התסריט הזה כנראה לא יכול היה להיכתב אחרת: ראש הממשלה, הנאשם בעבירות שחיתות, ממנה ממלא מקום לנציב שירות המדינה מטעמו, אף שחוות דעת משפטיות קובעות כי הדבר אינו כדין. לאחר מכן, בפשרה שנרקחה בבג"ץ, הוחלט לאפשר לו לכהן בתפקיד במשך שלושה חודשים בלבד.
ממלא המקום מצדו בוחר בחירה אסטרטגית – להתייצב בעמדה לעומתית לייעוץ המשפטי ולהוראות החוק. וזה הרי ברור, מאחר שהוא עצמו נברא בצלמו של ראש הממשלה, שמוליך את הקו הלעומתי לעקרונות שלטון החוק.
הקו שאותו בחר לאמץ עו"ד רואי כחלון, ממלא מקום נציב שירות המדינה, הפועל בניגוד לחוות הדעת המשפטיות המחייבות אותו, נועד לפגוע באופן מרבי בנורמות התקינות שאמורות להישמר בצמרת שירות המדינה. אם מציבים תפוח רקוב בראש הערימה, אך טבעי הוא שיתר התפוחים יתכסו עד מהרה גם הם רקב. במובן זה, כחלון לשירות המדינה הוא מה שבנימין נתניהו עצמו לממשלה.
הרקב הוא ההתנערות מעקרונות היסוד של שלטון החוק. ובאופן ספציפי, מהעובדה שחוות הדעת המשפטיות של מערך הייעוץ המשפטי במשרדי הממשלה הן מחייבות
הרקב הוא ההתנערות מעקרונות היסוד של שלטון החוק. ובאופן ספציפי, מהעובדה שחוות הדעת המשפטיות של מערך הייעוץ המשפטי במשרדי הממשלה הן מחייבות, כל עוד בית משפט לא פסק אחרת.
אבל אי אפשר היה באמת לצפות שזה יהיה אחרת, מאחר שעצם מינויו של כחלון לתפקיד ממלא מקום הנציב, נעשה בניגוד לחוות דעת של היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב־מיארה. היועצת קבעה כי קיימת מניעה משפטית מעצם המינוי, בשל העובדה שהוא אינו עומד בדרישות הסף לתפקיד.
בהמשך אף פורסם כי מתקיימת בדיקה בעניינו, נוכח החשד שאף את מינויו הקודם, כראש מטה הטיפול באלימות בחברה הערבית במשרד ראש הממשלה, השיג תוך הטעיה בקורות החיים שלו.
בעקבות עתירה שהוגשה לבג"ץ נגד החלטתו של נתניהו למנות את כחלון לממלא מקום נציב שירות המדינה, הציעו השופטים לפני שבועיים הצעת פשרה, שלפיה כחלון יכהן כממלא מקום לשלושה חודשים בלבד, בלא אפשרות להארכת המינוי ומבלי שתקופה זו תיחשב כשיקול במסגרת התמודדות עתידית על תפקיד הנציב במינוי קבע.
נתניהו הסכים להצעה, אך כדרכו הוסיף לה כוכביות: בשבוע שעבר הוא מסר לבג"ץ כי הוא "מקבל" את ההצעה, אך ציין כי "חזקה על בית המשפט" שעתירות אחרות העוסקות בהליך מינוי הנציב הקבוע יסתיימו בהקדם
נתניהו הסכים להצעה, אך כדרכו הוסיף לה כוכביות: בשבוע שעבר הוא מסר לבג"ץ כי הוא "מקבל" את ההצעה, אך ציין כי "חזקה על בית המשפט" שעתירות אחרות העוסקות בהליך מינוי הנציב הקבוע יסתיימו בהקדם כך שניתן יהיה למנות נציב חדש, וכי ראש הממשלה "לא יאפשר תחלופת ממלאי מקום" בתפקיד עד למינוי הקבע.
אמש (שלישי) דחו השופטים את העתירה בעניין המינוי, תוך שאימצו את הסדר הפשרה שהם עצמם יזמו. השופט נעם סולברג כתב בפסק הדין: "אין לנו אלא להבין את הודעת ראש הממשלה כהסכמה להצעתנו כלשונה. זאת, כמקובל בהליכים משפטיים וללא כל תלות בהליכים אחרים".
השופטים השאירו ללא הכרעה הן את השאלה האם תנאי הכשירות למינוי קבע בתפקיד נציב שירות המדינה חלים גם על מינוי ממלא מקום, והן את השאלה האם עמדתה של היועצת המשפטית לממשלה, שהודיעה לנתניהו מבעוד מועד כי יש מניעה משפטית למינויו של כחלון, היא עמדה מחייבת או שעל נתניהו חלה "חובת היוועצות" בלבד עם היועצת.
סולברג עשה מאמץ רב לשמור על כבודו של כחלון, וכתב: "ניכר כי עו"ד כחלון הוא משרת ציבור משכמו ומעלה", אך לא יכול היה להימנע מקביעה ש"אין לכחד כי ניסיונו הניהולי של עו"ד כחלון, בדגש על ניהול בדרג בכיר, כמו גם מידת בקיאותו עם תחומי הפעילות של הנציבות – לכל הפחות מעוררים שאלות". ובעברית פשוטה: האיש אינו מתאים לתפקיד.
ביום שני שיגר כחלון לברנע־פרגו מכתב תשובה שבו הוא מודיע בפשטות כי הוא מסרב לכל הגבלה שהוטלה עליו. מכתב מחוצף, לעומתי, שמהדהד מכתבים שכתבו גם נתניהו וגם המפכ"ל דני לוי לאנשי הייעוץ המשפטי
בינתיים, כחלון כבר התמקם בלשכת נציב שירות המדינה, ומשם הוא מתחיל בקרב משלו עם מערך הייעוץ המשפטי של הרשות המבצעת.
בתחילת השבוע הודיעה עו"ד שלומית ברנע־פרגו, היועצת המשפטית הוותיקה של משרד ראש הממשלה, שבמסגרתו פועלת הנציבות, לכחלון כי גובש בעניינו הסדר ניגוד עניינים לתקופת כהונתו הקצרה, גם בהינתן שהוא ממשיך להחזיק בתפקידו הקודם בלשכת ראש הממשלה, וגם נוכח היותו ממלא מקום בלבד.
בין היתר, נמסר לכחלון כי יוכל לטפל רק בעניינים המהווים חלק מהעבודה השוטפת בנציבות, ולא יוכל לקבל החלטות בעלות השפעה ארוכת טווח על שירות המדינה.
נוסף על כך, מאחר שמתקיימת נגדו חקירה משמעתית (על "ניפוח" קורות חייו), יהיה כחלון מנוע מעיסוק בכל נושא המשמעת בשירות המדינה או מהשתתפות בישיבות הוועדה המייעצת למינויים בכירים – זו שעתידה לדון בקרוב בכשירות המועמד שיבחר שר הביטחון, ישראל כ"ץ, לתפקיד הרמטכ"ל הבא.
שלשום (שני) שיגר כחלון לברנע־פרגו מכתב תשובה שבו הוא מודיע בפשטות כי הוא מסרב לכל הגבלה שהוטלה עליו. מכתב מחוצף, לעומתי, שמהדהד מכתבים שכתבו גם נתניהו וגם מפכ"ל המשטרה דני לוי לאנשי הייעוץ המשפטי, כאשר החליטו להסיר מעליהם כל מגבלה משפטית.
זוהי דוגמה קלאסית לשחיתות המייצרת שחיתות. כל תפקידה של נציבות שירות המדינה הוא ניהול מוקפד והשבחה של ההון האנושי בשירות הציבורי
תמצית מכתבו של כחלון: לברנע־פרגו אין שום "מקור סמכות משפטי" או הנחיה של בית המשפט העליון, שתאפשר לה להטיל עליו מגבלות בביצוע תפקידו כממלא מקום הנציב.
"במקום שבו יש צורך לפרש את הדין, תפקידו של הייעוץ המשפטי ברור", כתב כחלון, "בענייננו אין צורך בפרשנות, הדין ברור. לממלא מקום יש את כלל הסמכויות, וכל הנחיה אחרת היא, בלשון עדינה, בניגוד לחוק".
מעניין מה היה כותב כחלון אם לא היה מקפיד על לשון עדינה. לדבריו, "מכתב ההנחיות הוא חתירה תחת החלטת בית המשפט, וניסיון לעקר מתוכן את תפקיד ממלא מקום נציב שירות המדינה".
זוהי דוגמה קלאסית לשחיתות המייצרת שחיתות. כל תפקידה של נציבות שירות המדינה הוא ניהול מוקפד והשבחה של ההון האנושי בשירות הציבורי.
כשראש הממשלה מתעקש למנות לראש הפירמידה אדם שבית המשפט העליון קובע שאין לו את הכישורים הנדרשים לתפקיד, ובשעה שמתקיימת נגדו חקירה משמעתית, איזה סיכוי יש לנציבות בהשלטת נורמות תקינות ברחבי שירות המדינה? אם הנציב עצמו מתנער מהסדר ניגוד עניינים שהייעוץ המשפטי גיבש, כיצד תפעל הנציבות נגד עובדי מדינה הפועלים בניגוד לחוות דעת משפטיות?
אם רק מקצת מהחששות יתממשו, למשל אם תתרחב הנורמה של התעמתות עם התוקף המחייב של הנחיות משפטיות, נתניהו בוודאי יחכך ידיו בהנאה
לא נכון לקבוע כי מדובר באירוע של "אם בארזים נפלה שלהבת", שכן הביטוי הזה מתייחס למקרה שבו כוח עליון הטיל פגם במנגנון תקין. כאן כל הרעיון הוא לטעת במכוון יסוד משחית בצמרת שירות המדינה. אם רק מקצת מהחששות יתממשו, למשל אם תתרחב הנורמה של התעמתות עם התוקף המחייב של הנחיות משפטיות, נתניהו בוודאי יחכך ידיו בהנאה.
כאיש משרד המשפטים לשעבר, כחלון אמור לדעת שהיועצת המשפטית למשרד ראש הממשלה אינה פועלת בחלל ריק, אלא משמשת כזרועה הארוכה של היועצת המשפטית לממשלה.
אמש (שלישי) נכנס לאירוע ד"ר גיל לימון, המשנה ליועצת (משפט ציבורי־מנהלי). הוא הזכיר לכחלון, בלשון עדינה, שהודעתו כי יפעל בניגוד להנחיה המשפטית שקיבל מנוגדת לא רק לפסיקת בית המשפט העליון, אלא אף לתקנות שירות המדינה עצמן, שהנציב אמון על אכיפתן.
"ככל שאתה מבקש להשיג על הנחיות משפטיות שניתנו לך", כתב לימון לכחלון, "פתוחה בפניך הדרך לפנות ליועצת המשפטית לממשלה", וגם זה מנגנון שנקבע בתקשי"ר".
בתחילת השבוע בחר כחלון לבטל דיון בנציבות בנושא "טופס אישור מטלות נוספות". את ניגוד העניינים הזה בדיוק מבקש הייעוץ המשפטי למנוע: הטופס הזה עומד בבסיס החקירה המשמעתית המתנהלת נגד כחלון
בהמשך התברר כי בתחילת השבוע בחר כחלון לבטל דיון בנציבות בנושא "טופס אישור מטלות נוספות", בטענה שמדובר ב"נושא רוחבי ובעל משמעות רחבה". את ניגוד העניינים הזה בדיוק מבקש הייעוץ המשפטי למנוע: הטופס הזה הוא העומד בבסיס החקירה המשמעתית המתנהלת נגד כחלון עצמו, בחשד שכלל בו פרטים לא נכונים כדי לזכות שלא כדין בתפקידיו הקודמים.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
1 היועמשית הודיעה שאין למנות את עו"ד כחלון לתפקיד הנציב.
2. בג"ץ אישר למנות אותו למ"מ.
3. בג"ץ לא בודק התאמה לתפקיד אלא את חוקיות המינוי.
4. כאשר לבעל תפקיד יש עמדה לעומתית לחוו"ד של היועמש, אחריותו דורשת ממנו לתת דרור לעמדתו.