JavaScript is required for our website accessibility to work properly. המדינה רוצה שתעברו למזגן ירוק יותר. רק שהיא שכחה לספר לכם | זמן ישראל
פועל מתקין מזגנים על גג בניין משרדים במרכז ירושלים, 8 בפברואר 2018 (צילום: נתי שוחט/פלאש90)
נתי שוחט/פלאש90
ישראל מסתכנת במשבר מיזוג לאומי

המדינה רוצה שתעברו למזגן ירוק יותר. רק שהיא שכחה לספר לכם

המשרד להגנת הסביבה מנסה לדחוף את הישראלים לרכוש מזגנים עם גזי קירור מהדור החדש, שתורמים הרבה פחות להתחממות הגלובלית, אבל השוק כמעט לא מגיב ● אם ישראל לא תתעורר ותעמוד ביעדי אמנת קיגאלי היא עלולה לחטוף סנקציות, ואם נתעקש לקנות מזגן מהדור הישן אנחנו עלולים למצוא את עצמנו בלי גז למלא אותו

ע', שפנה לאחרונה לחפש מזגן חדש אחרי שהישן לא הפסיק לחרחר, מספר על הרפתקאותיו בעולמות המיזוג. מתקין שאיתו התייעץ המליץ לו לרכוש מזגן מדגם חדש, R32. המתקין הסביר שגז הקירור שלו תורם הרבה פחות להתחממות הגלובלית ולכן זה הדבר הבא.

ע' תהה למה הוא צריך לשאת על גבו ועל קיר הסלון שלו את משבר האקלים. "זה לטובתך", השיב המתקין, "כשבעוד שלוש–ארבע שנים ייגמר לך הגז במזגן, אם יהיה לך מזגן מהדור הישן לא בטוח שתמצא גז בשביל למלא אותו. השוק עומד להשתנות".

ע' היה משוכנע שמתקין המזגנים מנסה לעשות עליו סיבוב ולדחוף לו מוצר שהוא גוזר עליו קופון. אבל זה לא המקרה. עולם המזגנים נמצא בעיצומו של שינוי מהותי, אבל הוא מתחולל הרחק מתחת לרדאר – או שמא גבוה מעל ראשו – של הציבור הישראלי. ניסיונותיו הקלושים של המשרד להגנת הסביבה לעדכן את הציבור ולהניע את המהלך נעצרים במעגלים מצומצמים מאוד של יודעי ח"ן.

האחראים העיקריים לפגיעה בשכבת האוזון היו גזי הקירור ממשפחת HFC שמילאו מזגנים ומקררים ברחבי העולם. האנושות הייתה נחושה להיפטר מהם

שורשיה של ההתפתחות הנוכחית בעולם המיזוג נעוצים בדיוק לפני עשר שנים בקיגאלי, בירת רואנדה, שבה חתמו אומות העולם, ובהן ישראל, על "תיקון קיגאלי".

למעשה הסיפור מתחיל עוד הרבה קודם לכן, ב־1987, אז נחתם בקנדה "הסכם מונטריאול". העולם התאחד במטרה לסגור את החור בשכבת האוזון המידלדלת, שמסננת את קרינת ה־UV של השמש ומגינה על בני האדם מסרטן.

פועלים מתקינים מזגן על קיר בניין במרכז ירושלים, 25 ביוני 2013 (צילום: פלאש90)
פועלים מתקינים מזגן על קיר בניין במרכז ירושלים, 25 ביוני 2013 (צילום: פלאש90)

האחראים העיקריים לפגיעה בשכבת האוזון היו גזי הקירור ממשפחת HFC שמילאו מזגנים ומקררים ברחבי העולם. האנושות היתה נחושה להיפטר מהם.

גזי הקירור – או בעגה המקצועית קררים – ממשפחת HFC הומרו בגזים חדשים, בראשם R410A, שעשו עבודה מצוינת. החור באוזון הלך ונסגר, אבל במהלך הזמן התברר שהקררים החדשים הביאו איתם צרה חדשה: מדובר בגזי חממה רבי עוצמה. פליטת קילוגרם אחד של R410A לאטמוספירה שקולה מבחינת אפקט החממה לפליטה של 2.1 טונות פחמן דו־חמצני. פי 2,100.

בתיקון קיגאלי סוכם שהחל מ־2019 יתחילו מדינות העולם להפחית באופן הדרגתי את השימוש בגזי הקירור הקיימים ולהמיר אותם בגזים בעלי השפעה פחותה משמעותית על אפקט החממה. היעד הסופי: ירידה של 85% ב־2036 לעומת ראשית העשור הקודם.

בישראל המשרד להגנת הסביבה התחיל בהיערכות ב־2020, אבל אז באה הקורונה, ובהמשך המלחמה וכל האירועים המוכרים שלעיתים הם סיבות אמיתיות ולעיתים תירוץ

בישראל המשרד להגנת הסביבה התחיל בהיערכות ב־2020, אבל אז באה הקורונה, ובהמשך המלחמה וכל האירועים המוכרים שלעיתים הם סיבות אמיתיות ולעיתים תירוץ מביך. המכשול העיקרי צץ מכיוון לא צפוי, או שמא במדינת הכסת"ח הוא בעצם כן צפוי: הגזים החדשים, ובראשם R32, מוגדרים כבעלי רמה מסוימת של דליקות.

לא מדובר בגז שנדלק מניצוץ קטן, מחשמל סטטי או מסיגריה דולקת. כדי שהוא יידלק נדרש שילוב תנאים נדיר של דליפה מסיבית ומהירה של כמות גז גדולה בתוך חלל קטן וסגור, ובו־זמנית חשיפה ישירה ללהבה חזקה ופתוחה כמו מבער.

בלוני גז קירור בטקסס, 9 באוקטובר 2023 (צילום: AP Photo/Sam Hodde)
בלוני גז קירור מסוג R410A בטקסס, 9 באוקטובר 2023 (צילום: AP Photo/Sam Hodde)

למרות זאת, ועל אף שבאירופה, באסיה ובארה"ב כבר נמכרו יותר מ־370 מיליון מזגני R32 מבלי שנרשמה עלייה באירועי הבטיחות, בישראל זו הייתה עילה מספקת בשביל לעצור הכול. מה שטוב לאירופה טוב לישראל? לא כשזה גם טוב לסביבה, מתברר.

ב־2022 החליטה הממשלה שכדי ליישם את אמנת קיגאלי ולאפשר את כניסת גזי הקירור החדשים יש לערוך הכשרה מקצועית ייעודית ולהסמיך לטיפול בגזים החדשים את כל מי שעוסק בהתקנת מזגנים בישראל. לשם כך היה צריך לחוקק את "החוק לאסדרת העיסוק במערכות קירור ומיזוג אוויר".

בין משרדי הכלכלה והעבודה תהליך החקיקה נמרח על פני לא פחות משלוש שנים, אחרי שנתקע שוב ושוב בוועדת העבודה של הכנסת בראשות ח"כ ישראל אייכלר, שלעיתים היה נדמה שכלל אין לו עניין להעביר את החוק אי פעם.

המשרד להגנת הסביבה, שספג לחצים גדולים מגורמים שונים במשק, עשה מה שהוא נאלץ לעשות לעיתים קרובות מדי – לשנמך את היעדים ולהתאים אותם להתנהלות הכושלת והמסורבלת של משרדי הממשלה

בתחילת 2025 החוק החדש הושלם סוף סוף ותהליך ההכשרה וההסמכה של המתקינים יצא לדרך. מאז אלפים עברו את ההכשרה וקיבלו את ההסמכה ורבים אחרים עדיין בעיצומו של התהליך.

יעד ההפחתה המקורי של הקררים הישנים לשנת 2024 עמד על 40%. מכיוון שהכול נתקע, המשרד להגנת הסביבה, שספג לחצים גדולים מגורמים שונים במשק, עשה מה שהוא נאלץ לעשות לעיתים קרובות מדי – לשנמך את היעדים ולהתאים אותם להתנהלות הכושלת והמסורבלת של משרדי הממשלה.

במסגרת הנמכת היעדים נקבע שיעד הצמצום לשנה הנוכחית – 2026 – עומד על 25%, וב־2027 על 40% – איחור של שלוש שנים לעומת הלו"ז המקורי.

מכלי גז קירור מסוג R-134A על המדפים במוסך Cary's Auto בסקוטסדייל, אריזונה, 28 באוגוסט 2023 (צילום: AP Photo/Matt York)
מכלי גז קירור מסוג R-134A על המדפים במוסך Cary's Auto בסקוטסדייל, אריזונה, 28 באוגוסט 2023 (צילום: AP Photo/Matt York)

האם זה באמת קורה? תלוי את מי שואלים. השיטה שנבחרה כדי לדחוף את המשק למעבר לקררים החדשים מעט משונה: לחנוק אותו.

מכיוון שבישראל לא מייצרים גזי קירור, ו־100% מהם מיובאים, משרד הכלכלה, בהנחיית המשרד להגנת הסביבה, מצמצם את המכסות וההיתרים לייבואנים, ולפי הנתונים הרשמיים של שני המשרדים היתרי הייבוא לקררים הישנים אכן צומצמו השנה בכ־25%.

החניקה ההדרגתית אמורה לגרום למצב שבו הגזים הישנים יתייקרו והשימוש בהם ייהפך לא כדאי, ושבשלב מסוים הם פשוט לא יהיו זמינים במשק.

"המכסות שקוצצו הן לייבוא של הגז עצמו, שמגיע בבלונים. אבל לגז שמגיע בתוך מזגנים אין מכסות, ולכן רוב היבואנים של המזגנים פשוט מכניסים את הגז לארץ בתוך המזגנים והעבודה שלהם נמשכת כרגיל"

רק שבפועל, לפי כמה גורמים בתחום, לא ניכרת בינתיים שום תזוזה במחירים. יש גורמים במשק שסבורים שהסיבה לכך נעוצה בייבוא עברייני, הברחה של קררים שמסייעת לשמור את המחירים למטה על אף צמצום המכסות הממשלתיות.

גורם אחר סבור שמדובר פשוט בטעות במדיניות של המשרד להגנת הסביבה: "המכסות שקוצצו הן לייבוא של הגז עצמו, שמגיע בבלונים. אבל לגז שמגיע בתוך מזגנים אין מכסות, ולכן רוב היבואנים של המזגנים פשוט מכניסים את הגז לארץ בתוך המזגנים והעבודה שלהם נמשכת כרגיל.

"הצמצום הוא במקטע של השירות, של טכנאים שצריכים לדחוס גז למזגן, אבל זה יורגש בפועל רק בעוד כמה שנים".

מוכר מסייע ללקוח לבחור מזגן בחנות מוצרי חשמל במרכז האנוי, וייטנאם, 17 במאי 2013 (צילום: HOANG DINH NAM / AFP)
מוכר מסייע ללקוח לבחור מזגן בחנות מוצרי חשמל במרכז האנוי, וייטנאם, 17 במאי 2013 (צילום: HOANG DINH NAM / AFP)

בפוסטים שהמשרד להגנת הסביבה העלה לאחרונה ברשתות החברתיות הוא ממש מפציר בציבור לרכוש מזגני R32 ולא את המזגנים הישנים, אבל לפי גורמים בתחום ההיענות קלושה. אחת החברות היחידות שמציעות מבחר של מזגני R32 היא "אלקטרה".

ב"תדיראן", שמייצרת מזגנים במפעל הגדול שלה בעפולה, ממתינים לרגע שבו יהיו ביקושים בקרב הצרכנים, ובינתיים לא ממהרים לייצר או לייבא מזגנים עם הקררים החדשים. "ברגע שחברה גדולה כמו תדיראן מזהה שנוצר ביקוש היא יכולה להביא בתוך זמן קצר מזגנים כאלה לארץ", אומר גורם בתחום, "אבל בינתיים זה לא קורה.

"התחושה היא שיש פה תלות בין גורמים – יבואנים, יצרנים, מתקינים, ציבור – שכל אחד שם את האחריות על מישהו אחר. הציבור בכלל עדיין לא יודע על הדבר הזה, לא יודעים לבקש. הרבה מאוד תלוי במתקינים שהם אלה שבאים במגע ישיר עם הלקוחות, ורוב המתקינים לא ממהרים לעשות את השינוי. כל עוד יש גז בשוק, נוח להם להמשיך לעבוד עם מה שהם מכירים".

"הציבור בכלל לא יודע על הדבר הזה, לא יודעים לבקש. הרבה מאוד תלוי במתקינים שהם אלה שבאים במגע ישיר עם הלקוחות, ורוב המתקינים לא ממהרים לעשות את השינוי"

במשרד להגנת הסביבה, שמתאפיין באופן מסורתי בכוונות טובות אבל ביכולת ביצוע חלשה, מחפשים דרכים לדחוף את העגלה הזו ושוקלים להעלות קמפיין ברשתות החברתיות.

מנכ"ל המשרד רמי רוזן פנה בחודשים האחרונים למערכת הביטחון ולשלטון המקומי במכתבים שבהם הפציר לשתף פעולה ולקדם את הנושא. האם נרשמה היענות? גורם הבקיא בנעשה אומר ש"הייתה הרמה ראשונית של הכפפה אבל לא מעבר לזה".

אנשים בוחנים מזגנים המוצגים למכירה מחוץ לחנות מוצרי חשמל במרכז האנוי, וייטנאם, 17 במאי 2013 (צילום: HOANG DINH NAM / AFP)
אנשים בוחנים מזגנים המוצגים למכירה מחוץ לחנות מוצרי חשמל במרכז האנוי, וייטנאם, 17 במאי 2013 (צילום: HOANG DINH NAM / AFP)

גם R32, חשוב לציין, לא חף מהשפעה שלילית: מדד ה־GWP שלו (Global Warming Potential) עומד על 688, כלומר כל קילוגרם שלו שקול ל־688 קילוגרמים של פחמן דו־חמצני. זה עדיין הרבה, אבל כשליש מה־GWP של הגזים מהדור הקודם.

ההתנהלות המנומנמת הזו עלולה להתפוצץ למשק הישראלי בפרצוף. על פי תיקון קיגאלי, אם מדינה לא תעמוד במטרות הצמצום עד 2033 אי אפשר יהיה לסחור איתה בגזי קירור.

תחנת הסנקציה הראשונה עלולה להגיע כבר ב־2028, כלפי מדינות שלא יאשררו עד אז את האמנה. על אף שחלף עשור ישראל עדיין לא ביצעה את ההליך המשפטי והרגולטורי של אשרור האמנה. הנה משימה דחופה – עוד אחת – שתונח לפתחה של הממשלה הבאה.

"אנחנו חייבים לשתף פעולה עם המהלך הבינלאומי ולעמוד בדרישות שלו או שלא יהיה לנו כלום", אומר גורם מוטרד במשרד להגנת הסביבה. "זה אומר שכל מערכת שידלוף ממנה גז אי אפשר יהיה לתקן אותה"

"אנחנו חייבים לשתף פעולה עם המהלך הבינלאומי ולעמוד בדרישות שלו או שלא יהיה לנו כלום", אומר גורם מוטרד במשרד להגנת הסביבה. "זה אומר שכל מערכת שידלוף ממנה גז אי אפשר יהיה לתקן אותה. יהיו חייבים לעבור למערכת חדשה וזה ייקח הרבה זמן, יהיה הרבה קלקול מזון, אובדן מזון, יהיו הרבה אנשים שייתקעו בבתים לא ממוזגים.

"זו קטסטרופה, ותהיה גם ירידה בפריון של המשק". באשר לסעיף האחרון, במשרד להגנת הסביבה הכינו עבודה עם ניתוח של ההשלכות הכלכליות על המשק אם ישראל לא תעמוד ביעדי קיגאלי ותנותק מהסחר העולמי בקררים: נזק של 40 מיליארד שקל עד 2040.

מזגנים, אילוסטרציה (צילום: Sebi Berens/Flash 90)
אילוסטרציה: מזגנים (צילום: Sebi Berens/Flash 90)

מעבר לאחריות הסביבתית והלאומית, האם לישראלי הסביר שמבקש להחליף מזגן יש אינטרס לרכוש אחד מסוג R32? "כמות הגזים הישנים במשק תלך ותפחת, ואם יהיה חסר לך גז במזגן לא יהיה איך למלא אותו, או שזה יהיה מאוד יקר", אומר גורם במשרד להגנת הסביבה.

"אי אפשר להפעיל את המזגנים הישנים על הגזים החדשים. יש פה סוגיה צרכנית מעניינת לגבי האחריות. היום מוכרים מזגנים עם אחריות לשבע שנים, אבל בעוד כמה שנים לא יוכלו לספק גז למילוי המזגן, האם זו לא הטעיית הצרכן?

"היעילות האנרגטית של המזגנים עם הקררים החדשים עולה ב־5%–15% על הישנים, הם חוסכים בחשמל ובעלויות. אז מכל בחינה הגיע הזמן להתקדם"

"מעבר לזה, היעילות האנרגטית של המזגנים עם הקררים החדשים עולה ב־5%–15% על הישנים, הם חוסכים בחשמל ובעלויות. אז מכל בחינה הגיע הזמן להתקדם".

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
עוד 1,437 מילים
כל הזמן // יום שני, 31 באוגוסט 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.