JavaScript is required for our website accessibility to work properly. ישראל המשיכה להציל תינוקות פלסטינים במהלך הקורונה. אבל לא את כולם | זמן ישראל
שאם ואמה

ישראל המשיכה להציל תינוקות פלסטינים במהלך הקורונה. אבל לא את כולם

חלק מבתי החולים בארץ המשיכו לנתח ילדים עם מומי לב קשים מעזה גם במהלך משבר הקורונה ● כך ניצלו חייה של שאם, בת החודש, שחזרה לרצועה עם אמה לאחר ניתוח מורכב בהדסה ● אבל הירידה במספר הניתוחים הללו דנה חלק מהילדים הפלסטינים למוות כמעט בטוח ● "נאלצנו לסרב לחלק מהם, ואני יודע שזה עלה להם בבריאות"

לתינוקת שאם (Sham), שנולדה לפני חודש בעזה, לא היה שום סיכוי לשרוד. מום קשה בלבה סיכן את חייה באופן מידי. גם בימי שגרה, בתי החולים ברצועה אינם ערוכים לניתוחי לב מורכבים בתינוקות, מבחינת צוות המומחים ומבחינת התשתיות. ואולם הפתרון לשאם, ולעוד עשרה תינוקות במצבה, נמצא בישראל  בשיא התפרצות הקורונה, כשבתי החולים עמוסים ומעברי הגבול סגורים.

"הרופאים בעזה אפילו לא הסכימו להסתכל על הילדה שלי. לא היו להם פתרונות והם פשוט שלחו אותנו הביתה, אל מותה", אומר לי מוחמד, 30, אביה של שאם.

בכל שבוע נולד בעזה לפחות תינוק אחד עם מום לב, שחייו בסכנה מידית, כך אומרים בעמותת שבת אחים, המסייעת לילדים אלה לקבל טיפול מציל חיים בארץ. בשגרה, בתי החולים שנרתמים למשימה הם וולפסון, הדסה ושיבא. אך בימי המגפה, יכולת הסיוע של מערכת הבריאות בארץ לילדי עזה הוטלה בספק.

"האתגר העיקרי היה למצוא בתי חולים שיסכימו לקבל את המשפחות ולנתח את הילדים", אומר יונתן מיילס, מתאם בינלאומי בעמותה. "הקושי הזה מובן. מדובר בפרוצדורה מורכבת, שמסכנת את הצוות. זה עוד שעות עבודה ועוד סכנת הדבקה למי שגם כך עובד בתנאים קשים. לכן, זו החלטה אמיצה ולא פשוטה".

בסופו של דבר הרימו את הכפפה בתי החולים שיבא והדסה, שטיפלו בתקופת הסגר הקורונה בעשרה תינוקות בני פחות מחודשיים, שהיו בסכנת חיים.

"אני כל כך גאה בצוות הרפואי ובהנהלות בתי החולים", אומר מיילס בהתרגשות. "הם לא עצמו את העיניים ועשו הכל כדי שלא ימות עוד תינוק בעזה, גם אם אף אחד לא ישים לב. יש פתגם בערבית שאומר 'בעת צרה תכיר את חבריך'. כשכולם מדברים על הסבל והמצוקה בעזה, מבינים מי באמת עוזר להם בעת מצוקה".

שאם באשפוז
שאם באשפוז

המסע שצריך לעבור תינוק מעזה, כדי להגיע לטיפול בישראל, מחייב אישור מטעם משרד הבריאות. לאחר שמתקבלים המסמכים, התינוקות והמלווה – לרוב אחד ההורים – נדרשים לעבור בדיקת קורונה בעזה, וגם אם הבדיקה יוצאת שלילית הם עוברים בדיקה נוספת מיד עם הגעתם לבית החולים בישראל. רק אחרי שגם הבדיקה השנייה יוצאת שלילית, המשפחות מגיעות למחלקה לטיפול נמרץ לב ילדים, שם הן מבודדות מהמטופלים האחרים מחשש להדבקה.

"המחלקה שלנו מאוד נפגעה בתקופת הקורונה, כי המשאבים של בית החולים הופנו לטיפול במגפה", אומר ד"ר דוד משאלי, מנהל היחידה לניתוחי לב – מומים מולדים, בבית החולים לילדים ספרא במרכז הרפואי שיבא.

"יש פחות מיטות, פחות אנשי צוות, פחות ניתוחים ופחות משאבים לטיפול בילדים הזקוקים לכך. לצערי, כבר מההתחלה ראינו את התוצאות. למרות שהצלחנו לסייע לחלק מהילדים שהופנו אלינו מהרשות הפלסטינית, נאלצנו לסרב לכמה מהם, ואני יודע שזה עלה להם בבריאות ולעתים גם בחיים".

"בגלל הקורונה, יש פחות משאבים לטיפול בילדים הזקוקים לכך. למרות שהצלחנו לסייע לחלק מהילדים שהופנו אלינו מהרשות הפלסטינית, נאלצנו לסרב לכמה מהם, ואני יודע שזה עלה להם בבריאות – ולעתים בחיים"

ד"ר משאלי מספר כי המצב השפיע גם על ילדים ישראלים שמטופלים במחלקה. "ההורים לא פנו לעזרה מחשש להדבקה, כך שכבר עכשיו אפשר לראות את האפקט המשני של המגפה הזו. הילדים מגיעים לבית החולים במצב מחלה הרבה יותר קשה, כי הם לא קיבלו טיפול וכי המעקבים הרפואיים שלהם נדחו".

בידוד של 21 יום בבניין דירות בחזרה לעזה

שאם הגיעה למרכז הרפואי הדסה בירושלים עם האם פאטימה, אחות במקצועה. "המצב בעזה בימים אלה קשה. אנחנו לא רואים שום תקווה. בעלי עובד בחנות ומרוויח 800 שקל בחודש, אבל מפחד לאבד את הפרנסה", היא מספרת לי.

"כשהגענו לישראל, הרגשנו שנפתח בפנינו עולם אחר. בית החולים היה כמו מלון חמישה כוכבים בשבילנו. הופתענו מהיחס של הרופאים והצוות המטפל, ומכמה שהם היו אכפתיים וזמינים לנו. אנחנו מאוד מעריכים את העזרה שקיבלנו פה".

שאם הגיעה למרכז הרפואי הדסה עם האם פאטימה, אחות במקצועה. "המצב בעזה בימים אלה קשה. אנחנו לא רואים שום תקווה. בעלי עובד בחנות ומרוויח 800 שקל בחודש, אבל מפחד לאבד את הפרנסה", היא מספרת

אחרי ששאם התאוששה מהניתוח שפתח את השסתום המרכזי בלבה, המשפחה חזרה לעזה, שם נכנסה ל-3 שבועות בידוד בבניין דירות שיעדה לכך הרשות.

ד"ר משאלי מדגיש כי הצורך בבידוד בעזה גרם לרופאים בישראל לרכז את הטיפול בתינוקות לאשפוז אחד בלבד, שלא כמו בימי שגרה, בהם הטיפולים מפוצלים והתינוקות חוזרים למעקב ולטיפולי המשך בישראל.

שאם ואמה במעבר ארז
שאם ואמה במעבר ארז

הילדים מסוריה ומכורדיסטן נשארו בישראל

עמותת שבת אחים מופעלת על ידי מתנדבים נוצרים, שאינם אזרחי ישראל, ומגייסת כספים מתורמים ברחבי העולם. נוסף על ילדים מהרשות הפלסטינית, העמותה מסייעת בימי שגרה גם לילדים מכורדיסטן העיראקית, מירדן ומסוריה.

עם פרוץ משבר הקורונה, כשנסגרו הגבולות של ישראל ובוטלו כל הטיסות, הופסקה הבאת ילדים ממדינות ערב לטיפולים בישראל. יחד עם זאת, עשרה מהילדים שכבר שהו כאן אחרי טיפול לא יכלו לחזור לארץ מוצאם, והם נשארו בישראל במימון העמותה. המשפחות מתארחות באחד הבתים של העמותה ביפו או בירושלים, לפני ואחרי האשפוז, ושם הן ממתינות עד שיוכלו לשוב לארצן.

מהניסיון שצברה העמותה במדינות אירופה, עולה כי ישראל היא המדינה היחידה שמאפשרת לכל ילד באשר הוא לקבל טיפול רפואי מציל חיים, ושבתי החולים בה אף מפחיתים למינימום את עלויות הטיפול בהם.

שאם בבית החולים הדסה
שאם בבית החולים הדסה

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
עוד 739 מילים
כל הזמן // שבת, 25 באפריל 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו

סבא שלי היה נאצי

ריאיון לאחר שגילה כי סבו שלו היה חבר במפלגה הנאצית וקצין בוורמאכט, יוהאנס שפור מציע כיום סדנאות מחקר ייחודיות לגרמנים המבקשים להתעמת עם עברה האפל של משפחתם ● בריאיון לזמן ישראל הוא אומר: "אנשים מעדיפים לדעת את האמת הקשה מאשר למלא את החלל בדמיון שלהם"

לכתבה המלאה עוד 1,940 מילים
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
אֱנוֹשִׁיּוּת 299

מתוך התהום רייצ׳ל גולדברג פולין מציעה לנו מפת דרכים איך להיות אדם טוב בעולם

לכתבה המלאה עוד 908 מילים
אמיר בן-דוד

למה פוליטיקאים יוצאים בהכרזות כאילו הם כל-יודעים?

זאת כנראה תופעה רווחת בקרב פוליטיקאים: הם נוטים להסתמך על נטייתם של המוני אנשים להיאחז בעמדה קיצונית, בינארית, בתפיסה של שחור-לבן שאין בה מקום לאמצע, לגוונים אפורים.

כל דעה פסקנית ונחרצת מתבססת על הכללות גורפות. לתפיסה מעין זאת נלווים בדרך כלל קושי להכיל אמביוולנטיות. פסקנות הדוחה כל ספקנות.

שלומית טנא היא עיתונאית לשעבר (ב"על המשמר" ובהמשך ב"ידיעות אחרונות")..יוצאת קיבוץ. ב-1981 החלה בסיקור עיתונאי שוטף של הקיבוצים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 677 מילים

הממשלה טענה במשך חודשים ש"זו לא העת" לחקור, וכעת, כשבאופק מסתמנות בחירות, הרכב של שבעה שופטי בג"ץ בראשות המשנה לנשיא סולברג שוקל להניח לנושא עד לאחר הבחירות כדי לא לספוג אש פוליטית ● הרעיון להמתין למשפט הציבור בקלפי מרוקן מתוכן את הביקורת השיפוטית ומשדר מסר הרסני שלפיו ניתן לחמוק מחקירת המחדל הגדול בתולדות המדינה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 981 מילים ו-1 תגובות

למקרה שפיספסת

"לאהוב לעד רק ליום אחד"  - על פזמוניה של מירית שם אור

השבוע ציינה מירית שם אור את יום הולדתה, וזו הזדמנות להיזכר בכמה משיריה ולעמוד על ייחודם.

מירית שם אור ­­- עיתונאית וסופרת מוערכת – נודעה גם כמי שכתבה עשרות להיטים לאורך השנים. מירית מעולם לא שאפה להציג עצמה כמשוררת, אלא כתמלילנית שבעצם "נקלעה לסיטואציה".

ד"ר אמיר מזור הוא היסטוריון המתמחה בעולם האסלאם של ימי הביניים ובקורות היהודים תחת שלטון האסלאם. כמו כן כותב טורי דעה בנושא גיבורי תרבות בתחום המוסיקה הפופולרית, השירה והפיזמונאות בישראל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,129 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

תגובות אחרונות

"יצירה היא הבסיס ליהדות"

יעקב אגם, אבי האומנות הקינטית, יחגוג בחודש הבא 98 ● השבוע קיבל את פרס ישראל לאומנות פלסטית בטקס אישי שנערך עבורו במוזאון הנושא את שמו בראשון לציון ● כשהוא מוקף במשפחתו ובמעריציו, אגם סיפר על ההשראה ששאב מדיונות החול בילדותו ומסביר מדוע שום דבר באומנות שלו לא נשאר במקום

לכתבה המלאה עוד 1,123 מילים

סרן במיל' ותומך להט"ב מול מועמדים שמרניים

בכירי עיריית ת"א נמנעים מתמיכה פומבית בבחירות לרב הראשי, אך לפי דיווחים שוקלים לגבות מועמד של ש"ס או מועמד מהימין שמתח ביקורת על קהילת הלהט"ב ● מנגד מתמודד הרב אריה לוין, הנתפס כאופציה ליברלית ומקדם פלורליזם דתי, אך אינו נהנה מתמיכה מובהקת בסיעות החילוניות ● אחד מתומכיו: "יש לנו חלופה ליברלית טובה, למה לא לתמוך בה?"

לכתבה המלאה עוד 629 מילים

פסטיבל הניצחון המוקדם של טראמפ קורס אל תוך המציאות

הפסקת האש השברירית הוארכה, אך אי־הוודאות סביב המו"מ והמתיחות במצר הורמוז רק גוברות ● בין הצהרות הניצחון של טראמפ לדיווחים על היקף הפגיעה באיראן נחשפים פערים ● גם בצד הישראלי ההישגים מתערערים מול המציאות ● כשאין הכרעה צבאית ברורה, כל צד מבקש לנצח דרך הנרטיב, בעולם של שקרים ומניפולציות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 683 מילים ו-1 תגובות

משמרות המהפכה ממשיכים לייצר משוואות אש במצר הורמוז ומסרבים לשלוח נציגים לשיחות התיווך בפקיסטן ● מחירי הנפט המזנקים פוגעים בעולם אך גם איראן סובלת ממשבר קמח ומתקשה לשנע נפט החוצה ● במקום לחזור לאופציה הצבאית, הנשיא האמריקאי מהמר על קריסה כלכלית של טהרן ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 671 מילים

תשאירו לי מקום להתנגד

בערב יום העצמאות ישבתי עם אהובתי מול הטלוויזיה רק כדי לגלות שהשיר "תשאירי לי מקום לחבק אותך" שכתבתי לה לפני 35 שנים - שיר קטן ואינטימי נטול פאתוס - טובע בים של קיטש פוליטי מצמרר וקברים מוארים ● טקס המשואות לא היה רק מופע חנפנות למנהיג שחיבר בין אנטבה לעזה, אלא אירוע שהדגים איך פוליטיקאים מוחקים את האמת בעזרת רגשנות מזויפת

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,595 מילים ו-2 תגובות

תוגת הישראליות 2026

13 שנים אחרי פרישתו, הפובליציסט והסאטיריקן דורון רוזנבלום חוזר לריאיון לרגל יום העצמאות ומסביר למה המציאות שתיאר בספרו "תוגת הישראליות" לפני שלושה עשורים רק הקצינה ● ממעמקי הפנסיה המאושרת שלו, הוא מנתח את אובדן הנורמליות, מתגעגע לחילוניות הפרגמטית של בן-גוריון, ומבקר את המנהיגות "הדלוזיונלית" של נתניהו, שגזלה את חייהם של שני דורות

לכתבה המלאה עוד 2,432 מילים ו-1 תגובות

הר הקודש והזיכרון הפך להר הבחירות הפרטי של נתניהו

סיור בהר הרצל בין חלקות הקברים הריקות של נופלי ששת הימים לאלו הטריות והצפופות מדי מהשנתיים וחצי האחרונות ממחיש את המציאות הבלתי נסבלת של השכול הישראלי ● אלא שבמקום להתייחד עם הכאב ולשאת באחריות, ראש הממשלה ושליחיו בחרו לשעבד את טקסי יום הזיכרון ויום העצמאות למסע בחירות מביך שמטרתו אחת: למחוק את אירועי השבעה באוקטובר ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 932 מילים

בזמן שענקיות התוכנה מאבדות גובה, מותגי עבר כמו נוקיה, בלקברי וקודאק מבצעים קאמבק ● באמצעות ויתור על האגו ואימוץ זהות חדשה, הן מוכיחות שאפשר לקום לתחייה גם אחרי 15 שנה – על חשבון החברות החזקות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 581 מילים

ומאוד לא פשוט

המסדרון מזיכרון לעצמאות היה תמיד עבור מיליוני ישראלים רגע מזוקק שבו אנחנו מזכירים לעצמנו למה אנחנו כאן ובזכות מי ● אפשר לטעון שמי שאיבד את התחושה הזאת השנה הוא סתם "חמוץ" ● אבל בעצם, הוא מיואש ● דעה

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 739 מילים

בין הרבנים ללוחמות

שורת מקרי חיכוך סביב שירות לוחמות חושפת מתחים בין הדרישות הדתיות לבין הצרכים המבצעיים ● משימות משתנות בניגוד לפקודות, וכללי הצניעות נאכפים רק על נשים, בעוד החרדים אינם מתגייסים ● בצה"ל כבר מודים שאין חלופה ללוחמות – אך ההגנה על זכויותיהן עדיין לא מגיעה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 560 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק להתחברות מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.