JavaScript is required for our website accessibility to work properly. בג"ץ נתן לוועדת גרוניס סולם, והיא בחרה להישאר על העץ | זמן ישראל
המזכיר הצבאי של בנימין נתניהו, רומן גופמן, 11 בנובמבר 2024 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
חיים גולדברג/פלאש90

בג"ץ נתן לוועדת גרוניס סולם, והיא בחרה להישאר על העץ

המערכה על מינויו של אלוף רומן גופמן לראשות המוסד כבר אינה מתנהלת רק בין העותרים לנתניהו, אלא בין שופטי בג"ץ לוועדת גרוניס עצמה ● אחרי שהוועדה התבצרה בעמדתה וזיכתה את גופמן מכל דופי, שופטי בג"ץ יתקשו להימנע מהכרעה ישירה בשאלת טוהר המידות שלו ובגורל המינוי ● פרשנות

שופטי בג"ץ נתנו לוועדת גרוניס סולם לרדת מהעץ בפרשת מינויו של אלוף רומן גופמן לתפקיד ראש המוסד. חוות הדעת המשלימה שהגישו אתמול (שלישי) שלושת חברי הוועדה התומכים במינויו של גופמן, מלמדת שהם בחרו לא להשתמש בו, אלא להתבצר על צמרת העץ.

בנסיבות אלה, לשופטים לא תהיה ברירה, אלא לעשות בעצמם את מה שביקשו להימנע ממנו – לפסול את מועמדותו הבעייתית של גופמן לתפקיד. זו המציאות המשפטית.

אין לדעת כמובן האם אכן כך באמת יקרה בסופו של יום. המצב המשפטי המחייב – אף במקרים שבהם הוא ברור כשמש – והמציאות המשפטית, אינם מסונכרנים בכל נושא ועניין. בית המשפט נוהג לעתים להעלים עין אף מאי חוקיות גלויה.

 כעת, לאחר ששלושה מבין ארבעת החברים החליטו להתחפר בעמדתם, בוודאי שיש לשופטים די והותר כדי לפסול את ההחלטה ולקבוע כי גופמן כשל במבחן טוהר המידות, ולפיכך אף מינויו לתפקיד ראש המוסד בטל

אך מבחינה משפטית, היה בידם של השופטים די בשביל לפסול את החלטת ועדת גרוניס כבר לאחר סבב דיוניה הראשון. כעת, לאחר ששלושה מבין ארבעת החברים החליטו להתחפר בעמדתם, בוודאי שיש לשופטים די והותר כדי לפסול את ההחלטה ולקבוע כי גופמן כשל במבחן טוהר המידות, ולפיכך אף מינויו לתפקיד ראש המוסד בטל.

בשבוע שעבר קבעו השופטים כי עבודת הוועדה "לקתה בחסר" משהחליטה שלא לזמן אליה את אורי אלמקייס, שהופעל על ידי אוגדה 210 בעת שגופמן פיקד עליה, ואף לא את תא"ל ג', שביצע את התחקיר הצה"לי שבמסגרתו, על פי החשד, גופמן לא אמר אמת ביחס לידיעתו על הפעלתו של אלמקייס.

השופטים הורו לוועדה לזמן אליה את העדים הללו ולקבל מאלמקייס את החומרים שביקש למסור, לזמן גם את גופמן למסור התייחסות משלימה, ולכתוב חוות דעת חדשה.

אתמול הגישה הוועדה את חוות הדעת העדכנית שלה. שלא במפתיע, שלושת חברי הוועדה שתמכו במינויו של גופמן רק התחזקו בדעתם שזוהי ההחלטה הנכונה. הלוליינות הלוגית והמילולית שפרופסור טליה איינהורן, משה טרי ונציב שירות המדינה היוצא פרופסור דניאל הרשקוביץ, נקטו בחוות הדעת המשלימה שלהם יכולה לגרום לסחרחורת.

בישיבת הסיכום שקיימו, לאחר ששמעו את העדים שזומנו, התחולל על פי הדיווחים קרב צעקות בין איינהורן לבין יו"ר הוועדה, נשיא העליון בדימוס אשר גרוניס, שלא יכול היה לעכל הכיצד עמיתיו מעוותים את המידע שלפניהם ומתעקשים לגזור ממנו מסקנות עקומות.

ניסיונם של רוב חברי הוועדה להפוך את השקר לאמת, מביך. הם אף מפליגים וקובעים "מעבר לכל ספק סביר" כי לא היה ביכולתו של גופמן למנוע את מעצרו של אלמקייס, וכי ההאשמה כלפי גופמן משוללת יסוד

"החומרים שנמסרו חיזקו באופן משמעותי את קביעתם הקודמת [של שלושת חברי הוועדה, י"י] שלא נפל דופי בטוהר מידותיו של האלוף גופמן", הם כתבו בחוות דעתם המשלימה. הם שבו והדגישו בהחלטתם את העובדה שאלמקייס "הודה" בדבריו בפניהם כי מעולם לא היה לו קשר ישיר עם גופמן, ושמו של גופמן אף לא הוזכר בתקשורת שאלמקייס ניהל עם רס"ן צור, שהפעיל אותו.

עצם החזרתיות על הפרט הזה מעידה על חולשת עמדתם, שהרי איש מעולם לא טען שלגופמן היה קשר ישיר עם אלמקייס, והיעדרו של קשר ישיר כזה אינו מסיר את החשד מעל התנהלותו של גופמן.

רומן גופמן בספרייה הלאומית בירושלים, 14 בדצמבר 2025 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
רומן גופמן בספרייה הלאומית בירושלים, 14 בדצמבר 2025 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)

נתון נוסף ששלושת חברי ועדת גרוניס נאחזים בו הוא בכך שאלמקייס לא הביא "בדל ראיה" לכך שגופמן היה מודע לזהותו. על יסוד כך שלושת חברי הוועדה מוצאים לתת לגופמן "זיכוי מלא" תוך שהם מטפלים בו בכפפות של משי, ובאותה נשימה "להרשיע" את אלמקייס עצמו, ולקבוע ש"הטענות הרבות שהעלה בפניותיו וגם בפני הוועדה – היו משוללות יסוד".

הנה כך הפכו שלושת חברי הוועדה את העובדות על ראשן כדי להוציא את גופמן כמי שלא שיקר. המאמץ מתמקד בהלבנת תשובתו של גופמן לתא"ל ג' במסגרת שיחת התחקיר שנערכה במאי 2022 באמצעות "טלפון אדום" מסווג.

חברי ועדת גרוניס, למעט גרוניס עצמו, החליטו שהשיחה של תא"ל ג' ושל גופמן הייתה כולה בהקשר לשאלה האם הוצאו מצה"ל חומרים מסווגים, כחלק ממבצע ההשפעה שניהלה האוגדה, דהיינו אם אירע "דלף מידע" מסווג.

גרוניס גרס, בדעת המיעוט הנוספת שהגיש, כי יש לבדוק את כלל 511 עמודי תדפיסי הודעות הווטסאפ שהחליפו ביניהם אלמקייס ורס"ן צ' מהאוגדה בפיקודו של גופמן, כדי לקבוע אם המידע שנמסר לו מהאוגדה אכן היה מסווג

גופמן זוכה לזיכוי מלא, מאחר שלשיטת חברי ועדת גרוניס, "מאחר שגופמן היה משוכנע שלא נעשתה שום מסירה של חומר מסווג מהאוגדה, תשובתו בעניין זה הייתה מובנת והיא הייתה גם נכונה. כעת התברר מעל לכל ספק סביר כי תשובתו השלילית של גופמן הייתה אמת".

יש רק בעיה אחת: לא זו השאלה שנשאל גופמן, ולא לשאלה הזו הוא השיב. בתצהירו של תא"ל ג' שהוגש לבג"ץ בשבוע שעבר נכתב מפורשות כי הוא שאל את גופמן "האם ידוע לו על קשר של גורם באוגדה לאחר מערוצי הטלגרם", שהם "עולם החדשות" ו"אקטואליה ביטחונית", ותשובתו של גופמן הייתה כי הוא "אינו מכיר קשר כזה".

דברים אלה מגובים גם בזיכרון הדברים שכתב בזמן אמת, בסמוך לאחר התקיימות השיחה, עוזרו של רח"ט הפעלה.

השופטים אלכס שטיין, דפנה ברק־ארז ועופר גרוסקופף בבית המשפט העליון בדיון בעתירות נגד מינויו של אלוף רומן גופמן לראש המוסד הבא, 12 במאי 2026 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
השופטים אלכס שטיין, דפנה ברק־ארז ועופר גרוסקופף בבית המשפט העליון בדיון בעתירות נגד מינויו של אלוף רומן גופמן לראש המוסד הבא, 12 במאי 2026 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

התשובה הזו של גופמן חטאה ככל הנראה לאמת. ניסיונם של רוב חברי ועדת גרוניס להפוך את השקר לאמת, מביך. הם אף מפליגים וקובעים "מעבר לכל ספק סביר" כי לא היה ביכולתו של גופמן למנוע את מעצרו של אלמקייס, וכי ההאשמה כלפי גופמן כי הפקיר את אלמקייס היא משוללת יסוד.

לעומתם, גרוניס גרס, בדעת המיעוט הנוספת שהגיש אתמול, כי יש לבדוק את כלל 511 עמודי תדפיסי הודעות הווטסאפ שהחליפו ביניהם אלמקייס ורס"ן צ' מהאוגדה בפיקודו של גופמן, כדי לקבוע אם המידע שנמסר לו מהאוגדה אכן היה מסווג.

כפי שזה נראה כעת, השופטים לא יוכלו לחמוק מלהכריע בעצמם בשאלה האם גופמן יוכל להתיישב בשבוע הבא, עם סיום תפקידו של דוד ברנע, על כס ראש המוסד

שלושת חברי הוועדה הנוספים מתנגדים בתוקף לבדיקה נוספת כזו, מבחינתם די בכך שהם עצמם קובעים שלא היה חומר מסווג, אלמקייס שיקר וגופמן יצא זך כשלג.

ראש הממשלה בנימין נתניהו מיהר להודיע אתמול כי הוא מצפה ששופטי בג"ץ יאמצו את עמדת רוב חברי ועדת גרוניס וידחו את העתירות נגדו מינויו של גופמן. אך לא בטוח שהשופטים יאמצו את ההמלצה. הם הורו לכלל הצדדים להעביר את התייחסותם לחוות הדעת המשלימה של ועדת גרוניס עד הערב.

נשיא בית המשפט העליון לשעבר אשר גרוניס ב-2016 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
נשיא בית המשפט העליון לשעבר אשר גרוניס (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

כפי שזה נראה כעת, הם לא יוכלו לחמוק מלהכריע בעצמם בשאלה האם גופמן יוכל להתיישב בשבוע הבא, עם סיום תפקידו של דוד ברנע, על כס ראש המוסד.

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
עוד 936 מילים
כל הזמן // שבת, 15 באוגוסט 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.