. לא יהיה שלום, לא יפרוץ שלום. תודה על הפרשנות.