JavaScript is required for our website accessibility to work properly. בלוק חרדי נגד דרעי וחוק הפטור מגיוס בדרך לקלפי | זמן ישראל
"אנחנו לא ניתן להשמיד את הנשמה היהודית"

בלוק חרדי נגד דרעי וחוק הפטור מגיוס בדרך לקלפי

השנאה בחסידות גור והפלג הירושלמי ליו"ר ש"ס ולדגל התורה מתגבשת לתרחיש בחירות חדש: רשימה טכנית של מתנגדי חוק הגיוס של ביסמוט, עם מטרייה ספרדית מהרב יצחק יוסף ● מוטי בבצ'יק, האיש החזק בגור, לא שולל את המהלך, מבטיח להפיל את חוק הפטור ומסמן את היריבים בתוך המחנה החרדי ● פרשנות

מוטי בבצ'יק בכנס חירום של רבנים חרדים נגד חוק הגיוס, 30 ביולי 2025 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
חיים גולדברג/פלאש90
מוטי בבצ'יק בכנס חירום של רבנים חרדים נגד חוק הגיוס, 30 ביולי 2025

הפעילות האינטנסיבית המשותפת של חסידות גור והפלג הירושלמי, בעיקר נגד אריה דרעי וש"ס, עשויה למצוא תרגום פוליטי לקראת הבחירות הבאות.

הכוונה היא להקים בלוק טכני של שלושה זרמים חרדיים המנגדים לחוק הגיוס של יו"ר ועדת החוץ והביטחון, ח"כ בועז ביסמוט. הבלוק יתמודד בבחירות לכנסת וידלל את כוחם של ש"ס ודגל התורה.

הרב הספרדי הראשי לשעבר, הרב יצחק יוסף – מתנגד נחוש של אריה דרעי – ייתן את המטרייה הספרדית לבלוק הזה. הוא מתנגד לגיוס של כל חרדי לצבא, גם אם מדובר בצעיר שאינו לומד כלל.

לפי התוכנית הזו – שאין לה היתכנות גבוהה – אם חוק הפטור יעבור עד הבחירות, הבלוק הזה ינקום בחרדים שקידמו אותו. אם החוק לא יעבור, הבלוק המדובר ימנע אותו אחרי הבחירות.

לפי התוכנית הזו – שאין לה היתכנות גבוהה – אם חוק הפטור יעבור עד הבחירות, הבלוק הזה ינקום בחרדים שקידמו אותו. אם החוק לא יעבור, הבלוק ימנע אותו אחרי הבחירות

מוטי בבצ'יק, האיש החזק בחסידות גור, לא פוסל הקמת בלוק משותף כזה לקראת הבחירות. "במציאות הפוליטית שלנו, למדתי שכל אירוע הוא אפשרי", אומר בבצ'יק לזמן ישראל.

מוטי בבצ'יק בכנס חירום של רבנים חרדים נגד חוק הגיוס, 30 ביולי 2025 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
מוטי בבצ'יק בכנס חירום של רבנים חרדים נגד חוק הגיוס, 30 ביולי 2025 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)

הרב בועז נאקי, מראשי הזרם הספרדי בפלג הירושלמי, טוען כי "חצי מאנשי ש"ס החרדים לא יצביעו עבור ש"ס בבחירות הבאות, אם תהיה להם אלטרנטיבה. נמאס להם מהממסד של דרעי וכל המהלכים שלו נגד בני הישיבות.

"אנחנו נבנה רשימה שהרב יוסף ורוב הרבנים החשובים של ש"ס יתמכו בה, ביחד עם החברים מגור שנחרצים כמונו בעניין חוק הגיוס. אנחנו לא ניתן להשמיד את הנשמה היהודית".

"אנחנו נבנה רשימה שהרב יוסף ורוב הרבנים של ש"ס יתמכו בה, ביחד עם החברים מגור שנחרצים כמונו בעניין חוק הגיוס. אנחנו לא ניתן להשמיד את הנשמה היהודית"

בבצ'יק היה עד לא מזמן האיש המוציא והמביא ביהדות התורה וגם באגפים רבים בממשלה. הוא היה ראש המטה של השר לשעבר יצחק גולדקנופף אבל בפועל ניהל את משרד השיכון והבינוי.

באמצע יוני עזב גולדקנופף את הממשלה במחאה על כך שחוק הפטור מגיוס אינו מתקדם. בבצ'יק עזב ביחד איתו ומאז הוא לוחם בחוק הפטור בכל כוחותיו, למרות שהחוק שמריץ ביסמוט מכשיר בעצם את ההשתמטות החרדית ההמונית משירות בצה"ל.

גולדקנופף ובבצ'יק לא רוצים לראות בחוק לא מכסות ולא סנקציות, למרות שמדובר במכסות נמוכות וסנקציות היתוליות שלא עושות רושם על אף מלש"ב חרדי. בבצ'יק לא מבין את  הפוליטיקאים של דגל התורה, שגם הם עזבו את הקואליציה, אבל עדיין משתפים איתה פעולה.

ח"כ יצחק גולדקנופף במליאת הכנסת, 20 באוקטובר 2025 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
ח"כ יצחק גולדקנופף במליאת הכנסת, 20 באוקטובר 2025 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)

בבצ'יק מכנה את עמיתיו בדגל התורה "ווזווזים". זה לא ביטוי מחמיא. בילדותי בקרבת מאה שערים הביטוי הזה נחשב ככינוי גנאי עדתי לאשכנזים החרדים, שהדגיש את המבטא הזר והשוני התרבותי של יוצאי מזרח אירופה. ביטוי מהסוג הזה היה עלול להתפתח לתגרה רבתי בין חרדים וחילוניים.

בשבוע שעבר, למשל, נכחו חברי כנסת מדגל התורה בדיון 40 החתימות, במהלכם התעמת ראש הממשלה נתניהו עם יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד. הם גם הצביעו בעד הודעת ראש הממשלה. "איך זה שהווזווזים מצביעים עם הממשלה שהבטיחה להם חוק גיוס ולא קיימה. הם לא מבינים איזה נזק הם גורמים?" רתח בבצ'יק.

מידת האיבה בחסידות גור לדגל התורה משתווה רק לרמת השנאה של חסידות גור והפלג הירושלמי לדרעי ולאנשיו בש"ס. השנאה המשותפת הזו מצמיחה גם שיתופי פעולה בשטח ואולי תצמיח, כאמור, גם רשימה משותפת לכנסת.

מידת האיבה בחסידות גור לדגל התורה משתווה רק לרמת השנאה של חסידות גור והפלג הירושלמי לדרעי ולאנשיו בש"ס. השנאה המשותפת הזו מצמיחה גם שיתופי פעולה בשטח ואולי תצמיח רשימה משותפת

אנשים בחסידות גור והפלג אחראים לשורה של פרסומי הסתה חמורים נגד דרעי, שתומך לדעתם בחוק הפטור, רק כדי לחזור למקורות הכוח שלו בממשלה. אנשי הפלג אחראים גם להתקפות אלימות בכבישים וגם נגד בכירי ש"ס. באחת מהן נאלץ המאבטח של השר לשעבר יואב בן צור לנופף באקדחו כדי להניס מפגינים שניפצו את מכוניתו.

פשקווילים במאה שערים בירושלים נגד יו"ר ש"ס אריה דרעי, לקראת הפגנת הענק המתוכננת בעיר נגד גיוס אברכים, 28 באוקטובר 2025 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
פשקווילים במאה שערים בירושלים נגד יו"ר ש"ס אריה דרעי, לקראת הפגנת הענק המתוכננת בעיר נגד גיוס אברכים, 28 באוקטובר 2025 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)

עם זאת, רבנים שונים בגור יצאו לפעולות קיצוניות נגד דרעי שהחרידו את האדמו"ר מגור בכבודו ובעצמו, והוא הורה להם להפסיק.

אגב, בבצ'יק עצמו משוכנע כי חוק הפטור לא יעבור. "כל ארבעת חברי הכנסת של אגודת ישראל יצביעו נגד החוק הזה", מצהיר בבצ'יק. עד אז הוא יעשה את הכול כדי להרחיק כל חרדי שמתקרב ללשכת הגיוס יחד עם שותפיו בפלג הירושלמי.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 620 מילים
כל הזמן // יום שני, 18 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

היועמ"שית הגישה לבג"ץ את התצהיר החסוי של תא"ל ג' בעתירה נגד גופמן

טראמפ: כדאי שאיראן תגיש בהקדם הצעה טובה יותר, "אחרת לא יישאר מהם דבר" ● צה"ל שוב מזהיר: חסרים כ-12 אלף חיילים, בהם 7,000 לוחמים ● דיווח: נתניהו פרסם את הביקור באמירויות - מחשש שביקור בנט יתפרסם קודם ● זיני הגיש בקשה לביזיון בית המשפט בדרישה לחשוף את שמות עובדי שב"כ שעתרו נגד מינויו ● הרב לנדו: דגל התורה תצביע בעד פיזור הכנסת ביום רביעי

לכל העדכונים עוד 49 עדכונים

האשליה ההונגרית - לא ניתן לייבא לישראל את מודל תבוסת אורבן

בעקבות הבחירות לפרלמנט בהונגריה, בהן פיטר מדיאר ומפלגת "טיסה" הדיחו את ויקטור אורבן לאחר שש עשרה שנות שלטון, התעורר פיתוי מוכר בשיח הפוליטי הישראלי.

פרשנים ודמויות מהאופוזיציה מצביעים על בודפשט כהוכחה לכך שקואליציה כריזמטית ואנטי-ממסדית יכולה להביס מנהיג פופוליסטי דומיננטי בישראל.

יהודה לוקץ׳ הוא פרופסור-חבר אמריטוס ליחסים בינלאומיים באוניברסיטת ג׳ורג׳ מייסון, וירג׳יניה. פרסם חמישה ספרים. הוא מחבר הספר שיצא לאור לאחרונה: "Op-Ed: Musings on War & Peace in the Middle East and Beyond"

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,167 מילים ו-1 תגובות

שוק האג"ח מבהיר כי המלחמה כבר חלחלה עמוק לתוך כלכלות העולם

התרסקות שוק האג"ח העולמי בסוף השבוע היא לא עוד "יום אדום" טכני בבורסה – זו כבר אזהרה חמורה שהמשקיעים משגרים אל טראמפ ● בעוד הבורסות שוברות שיאים בזכות כמה חברות AI, משקיעי האג"חים רואים עננים שמתקדרים על הכלכלה העולמית – בהנחה שלא יימצא פתרון עם איראן ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 666 מילים ו-1 תגובות
אמיר בן-דוד

בית הספר כמעבדה לחיים

הקירות בבתי הספר התיכוניים בישראל נראים היום כמעט בדיוק כפי שנראו לפני שלושה, ארבעה עשורים ואף יותר. שורות של שולחנות מול לוח, וקולו של מורה המנסה לדחוס חומר לבחינת הבגרות לתוך תודעה של דור שרואה את העולם דרך מסכים מהירים ודינמיים.

אך מחוץ לחצר בית הספר, המציאות הישראלית של השנים האחרונות, ובשיאה אירועי מלחמת אוקטובר 2023 ותקופות אי-הוודאות הממושכות שבאו בעקבותיה, טלטלה את כל מה שחשבנו שאנו יודעים על יציבות.

אשת חינוך ואקדמיה. עוסקת בחקר השחיתות השלטונית ובחקר החוסן האישי, הקהילתי והלאומי בארגונים פרטים וציבוריים ובמערכת החינוך בפרט. מרצה וחברת סגל במכללת אורנים ועמיתת מחקר באוניברסיטת אריאל ובמוסד שמואל נאמן למחקר מדיניות לאומית. מנכ"לית מרכז מגדלורים – הכוונה לחוסן מיטבי, מרכז שמעניק שירותי הרצאות, סדנאות וימי עיון בתחומי חוסן וחברה בוערים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,059 מילים

מסיבות, חתונות, חופשות ופגישות עם ראשי הליכוד

יומן ראש עיריית אשקלון תומר גלאם, החשוד בפלילים, עמוס בלו"ז "אישי", חופשות, חצאי ימי עבודה, מפגשים פוליטיים ומאות בריתות וחתונות ● מה חסר בו? עבודה למען תושבי אשקלון, שזקוקים למיגון, נאנקים תחת קשיי המלחמה וקוראים בעיתונות כיצד העירייה והעומד בראשה מסתבכים בפרשיות שחיתות ● עיריית אשקלון: "ראש העיר פועל לילות כימים למען התושבים"

לכתבה המלאה עוד 1,221 מילים ו-1 תגובות

למקרה שפיספסת

הפילוג 2026

זה קרה בחברה הישראלית בתחילת שנות ה-50  וזה עלול לקרות שוב.

משפחות נקרעו, התפרקו. קהילות שלמות נחלקו לשניים. היו מכות בין החברים. הורים הפסיקו לדבר עם בניהם. אוכלוסייה שלמה עזבה מסיבות אידאולוגיות. בתוך הקיבוצים המאבק היה כה חריף, עד שמשטרה נקראה להפריד בין הניצים בתל יוסף ועין חרוד.

איתי לנדסברג נבו הוא אזרח המודאג מעומק השחיתות השלטונית, חושש לגורל הדמוקרטיה ומזועזע מהגזענות והאלימות בחברה הישראלית. לשעבר עורך "מבט שני" ומנהל מחלקת תעודה בערוץ הראשון (2002-2017). בן קיבוץ תל יוסף וממקימי הפורום למען אנשי המילואים ( 1995-2017) . כיום במאי, עורך תוכן ומפיק עצמאי.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,207 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

תגובות אחרונות

קרב התאריכים

מאחורי "משבר חוק הגיוס" מסתתר תרגיל פוליטי שקוף של המפלגות החרדיות, והוויכוח האמיתי בקואליציה נסוב כעת על מועד הבחירות ● לנתניהו יש שלל סיבות להתעקש על קיום הבחירות בסוף אוקטובר: מאולם בית המשפט, דרך עצרת האו"ם ועד חופשות הקיץ ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 979 מילים ו-2 תגובות

איומי איראן על זינוק בהעשרת האורניום חושפים בעיקר את הלחץ של המשטר ● בעוד מומחים מעריכים כי התקיפות באספהאן ובנתנז הרחיקו את הפצצה, במערכת הביטחון מזהירים מפני שאננות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 875 מילים
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

הזיהום שהתגלה בשדה דב עלול להפוך לצונאמי

איך הפך שדה דב מרובע העתיד של ישראל לתיבת פנדורה ● הממשלה הודיעה שתפצה את העסקים הקטנים שייפגעו מעבודות המטרו. עכשיו באים? ● הספריות השיתופיות הן רעיון מקסים ומתברר שגם פופולרי ● וגם: בחולות קיסריה מסתתרת קתדרלה שעשויה מאצות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,771 מילים

הייתי המפקד הרוסי במשחק מלחמה. כך הבסתי את נאט"ו

חולשתה הצבאית של אירופה, היעדר כוחות זמינים בשטח והססנות פוליטית אפשרו לי לנצל את נקודות התורפה של הברית כדי לנתק את המדינות הבלטיות בתוך ימים ספורים ● בעקבות התרגיל, התברר עד כמה אירופה תהיה חשופה ופגיעה ביום שאחרי המלחמה באוקראינה

לכתבה המלאה עוד 1,935 מילים

פרסום ביקור נתניהו באמירויות מעיד על בעיה חמורה בשליטה בסוגרים

נתניהו לא הצליח להתאפק ופרסם את הביקור הסודי, בלי להתחשב בהשלכות על יחסי החוץ ● לא מחכות לטראמפ: פקיסטן ועיראק חתמו על עסקאות אנרגיה עם איראן ● הקשרים בין איחוד האמירויות לסוריה מתחממים, אך הכלכלה הסורית עדיין נאבקת ● והשבוע ב-1971: סאדאת בולם את ניסיון ההפיכה נגדו ומטהר את מפלגתו מתומכי נאצר ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזרח התיכון

לכתבה המלאה עוד 1,251 מילים

"היצירות היו אקט של התנגדות"

בסתיו 1940, בתוך מציאות של רעב ותופת, התאגדו אומני הגטו כדי לארגן תערוכה יוצאת דופן שמשכה אליה אלפי מבקרים בתנאים בלתי אפשריים ● היצירות ששרדו נשמרו בחשאי על ידי אומנים שהועבדו ביודנראט, ומהוות עדות מרטיטה לרוח האדם ולכוחה של היצירה

לכתבה המלאה עוד 1,050 מילים
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
אֵירוֹוִיזְיוֹן 302

ככל שישראל מתרחקת בשנים האחרונות מערכי הליברליות, הסובלנות, הפתיחות והקלילות הפופית שמאפיינים את האירוויזיון, נדמה שחשיבות האירוע רק הלכה וגדלה פה. אבל גם בתוך ההקשר המוגזם הזה, התחקיר שפורסם השבוע ב"ניו יורק טיימס" היה חריג, שלא לומר מגוחך ממש

לכתבה המלאה עוד 1,069 מילים

בג"ץ ניפץ את פנטזיית השליטה של קרעי בשידור הציבורי

פסק הדין שהשיב לתפקידה את יו"ר ועדת האיתור של תאגיד השידור, השופטת בדימוס נחמה מוניץ, הוא לא רק הפסד של שלמה קרעי בבית המשפט, אלא שיעור באזרחות ● שופטי העליון לא הסתפקו בביטול ההדחה, אלא ניצלו את ההזדמנות כדי לשרטט קו אדום מול התנהלותו המופקרת של שר התקשורת, להדגיש את חשיבות השידור הציבורי ולעגן שוב את חובת הציות לייעוץ המשפטי ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 934 מילים ו-1 תגובות

נתניהו צריך אריה שותק

בזמן שיהדות התורה מאיימת לפרק את גוש הימין, דרעי מבין שכל מילה נגד נתניהו תבריח את הבוחרים שלו לבן גביר ● בלי חוק גיוס ועם תדמית של פראייר, יו"ר ש"ס נאלץ להכחיש כל קשר למרכז-שמאל – ובונה על עצרות חגי תשרי כדי להציל את המפלגה בקלפי ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 511 מילים
סקר זמן ישראל
הסקר השבועי
YT
של יוסי טאטיקה

ארבעה חודשים לבחירות, הרוב המכריע כבר יודע למי יצביע

הישראלים כבר בחרו באיזה צד של המפה הפוליטית הם נמצאים, והפכו את הבחירות הקרובות לקרב על תזוזות פנימיות ● סקר חדש של יוסי טאטיקה מגלה שבוחרי גוש הקואליציה יותר שומרים אמונים למפלגות שלהם, בעוד שבמרכז-שמאל עדיין מתלבטים איזה פתק לשים בקלפי ● ובינתיים בסקר המנדטים נמשך התיקו בין בנט לנתניהו

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 284 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.