אמיר בן-דוד  
 
דואר היום: ניוזלטר יומי עממי עם אמיר בן-דוד
יום חמישי, 11 יולי 2024
 
ההפקרה של בארי

תושבי בארי מכונסים משעות הבוקר בבית המלון בים המלח, שם הם נאלצים להתגורר בתשעת החודשים האחרונים, ושומעים מפי אלוף (מיל') מיקי אדלשטיין, דובר צה"ל דניאל הגרי ונציגים נוספים של צה"ל סקירה מקיפה על ממצאי התחקיר הצה"לי הנוגע לאירועי השבעה באוקטובר בקיבוצם.

תחקיר בארי הוא התחקיר הצה"לי הראשון שמתפרסם על אירועי השבעה באוקטובר. בשבועות הבאים יוצגו תחקירים נוספים על זירות אחרות באותו בוקר נורא – בשדרות, בנחל עוז, בניר עוז, בנתיב העשרה, במסיבת הנובה, בכיסופים ועוד.

הבית של פסי כהן בקיבוץ בארי, בו החזיקו מחבלי חמאס ב-7 באוקטובר 2023 בני ערובה ישראלים והופגז על ידי טנק צה"לי (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
הבית של פסי כהן בקיבוץ בארי, בו החזיקו מחבלי חמאס ב-7 באוקטובר 2023 בני ערובה ישראלים והופגז על ידי טנק צה"לי (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)

בצה"ל חוזרים ומדגישים כי התחקירים נוהלו ביסודיות ומתוך כוונה לרדת לחקר האמת, כשהמטרה היא לשקם את אמון הציבור בצבא, שהתרסק באותו בוקר.

התחקיר – שיפורסם במלואו ויהיה פתוח לציבור בהמשך היום – כולל גם התייחסות נרחבת לאחד האירועים הדרמטיים באותו יום נורא, שבו מפקד אוגדה 99, תא"ל ברק חירם, הורה לכאורה לירות פגזי טנק על ביתה של חברת הקיבוץ פסי כהן, שבו התבצרו מחבלים עם בני ערובה. ההנחה הייתה עד כה כי הירי הזה הוא שהוביל למותם של בני ערובה.

חברי בארי, שרובם רואיינו ארוכות לתחקיר וחלקם כבר נחשפו לחלק מהממצאים, לא מייחסים חשיבות רבה לממצאי התחקיר הזה

חברי בארי, שרובם רואיינו ארוכות לתחקיר הצה"לי וחלקם כבר נחשפו לחלק מהממצאים, לא מייחסים חשיבות רבה לממצאי התחקיר הזה. הם היו שם. הם יודעים מה קרה בקיבוצם בשבעה באוקטובר. מבחינתם, התחקיר הצה"לי – כדרכם של תחקירים צבאיים – מתמקד בשאלות טקטיות (מה נאמר ברשתות הקשר, מי נתן הוראה כזו או אחרת, איך בדיוק התנהלו הקרבות באותו בוקר, מי חיפה, מי טיהר, מי חתר למגע ומי נמנע מכך).

אבל התחקיר משאיר פתוחות את השאלות הגדולות שצריכות להדיר שינה לא רק מעיניהם של תושבי בארי, אלא מעיני כולנו: מדוע מדינת ישראל הפקירה בצורה מחפירה ממש את הגנת אזרחיה וחייליה באותו בוקר? איך ולמה יכלו מאות מחבלים ובוזזים מרצועת עזה להסתובב במשך שעות ארוכות בין שבילי בארי ולטבוח בתושבים?

מטבע הדברים, ומסיבות שחלקן פוליטיות, אפשר להניח שעיקר תשומת הלב הציבורית הערב תופנה לשאלת אחריותו של תא"ל חירם למה שקרה בביתה של פסי כהן. התחקיר כנראה מנקה את חירם ויאפשר את קידומו בצבא.

אבל מבחינת תושבי בארי, זו לא יותר משאלה שולית הנוגעת לאותו בוקר. באוזניהם עדיין מהדהדת עדותו של חירם בראיון לאילנה דיין ב"עובדה", שבועות ספורים אחרי שבעה באוקטובר, שבו אמר כי  תושבי העוטף לא הופקרו על ידי צה"ל.

באוזניהם עדיין מהדהדת עדותו של חירם בראיון לאילנה דיין ב"עובדה", שבו אמר כי תושבי העוטף לא הופקרו על ידי צה"ל

לתושבי בארי אין בכלל ספק שהם הופקרו. הם הרי חוו את ההפקרה על בשרם.

 
רבותיי, ההיסטוריה משוכתבת
ישיבת קבינט המלחמה. 16 בנובמבר 2023 (צילום: חיים צח /לע"מ)
ישיבת קבינט המלחמה. 16 בנובמבר 2023 (צילום: חיים צח /לע"מ)

תחקירים כמו "תחקיר בארי" הם עניין חשוב ואפילו קריטי לאומה חפצת חיים, שרוצה ללמוד מטעויותיה ולא לחזור עליהן בעתיד. אבל זה יקרה רק בתנאי שהתחקירים נערכים מתוך כוונה אמיתית לרדת לשורשי האמת, בלי שטיקים ובלי טריקים.

נדב איל חושף ב"ידיעות אחרונות" כי "בצה"ל ובמערכת הביטחון קיים חשש כי נעשו ניסיונות לשנות תמלולים ופרוטוקולים של דיוני קבינט ואף שיחות טלפון של עדכונים ביטחוניים עם מקבלי החלטות ובראשם ראש הממשלה בנימין נתניהו". אם הפרסום הדרמטי הזה נכון, מדובר בניסיון הטיוח הגדול והמסוכן ביותר בתולדות המדינה.

"בצה"ל ובמערכת הביטחון קיים חשש כי נעשו ניסיונות לשנות תמלולים ופרוטוקולים של דיוני קבינט ושיחות טלפון"

העניין התגלה אחרי שהמזכיר הצבאי הקודם של ראש הממשלה, אלוף אבי גיל, שסיים את תפקידו לפני חודשיים, פנה בעניין במכתב ליועצת המשפטית לממשלה גבי בהרב מיארה.

על פי נדב איל, "גורמים במערכת הביטחון טוענים כי מראשית המלחמה אותרו פערים בין חלק מהתמלולים ובין הדיונים והשיחות כפי שהתקיימו בפועל".

מלשכת ראש הממשלה הגיבו כי הפרסום הוא "שקר מוחלט. ידיעה שלא הייתה ולא נבראה. מי שבקיא בתהליכי העבודה יודע שאין היתכנות לאירוע כזה. כל הדיונים מוקלטים ומתומללים מתוקף החוק – ומשכך, לא ניתן לשנות את תוקפם".

 
גלנט תחת מתקפה
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט במליאת הכנסת, 19 בפברואר 2024 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט במליאת הכנסת, 19 בפברואר 2024 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

מתרבים הסימנים לכך שראש הממשלה בנימין נתניהו עשוי להחליט בקרוב על פיטוריו של שר הביטחון יואב גלנט והחלפתו בשר אחר, נאמן יותר.

בלשכת ראש הממשלה אמנם זוכרים היטב את הסערה שהתעוררה בפעם הקודמת שבה נתניהו החליט לפטר את גלנט (האירוע המכונה מאז "ליל גלנט"), אבל לא מן הנמנע שהפעם, בצל המלחמה המתארכת, הלחצים הפוליטיים מכל עבר, והתחושה שגלנט מתנהל בצורה עצמאית ולא סופר אף אחד – לדוגמה בהצבעה על גיוס החרדים – מקרבת את קץ השותפות הזו.

אחרי התפטרותם של בני גנץ וגדי איזנקוט, ראש הממשלה אמנם זקוק לגלנט לצידו, כמי שעדיין זוכה לאמון האמריקאים ונוכחותו בצמרת מקבלי ההחלטות יכולה לרכך חלק מהביקורת על ישראל. אבל בהקשר הפוליטי הפנימי – שחשוב לנתניהו לא פחות, וכנראה הרבה יותר – גלנט הוא כבר מזמן קוץ באיבר שנהוג לשבת עליו.

מה עושים? כרגיל. מסיתים מאחורי הקלעים ושולחים לחזית את גדודי הנאמנים שיעשו את העבודה השחורה. כך, למשל, שר התקשורת שלמה קרעי קורא הבוקר בפומבי לפיטוריו של גלנט ואומר כי קבלת ההחלטות בלשכת הרמטכ"ל ובלשכת שר הביטחון מתרחשת בסביבה שבה "החמצן שם דליל ביותר".

קרעי גם הוסיף והדגיש: "החולשה שנמצאת בפיקוד העליון, אצל הרמטכ"ל ושר הביטחון, כואבת לי".

למרבה הפלא האחריות נעצרה שם.

 
עדכוני מלחמה
רס"ל טל להט שנפל ברצועת עזה ב-9 ביולי 2024 (צילום: דובר צה"ל)
רס"ל טל להט שנפל ברצועת עזה ב-9 ביולי 2024 (צילום: דובר צה"ל)
  • רס"ל טל להט, בן 21 מכפר סבא, לוחם ביחידת מגלן של עוצבת הקומנדו, נפל שלשום (שלישי) בקרב באזור מסדרון נצרים במרכז הרצועה.
  • אזרח ישראלי נפצע הבוקר אנושות בכברי שבגליל המערבי מפגיעת כטב"ם של חזבאללה.
  • "הוושינגטון פוסט" מדווח הבוקר כי ישראל וחמאס הסכימו לממשל זמני פלסטיני בעזה בשלב השני של עסקת החטופים שנדונה כעת.
  • מחבלי חמאס ירו הבוקר מטח רקטות מכיוון העיר רפיח ליישובי העוטף. כלי טיס של חיל האוויר תקף וחיסל את המשגרים מהאוויר.
  • רשת "אל מיאדין" בלבנון מדווחת הבוקר על תקיפות ארטילריה ישראלית בדרום לבנון.
 
אנגליה וספרד בגמר היורו
קפטן נבחרת אנגליה בכדורגל הארי קיין חוגג עם חברו לקבוצה אולי ווטקינס את זכייתם בחצי גמר היורו מול הולנד ועלייתם לגמר הטורניר, 10 ביולי 2024 (צילום: AP Photo/Martin Meissner)
קפטן נבחרת אנגליה בכדורגל הארי קיין חוגג עם חברו לקבוצה אולי ווטקינס את זכייתם בחצי גמר היורו מול הולנד ועלייתם לגמר הטורניר, 10 ביולי 2024 (צילום: AP Photo/Martin Meissner)

מה לא אמרו על נבחרת אנגליה? שהיא משעממת. שהכדורגל שלה לא יצירתי. שלמרות שההרכב שלה כולל כמה מהשחקנים הטובים בעולם, המאמן שלה, גרת' סאותגייט, הצליח להוציא מהם את המינימום ואף למטה מזה. ששוב נבחרת אנגליה מגיעה לטורניר גדול עם ציפיות בגובה הביג בן ש"הכדורגל יחזור הביתה" ושוב היא תשבור לאוהדיה את הלב.

ובכן – אנגליה בגמר, אחרי שניצחה אתמול את הולנד 2:1 משער ניצחון דרמטי בדקה ה-90. גם אוהדיה השרופים ביותר יתקשו לטעון שהיא הבריקה עד כה בטורניר, אבל אתמול היא הזכירה במחצית הראשונה כמה כישרון טמון ברגלי שחקניה.

האם זה יספיק להם בגמר מול נבחרת ספרד הלוהטת, עם ילד הפלא לאמין ימאל? אין לדעת. מה שכן, זה יהיה הטורניר הבינלאומי הגדול הראשון מחוץ לגבולות אנגליה שבו נבחרת אנגליה תגיע לגמר (אחרי גמר הגביע העולמי ב-66' שאותו ניצחה, וגמר היורו הקודם בוומבלי שאותו הפסידה בפנדלים).

גמר היורו יערך ביום ראשון וישודר ב"כאן 11" ב-22:00.

 
עוד מכותבי זמן ישראל
 
זירת הבלוגים
 
 
סגירה
בחזרה לכתבה