איראן פתחה בשבת במתקפות נוספות נגד בעלות בריתה של וושינגטון במפרץ ונגד ירדן, לאחר לילה שביעי ברציפות של תקיפות אמריקאיות נגד מטרות צבאיות באיראן, ובכך החריפה את המלחמה שבוע לאחר קריסת הפסקת האש.
כווית הייתה נתונה למתקפה ממושכת, שבמהלכה נפגע מתקן להתפלת מים והפעילות בנמל התעופה הבינלאומי של כווית הושעתה בשל איומים חוזרים ונשנים של טילים וכטב"מים.
משמרות המהפכה של איראן מסרו כי תקפו מרכז סיוע צבאי אמריקאי במחנה עריפג'אן והשמידו מתקן מכ"ם בבסיס חיל האוויר עלי א־סאלם. בהמשך מסרה חברת הנפט של כווית כי אחד ממתקני הנפט שלה נפגע ב"מתקפות איראניות חוזרות ונשנות", שגרמו לנזק משמעותי ולכמה נפגעים, לפי סוכנות הידיעות הממלכתית.
הכוחות המזוינים של כווית מסרו כי יירטו טילים בליסטיים וכטב"מים איראניים בשעות הבוקר המוקדמות של שבת, והוסיפו כי כמה כבאים ועובדי מגזר הנפט נפצעו בעת שפעלו בזירות התקיפה.
איראן הגיבה על תקיפות אמריקאיות נגד גשרים, מתקני חשמל ותשתיות נוספות.
"מאחר שאין שום מוסד בינלאומי שימנע את הפראות של צבא ארצות הברית, לא נותרה לנו דרך אלא לפעול לפי ציווי הקוראן: 'מי שתוקף אתכם, תקפו אותו באותו האופן'", מסרו משמרות המהפכה בהצהרה שבה הזהירו את בעלות בריתה של ארצות הברית באזור לצפות לתקיפות נוספות.
משרד הבריאות של איראן מסר בשבת כי 50 בני אדם נהרגו ויותר מ־500 נפצעו בתקיפות אמריקאיות בשלושת השבועות האחרונים, כך דיווחה סוכנות הידיעות החצי־רשמית אילנ"א.
לפי כלי תקשורת ממלכתיים באיראן, משמרות המהפכה תקפו אתר בבחריין שבו רוכזו מטוסי קרב אמריקאיים בבסיס חיל האוויר שייח' עיסא, וכן מרכז מידע מודיעיני.
המשמרות מסרו גם כי השמידו לפחות שני מטוסי קרב אמריקאיים ושלושה כלי טיס נוספים במהלך מתקפת טילים וכטב"מים בשעות הבוקר המוקדמות של שבת על הבסיס האמריקאי באל־אזרק שבירדן, לפי הטלוויזיה הממלכתית של איראן.
רויטרס לא הצליחה לאמת את הדיווחים באופן עצמאי.
סעודיה הותקפה
איראן תקפה גם את ערב הסעודית לראשונה זה כשלושה חודשים, לפי שני גורמים המעורים בפרטים. התקיפות הפעילו התרעות מוקדמות באל־חרג', ממזרח לבירה ריאד, ובינבוע שלחוף הים האדום.
הגורמים אמרו כי אחת התקיפות כוונה לבסיס האווירי הנסיך סולטאן באל־חרג', שבו מוצבים כוחות אמריקאיים.
כלי התקשורת הממלכתיים בסעודיה לא פירטו מה גרם להפעלת ההתרעות המוקדמות, ולשכת התקשורת הממשלתית לא השיבה לבקשת תגובה. משמרות המהפכה לא הזכירו תקיפה כלשהי בסעודיה.
מחירי הנפט עולים
מחירי הנפט עלו ביום שישי ביותר מ־4% לרמתם הגבוהה ביותר זה יותר מחודש, והגבירו את הלחץ הפוליטי על נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, בשעה שהמפלגה הרפובליקנית שלו מנסה לשמור על כוחה בבחירות לקונגרס בנובמבר.
וושינגטון וטהרן בוחנות את גבולות ההסלמה מאז שהתפרק הסכם הפסקת האש ביניהן בשבוע שעבר, והעלו את האפשרות של חזרה למלחמה כוללת.
ביום שישי כיוונו שני הצדדים את פעולותיהם נגד תנועת הספנות: ארצות הברית אמרה כי היא אוכפת מצור ימי, ואילו איראן מסרה כי תקפה כלי שיט שהפרו את כלליה למעבר במצר הורמוז, נתיב המים החיוני שדרכו עוברת חמישית מאספקת הנפט העולמית.
כלי תקשורת איראניים דיווחו כי כמה טילים פגעו בשבת במתקני חשמל ובמשאבות התפלה בעיר ג'אסק שבדרום המדינה, תוך ציטוט גורם מקומי.
כ־10,000 בני אדם ב־20 כפרים נותרו ללא מים, כך דיווחה סוכנות תסנים. מושל ג'אסק מסר בהמשך כי החלה אספקת מים לשעת חירום לכפרים שנפגעו.
מתקן לייצור חשמל ולהתפלת מים בכווית נפגע במתקפה איראנית, כך מסר משרד החשמל, המים והאנרגיה המתחדשת של המדינה. זו הייתה המתקפה השנייה נגד מתקני התפלת מים בכווית בתוך יומיים.
משרד החוץ של כווית מסר כי תקיפת תשתיות חיוניות בידי איראן מסכנת אזרחים ומפרה את הדין הבינלאומי, והוסיף כי הוא רואה בטהראן אחראית במלואה למתקפות.
מוקדם יותר מסר פיקוד המרכז של צבא ארצות הברית כי השלים יום שביעי ברציפות של תקיפות, שבהן נפגעו אתרי תצפית איראניים, תשתיות לוגיסטיות צבאיות, מחסני נשק תת־קרקעיים ויכולות ימיות.
תקיפות על תשתיות גובות חיי אזרחים באיראן
כלי תקשורת איראניים דיווחו על תקיפות במחוז הורמוזגאן, לחופי מצר הורמוז, בשעות הבוקר המוקדמות של שבת. הטלוויזיה הממלכתית מסרה כי שלושה בני אדם נהרגו ושמונה נפצעו, וכי שני גשרים ומנהרת כביש ניזוקו.
יום קודם לכן דיווחו כלי תקשורת ממלכתיים באיראן כי תקיפות אמריקאיות פגעו בלפחות חמישה גשרים בדרום המדינה. לפי הדיווחים, שבעה בני אדם נהרגו בתקיפות על גשרים בעיר הנמל בנדר ח'מיר, שבה נפגעה גם תחנת רכבת. עוד דווח כי נמל תעופה נפגע באירנשהר, מזרחה משם.
גורמים אמריקאיים אמרו כי התקיפות בדרום איראן נועדו בין השאר להעניק לטראמפ אפשרויות פעולה נוספות. טראמפ גם סירב לשלול מתקפה קרקעית על חופי איראן או על איים שבשליטתה.
התקיפות עלולות לגרום לאיראן לפתוח במתקפות נוספות נגד תשתיות חיוניות במדינות המפרץ, או לחדש את מאמציהם של בעלי בריתה בתימן לשבש את אספקת האנרגיה העולמית באמצעות תקיפת נתיבי השיט בים האדום.


תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו