JavaScript is required for our website accessibility to work properly. חצר המלך כבשה את משרד מבקר המדינה | זמן ישראל
ההצבעה החשאית הפכה להצבעת נאמנות לנתניהו

חצר המלך כבשה את משרד מבקר המדינה

מינויו של מיכאל ראבילו למבקר המדינה הוא לא תקלה נקודתית אלא תמצית שיטת נתניהו: מוסדות עצמאיים מוחלפים בנאמנויות אישיות וביקורת שלטונית הופכת לחלק מחצר המלך ● ההצבעה החשאית בכנסת נרמסה בדרך למינוי שאפילו חלק ממגיני הימין כבר מתקשים לבלוע ● פרשנות

ראש הממשלה בנימין נתניהו משתתף בבחירות למבקר המדינה במליאת הכנסת בירושלים, 3 ביוני 2026 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
יונתן זינדל/פלאש90
ראש הממשלה בנימין נתניהו משתתף בבחירות למבקר המדינה במליאת הכנסת בירושלים, 3 ביוני 2026

לשיטת ממשל המבוססת על נאמנויות אישיות לשליט, קשרים אישיים, קשרי משפחה ושילוב של כל אלה יש שם: פטרימוניאליזם. המונח נוסח לפני יותר מ־100 שנים על ידי מדען־המדינה, ההיסטוריון, הסוציולוג והפילוסוף מקס ובר. בין שחיתות שלטונית לפטרימוניאליזם עובר קו ישיר.

בניגוד למקובל בדמוקרטיות, בשיטת הפטרימוניאליזם המנהיג אינו נבנה מדעת הקהל או מתחושת שליחות ציבורית, אלא מרשת של נאמנים שביכולתו לטפח ולתגמל. המטרה אינה שלטון יעיל ומסור לציבור הרחב, אלא כינון "חצר מלך".

אלא שתופעת הפטרימוניאליזם, שהייתה נפוצה במשטרים אוטוריטריים, דילגה ללב הדמוקרטיה. חוקרי מדע המדינה ציינו שהתופעה מתקיימת בדמוקרטיות שבריריות או בלתי מפותחות. וכך היא ישראל של ימינו.

בניגוד למקובל בדמוקרטיות, בשיטת הפטרימוניאליזם המנהיג אינו נבנה מדעת הקהל או מתחושת שליחות ציבורית, אלא מרשת של נאמנים שביכולתו לטפח ולתגמל

רק השבוע ראינו כיצד שורה ארוכה של נבחרי ציבור, מבכירים ועד זוטרים, אינם מבינים – או מעוניינים להבין – את משמעות הערכים הדמוקרטיים הבסיסיים. כעת חיסל ראש הממשלה את אחד המוסדות הדמוקרטיים במו ידיו.

לנוכח קרבתו ארוכת השנים למפלגת הליכוד, למשפחת נתניהו ולראש הממשלה בנימין נתניהו עצמו, עו"ד מיכאל ראבילו צפוי לעמוד בפני רשת ארוכה וסבוכה של ניגודי עניינים, עד שנגד כל מעשה ביקורת שיתיימר להפיק תחת ידיו תוכל להיות מוגשת עתירה על ניגוד עניינים. זו תהיה "ביקורת" ללא יכולת.

מיכאל ראבילו במשכן הכנסת בירושלים, 3 ביוני 2026 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
מיכאל ראבילו במשכן הכנסת בירושלים, 3 ביוני 2026 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

אפילו מהתפקיד הבסיסי של ביקורת על חשבונותיהן הכספיים של מפלגות בבחירות הוא יצטרך להסיר את ידיו, שכן באתר האינטרנט של מרדו הוא מספר כיצד במשך שנים ארוכות ייצג את מפלגת הליכוד.

באתר האינטרנט של משרד עורכי הדין של עו"ד ראבילו מופיע פירוט על ייעוץ משפטי שהעניק המשרד למפלגת הליכוד במשך השנים. בין היתר נכתב שם כי המשרד העניק לליכוד "ייעוץ משפטי בהליכים חוקתיים ומנהליים בפני בית המשפט העליון, בין היתר בתיקים תקדימיים שעסקו בהקמת הממשלה, ניגודי עניינים, זכות חוקתית לבחור".

כלומר, המומחה לנושא ניגוד העניינים של ראש ממשלת ישראל יהיה טבול כולו בניגודי עניינים, עד שלא יוכל לעבוד. המידע באתר, כמובן, אינו מציג את רשימת הלקוחות המלאה של מבקר המדינה הבא. זהו מידע חלקי בלבד.

עוד לפני רשימת ניגודי העניינים הארוכה של עו"ד ראבילו, הליך הבחירה שלו חשף את חצר הנאמנים במליאה, כשחבריה הכפיפו את עצמם לדרישת התיעוד העצמי בניגוד לחוק

עוד לפני רשימת ניגודי העניינים הארוכה של עו"ד ראבילו, הליך הבחירה שלו חשף את חצר הנאמנים במליאה, כשחבריה הכפיפו את עצמם לדרישת התיעוד העצמי בניגוד לחוק.

חוק היסוד שמסדיר את בחירת מבקר המדינה קובע מפורשות: "במילוי תפקידיו יהיה מבקר המדינה אחראי בפני הכנסת בלבד ולא יהיה תלוי בממשלה", וכן "מבקר המדינה ייבחר בידי הכנסת בהצבעה חשאית".

צילום מסך מתוך אתר האינטרנט של משרד עורכי הדין של עו"ד מיכאל ראבילו (צילום: יונתן זינדל/פלאש90, צילום מסך מתוך האתר של משרד עורכי הדין א.ש. שמרון, י. מלכו, פרסקי ושות', מונטז')
הטקסט: צילום מסך מתוך אתר האינטרנט של משרד עורכי הדין של עו"ד מיכאל ראבילו (צילום: יונתן זינדל/פלאש90, צילום מסך מתוך האתר של משרד עורכי הדין א.ש. שמרון, י. מלכו, פרסקי ושות', מונטז')

אגב, כדי להדיח את מבקר המדינה נדרש רוב של 90 ח"כים, כך שההצבעה החשאית מקנה למבקר המדינה מעמד־על. אין כמעט כל דרך להדיח אותו, שכן רוב של 90 ח"כים הוא כמעט בלתי אפשרי.

יו"ר הכנסת אמיר אוחנה הכריע שאסור להכתיב לח"כים לצלם את עצמם, אבל החשאיות בהליך שייכת לח"כ עצמו, ולא לציבור, ולפיכך מותר להיכנס עם נייד לעמדת ההצבעה – ואם במקרה חבר הכנסת בחר לתעד את עצמו, זה עניינו.

ההחלטה של אוחנה חיסלה באחת את מהות ההצבעה החשאית, והצבעת שלטון הנאמנויות יצאה לדרך. באורח פלא, ראבילו, שזכה ל־57 קולות בסיבוב הראשון, עלה ל־61 קולות בסיבוב השני ומונה למבקר המדינה.

אגב, כדי להדיח את מבקר המדינה נדרש רוב של 90 ח"כים, כך שההצבעה החשאית מקנה למבקר המדינה מעמד־על. אין כמעט כל דרך להדיח אותו

במהלך שנות שלטונו הממושכות של נתניהו הוא הפסיד פעמים רבות בהצבעות חשאיות בכנסת. אתמול היה מקרה נדיר, לכאורה, של הצבעה מאחורי פרגוד שבה הוא הצליח. איך זה קרה? פשוט כי ההצבעה לא הייתה חשאית.

בקרב כמה ממובילי הדעה בשורות הימין ניכר אתמול שנתניהו חצה את הגבול אפילו עבורם. רן ברץ, לשעבר ראש מערך ההסברה של נתניהו, כתב: "מכל המינויים המוזרים, ראבילו למבקר המדינה זה מינוי כל כך הזוי, כל כך לא קשור לתפקיד, כל כך נגוע בקרבה על חשבון התאמה, שיש מי שאומרים לי, אפילו בקואליציה, שנראה להם שזה תרגיל כדי למנות את אלרון".

ראש הממשלה בנימין נתניהו משתתף בבחירות למבקר המדינה במליאת הכנסת בירושלים, 3 ביוני 2026 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
ראש הממשלה בנימין נתניהו משתתף בבחירות למבקר המדינה במליאת הכנסת בירושלים, 3 ביוני 2026 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

רונן שובל, ממגיניו הגדולים של נתניהו בעניין משפטו הפלילי ובנושאים אישיים נוספים, כתב: "הבעיה היא לא שעו"ד ראבליו לא מקצועי ומתאים. הבעיה היא שהוא העו"ד הפרטי של נתניהו ולכן זה לא ראוי. מה שהופך את זה למעבר לא ראוי – ומגיע לרמת פסול – זו שהליך ההצבעה זוהם מהיסוד".

ברק הרשקוביץ, חבר ליכוד לשעבר ופעיל מרכזי, כתב: "מי שדואג למנות את עורך הדין שלו כמבקר שאמור לבקר אותו, לא מעוניין בביקורת, ומכאן שלא מעוניין לתקן שום דבר מהדברים שמקולקלים במדינה".

חבר ליכוד לשעבר: "מי שדואג למנות את עורך הדין שלו כמבקר שאמור לבקר אותו, לא מעוניין בביקורת, ומכאן שלא מעוניין לתקן שום דבר מהדברים שמקולקלים במדינה"

המגיבים הללו כבר לא יכולים להיות חלק מהפטרימוניאליזם של נתניהו. הם היו שם ונפלטו, והדרך חזרה אינה סלולה בפניהם, כי בשיטת הנאמנויות אין מקום למי שנאמנותו הוטלה בספק. הטקסטים שלהם ברשתות עשויים להעיד על כך שהם מריחים את סוף שלטון נתניהו. כן, גם הם חושבים שזה עשוי להסתיים.

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 746 מילים ו-1 תגובות
כל הזמן // יום שלישי, 21 ביולי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.