JavaScript is required for our website accessibility to work properly. הכנסת דנה בחוק שירוקן מתוכן את סמכויות היועצת המשפטית לממשלה | זמן ישראל

הכנסת דנה בחוק שירוקן מתוכן את סמכויות היועצת המשפטית לממשלה

ראש הממשלה בנימין נתניהו, שרי ממשלה וחברי כנסת משתתפים בדיון במליאה ובהצבעה על הצעת חוק להקפאת מעצרים של משתמטי גיוס חרדים באולם מליאת הכנסת בירושלים. 14 ביולי 2026 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
חיים גולדברג/פלאש90
ראש הממשלה בנימין נתניהו, שרי ממשלה וחברי כנסת משתתפים בדיון במליאה ובהצבעה על הצעת חוק להקפאת מעצרים של משתמטי גיוס חרדים באולם מליאת הכנסת בירושלים. 14 ביולי 2026

מליאת הכנסת החלה לדון בהצעת חוק שתחליש משמעותית את כוחה של היועצת המשפטית לממשלה – אחד הבלמים הבודדים בישראל על כוחה של הרשות המבצעת – לקראת ההצבעה הסופית שתיערך בהמשך היום.

החוק צפוי לשלול מהיועצת המשפטית לממשלה את סמכותה על הממשלה, בכך שיאפשר לשרים להתעלם מחוות הדעת המשפטיות שלה, שמחייבות אותם כיום, ולהחליט בעצמם אם פעולותיהם חוקיות.

היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה בדיון על הסרת החסינות של חברת הכנסת טלי גוטליב. 8 ביוני 2026 (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה בדיון על הסרת החסינות של חברת הכנסת טלי גוטליב. 8 ביוני 2026 (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)

בנוסף, החקיקה תעניק לקואליציה שליטה אפקטיבית על מינוי ופיטורי האדם המחזיק בתפקיד. מנגנון זה יחליף את השיטה הנוכחית, שבה הממשלה פועלת על פי המלצתה של ועדה ציבורית עצמאית בראשות שופט בית משפט עליון בדימוס.

הצעת החוק מייצגת את השלב החדש ביותר במערכה הרחבה של ממשלת נתניהו להחלשת מערכת המשפט, שהחלה זמן קצר לאחר הקמת הממשלה בשנת 2023. המהלך מכוון בין היתר נגד היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, שראשי הקואליציה האשימו אותה פעם אחר פעם בסיכול סדר היום שלהם.

המהלך נתקל בהתנגדות חריפה מצד חברי אופוזיציה, ארגונים למען מנהל תקין ובהרב-מיארה עצמה. המבקרים טוענים כי הממשלה מבקשת להסיר את אחד הבלמים הבודדים שנותרו על הרשות המבצעת כדי לקדם חקיקה ומדיניות שהיו נפסלות אחרת בטענה לאי-חוקיות, מבלי להציע מנגנוני הגנה חלופיים.

בהשוואה לדמוקרטיות רבות אחרות, לישראל יש מעט בלמים מוסדיים על כוחה של הרשות המבצעת. אין בה שני בתי פרלמנט, אזורי בחירה, חוקה כתובה או הגבלת כהונה, מה שהופך את תפקיד היועץ המשפטי לממשלה למשמעותי במיוחד.

יו"ר ש"ס אריה דרעי, שרי ממשלה וחברי כנסת משתתפים בישיבת מליאה ובהצבעה על הצעת חוק להקפאת מעצרים של משתמטי גיוס חרדים באולם מליאת הכנסת בירושלים. 14 ביולי 2026 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
יו"ר ש"ס אריה דרעי, שרי ממשלה וחברי כנסת משתתפים בישיבת מליאה ובהצבעה על הצעת חוק להקפאת מעצרים של משתמטי גיוס חרדים באולם מליאת הכנסת בירושלים. 14 ביולי 2026 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)

החוק מקודם לאחר שהקואליציה הבטיחה מוקדם יותר השבוע את העברתם של צעדי מפתח שדרשו שותפותיה החרדיות, במסגרת הסכם בין ראש הממשלה בנימין נתניהו למפלגות החרדיות. צעדים אלה כללו חקיקה המקפיאה את המעצר וההעמדה לדין של משתמטים חרדים, חוק יסוד המכריז על לימוד תורה כערך יסוד, וביטול רפורמת הכשרות של הממשלה הקודמת.

כעת פנתה הקואליציה לקדם את סדרי העדיפויות החקיקתיים שלה לפני פיזור הכנסת ביום שישי, לקראת הבחירות שייערכו ב-27 באוקטובר. בין היתר מדובר בהצעת חוק להרחבת ההפרדה המגדרית באקדמיה, ובחוק התקשורת של השר שלמה קרעי.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
כל הזמן // יום רביעי, 15 ביולי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.