JavaScript is required for our website accessibility to work properly. עובדי סמסונג לא מוכנים להסתפק בפירורים מעוגת ה־AI | זמן ישראל
עובדי סמסונג לא מוכנים להסתפק בפירורים מעוגת ה־AI

נקמת העובדים של עידן הבינה המלאכותית

במשך שנים סיפרו לנו שהטכנולוגיה תחזק את כוחם של ההנהלה ובעלי המניות מול העובדים ● ההסכם שנחתם בין עובדי סמסונג להנהלת החברה מוכיח שלפעמים קורה ההפך: העובדים, שמחזיקים בידע הנדרש לייצור השבבים בחברה, הצליחו לכפות הסכם מהפכני למורת רוחם של בעלי המניות ● במסגרתו, הם הפכו לשותפים מלאים ברווחי החברה ● פרשנות

הלוגו של סמסונג במשרדיה בסיאול, קוריאה הדרומית, 20 במאי 2026 (צילום: AP Photo/Ahn Young-joon)
AP Photo/Ahn Young-joon
הלוגו של סמסונג במשרדיה בסיאול, קוריאה הדרומית, 20 במאי 2026

ההסכם שהשיגו עובדי סמסונג לקראת סוף השבוע נראה על פניו כמו עוד כותרת על עובדי חברת הייטק מצליחה שתוגמלו בהרבה כסף. אבל הפעם מדובר בסיפור שונה לחלוטין. עובדי חטיבת השבבים של החברה הגיעו להסכם שבמסגרתו הם עשויים לקבל בונוסים שמנים של בין 300 ל־400 אלף דולר לכל עובד. ההסכם כפוף להצבעת העובדים, שבסבירות גבוהה יאשרו אותו.

אז למה ההסכם הזה חריג כל כך, ואיך בכלל הכול התחיל? במשך שנים דיברו על בינה מלאכותית כאילו היא משהו מופשט: תוכנה, ענן ואלגוריתמים. בפועל, ה־AI יושב על חומרה פיזית מאוד: מפעלים, חשמל, מכונות ייצור, ובעיקר שבבי זיכרון מהירים. כל אלה מצריכים כוח אדם בעל מיומנות מיוחדת.

כאן נכנסת לתמונה חברה בשם SK Hynix (אס. קיי. הייניקס). זו לא עוד חברה צדדית, אלא מתחרה קוריאנית ענקית של סמסונג. מדובר ביצרנית זיכרון מרכזית ובאחת השחקניות החשובות בעולם ה־HBM – זיכרון מהיר במיוחד שמשמש מאיצי AI.

מהנדס או עובד ייצור מיומן בסמסונג שהסתכל על התנאים המפליגים של עמיתיו בחברה המתחרה הבין פתאום שהידע שלו שווה הרבה יותר מבעבר

בזמן שסמסונג נחשבה במשך שנים למלכה בתחום הזה, SK Hynix עקפה אותה תוך שהיא רוכבת על בום הבינה המלאכותית. המהלך הזה שינה גם את שוק העבודה. כש־SK Hynix הציעה לעובדיה מודל תגמול נדיב המבוסס על רווחי העתק של עידן ה־AI, היא לא רק תגמלה עובדים, אלא קבעה סטנדרט שוק חדש.

מהנדס או עובד ייצור מיומן בסמסונג שהסתכל על התנאים המפליגים של עמיתיו בחברה המתחרה הבין פתאום שהידע שלו שווה הרבה יותר מבעבר.

הלוגו של SK Hynix נראה בתערוכת Korea Electronics Show בסיאול, קוריאה הדרומית, ב־8 באוקטובר 2019 (צילום: AP Photo/Lee Jin-man)
הלוגו של SK Hynix נראה בתערוכת Korea Electronics Show בסיאול, קוריאה הדרומית, ב־8 באוקטובר 2019 (צילום: AP Photo/Lee Jin-man)

אותו עובד הסתכל גם על שורת הרווחים שסמסונג רושמת בזכות עבודתו, וראה בעיקר מספרים דמיוניים. סמסונג דיווחה ברבעון הראשון של 2026 על שיא ברווח התפעולי, כ־38.1 מיליארד דולר, כאשר חטיבת השבבים לבדה תרמה כ־35.8 מיליארד דולר.

לאיגוד העובדים של סמסונג נפל האסימון, והוא החליט להפסיק לשתוק. הוא דרש להיות שותף ברווחי החברה. כשתנאיו לא נענו, האיגוד ניצל את כוחו ואיים לפתוח בשביתה של 18 יום, שבה היו אמורים להשתתף כמעט 48 אלף עובדים.

עבור חברה כמו סמסונג, אחת היצרניות החשובות בעולם של שבבי זיכרון, זו לא הייתה עוד מחאת עובדים. שביתה כזאת הייתה עלולה ליצור דרמה אמיתית: לשבש שרשרת אספקה עולמית, לפגוע קשות בכלכלה הקוריאנית ולהלחיץ לקוחות טכנולוגיה בכל העולם.

לא פלא, לפיכך, שהמתווך בין העובדים להנהלה היה לא אחר מאשר שר העבודה בממשלת קוריאה הדרומית. רק אחרי משא ומתן של הרגע האחרון הושגה פשרה

לא פלא, לפיכך, שהמתווך בין העובדים להנהלה היה לא אחר מאשר שר העבודה בממשלת קוריאה הדרומית. רק אחרי משא ומתן של הרגע האחרון הושגה פשרה, והעובדים החלו להצביע עליה.

לב ההסכם היה שינוי דרמטי: ביטול תקרת בונוס של 50% מהשכר השנתי, וקישור חלק מהתגמול לרווח התפעולי של החברה. לפי הדיווחים, ההסכם כולל הקצאה של כ־10.5% מביצועי החברה המוסכמים כבונוס מיוחד, בעיקר במניות, למשך עד עשר שנים וכפוף ליעדי רווח.

עובד חולף על פני משרדי סמסונג בסיאול, קוריאה הדרומית, 31 בינואר 2018 (צילום: AP Photo/Ahn Young-joon)
משרדי סמסונג בסיאול, קוריאה הדרומית, 31 בינואר 2018 (צילום: AP Photo/Ahn Young-joon)

מדובר בסכום המוערך ביותר מ־20 מיליארד דולר. כלומר, לא עוד מענק לפי החלטת הנהלה, אלא נוסחה ברורה וקשיחה: אם מכונת הרווח של השבבים עובדת, העובדים יקבלו נתח יפה ממנה.

ההסכם בסמסונג הוא במידה רבה תגובה ל"אפקט SK Hynix": כשהמתחרה מחלקת את השלל הגדול שלה, היה קשה להנהלת סמסונג לתרץ מדוע אצלה העובדים צריכים להסתפק בהסכם ישן, בזמן שהיא זורקת להם כמה שאריות מתוך הנתח העצום שהיא מרוויחה בזכותם.

אז עד כמה ההסכם חריג בנוף ההייטק? מאוד, אבל לא מפני שבונוסים או מניות הם דבר חדש. בהייטק רגילים לאופציות, מניות, מענקי שימור ובונוסים.

במשך שנים סיפרו לנו שהטכנולוגיה תחליש עובדים ותחזק את כוחה של ההנהלה ושל בעלי המניות. ההסכם הזה מזכיר שלפעמים קורה ההפך

החריג כאן הוא שלא מדובר בהסכמים אישיים נדיבים מול כמה טאלנטים בחברה, אלא בהסכם קיבוצי רחב, בחברה תעשייתית־טכנולוגית מהחשובות בעולם, שמחבר עשרות אלפי עובדים לנוסחת חלוקת רווחים רב־שנתית וללא תקרה, למשך תקופה ארוכה.

המשמעות רחבה הרבה יותר מתחומי המפעלים של סמסונג. במשך שנים סיפרו לנו שהטכנולוגיה תחליש עובדים ותחזק את כוחה של ההנהלה ושל בעלי המניות. ההסכם הזה מזכיר שלפעמים קורה ההפך. בעידן של מכונות חכמות, העובדים שמחזיקים ידע נדיר דווקא מתחזקים.

קבוצה של בעלי מניות בסמסונג מפגינה נגד הסכם השכר הזמני שהושג בין החברה לאיגוד העובדים שלה, סמוך לביתו של יו"ר סמסונג לי ג'יי־יונג בסיאול, קוריאה הדרומית, 21 במאי 2026 (צילום: AP Photo/Ahn Young-joon)
קבוצה של בעלי מניות בסמסונג מפגינה נגד הסכם השכר הזמני שהושג בין החברה לאיגוד העובדים שלה, סמוך לביתו של יו"ר סמסונג לי ג'יי־יונג בסיאול, קוריאה הדרומית, 21 במאי 2026 (צילום: AP Photo/Ahn Young-joon)

לא כל העובדים, כמובן, ובטח שלא בכל ענף. אבל מי שנמצא בצוואר הבקבוק של הכלכלה החדשה, כמו שבבים, אנרגיה ומרכזי מידע, מגלה שיש לו כוח. המון כוח.

יש גם סיכון. תעשיית השבבים היא מחזורית. בשנה אחת היא עשויה לרשום רווחי עתק, ובשנה שאחריה היא יכולה לפגוש בקלות נפילת מחירים. אם בונוסים כאלה יהפכו לסטנדרט קשיח בתעשייה, הם עלולים להכביד על החברות כשהשוק יתהפך.

השורה התחתונה ברורה: זה לא סיפור על בונוס שמן, אלא על חלוקת כוח חדשה בעידן ה־AI. העובדים של סמסונג הבינו שהם לא חלק צדדי במהפכה, אלא המרכז שלה

מתחת לפני השטח היו גם חששות מעלויות העבודה הגבוהות, וקבוצה קטנה של בעלי מניות בסמסונג אף איימה בצעדים משפטיים בטענה שההסכם דורש את אישורם. גם בתוך סמסונג עלול להיווצר מתח בין עובדי חטיבת זיכרון השבבים, שנהנים מהחגיגה, לבין עובדים בחטיבות פחות רווחיות.

השורה התחתונה ברורה: זה לא סיפור על בונוס שמן, אלא על חלוקת כוח חדשה בעידן ה־AI. העובדים של סמסונג הבינו שהם לא חלק צדדי במהפכה, אלא המרכז שלה, ובלעדיהם היא עלולה להיתקע. את התמורה הם קיבלו בהתאם.

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 771 מילים
כל הזמן // שבת, 15 באוגוסט 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.