אי אפשר היה לברוח אתמול ברשתות החברתיות ממאות ואלפי בדיחות אבא מצחיקות יותר או פחות ששילבו ג'חנון/מלאווח/לחוח בהקשר של התקיפה הדרמטית של חיל האוויר בתימן.
האירוע עצמו לא היה משעשע בכלל, כמובן. אבל במפות שעליהן סומנה העיר חודיידה שהותקפה אתמול, הופיעו מסביב גם ערים כמו "דמאר", "צנעא" ו"עמרן" שהזכירו לישראלים שהאזור הזה – שהוא סוף העולם מבחינת רוב העולם – שזור עמוק בתוך התרבות ועולם הבידור הישראלי. בדיחות "מרק רגל" היו פשוט עניין מתבקש. והומור הוא גם תמיד הדרך המומלצת להפיג חרדות.
מיכלי דלק עולים באש בנמל חודיידה בתימן, 20 ביולי 2024 (צילום: AP)
וסיבות לחרדות לא חסרות.
ישראל לא ממש התאמצה להסתיר את כוונת התקיפה בתימן. מטוסי F-15 בליווי מטוסי התדלוק תועדו על ידי אזרחים מעל אילת באור יום בדרכם דרומה, כך ששעתיים לפני התקיפה כבר החלה להיבנות ציפייה לקראתה. עניין נדיר מאוד במתקפות בינלאומיות כאלה.
מטוסי F-15 תועדו על ידי אזרחים מעל אילת באור יום בדרכם דרומה, כך ששעתיים לפני התקיפה כבר החלה להיבנות ציפייה לקראתה
ישראל – שלא כדרכה בפעולות קודמות – גם מיהרה לקחת אחריות על התקיפה. ניכר שפומביות הייתה אחת ממטרות המבצע הזה. גם הלהבות האדירות שהותירו אחריהם הטילים הישראלים נועדו לככב בדיווחי הטלוויזיה וברשתות החברתיות ולאותת לכל מי שצריך איתות כזה:
אל תטעו בנו; גם כשישראל חבולה ומדממת ומסוכסכת בינה לבין עצמה, היא עדיין מסוכנת מאוד ויכולה להותיר אחריה חורבן כבד 1,800 קילומטר מהגבול, באור יום, כשההתקפה ידועה מראש לכולם.
סביר להניח שהבחירה לערוך את "הצגת התכלית" האזורית הזו דווקא בחודיידה שבתימן, גם היא אינה מקרית.
בישראל נשמעות ביממה האחרונה טענות רבות על כך שהצפון מותקף במאות רקטות וכט"במים כבר תשעה חודשים, והם זרעו שם הרס אדיר, אבל בסוף כטב"ם אחד שפוגע בתל אביב גורר מייד תגובה ישראלית כה קשה. האם דמם של התל אביבים סמוק יותר מדמם של בני קריית שמונה?
את התשובה לא צריך לחפש מתחת לפנס החלוד של פוליטיקת הזהויות הישראלית. ישראל לא התעלמה מהפגיעות הרבות בצפון והגיבה בחודשים האחרונים באגרסיביות רבה גם נגד חזבאללה בלבנון וגם נגד איראן בסוריה.
הכטב"ם שפגע בתל אביב ביום שישי, הרג אזרח ישראלי ופצע שבעה, היה תירוץ לישראל לעלות את הווליום, לערוך תצוגת תכלית עוצמתית על הראש של החות'ים, ולהראות לכל מדינות האזור שחיל האוויר מסוגל לגמוע את 1,800 הקילומטרים האלה ולהעניש בעוצמה.
1,800 הקילומטרים האלה הם גם מקדם הגנה שכמוהו אין לנו בצפון. טיל קרקע-קרקע מתימן נורה הבוקר ויורט על ידי מערכת חץ 3, אחרי שאזעקות הופעלו באילת. והיה כאן גם מסר לאמריקאים, שעד היום "גררו רגליים" בהתמודדות עם הטרור החות'י בים האדום.
"עבור חיל האוויר, הפקודה להתכונן לתקיפת עומק כזו הייתה בבחינת הזדמנות מצוינת לשייף את היכולת שעליה הוא עובד כבר כמה שנים", כותב הבוקר אמיר בר-שלום, הפרשן הצבאי של זמן ישראל.
"הטיסה לחודיידה קצרה יותר מהטיסה לטהרן, את זה דאגו בצה"ל להדגיש – ולא בכדי. לכולם ברור שהפצצות אולי פגעו בתימן – אבל כוונו לאיראן. ולא מן הנמנע שטהרן היא זו שתקבע את עוצמת התגובה לתקיפה הזו".
"לכולם ברור שהפצצות אולי פגעו בתימן – אבל כוונו לאיראן. ולא מן הנמנע שטהרן היא זו שתקבע את עוצמת התגובה לתקיפה הזו"