ההסכם הזמני בין ארצות הברית לאיראן מאפשר לפקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית להיכנס לאיראן, כך אמר היום ראש הסוכנות, לאחר שטהרן ציינה כי אתרים מרכזיים יישארו מחוץ לתחום עד שיושג הסכם סופי עם וושינגטון והסנקציות יוסרו.
"יש הסכם, וכדי לעמוד בהסכם הזה, הסוכנות תצטרך לקבל גישה ולפקח", אמר ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, רפאל גרוסי, במסיבת עיתונאים ביפן. "אנחנו מקווים להיות שם בקרוב".

הממשל של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הודיע רשמית לקונגרס על כוונתו למכור לטורקיה מנועי סילון ביותר מ־700 מיליון דולר, לדברי שני גורמים והעתק של ההודעה הרשמית שהגיע אתמול לידי רויטרס.
רויטרס דיווחה לראשונה שלשום שממשל טראמפ מתכוון לקדם את המכירה חרף התנגדות מצד כמה מחוקקים להמשך ההחזקה של טורקיה במערכות ההגנה הרוסיות שרכשה ב־2019.
המהלך הוא מחווה חשובה לאנקרה לקראת הפסגה המכרעת של נאט"ו שתתקיים שם בחודש הבא, ולנשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, שטראמפ רואה בו בעל ברית מרכזי.
משרד החוץ טרם השיב לבקשה למסור תגובה.

נשיא קוריאה הדרומית לי ג'ה מיונג הודיע היום ברשת X ששלושה כלי שיט נוספים צפויים לצאת ממצר הורמוז במהלך סוף השבוע.
ישראל ולבנון יסיימו את היום השלישי של השיחות המתקיימות בתיווך ארצות הברית בוושינגטון ללא הסכם על נסיגה ישראלית חלקית מדרום לבנון, אך הצדדים הסכימו להאריך את המשא ומתן ליום רביעי, שיתקיים היום במשרד החוץ, כך אמר לזמן ישראל דובר שגרירות ישראל.
הסבב החמישי היה אמור להסתיים אתמול. ארצות הברית קיוותה שהוא יסתיים בחתימה על הסכם מסגרת שיכלול נסיגה ישראלית חלקית מאזורים קטנים בתוך אזור החיץ הנרחב בדרום לבנון. ולאחר מכן יוחלפו הכוחות הישראליים באנשי צבא לבנון.
האזורים שבהם מתוכננים חילופי הכוחות הללו כונו "אזורי פיילוט". גורם ישראלי טען כי בקושי אפשר לכנות זאת נסיגה, משום שצה"ל ימשיך להחזיק באזור החיץ שלו בדרום לבנון, שעומקו כעשרה קילומטרים, וייסוג רק מאזורים שבהם כבר השמיד את תשתיות חזבאללה.
במקרים מסוימים הצבא פגע בתשתיות הללו באמצעות החרבת יישובים לבנוניים שלמים לאורך גבול ישראל, בטענה שחזבאללה השתמש בחלקים נרחבים מהם כדי לתכנן ולהוציא לפועל מתקפות נגד ישראל.
חרף היעדר הסכם בין ישראל ללבנון, גורם המעורה בשיחות אמר לזמן ישראל שחלה אתמול התקדמות בשיחות, לאחר יומיים סוערים.
גם ישראל וגם לבנון הגיעו למה שהיה הסבב החמישי של המשא ומתן כשהן זועמות על ארצות הברית בשל החלטתה לחתום בשבוע שעבר על הסכם עם איראן, שכלל הפסקת אש בלבנון.
ישראל ולבנון טענו שמזכר ההבנות הזה פגע במרכיב מרכזי בשיחות הישירות ביניהן, שארצות הברית יזמה במיוחד כדי לנסות למנוע מאיראן להשפיע על הנעשה בלבנון.
ההתנהלות האמריקאית הובילה את ישראל להקשיח בתחילה את עמדתה בשיחות עם לבנון השבוע ולצמצם במידה ניכרת את האזורים בדרום לבנון שמהם אמרה כי היא מוכנה לסגת, אמר אותו גורם.
לבנון, מצידה, חשה שעליה לנקוט קו נוקשה יותר במשא ומתן עם ישראל כדי להתמודד עם הרושם שאיראן מחזיקה בהשפעה רבה ממנה על הנעשה בשטח לבנון, אותו גורם אמר.
בהתאם לכך, נושאים ונותנים לבנונים הציגו מפות לנסיגה מוצעת שהיו רחבות יותר מכפי שישראל הייתה מוכנה לקבל בשלב זה – שהיה ממילא מעט מאוד, בשל הלחצים הפוליטיים שממשלתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו מתמודדת איתם, הוסיף אותו גורם.
ב־24 השעות האחרונות הצטמצמו הפערים בין הצדדים בנוגע לנסיגה הישראלית האפשרית, אך עדיין לא במידה שאפשרה להגיע להסכם, אמר אותו גורם.
עם זאת, בשל לחץ אמריקאי משמעותי על הצדדים לצאת מהמשא ומתן השבוע עם הסכם כלשהו, הם הסכימו לשוב היום למשרד החוץ כדי לראות אם ניתן להגיע להסכמה, אותו גורם אמר.
ארצות הברית שוקלת לצמצם את נוכחותה הצבאית בכוויית ובערב הסעודית, ולהעביר בסיסים ופעילות מערבה, שם הם יהיו רחוקים יותר מהטילים ומכלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן, כך דווח ב"וול סטריט ג'ורנל".
לפי תמונות לוויין, לבסיס ימי מרכזי של ארצות הברית בבחריין נגרם במלחמה נזק נרחב בהרבה מכפי שוושינגטון הודתה בפומבי. לפי הדיווח, ארצות הברית שוקלת את האפשרות לשפץ את הבסיס שהותקף.
מיקום אחד שאליו עשויים לעבור חלק מהבסיסים הוא ישראל, אמרו לכלי התקשורת שני גורמים בכירים שצוטטו בדיווח.





תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו