נאום הפרידה של מפקד פיקוד מרכז, אלוף יהודה פוקס, חרג מהנימוס והממלכתיות המקובלים בנאומי פרישה של מפקדים בכירים. בוודאי בתקופת מלחמה בעייתית.
אין צורך בהבנה פסיכולוגית מעמיקה כדי לזהות שפוקס כתב את נאומו כשהוא נתון בחרדה אמיתית בנוגע לעתיד, וחש חובה מוסרית לומר את אשר על ליבו, הגם שברור לו שהוא ישלם על כך מחיר כבד מול מכונת הרעל היעילה.
מפקד פיקוד המרכז אלוף יהודה פוקס בטקס לרגל סיום תפקידו, במפקדת הפיקוד בירושלים, 8 ביולי 2024 (צילום: אורן בן חקון/פלאש90)
כבר בתחילת נאומו הזכיר פוקס – ולא במקרה – את העובדה שכשהוא התגייס לצה"ל ב-26 באוקטובר 1987, הוא החליף את מדי הישיבה השחורים במדי זית. גם ציון העובדה שהיה בעבר מפקד אוגדת עזה, וכי הוא נושא עמו "צער וכאב חד ועמוק" לכל חייו, לא הייתה מקרית. פוקס ניגש לומר את אשר ליבו – ובראשית דבריו מפנה את חיצי הביקורת אל עצמו.
החלק המרכזי והחשוב ביותר בנאום הוא החלק שבו פוקס צועד בנתיב שהתווה בזמנו יאיר גולן, כשהיה סגן הרמטכ"ל, "מזהה תהליכים" ומגיש להנהגת המתנחלים כתב אישום מוסרי חמור.
"לצערי הרב", אמר פוקס, "בחודשים האחרונים, כמו גם בשבוע האחרון, הפשיעה הלאומנית הרימה ראש, ובחסות המלחמה ויצר הנקמה, זרעה פורענות ופחד בתושבים פלסטינים שלא היוו כל איום.
"לדאבוני, ההנהגה המקומית וההנהגה הרוחנית ברובה, לא ראתה כמונו את האיום. היא מורתעת ולא מוצאת את הכוחות לצאת בגלוי ולפעול לאור ערכי היהדות שהיא מחנכת את ילדיה לאורם. גם אם הפורעים הינם מיעוט, הרי שהשותקים נוכח פשעיהם אינם מוציאים אותם ואת פשעיהם מן הכלל ומכניסים בכך את הביקורת כלפי כולם.
"זו אינה יהדות בעיני. לפחות לא זו עליה גדלתי אני בבית אמי ואבי. זו אינה דרכה של תורה. מדובר על אימוץ דרכי האויב והליכה בחוקותיו. זו הייתה אחריותי לפעול. וגם כאן, למרבה הצער, לא תמיד הצלחתי.
"זו אינה דרכה של תורה. מדובר על אימוץ דרכי האויב והליכה בחוקותיו. זו הייתה אחריותי לפעול. למרבה הצער, לא תמיד הצלחתי"
"יכולתו של פיקוד מרכז לעמוד במשימותיו, להגן על מדינת ישראל ותושבי הגזרה, תלויה גם בקיומה של רשות פלסטינית מתפקדת וחזקה, בעלת מנגנוני ביטחון אפקטיביים השומרים על החוק והסדר… ערעור יזום של המציאות הביטחונית בזירה הזו, בתקופה הזו, מסכן את ביטחונה של מדינת ישראל".
עד היום קראנו כתבי אישום חמורים כאלה נגד התנהגות המתנחלים על ידי ארגוני זכויות אזרח ועיתונאים שהוקעו מיד כ"בוגדים".
מאתמול – הכתובת הזו כתובה בענק על הקיר של המטכ"ל.