JavaScript is required for our website accessibility to work properly. מחקר חדש מתריע: כמעט כל אתרי המורשת היהודיים בעיראק וסוריה נהרסו כליל | זמן ישראל
  • בית כנסת במוסול, עיראק, כפי שצולם בכתבה של פראנס24 באפריל 2019 (צילום: צילום מסך/France24)
    צילום מסך/France24
  • בית הכנסת אליהו הנביא בג'ובר ליד דמשק, סוריה, הוקם ב-720 לפני הספירה, בתמונה מ-21 בינואר 2000. ב-2013 הוא נחרב כליל. (צילום: AP Photo/ Bassem Tellawi)
    AP Photo/ Bassem Tellawi
  • בית כנסת במוסול, עיראק, כפי שצולם בכתבה של פראנס24 באפריל 2019 (צילום: צילום מסך/France24)
    צילום מסך/France24
  • תפילת יום שישי בבית כנסת בבגדד, ב-21 במרץ 1998 (צילום: AP Photo/Jassim Mohammed)
    AP Photo/Jassim Mohammed
  • בית כנסת במוסול, עיראק, כפי שצולם בכתבה של פראנס24 באפריל 2019 (צילום: צילום מסך/France24)
    צילום מסך/France24
  • יהודים סורים חוגגים את פסח בבית הכנסת אל-פרנג' במרכז דמשק, סוריה, 20 באפריל 2008 (צילום: AP Photo/Bassem Tellawi)
    AP Photo/Bassem Tellawi
  • קבר הנביא נחום באלקוש, עיראק (צילום: Chaldean, CC-BY-SA, via wikipedia)
    Chaldean, CC-BY-SA, via wikipedia
מחקר חדש מתריע:

כמעט כל אתרי המורשת היהודיים בעיראק וסוריה נהרסו כליל

כמעט כל האתרים היהודיים בעיראק נהרסו ללא אפשרות לשחזור, ויותר ממחצית האתרים בסוריה במצב רע או גרוע מכך ● כך עולה ממחקר חדש שבדק יותר מ-350 אתרי מורשת, כולל בתי כנסת ובתי קברות יהודיים, וקיטלג אותם במשך 18 חודשים ● כמה מהאתרים בני אלפי שנים ● סיוע חירום כעת יציל ארבעה אתרים יהודיים מרכזיים בעיראק

מיקומם ומצבם של יותר מ-350 אתרי מורשת יהודיים בעיראק ובסוריה זוהו בפרויקט מחקר חדש. ואולם, רובם של האתרים הרוסים או קרובים לכך בשל הזנחה או עבודות פיתוח.

המחקר, שנערך במשך 18 חודשים על ידי היוזמה למורשת התרבות היהודית (JCHI), קיטלג והעריך אתרים מימי קדם ועד היום במקומות שהיו פעם מרכזי חיים יהודיים שוקקים במזרח התיכון.

אבל דוח נלווה למחקר מזהיר כי כמעט 90% מהאתרים בעיראק – ויותר ממחצית מאלה שבסוריה – ככל הנראה אינם ניתנים לשיקום או שמצבם רע מאוד.

מחברי הדוח גם זיהו ארבעה אתרים בעיראק שהם מאמינים כי "סיוע חירום" עשוי להיות מכריע לשימורם. בין האתרים האלה נמנים בית הכנסת היחיד שעדיין פועל במדינה ובית קברות בבגדד שבו קבורים שרידיהם של יהודים שנתלו בפומבי בשנות ה-60 באשמת ריגול לטובת ישראל.

מחברי הדוח זיהו ארבעה אתרים בעיראק ש"סיוע חירום" עשוי להיות מכריע לשימורם, בהם בית הכנסת היחיד שפועל במדינה ובית קברות שבו קבורים שרידי יהודים שנתלו בפומבי בשנות ה-60 באשמת ריגול

היוזמה למורשת התרבות היהודית היא שיתוף פעולה בין קרן המורשת היהודית הפועלת מלונדון לבין בית הספר האמריקאי לחקר המזרח. את המחקר הובילו ד"ר דארן אשבי וד"ר סוזן פנצ'ו מתוכנית יוזמות המורשת התרבותית של בית הספר האמריקאי לחקר המזרח.

לצורך הערכת האתרים לשימור, צוות המחקר סקר מסמכים על ההיסטוריה והשימוש של אותם אתרים ותמונות לוויין, וסייר בשטח.

בית כנסת במוסול, עיראק, כפי שצולם בכתבה של פראנס24 באפריל 2019ש (צילום: צילום מסך/יוטיוב)
בית כנסת במוסול, עיראק, כפי שצולם בכתבה של פראנס24 באפריל 2019ש (צילום: צילום מסך/יוטיוב)

היסטוריה בת אלפי שנים

חיי הקהילה היהודיים בעיראק ובסוריה – תקופת בבל לפני 2,600 שנה – הוכחדו בעקבות דיכוי קשה והגירה של חברי הקהילה במחצית השנייה של המאה ה-20, בעקבות הקמתה של מדינת ישראל. ואולם על פי המחקר של JCHI, באותן מדינות "נותרה מורשת מוחשית משמעותית".

מצב האתרים בעיראק ובסוריה שונה מאוד. בעיראק, החוקרים העניקו ל-89% מהאתרים את דירוג ישימות השימור הנמוך ביותר – "בלתי ניתן לשיקום"; או קבעו כי אין מספיק מידע כדי להעריך את מצבם. החוקרים מאמינים כי רובם המכריע של האתרים שסווגו תחת "אין מידע" הם במצב רע מאוד או אינם ניתנים לשיקום.

תמונה ממועד לא ידוע של בית הכנסת הראשי באלפו, סוריה, (צילום: ויקיפדיה)
תמונה ממועד לא ידוע של בית הכנסת הראשי באלפו, סוריה, (צילום: ויקיפדיה)

בסוריה, 53% מהאתרים סווגו כ"בלתי ניתן לשיקום" או כ"אין מידע". החוקרים מצאו כי 11% מהאתרים בעיראק נותרו עומדים על כנם. מתוכם, מצבם של תשעה (3%) סווג כ"רעוע" ושל 12 (4%) כ"רע מאוד". עשרה דורגו במצב "בינוני" או "טוב".

בסוריה, 27 אתרים סווגו במצב "בינוני" או "טוב" ו-6 במצב "רעוע" או "רע מאוד". בסך הכול, 68 אתרים עיראקיים הוערכו כבלתי ניתנים לשיקום ו-198 ככאלה שאין לגביהם מספיק מידע. זאת, לעומת 32 אתרים ו-6 אתרים סוריים בהתאמה.

"יש הבדל ברור בין רמות השימור בעיראק ובסוריה", נטען בדוח.

הדוח מציין כי מספר האתרים בעיראק שסווגו במצב "טוב" או "בינוני" מהווה "בקושי שליש ממספר האתרים (שדורגו כך) בסוריה, למרות שמספר האתרים בעיראק גדול פי שלושה".

לפי הדוח, בשתי המדינות "רוב אתרי המורשת מהמאות ה-19 וה-20 הם במצב רע מאוד או לא ניתנים לשיקום, בעיקר בשל הזנחה ופיתוח עירוני".

החוקרים כותבים כי הפרויקט "התבצע בסביבה מאתגרת" ומודים כי הוא אינו מייצג "תמונה מלאה לחלוטין". עם זאת, לפי הדוח, 368 האתרים שנכללו במחקר של JCHI "מייצגים חתך של מורשת יהודית בנויה בעיראק ובסוריה, מתקופת הגלות ועד ימינו".

עוד נכתב בדוח, כי "בסיס הנתונים כולל מבנים ויישובים בשתי המדינות, לצד כמה אתרים נוספים בעלי חשיבות אזורית או מקומית".

תפילת יום שישי בבית כנסת בבגדד, ב-21 במרץ 1998 (צילום: AP Photo/Jassim Mohammed)
תפילת יום שישי בבית כנסת בבגדד, ב-21 במרץ 1998 (צילום: AP Photo/Jassim Mohammed)

"בתקופה שבה יש עניין רב בשימור אתרי מורשת בסכנה במזה"ת, מחקר ייחודי זה האיר היבט שנשכח – המורשת היהודית העתיקה הבלתי רגילה שקיימת באזור", אמר מייקל מייל, מנכ"ל הקרן למורשת יהודית. "לקהילה היהודית הייתה תרומה עמוקה, ועלינו להבטיח כי המורשת שלה, והסיפור שלה, לא יימחו".

27 אתרי מורשת נמצאים בסכנה

המחקר מונה 27 אתרים בעיראק ובסוריה הנמצאים בסכנה בשל מצבם ה"רעוע" או ה"רע מאוד". בין האתרים נמנים שניים בסוריה – בית הכנסת אל-בנדרה בחלב ובית הכנסת אליהו הנביא בג'ובר שליד דמשק; ואחד בעיראק – קבר הנביא יחזקאל באל-כפל, שהחוקרים מעריכים כי הם בעלי חשיבות בינלאומית.

המחקר מונה 27 אתרים הנמצאים בסכנה, בהם בית הכנסת אל-בנדרה בחלב, בית הכנסת אליהו הנביא בג'ובר שליד דמשק, וקבר הנביא יחזקאל באל-כפל שבעיראק, אשר החוקרים מעריכים כי הם בעלי חשיבות בינלאומית

שבעה אתרים נוספים מסווגים כבעלי חשיבות לאומית, וארבעה אחרים כבעלי חשיבות אזורית. המחקר זיהה ארבעה אתרים כמועמדים מועדפים ל"סיוע חירום". כולם בעיראק, עקב מלחמת האזרחים המתמשכת בסוריה. בנוגע לאותם ארבעה, על פי JCHI, "התערבות מידית תוכל לשפר את מצבם באופן ניכר".

הראשון ברשימת ארבעת האתרים הוא בית הכנסת היחיד שעדיין פועל בעיראק – בית הכנסת מאיר טוויג בבגדד. לפי הדוח, בבית הכנסת נמצאים גם חפצים מבתי כנסת אחרים וממבנים קהילתיים שנסגרו. לפי הדוח, הקהילה היהודית בעיראק מונה כעת פחות מעשרה אנשים, רובם קשישים. באמצעות מתווכים מעיראק, אנשי JCHI הצליחו ליצור קשר עם חברי הקהילה היהודית בבגדד.

בית כנסת מאחורי חומה בבגדד, עיראק, ב-7 באוגוסט 2007 (צילום: AP Photo/Hadi Mizban)
בית כנסת מאחורי חומה בבגדד, עיראק, ב-7 באוגוסט 2007 (צילום: AP Photo/Hadi Mizban)

החוקרים סבורים כי עבודות שיקום בבית הכנסת, שמצבו דורג כ"בינוני", "ישימות מאוד". "האתר נמצא בשליטת הקהילה היהודית, שכבר יש לה רשימה של קבלנים מועדפים שעבדו איתה בעבר", כתבו. אולם, הם מוסיפים, "דאגתה העיקרית של הקהילה היא הנראות. היא לא רוצה למשוך תשומת לב לבית הכנסת".

השני ברשימת האתרים המועדפים לשיקום על פי JCHI הוא בית הקברות היהודי אל-חביביה בבגדד. בית הקברות הוקם בתחילת המאה ה-20 ומשמש כאתר הקבורה היהודי העיקרי בעיר. נכבדים יהודים רבים נקברו שם, בהם יהודים שנתלו בפומבי בבגדד בינואר 1969 בגין ריגול לכאורה לטובת ישראל.

לפי הדוח, מצב בית הקברות גרוע יותר מזה של בית הכנסת מאיר טוויג: "פנים הנכס, המוקף חומה, מכוסה צמחייה פראית במקומות רבים, והשטח משמש כאתר פסולת עבור אנשים המתגוררים בסמוך. רבים מהקברים במצב רעוע".

סבח חיים ודוד חזקיאל, אנשי עסקים יהודיים, נתלו למוות בבגדד ב-27 בינואר 1969 אחרי שהורשעו בריגול עבור ישראל (צילום: AP)
סבח חיים ודוד חזקיאל, אנשי עסקים יהודיים, נתלו למוות בבגדד ב-27 בינואר 1969 אחרי שהורשעו בריגול עבור ישראל (צילום: AP)

שני האתרים הנוספים שהמחקר מציין כמועמדים לעבודות שיקום דחופות נמצאים בצפון עיראק, אזור שבו כבר מתבצעות עבודות שיקום בעקבות מלחמת האזרחים. בית הכנסת ששון במוסול, שנבנה ב-1902, היה בית הכנסת הראשי של העיר במאה ה-20 הודות למיקומו המרכזי ברובע היהודי. החוקרים מאמינים כי למרות שמצבו "רע מאוד", הוא אתר המורשת היהודי השמור ביותר במוסול.

בית הכנסת ששון במוסול, שנבנה ב-1902, היה בית הכנסת הראשי של העיר במאה ה-20 הודות למיקומו המרכזי ברובע היהודי. למרות שמצבו הוגדר כ"רע מאוד", הוא אתר המורשת היהודי השמור ביותר במוסול

"גג בית הכנסת קרס במקומות רבים, דבר שחשף את עיטורי הפנים, בכלל זאת ציורי קיר, לפגעי מזג האוויר והגביר את הסכנה לקריסת המבנה", כותבים החוקרים. "הנכס גם מלא באשפה ובשפוכת מהעשורים האחרונים. יתרה מכך, האתר שימש מטרה לבוזזים, ונלקחו ממנו כמה נכסי תרבות יהודיים".

https://www.facebook.com/1735672493328869/videos/2213296698899777/

45 קילומטרים מצפון למוסול, בעיירה אלקוש, שוכן אתר קבר נחום הנביא. הוא מתוארך למאה ה-12 לכל המאוחר, ושימש אתר עלייה לרגל חשוב עבור הקהילה היהודית במוסול ובאזור, בעיקר בחג השבועות. האתר מורכב מבית כנסת מרכזי, ממבנה קבורה ומסדרה של בנייני משנה המסודרים סביב חצר.

לאחר עזיבת הקהילה היהודית, נוצרים מקומיים ניסו לשמר את אתר הקבר, והוא אף היה מוקד למאמצי שימור בינלאומיים במהלך העשור האחרון. כיום מצבו מוערך כ"רעוע". אולם לאחר עבודות ייצוב שהתקיימו ב-2017, הברית לשיקום מורשת תרבות החלה בהובלת פרויקט לשיקום האתר. הפרויקט נתמך כלכלית על ידי הממשל האמריקאי, הממשלה האזורית של כורדיסטן ותורמים פרטיים.

מצאו את ההבדלים

החוקרים מאמינים כי למרות שניתן לייחס את ההבדלים ברמות השימור של האתרים בסוריה ובעיראק לגורמים רבים, "בולטים במיוחד שני גורמים הקשורים זה בזה: מדיניות הממשלה כלפי היהודים, ועיתוי ההגירה היהודית מהמדינות".

בית הכנסת אליהו הנביא בג'ובר ליד דמשק, סוריה, הוקם ב-720 לפני הספירה, בתמונה מ-21 בינואר 2000. ב-2013 הוא נחרב כליל. (צילום: AP Photo/ Bassem Tellawi)
בית הכנסת אליהו הנביא בג'ובר ליד דמשק, סוריה, הוקם ב-720 לפני הספירה, בתמונה מ-21 בינואר 2000. ב-2013 הוא נחרב כליל. (צילום: AP Photo/ Bassem Tellawi)

הן בסוריה והן בעיראק, אלימות אנטישמית ודיכוי מדינתי הובילו להגירה המונית של יהודים למדינת ישראל לאחר הקמתה ב-1948.

כלפי היהודים שנותרו בסוריה, "רמת הדיכוי השתנתה מזמן לזמן", ומאמצע שנות ה-70 הם "הורשו במידה רבה לנהל את ענייני הדת, החברה והכלכלה שלהם". אולם ההגבלות ההדוקות על הגירתם נותרו בעינן עד שנות ה-90 המוקדמות.

עיראק הגבילה את ההגירה באופן דומה, ואסרה אותה לחלוטין ב-1952. אולם היא התירה הגירה נוספת כ-20 שנים לפני סוריה, ורוב הקהילה היהודית שעוד נותרה בה עזבה את המדינה בתחילת שנות ה-70.

בית כנסת במוסול, עיראק, כפי שצולם בכתבה של פראנס24 באפריל 2019ש (צילום: צילום מסך/יוטיוב)
בית כנסת במוסול, עיראק, כפי שצולם בכתבה של פראנס24 באפריל 2019ש (צילום: צילום מסך/יוטיוב)

"ההבדלים ברמות הדיכוי ובזמני ההגירה של הקהילה היהודית השפיעו על שימור המורשת היהודית הבנויה", נכתב בדוח. "בסוריה, חלק מהקהילה נשארה בעל כורחה, אך הייתה לה דרגה מסוימת של שליטה על נכסיה, ובעיקר בתי כנסת".

גם לאחר עזיבתה של רוב הקהילה היהודית הנותרת אחרי 1992, ממשלת סוריה המשיכה בשימור אתרים לטובת מטרותיה הפוליטיות. דבר זה, נטען בדוח, הביא ל"הגנה על אתרי מורשת יהודית בערים הראשיות דמשק וחלב למרות היעדרה של הקהילה היהודית שהייתה מסורה לשימורם".

גם לאחר עזיבתה של רוב הקהילה היהודית, ממשלת סוריה המשיכה בשימור אתרים לטובת מטרותיה הפוליטיות. דבר זה, נטען בדוח, הביא ל"הגנה על אתרי מורשת יהודית בערים הראשיות דמשק וחלב"

התמונה בעיראק, ממשיכים החוקרים, שונה למדי. "כמעט כל יהודי עיראק עזבו את המדינה עד אמצע שנות ה-70, ורוב המורשת היהודית הקהילתית הבנויה בעיראק עברה לשליטת המדינה, שהזניחה אותה, שינתה את ייעודה או העבירה אותה לגורמים פרטיים לצורכי שימוש או פיתוח.

"כפועל יוצא מכך, מצבם של רוב אתרי המורשת בעיראק הידרדר בצורה משמעותית, או שהם שונו באופן ניכר או נהרסו לחלוטין", כותבים מחברי הדוח.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
עוד 1,308 מילים
כל הזמן // יום שני, 27 באפריל 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

לפיד: כדי לנצח בבחירות המרכז צריך להתייצב מאחורי בנט

במסיבת עיתונאים משותפת, אמר בנט כי ביומה הראשון של הממשלה הבאה יקימו ועדת חקירה ממלכתית לטבח ה-7.10 ● סמל עידן פוקס, בן 19 מפתח תקווה, נפל בדרום לבנון ● בג"ץ: לשלול מיידית הטבות כלכליות למשתמטים חרדים ● דיווח: ישראל שלחה סוללת כיפת ברזל לאמירויות בזמן המלחמה ● גורם אמריקאי: טראמפ היה ככל הנראה יעד הירי בארוחת כתבי הבית הלבן

לכל העדכונים עוד 47 עדכונים

איך לשמור על מערכת היחסים הביטחונית עם ארה"ב

כמי שעוסק כל חיי המקצועיים ביחסי ישראל ארה"ב, אני מאוד מודע ומעריך עד כמה היחסים הללו קריטיים למדינת ישראל, מבחינה ביטחונית, אבל גם מבחינות רבות נוספות.

כדיפלומט לשעבר אני מבין שלא פחות חשוב לביטחוננו הוא שיתוף הפעולה המדיני, וכדי להמחיש זאת יש לציין, שלא היינו משיגים את הסכמי השלום עם מצרים וירדן ועם מדינות הסכמי אברהם, ללא הסיוע של הדיפלומטיה האמריקאית שניתן על ידי ממשלים שונים בהובלת שתי המפלגות.

נדב תמיר מכהן כמנכ"ל בישראל של JStreet - הבית הפוליטי של אמריקאים תומכי ישראל ותומכי שלום, חבר הועד המנהל של מכון מתווים למדיניות אזורית וכיועץ לעניינים בינלאומיים למרכז פרס לשלום וחדשנות. לשעבר דיפלומט בנציגויות ישראל בוושינגטון ובוסטון ויועץ מדיני לנשיא המדינה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,080 מילים
אמיר בן-דוד

אפילו ביידן לא צלל ככה

מי שנבחר כהבטחה הכלכלית הגדולה של ארה"ב, מוצא את עצמו בימים האחרונים בשפל היסטורי וחסר תקדים בכל הנוגע לשביעות רצון הציבור מניהולו הכלכלי ● מדובר בכרוניקה ידועה מראש, כאשר הבטחותיו של דונלד טראמפ מתנפצות בתחנות הדלק ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 825 מילים

הענישה בפרשת חניון הברזל - הפער בין צדק ראוי לצדק האפשרי

בשבוע שעבר גזר בית משפט השלום את דינו של המהנדס חנוך צחר, אשר הורשע בגרימת מותם ברשלנות של שישה פועלים ובפציעתם של עשרים ושלושה נוספים, עקב כשל יוצא דופן בחומרתו בתכנון תקרת חניון הברזל, אשר הוביל לקריסתה בשלבים מתקדמים של הבנייה.

עשר שנים לאחר האסון, נגזר דינו של המהנדס, שהגיע בינתיים לגיל 91: שישה חודשי מאסר על תנאי, קנס של 25,000 שקלים ופיצוי של 200,000 שקלים לכל אחת ממשפחות ההרוגים.

עו"ד קלאודיה דוד הייתה בעברה פרקליטה ומנהלת בפרקליטות מחוז ת״א (פלילי) ומומחית תוכן לתחום הרשלנות הפלילית בפרקליטות המדינה (בין היתר יו"ר פורום הרשלנות הארצי בפרקליטות המדינה). כיום בעלת משרד בוטיק המתמחה באירועי רשלנות פלילית ובטיחות בעבודה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 535 מילים

למקרה שפיספסת

הקו החם של נתן אשל

מסמך הוא נוזף בטראמפ על איראן, מאשים את הרצי הלוי ורונן בר במחדל השבעה באוקטובר, לועג לצבא הצרפתי, יורד על עיתונאים ויריבים פוליטיים – ואפילו מבקר בחריפות את חוק הפטור ● הודעות הווטסאפ של נתן אשל מספקות הצצה נטולת פילטרים למוחו של איש הסוד הקרוב ביותר לנתניהו

לכתבה המלאה עוד 3,160 מילים

הפרדוקס הישראלי

סקר מרץ 2026 של הציבור היהודי-ישראלי שנערך על ידינו במסגרת קבוצת המחקר תמרור-פוליטוגרפיה, מראה שבנוגע לעתיד השטחים והסכסוך הישראלי פלסטיני, הציבור ממשיך במגמת תמיכה בפתרונות המשאירים את השטחים בשליטת ישראל (פתרונות לא-היפרדותיים) והתרחקות מפתרונות של פשרה טריטוריאלית (פתרונות היפרדותיים).

הסקר מראה כי 34% מהציבור היהודי תומכים בסיפוח חד־צדדי, 21% מעדיפים את שימור הסטטוס קוו, 26% תומכים בהיפרדות מרחבית תוך המשך שליטה ביטחונית, ורק 19% תומכים בהסכם קבע על בסיס שתי מדינות.

סיון הירש-הפלר היא פרופסור חבר בבית ספר לאודר לממשל דיפלומטיה ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן ומנהל שותף בקבוצת המחקר תמרור-פוליטוגרפיה.

פרופ’ גלעד הירשברגר הוא פסיכולוג חברתי ופוליטי, חבר סגל בבית ספר ברוך איבצ’ר לפסיכולוגיה באוניברסיטת רייכמן, ומנהל שותף בקבוצת המחקר תמרור-פוליטוגרפיה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 771 מילים

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

נשים מהוות רוב בשירות המדינה אך מודרות מצמרת קבלת ההחלטות ● למרות פסיקת בג"ץ, הממשלה ממשיכה למנות גברים בלבד לתפקידי מפתח ● גם במשרד החוץ, שנחשב בעבר "אי מגדרי", קודמו לאחרונה שורה של בכירים ללא אף אישה אחת ● משרד החוץ: "מובילים את המגזר הממשלתי בכל הקשור למינויי נשים"

לכתבה המלאה עוד 889 מילים

קרב ההתשה באיראן מגיע לנקודת רתיחה

טהרן מנהלת מלחמת התשה מדינית מול וושינגטון ומושכת זמן תחת מצור ימי ● המחנה השמרני ממשיך להכתיב קו קשוח, חרף עליות המחירים והמחסור הגובר בעקבות המצור הימי של ארה"ב ● במקביל, שעון הבחירות והדלק בארה"ב לוחצים על טראמפ, בעוד הציבור האיראני עדיין חושש לצאת לרחובות ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 646 מילים
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

מההר עד לים

10 ק"מ של צעידה מרתקת: אחרי שנים של עיכובים, באביב שעבר נפתחה הטיילת החדשה של חיפה. היה שווה לחכות ● נחיל הדבורים שהתיישב על מכונית יצר פסטיבל של תבהלה, אבל שום דבר חדש לא קרה השנה ● חיישנים נגד חיפושיות: האם טכנולוגיה ישראלית תצליח לעצור את ההרס שזורעת החדקונית האדומה במטעי הדקלים? ● וגם: יום הזיכרון בנחל שורק. קצר פה כל כך האביב

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,394 מילים

הפסנתרן הישראלי יואב לבנון רק בן 22 אבל מאחוריו כמעט שני עשורים של הופעות בפני קהל באולמות הגדולים בעולם ● הילד שבגיל שלוש למד לקרוא תווים לפני מילים, חוזר כעת להופיע בארץ כאומן בשל כשבכיסו חוזה הקלטות וביקורות נלהבות מאירופה ומארה"ב ● בריאיון לזמן ישראל הוא אומר: "אם אני צריך לנגן 11 שעות ביום, אני לא מרגיש גמור. להפך, אני בטראנס"

לכתבה המלאה עוד 1,800 מילים ו-1 תגובות

לטראמפ נמאס מהמזרח התיכון, והוא רוצה להתקדם

טראמפ עדיין מאיים להפוך את איראן לגיהינום, אך מעשיו מעידים שהוא רוצה לסיים את המלחמה, שלא מניבה לו תוצאות חיוביות ● האמירויות מסייעות כלכלית לבחריין ומזהירות את ארה"ב: עשויות לפנות לסין בעקבות המשבר המתרחב ● אחמד א-שרע מסייר במפרץ ומקדם תוכניות שאפתניות – עוקפות ישראל ● והשבוע ב-1982 – נסיגת צה"ל מחצי האי סיני ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזרח התיכון

לכתבה המלאה עוד 1,280 מילים

סבא שלי היה נאצי

ריאיון לאחר שגילה כי סבו שלו היה חבר במפלגה הנאצית וקצין בוורמאכט, יוהאנס שפור מציע כיום סדנאות מחקר ייחודיות לגרמנים המבקשים להתעמת עם עברה האפל של משפחתם ● בריאיון לזמן ישראל הוא אומר: "אנשים מעדיפים לדעת את האמת הקשה מאשר למלא את החלל בדמיון שלהם"

לכתבה המלאה עוד 1,940 מילים
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
אֱנוֹשִׁיּוּת 299

מתוך התהום רייצ׳ל גולדברג פולין מציעה לנו מפת דרכים איך להיות אדם טוב בעולם

לכתבה המלאה עוד 908 מילים

הממשלה טענה במשך חודשים ש"זו לא העת" לחקור, וכעת, כשבאופק מסתמנות בחירות, הרכב של שבעה שופטי בג"ץ בראשות המשנה לנשיא סולברג שוקל להניח לנושא עד לאחר הבחירות כדי לא לספוג אש פוליטית ● הרעיון להמתין למשפט הציבור בקלפי מרוקן מתוכן את הביקורת השיפוטית ומשדר מסר הרסני שלפיו ניתן לחמוק מחקירת המחדל הגדול בתולדות המדינה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 981 מילים ו-1 תגובות

"יצירה היא הבסיס ליהדות"

יעקב אגם, אבי האומנות הקינטית, יחגוג בחודש הבא 98 ● השבוע קיבל את פרס ישראל לאומנות פלסטית בטקס אישי שנערך עבורו במוזאון הנושא את שמו בראשון לציון ● כשהוא מוקף במשפחתו ובמעריציו, אגם סיפר על ההשראה ששאב מדיונות החול בילדותו ומסביר מדוע שום דבר באומנות שלו לא נשאר במקום

לכתבה המלאה עוד 1,123 מילים

סרן במיל' ותומך להט"ב מול מועמדים שמרניים

בכירי עיריית ת"א נמנעים מתמיכה פומבית בבחירות לרב הראשי, אך לפי דיווחים שוקלים לגבות מועמד של ש"ס או מועמד מהימין שמתח ביקורת על קהילת הלהט"ב ● מנגד מתמודד הרב אריה לוין, הנתפס כאופציה ליברלית ומקדם פלורליזם דתי, אך אינו נהנה מתמיכה מובהקת בסיעות החילוניות ● אחד מתומכיו: "יש לנו חלופה ליברלית טובה, למה לא לתמוך בה?"

לכתבה המלאה עוד 629 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק להתחברות מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.