השורה התחתונה ברורה מאז קום המדינה: החרדים לא רוצים ללכת לצבא ולכן גם לא ילכו.
הם לא היו מתגייסים אם חוק הפטור מגיוס היה עובר ומעניק להם את הגושפנקה החוקית להישאר בבית או בישיבה. וגם עכשיו הם לא יתגייסו, אחרי שהחוק נפל (זמנית), למרות שהם חשופים לחוק שירות הביטחון שמחייב כל צעיר בן 18 להתייצב בשערי הבקו"ם.
החרדים לא הולכים לצבא כי מבחינתם מדובר בחילול הקודש. על פי ההשקפה הזו, מי שהולך לצבא נטמע בחילוניות ישראלית משוקצת, ואין לו שום דרך חזרה.
בעשרות ההפגנות נגד הגיוס שאליהן הגעתי בשנים האחרונות ראיתי את השלטים והסיסמאות "נמות ולא נתגייס" וכדומה, אבל את הנימוק האמיתי שמעתי רק בשיחות צדדיות עם הצעירים החרדים, אלה שמסורים באמת למאבק.
המסר היה ברור: לחרדים רבים אין שום קשר עם המדינה הזו וענייניה. "אנחנו לא ישראלים", אמר לי פעם מפגין חרדי, "אנחנו יהודים, בני האלוהים. אסור לנו לסטות ימינה או שמאלה. אם תבינו את זה – תבינו הכול"
המסר היה ברור: לחרדים רבים אין שום קשר עם המדינה הזו וענייניה. "אנחנו לא ישראלים", אמר לי פעם מפגין חרדי על גשר המיתרים בירושלים, "אנחנו יהודים, בני האלוהים. אסור לנו לסטות ימינה או שמאלה. אם תבינו את זה – תבינו הכול".
חוק הפטור מגיוס נועד לנתק את הצעירים עוד יותר מההוויה הישראלית. יולי אדלשטיין הבין את זה וסולק מתפקידו כיו"ר ועדת החוץ והביטחון. בועז ביסמוט, שנכנס במקום אדלשטיין, הציג הצעת חוק שלא היה בה כלום ושום דבר, אבל הפוליטיקאים החרדים ניסו לכסח אותה עוד ועוד כדי שחלילה אף חרדי לא יגיע לצבא אי פעם.
כאשר היועצת המשפטית לוועדת החוץ והביטחון עו"ד מירי פרנקל-שור הבינה שהולכים לרוקן את החוק מתוכן, היא סירבה לשתף פעולה. "אין לנו עם מה לחזור לרבנים", התלוננו אז חברי הכנסת החרדים.
הרבנים באשר הם מבינים את הסכנה הטמונה בגיוס אפשרי לצבא, גם של אחרון השבאבניקים שמסתובבים מדי לילה בתחנה המרכזית בירושלים. הם לא רוצים בדילול הקהילות והחצרות באמצעות הצבא הישראלי, ולא יעזרו כל המסלולים הייעודיים שמציעים להם, החל בנצח יהודה ועד הנח"ל החרדי – שבהם, אגב, קשה למצוא חרדי הארד-קור אחד.
הם לא רוצים בדילול הקהילות והחצרות באמצעות הצבא הישראלי, ולא יעזרו כל המסלולים הייעודיים שמציעים להם, החל בנצח יהודה ועד הנח"ל החרדי – שבהם, אגב, קשה למצוא חרדי הארד-קור אחד.
אילו הרבנים ושליחי המצווה שלהם בכנסת היו רוצים לשמור אך ורק על ערכי התורה וחשיבותה, שאינם מוטלים בספק, הם היו בוחרים 20 או אפילו 30 אלף בחורים מצוינים, עילויים בתורה, שהיו לומדים בישיבות יומם ולילה ופטורים מגיוס על פי חוק, ואת כל 50 אלף המלש"בים האחרים היו שולחים לצבא.
זה לא קרה ולא יקרה. כשאתה שואל את המנהיגים החרדים מדוע צעיר בגיל גיוס חובש כיפה שחורה שאינו לומד או עובד אינו יכול להתגייס, הם יענו כי אולי הוא מצוי בתקופת קשה ויש עוד סיכוי שהוא יחזור למוטב ויהיה פעם תלמיד חכם. העיקר שלא יעמוד בסכנת התפקרות.
לא בכדי בתקציב השערורייתי האחרון שאושר השבוע בממשלה יש סעיף מיוחד, קרוב ל-50 מיליון שקל, שנועד למנוע נשירה של תלמידים חרדים מהישיבות, שמא יעמדו חס וחלילה במכסת גיוס ויתנו כתף ללוחמים שנשחקים במלחמה הרב-חזיתית הזו.
הגורמים הקיצוניים יותר ברחוב החרדי, בעיקר הפלג הירושלמי, לא רצו לשמוע בכלל על חוק שקושר בין חרדים וגיוס לצבא. שום דבר. ההפגנות שלהם ברחבי הארץ היו הנחושות והאלימות ביותר, הן הקרינו על החברה החרדית כולה, נתנו את הטון בסופו של דבר וסחפו את הרבנים החשובים שקראו לזרוק את צווי הגיוס לזבל.
כל מי שרמז על תמיכה בחוק הפך ליעד. הקמפיין ברחובות נגד יו"ר ש"ס אריה דרעי, למשל, שנחשד במתינות כלפי חוק הפטור, היה מפחיד. לא עזר לדרעי הסרטון המפורסם שבו הוא קורא לחרדים לברוח מהצבא
כל מי שרמז על תמיכה בחוק הפטור מגיוס הפך ליעד. הקמפיין ברחובות נגד יו"ר ש"ס אריה דרעי, למשל, שנחשד במתינות כלפי חוק הפטור, היה מפחיד. לא עזר לדרעי הסרטון המפורסם מישיבת "שער המלך" שבו הוא קורא לחרדים לברוח מהצבא ולא להתפתות להתגייס בגלל המלחמה.
בתוך האווירה הזו, כל עריק שנעצר הפך לגיבור, קיבל עשרות אלפי שקלים עבור ימי המעצר שלו והתקבל בכבוד מלכים אצל האדמו"רים החשובים ביותר. חיילות צה"ל שהגיעו לבני ברק לפני שלושה שבועות כדי להשאיר צו לצעיר חרדי הותקפו בידי המון זועם, והוברחו משם בריצה על יד שוטרים מבוהלים.
המהומות האלימות באותו היום נגד הגיוס גררו עיר שלמה – ומראות הפוגרום, הניידת ההפוכה והקטנוע המשטרתי השרוף לא מרפות. כולם למדו היטב מה שווה הסיכוי לגייס חרדים בישראל, ולא חשוב אם אנחנו לפני או אחרי השבעה באוקטובר או באמצע מלחמת קיום מול איראן ושלוחותיה.
המאבק נגד הגיוס העמיק גם את הקרבות ברחוב החרדי. אף אחד לא רוצה להתגייס, אבל המחלוקת היא על הטקטיקה של ההשתמטות, האם באמצעות חוק הפטור או דרך האיומים בכנסת והאלימות ברחוב.
המאבק נגד הגיוס העמיק גם את הקרבות ברחוב החרדי. אף אחד לא רוצה להתגייס, אבל המחלוקת היא על הטקטיקה של ההשתמטות, האם באמצעות חוק הפטור או דרך האיומים בכנסת והאלימות ברחוב
על הרקע הזה, גם הקרע בין הליטאים והחסידים ביהדות התורה התרחב. מוטי בבצ'יק מחסידות גור יצא ראשון מהמשחק הפרלמנטרי והפך את המאבק למסע נקמה בראש הממשלה בנימין נתניהו, בהוראת האדמו"ר מגור. את הליטאים מדגל התורה שהלכו על חוק הפטור כינה בבצ'יק בראיון לזמן ישראל "ווזווזים".
בסך הכול הצליח נתניהו לחמוק מאחריות על חוק הפטור שיצא מהמחזור לפי שעה. ראש הממשלה עשה את הכול במיומנות פוליטית ראויה לציון. הוא שכנע את החרדים שיש לו עניין רב בחוק הפטור מגיוס, והוא רוצה בו יותר מאשר הם עצמם. נתניהו זרק לצורך העניין את אדלשטיין מוועדת החוץ והביטחון ומינה במקומו את ביסמוט עושה דברו.
הצעת החוק המינימלית של ביסמוט נשאה חן כמובן בעיני הפוליטיקאים החרדים. כאשר התגלעו קשיים, נתניהו הטיח את האשמה בייעוץ המשפטי של בכנסת ובממשלה, וגם בשופטי בג"ץ. החרדים, שגם כך שונאים את המערכת המשפטית החילונית, קנו את המסרים הללו ברצון.
במסיבת העיתונאים שכינס אתמול בערב, נתניהו אמר כי הוא מקווה להעביר את חוק הפטור מגיוס עוד לפני הבחירות, וכינה אותו בלי להניד עפעף "חוק אחראי מאד".
נתניהו האמין שהוא יוכל לפצות את החרדים בסכומי כסף אדירים שיעביר לרשותם באמצעות התקציב. ואכן, הממשלה אישרה ביום שני חלוקה של יותר מ-4.5 מיליארד שקל שמיועד בחלקו הניכר למפלגות החרדיות
נתניהו האמין, וכך אכן קרה, שהוא יוכל לפצות את החרדים בסכומי כסף אדירים שיעביר לרשותם באמצעות התקציב. הממשלה אישרה ביום שני חלוקה של יותר מ-4.5 מיליארד שקל, כסף קואליציוני, שמיועד בחלקו הניכר למפלגות החרדיות.
התקציבים הללו, בתוך זה מיליארד וחצי שקל לישיבות, חשובים לחרדים אפילו יותר מחוק הפטור מגיוס. הרי הם לא מתגייסים לצה"ל עם חוק או בלי חוק, כאמור.













































































































תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנוהכתב הוא טרול
"נצחון ההשתמטות"
עם הרשימה הערבית המשותפת ו 15 מנדטים אין שום סרט (מלבד זיופים במחשב המרכזי) שהפסיכופת נשאר על כסאו
ובלעדיו זה עניין של חודשים שכל הטפילים יזחלו לצבא. כי בצבא נותנים אוכל. ולא הרבה מקומות יעסיקו בור-ועם-הארץ שעד לפני רגע ישב לנו על העורק
החרדים אכלו אותה
החגיגה נגמרה
והחיים שלהם בזבל לדורות
ולא תראו דמעה אחת ממני
בבסיס הכת החרדית יש מימון של הפסיכופת, ההוא שלא יפספס הזדמנות לממן עוכרי ישראל באשר הם
כשליברמן היה שר אוצר הישיבות היו בפשיטת רגל. הקדימו תקציבים, וגם המקדמות נגמרו באמצע השנה. הכת הטפילית הייתה מרחק שבועות בודדים מהתפוררות
אחרי הבחירות הקרובות כל המערך הטפילי הזה יתפורר לאבק. בלי מימון של התורמים במשק הם לא שורדים חודש