בשני קצוות שונים של העולם, שני מנהיגים פופוליסטיים – בעלי ברית אידיאולוגיים – מוצאים את עצמם שקועים עד צוואר בהליכים משפטיים.
האחד, ז'איר בולסונארו, נשיא ברזיל לשעבר, עומד לדין באשמת ניסיון הפיכה. השני, בנימין נתניהו, ראש ממשלת ישראל המכהן, נאשם בשוחד, מרמה והפרת אמונים. ובשני המקרים, הפטרון הפוליטי מוושינגטון, הנשיא דונלד טראמפ, החליט להתערב. אלא שהתגובות של המדינות ה"ריבוניות" להתערבות הבוטה הזו חושפות תהום עמוקה בתפיסת העצמאות והכבוד הלאומי.
נתחיל בברזיל. כשטראמפ החליט לקשור את משפטו של בולסונארו למדיניות הסחר האמריקאית, הוא לא בחל באמצעים. בהודעה דרמטית שהוציא החודש, הודיע הנשיא האמריקאי על הטלת מכס עונשין בשיעור של 50% על כלל הייבוא מברזיל, החל מ־1 באוגוסט.
בנאום תקיף לאומה, גינה דה סילבה את צעדיו של טראמפ ואמר כי מדובר ב"סחיטה בלתי מתקבלת על הדעת" וב"התקפה על הריבונות הלאומית". הוא הדגיש שברזיל היא "מדינה ריבונית עם מוסדות עצמאיים"
מדובר בצעד כלכלי חסר תקדים. הנימוק: "רדיפה פוליטית", "ציד מכשפות" ו"משפט לא צודק" נגד בן בריתו. במכתב שבו נימק את ההחלטה, קרא טראמפ לסיים את משפטו של בולסונארו באופן מיידי.
התגובה הברזילאית לא איחרה לבוא – והיא הייתה נחרצת. הנשיא המכהן, לואיז אינסיו דה סילבה, יריבו המר של בולסונארו, עלה למתקפה חזיתית. בנאום תקיף לאומה, גינה דה סילבה את צעדיו של טראמפ ואמר כי מדובר ב"סחיטה בלתי מתקבלת על הדעת" וב"התקפה על הריבונות הלאומית". הוא הדגיש שברזיל היא "מדינה ריבונית עם מוסדות עצמאיים, ולא תקבל הוראות מאף אחד".
אך לולה לא הסתפק במילים. הממשל הברזילאי הודיע על צעדי תגובה, כולל הטלת מכסים הדדיים על סחורות אמריקאיות.
בסוף השבוע המסרים מוושינגטון הוחרפו עוד יותר. טראמפ שלח מכתב פומבי חריף לבולסונארו, שבו יצא נגד ניהול משפטו. לפי דיווח של "הוושינגטון פוסט", בעקבות לחצים מצד בנו של בולסונארו, נשקל בבית הלבן מהלך של הטלת סנקציות אישיות על השופט אלכסנדר דה מוראש – מי שמנהל את המשפט.
לא חלפו שעות ספורות – והתגובה של מערכת החוק הברזילאית הגיעה: והיא הייתה חריפה אפילו יותר.
המשטרה הפדרלית הברזילאית קיבלה הוראה לפשוט על ביתו של בולסונארו ומטה מפלגתו. בצו בית המשפט, הוא נדרש לענוד אזיק אלקטרוני, נאסר עליו להשתמש ברשתות החברתיות וליצור קשר עם נחקרים נוספים
השופט דה מוראש לא נרתע מהאיומים שהופנו נגדו – ואף הגיב בתקיפות. הוא קבע כי בולסונארו פנה ל"ראש מדינה זרה" בניסיון להתערב במערכת המשפט הברזילאית. בית המשפט העליון האשים את נשיא ברזיל לשעבר בניסיון "להתערב בחקירות מתמשכות ולחתור תחת ריבונותה של ברזיל, על ידי דחיפת ארה"ב ללחוץ על מערכת המשפט הברזילאית". זה לא הסתיים רק במילים.
המשטרה הפדרלית הברזילאית קיבלה הוראה לפשוט על ביתו של בולסונארו ומטה מפלגתו בברזיליה. בצו בית המשפט, הוא נדרש לענוד אזיק אלקטרוני, נאסר עליו להשתמש ברשתות החברתיות, ליצור קשר עם נחקרים נוספים – בהם גם בנו ודיפלומטים – או להתקרב לשגרירויות. נוסף על כך, הוטלו עליו מגבלות תנועה בשעות מסוימות של היום.
דה מוראש קבע כי המכסים שהטיל טראמפ על ברזיל "נועדו ליצור משבר כלכלי חמור בברזיל כדי להתערב במערכת המשפט שלה", והציג אותם כהתקפה ישירה על ריבונות המדינה. קביעה זו שימשה חיזוק לנימוקים שהובילו להטלת הצעדים החריגים נגד בולסונארו, בהם ענידת האזיק האלקטרוני, האיסור על קשר עם גורמים זרים ופעולת הפשיטה של המשטרה.
בתגובה לפעולה זו, מחלקת המדינה האמריקאית מימשה את האיום והודיעה על ביטול הוויזות של דה מוראש ואנשי צוותו.
ובקפיצה חדה לצד השני של העולם – גם כאן טראמפ לא חסך את שבטו. בציוצים חוזרים ונשנים כינה את משפטו של נתניהו "ציד מכשפות פוליטי", דרש את ביטולו לאלתר, וקשר אותו בעקיפין לסיוע הביטחוני האמריקאי לישראל.
גם מצד מערכת המשפט ואכיפת החוק לא נרשמה כל תגובה. לא נעשה כל ניסיון לחקור את הזועק לשמיים, כי ההתערבות של טראמפ נעשתה לכאורה ביוזמת נתניהו – מעשה שיכול להיחשב לעבירה פלילית
בשבוע שעבר הגיע השיא: מייק האקבי, שגריר ארה"ב בישראל, הגיע במיוחד לאולם בית המשפט המחוזי בירושלים כדי להביע סולידריות עם נתניהו. האקבי אף הצטלם בבית המשפט לצד נתניהו ויו"ר הכנסת אמיר אוחנה – ואף הניף לעבר נתניהו בובת באגס באני – יישור קו ציני עם הגחכת המשפט על ידי נתניהו.
אלא שבניגוד לציפייה לנאום ברור ותקיף של ראש הממשלה, שמודה לנשיא ולשגריר על התמיכה אך דוחה בנימוס את ההתערבות בענייניה הפנימיים של מדינתו – קיבלה הציבוריות הישראלית מקהלה של תודות והתבטלות. נתניהו אף מיהר להודות בפומבי לטראמפ על "תמיכתו".
גם מצד מערכת המשפט ואכיפת החוק לא נרשמה כל תגובה. לא נעשה כל ניסיון לחקור את הזועק לשמיים, כי ההתערבות של טראמפ נעשתה לכאורה ביוזמת נתניהו – מעשה שיכול להיחשב לעבירה פלילית. במקום הקשחת עמדות, התנהלות ההליך המשפטי ממשיכה להיגרר – והפכה לבדיחה גדולה אף יותר.
בעוד ברזיל, מעצמה אזורית עם כלכלה גדולה אך היסטוריה של אי־יציבות פוליטית, מציבה קו אדום ברור בפני התערבות חיצונית במערכת המשפט שלה – ישראל, המתהדרת בכינוי "מעצמה טכנולוגית" ו"הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון", מקבלת את אותה ההתערבות בהכנעה, ואפילו בעידוד.
ריבונות אינה מתמצה בדגל מתנופף או בצבא חזק. ריבונות היא קודם כול היכולת של אומה לנהל את ענייניה הפנימיים – ובראשם את מערכת אכיפת החוק – באופן עצמאי, ללא מורא וללא משוא פנים
ההסבר לכך אינו טמון רק בהבדלים בין דה סילבה לנתניהו, אלא בשינויים עמוקים יותר שעוברים על שתי החברות. נכון, לדה סילבה יש אינטרס פוליטי ברור לראות את בולסונארו מורשע ולהרחיקו מאיום עתידי, בעוד שלנתניהו יש אינטרס הפוך – להימלט ממשפטו ולשמר את שלטונו כל עוד הוא יכול.
ובכל זאת, בברזיל, חרף הקיטוב הפוליטי החריף, נראה כי קיימת הסכמה רחבה יותר על חשיבותם של מוסדות עצמאיים כעוגן הכרחי לדמוקרטיה.
בישראל, לעומת זאת, אנו עדים למתקפה מתמשכת ומתוזמרת על מוסדות אלה, ובראשם מערכת המשפט – מתקפה שמובלת על ידי נאשם בפלילים ותומכיו.
כאשר ראש הממשלה עצמו מעודד התערבות זרה במשפטו; כאשר שגריר מדינה זרה חש בנוח להתייצב באולם בית משפט ולהעביר מסר פוליטי; וכאשר איומים מצד וושינגטון מתקבלים כאן באדישות – נדמה שמושג הריבונות הולך ומתרוקן מתוכן.
ריבונות אינה מתמצה בדגל מתנופף או בצבא חזק. ריבונות היא קודם כול היכולת של אומה לנהל את ענייניה הפנימיים – ובראשם את מערכת אכיפת החוק – באופן עצמאי, ללא מורא וללא משוא פנים, גם כאשר הדבר אינו נוח למנהיגיה או לבעלי בריתם שמעבר לים.



















































































































תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנוההסבר לכך אינו טמון רק בהבדלים בין דה סילבה לנתניהו, אלא בשינויים עמוקים יותר שעוברים על שתי החברות.
עד כאן אתה צודק!
רק בהמשך הטיעונים שלך אתה שוכח ושוכח ושוכח… שמי שהתחיל עם להביא לכאן התערבות זרה זה השמאל! כן זה השמאל שקיבל מליארד דולר דרך עמותות פיקטביות בשביל להוריד את נתניהו מהשלטון, זה אותו שמאל שמדיר ורוצה לחסל מזרחיים, חרדים, דתיים וכל מי שלא מאמין בדת השמלאנית ותוקצב על כך במיליארדים מהשמאל האמריקאי…
אז השקרים שלכם כבר לא יכולים לייצר נרטיב, נגמרו הימים שהאמנו לכם!
אתם אלו שמוציאים את דיבתה של ישראל בעולם.
אתם אלו שביקשתם מביידן להתערב ברפורמה המשפטית!
ואתם אלו שקיבלתם כספים פדרליים בשביל לשנות את הממשל בישראל.
הנס שלנו זה שאתם כל כך טיפשים, גם עם מיליארד דולר לא הצלחתם להוריד את נתניהו!