JavaScript is required for our website accessibility to work properly. נאור ירושלמי: קונספציה 2.0 - כשהממשלה הופכת התנהגות בת יענה למדיניות לאומית | זמן ישראל

קונספציה 2.0 - כשהממשלה הופכת התנהגות בת יענה למדיניות לאומית

משבר האקלים, אילוסטרציה (צילום: Ekaterina_Simonova / iStock)
Ekaterina_Simonova / iStock
משבר האקלים, אילוסטרציה

היום, 5 ביוני, חל "יום איכות הסביבה הבינלאומי", שנקבע על ידי האו"ם לפני יותר מ-50 שנה. אבל אצלנו אין כל כך מה לחגוג.

בזמן שברחבי העולם מציינים התקדמות במדיניות אקלים ובהיערכות למשבר שכבר מזמן איתנו – לממשלת ישראל אין דבר להציג מלבד רשלנות וחוסר אכפתיות הגובלות בהפקרות.

דוגמה מובהקת לכך היא ההחלטה, שהתפרסמה לאחרונה, לבטל את עיסוקה של המועצה לביטחון לאומי (המל"ל) בנושא האקלים, לצד פירוק פורום "מודיעין אקלים".

בזמן שברחבי העולם מציינים התקדמות במדיניות אקלים ובהיערכות למשבר שכבר מזמן איתנו – לממשלת ישראל אין דבר להציג מלבד רשלנות וחוסר אכפתיות הגובלות בהפקרות

ברגע של עיוורון מוחלט וזלזול במדע, נסגרה היחידה שניתחה איומים אסטרטגיים על ביטחון המדינה. בוטל פורום חיוני שעסק בביטחון מזון ומים, וברציפות תפקודית לאומית של תשתיות מול אירועי מזג אוויר קיצוניים כמו שיטפונות, גלי חום ומחלות זיהומיות. למה הדבר דומה? לסגירת יחידת ביון שעוקבת אחרי ערוצים חשאיים למימון טרור.

בזמן שנאט"ו מגדירים את משבר האקלים כאיום ליבה ביטחוני, בישראל צועדים לאחור. בלי הגוף שמייצר "מודיעין אקלים", מי בממשלה יבין כיצד מחסור במי שתייה, שיטפונות וגלי חום אצל שכנותינו עלולים להתדרדר להתלקחות אזורית שתגרור גם אותנו? פירוק היחידה אומר לציבור דבר אחד: "אנחנו מעדיפים להיות מופתעים".

שריפות ענק, שיטפונות פתע, סופות חום וגלי קור כבר אינם תרחישים תיאורטיים – הם נמצאים כאן ועכשיו, ומהווים איום ישיר על הביטחון הלאומי ועל בטחון המזון שלנו. אירועים שאמורים להתרחש רק פעם בעשרות שנים היכו בנו בעוצמה בשנים האחרונות, כשישראל רחוקה מלהיות ערוכה להם.

ועכשיו, במקום לחזק את ההיערכות קדימה, הממשלה בוחרת לפרק את הגוף הלאומי הבכיר שמנתח את האיום. לעצום עיניים זו לא מדיניות – זו הפקרות שתעלה בחיי אדם ובפגיעה חמורה בתשתיות ובמשק.

אבל זה לא הכול. בעוד מדענים מזהירים שמשבר האקלים צובר תאוצה, ישראל הייתה בין קומץ מדינות שהצביעו נגד החלטת האו"ם להפוך את נושא האקלים לחובה משפטית, שתעודד ממשלות להיערך אליו.

בעיוורון מוחלט וזלזול במדע, נסגרה היחידה שניתחה איומים אסטרטגיים על ביטחון המדינה. בוטל פורום חיוני שעסק בביטחון מזון ומים, וברציפות תפקודית לאומית של תשתיות מול אירועי מזג אוויר קיצוניים

ואולי זה לא מפתיע כשזוכרים שהממשלה עדיין מתמהמהת בהעברת חוק אקלים, חוק לטיפול בפסולת בניין, תכנית לאומית ישימה לפסולת והתמודדות עם הפגיעה החמורה בשטחים הפתוחים ובמגוון הביולוגי בישראל.

הממשלה הבאה תהיה חייבת לנפץ את קונספציית בת היענה הזו. הצעד הראשון צריך להיות העצמה דרמטית של המשרד להגנת הסביבה והקמת מנהלת שינויי האקלים חזקה ומתוקצבת. משבר בסדר גודל כזה, שהוא רב-תחומי ונוגע בכל תחומי חיינו, חייב לקבל טיפול במשרד ראש הממשלה, כשהתכלול האסטרטגי בידי המל"ל והאחריות בידי קבינט שרים ייעודי.

וכמובן, עלינו להרים את הראש מעבר לגבולות "מדינת האי" שלנו, ולהבין שהצורך בשיתוף פעולה חוצה גבולות חיוני היום יותר מאי פעם, ובמשבר האקלים יש לישראל הזדמנויות רבות ולא רק סכנות.

לממשלה הבאה תהיה הזדמנות היסטורית לחבר את ישראל לאזור. במסגרת יוזמה מדינית כוללת, כדוגמת הרחבה של הסכמי אברהם, יש להקים קבוצות עבודה רב-לאומיות משותפות לנושאי מים, אנרגיה, סביבה ואקלים, כדי למפות ולהתמודד עם איומים משותפים, ולפתח שיתופי פעולה בייצור אנרגיה מתחדשת ובהתפלת מים.

משבר האקלים כבר אינו נחשב נושא "ירוק" – הוא איום אסטרטגי קיומי על כולנו. הממשלה הבאה חייבת להבין שגם במערכה הזו "רק ביחד ננצח". רק שילוב של חוסן פנימי, ניהול בדרג המדיני העליון ושיתוף פעולה אזורי יוציאו את ישראל מקונספציית בת היענה אל עבר עתיד בטוח יותר.

משבר האקלים כבר לא נחשב נושא "ירוק" – הוא איום אסטרטגי קיומי. על הממשלה הבאה להבין שנדרשים חוסן פנימי, ניהול בדרג המדיני העליון ושיתוף פעולה אזורי – כדי להוציא את ישראל מקונספציית בת היענה

בשלב זה, הכתובת על הקיר רשומה בדוחות המודיעין שנזרקו לפח. וכאשר המשבר הבא יכה בעוצמה ונשאל שוב "איך לא ידענו", נצטרך לזכור את היום שבו הממשלה בחרה במודע לטמון את הראש בחול ולעצום עיניים מול המבול המתקרב.

נאור ירושלמי הוא חבר מועצת העיר בנס ציונה. בעבר כיהן כמנכ"ל "חיים וסביבה" - ארגון הגג של ארגוני הסביבה, והוא המייסד והמנהל של מיזם "הצווארון הירוק".

תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 576 מילים
כל הזמן // יום שישי, 5 ביוני 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.