במשך שלוש שנות כהונת הכנסת ה־25 סיעות האופוזיציה לא ממש הצליחו להוביל מהלכים פוליטיים משני מציאות או לקצר את ימיה של הממשלה. גם בשנים הקשות ביותר – תוך כדי מלחמה קטלנית וארוכה, ובצל סבל מתמשך של הציבור הישראלי – האופוזיציה לשלטון הייתה חלשה מתמיד.
ובאחת הפעמים הבודדות שבהן סיעות האופוזיציה מצליחות להביך את הליכוד והממשלה, מדובר במהלך ריק מתוכן, המנוגד לתפיסות העולם של רוב המתנגדים לממשלה.
אתמול (רביעי), ברוב זעום של 25 ח"כים בעד מול 24 מתנגדים, נרשמה מבוכה לליכוד. צוות לשכתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו ביקש משותפיו בקואליציה שלא לקדם את חוק הסיפוח – אך הבקשה נותרה ללא מענה.
ח"כ אבי מעוז (נעם), יחד עם סיעות הציונות הדתית, עוצמה יהודית, אגודת ישראל, וח"כ יולי אדלשטיין מהליכוד, קידמו את ההצעה בכל זאת. המהלך, שבא בדיוק בעת ביקורו של סגן הנשיא האמריקאי ג'יי די ואנס, הביך את נתניהו ושלח מסר ברור לוושינגטון: ראש הממשלה מתקשה לשלוט בקואליציה שלו ולבלום יוזמות סיפוח. האירוניה – זה התרחש בשיתוף פעולה עם סיעות האופוזיציה.
המהלך, שבא בדיוק בעת ביקורו של סגן הנשיא האמריקאי ג'יי די ואנס, הביך את נתניהו ושלח מסר ברור לוושינגטון: ראש הממשלה מתקשה לשלוט בקואליציה שלו ולבלום יוזמות סיפוח
ה"הצלחה" המפוקפקת הזו נזקפת בעיקר לזכותה של סיעת ישראל ביתנו בראשות ח"כ אביגדור ליברמן, שהעבירה בקריאה טרומית הצעת חוק לסיפוח מעלה אדומים – ברוב גדול עוד יותר: 32 בעד מול 9 נגד.
גם המהלך זה התאפשר בזכות האופוזיציה: סיעות יש עתיד וכחול לבן תיאמו עם ליברמן וסייעו בהעברת החוק. לגבי הצעת הסיפוח של אבי מעוז, כמה מחברי יש עתיד המתינו לרגע האחרון ונכנסו להצביע נגדה.
בעוד רבים קוראים לאופוזיציה להיות אפקטיבית יותר בהתנגדותה לממשלה, דווקא בנושא הסיפוח היא יורה לעצמה ברגל.
רק לפני שנה הציג יו"ר האופוזיציה ח"כ יאיר לפיד עמדה נחרצת ושונה מהשיח הישראלי הרגיל בנושא הפלסטיני. בנאום שנשא בכנס של "מכון מתווים" הציע לפיד שישראל תתחייב שלא לספח שטחים, ובמקרה שתתקיים ועידה בינלאומית בנושא עתיד היחסים עם הפלסטינים – ישראל תפרסם הצהרה בעד פתרון שתי המדינות.
בנאום שנשא בכנס של "מכון מתווים" הציע לפיד שישראל תתחייב שלא לספח שטחים, ובמקרה שתתקיים ועידה בינלאומית בנושא עתיד היחסים עם הפלסטינים – ישראל תפרסם הצהרה בעד פתרון שתי המדינות
כך אמר אז לפיד על הוועידה האזורית המיועדת (בדומה לוועידת הנגב, שהתקיימה כשהיה שר החוץ):
"הוועידה תפרסם הצהרה לפיה כל הצדדים יפעלו ליצירת התנאים להיפרדות עתידית בין הישראלים לפלסטינים, על פי עקרון שתי המדינות, בכפוף לרפורמה משמעותית ברשות הפלסטינית ולשמירה על האינטרסים הביטחוניים של ישראל. ישראל תתחייב לא לספח את יהודה ושומרון, והפלסטינים יתחייבו למאבק בטרור ובהסתה".
יאיר לפיד מציג את החזון המדיני שלו בכנס של "מכון מתווים", 21 בנובמבר 2024 (וידאו: עידו רימון)
תוכנית לפיד הוצגה בנובמבר 2024, בעיצומה של המלחמה בעזה ובלבנון, כשישראל תחת מתקפות מלבנון, תימן, סוריה, איראן ועזה. אף על פי כן, לפיד טען שעל ישראל להיות הצד היוזם, להבין את ההתדרדרות המדינית מול הקהילה הבינלאומית ולהגיב בהתאם.
מאז, מצבה הבינלאומי של ישראל התדרדר עוד יותר, ומדינות רבות – בהן צרפת, בריטניה, אוסטרליה וקנדה – הכירו במדינה פלסטינית.
והנה, אתמול תמכו סיעות אופוזיציה כמו יש עתיד וכחול לבן בהצעת סיפוח המנוגדת לדברי לפיד עצמו. המחיר: מבוכה מדינית דווקא בעת ביקורו של סגן הנשיא ואנס, שממשלו תומך בישראל באופן חסר תקדים, הוביל להסכם הפסקת אש היסטורי והציל את חייהם של 20 חטופים ישראלים.
המחיר: מבוכה מדינית דווקא בעת ביקורו של סגן הנשיא ואנס, שממשלו תומך בישראל באופן חסר תקדים, הוביל להסכם הפסקת אש היסטורי והציל את חייהם של 20 חטופים
הצעות החוק הפרטיות שעברו אתמול מוגבלות בהשפעתן. הן יועברו לוועדת החוץ והביטחון בראשות ח"כ בעז ביסמוט – שיעשה ככל שראש הממשלה יבקש. מזכיר הממשלה, עו"ד יוסי פוקס, מבקר קבוע בוועדה, ובזמן שהוא מוודא שאיש אינו מגייס בטעות את החרדים, הוא גם יוכל לוודא שחוקי הסיפוח ייקברו בשקט.
לאור הצבעתו של אדלשטיין בעד הסיפוח (בהתאם לאידיאולוגיה הוותיקה של הליכוד), בליכוד שוקלים להדיחו מוועדת החוץ והביטחון.
מי שצפויה להחליפו היא ח"כ טלי גוטליב – שמוכנה להצביע בעד כל הצעה ורעיון, לרבות השתמטות החרדים והסרת נושא הסיפוח מסדר היום. זאת למרות שבהתחלה הביעה התנגדות חריפה לחוק גיוס מקל ולכל מי שהתנגד לסיפוח. אבל הכול הפיך כשמדובר בשמירה על הקואליציה ועל נתניהו כראש ממשלה.
ובחזרה לאופוזיציה: גם ח"כים מסיעת חד"ש – איימן עודה ועופר כסיף – נעדרו מההצבעה על הסיפוח, ובכך סללו את הדרך לאישור ההצעות. לדבריהם, היו מקוזזים עם ח"כים מש"ס, אך קשה להתעלם מן האדישות שבה כולם מתייחסים לסיפוח – כאילו לא מדובר באיום ממשי על עתידה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית.
גם ח"כים מסיעת חד"ש נעדרו מההצבעה על הסיפוח, ובכך סללו את הדרך לאישור ההצעות. לדבריהם, היו מקוזזים עם ח"כים מש"ס, אך קשה להתעלם מן האדישות שבה כולם מתייחסים לסיפוח
ח"כ גלעד קריב מסיעת הדמוקרטים סיכם זאת היטב:
"תפקידה של האופוזיציה להציג אלטרנטיבה למשיחיות השקר של סמוטריץ', סטרוק ובן גביר, ולדוקטרינת 'ניהול הסכסוך' של נתניהו שהובילה אותנו ל־7 באוקטובר. אופוזיציה שלא מצביעה נגד סיפוח מועלת בתפקידה להבטיח את עתידה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית ואת עתידו של המפעל הציוני".
אם יש דבר אחד שצריך היה ללמוד משנתיים של מלחמה קשה, הוא שהקהילה הבינלאומית איבדה את הסבלנות כלפי שיגיונות הימין הישראלי.
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מבהיר כי לא יאפשר לישראל לספח שטחים, 26 בספטמבר 2025
גם נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ העביר מסר חד וברור: אין סיפוח בגדה המערבית, ואין סיפוח בעזה. ההישג המגוחך של קואליציית הימין – בתמיכת חלקים משמעותיים באופוזיציה כמו יש עתיד וכחול לבן – מתמצה בתרגיל קצר טווח בלבד.
ובכל זאת, אתמול האופוזיציה רשמה הישג אחד: היא חשפה כי לנתניהו אין עוד שליטת ברזל על שותפיו בגוש, וכי המשמעת הקואליציונית שאפיינה את בלוק הימין – היא נחלת העבר.
ובכל זאת, אתמול האופוזיציה רשמה הישג אחד: היא חשפה כי לנתניהו אין עוד שליטת ברזל על שותפיו בגוש, וכי המשמעת הקואליציונית היא נחלת העבר












































































































תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו