זה היה באוויר – שהתמלא בעשן, בקולות צופרים ובזמזום כטב"מים. הכתובת הייתה על הקירות – שקרסו בזה אחר זה במטולה ובקריית שמונה, ביפתח ובכפר גלעדי.
כבר תשעה חודשים וחצי, כמעט 300 ימים, שישראל מותקפת מלבנון ותוקפת בלבנון, כשלאף אחד לא ברורה המדיניות ולא מובנת האסטרטגיה.
הלווייתם של עשרה מתוך 12 הילדים שנהרגו בפגיעת רקטה מלבנון במגרש כדורגל במג'דל שמס. 28 ביולי 2024 (צילום: Menahem Kahana / AFP)
היה ברור שיגיע הרגע הנורא שבו ייגרם אסון בקנה מידה כזה, שאי אפשר יהיה יותר להפנות ממנו את המבט ולהתמוגג מנאומים רהוטים באנגלית מצוחצחת ומצילומי יחצנות עם כובע "ניצחון מוחלט" מעל האוקיאנוס.
והרגע הנורא הזה הגיע אתמול, כשרקטה מסוג פג'ר 1 שנורתה מלבנון ועליה כ-50 ק"ג חומר נפץ, פגעה במגרש הכדורגל במג'דל שמס, הרגה 12 ילדים בני 10 עד 16 ופצעה 40, מהם 17 פצועים במצב בינוני-קשה.
ברור לכולם – בישראל ובלבנון, בארה"ב ובאיראן – שהאסון הכבד הזה, יהיה נקודת תפנית דרמטית, ורגע מבחן גדול לישראל וללבנון.
"הערכות המצב המיידיות שכונסו בפיקוד צפון ובמקביל במטכ"ל, מעידות כי ישראל מבינה שהיא חייבת להגיב אחרת ובעוצמה", כותב הבוקר אמיר בר-שלום, הפרשן הצבאי של זמן ישראל. "השאלה המרכזית היא האם זהו קו פרשת המים, שלאחריו ישראל תחצה את הרוביקון ותפתח במהלך מלחמתי מלא מול חזבאללה – מהלך שאמור לכלול גם פעולה קרקעית. על השאלה הזו אין תשובה כרגע".
ברור לכולם – בישראל ובלבנון, בארה"ב ובאיראן – שהאסון הזה יהיה נקודת תפנית דרמטית, ורגע מבחן גדול לישראל וללבנון
עד לרגע הפיצוץ במג'דל שמס אתמול הייתה הסכמה עקרונית בצמרת הישראלית, שאת המצב העדין מול לבנון עדיף יהיה לסיים במהלך מדיני וללא פעולה צבאית קרקעית. ראש הממשלה בנימין נתניהו אפילו אמר את זה בנאום שלו בקונגרס (שנראה כבר עכשיו כמו זיכרון מעומעם ורחוק, למרות שהוא קרה רק לפני ארבעה ימים).
"מבחינת חזבאללה", כותב בר-שלום, "מדובר באירוע מביך מאוד, המעמיד את הארגון השיעי במצב מורכב בזירה הפנים-לבנונית, ואת יחסיו עם העדה הדרוזית בנקודת מבחן". זו הסיבה שחזבאללה מיהר לפרסם הכחשה ולטעון שהוא כלל לא עומד מאחורי הירי למג'דל שמס – הכחשה שאיש במזרח התיכון לא לקח ברצינות.
היסטוריונים עוד יתווכחו בעתיד האם ואיך הייתה ישראל אמורה לנהוג בחזבאללה מרגע שארגון הטרור הלבנוני הצטרף לחמאס והחל לתקוף את ישראל בשמונה באוקטובר ללא כל התגרות מצד ישראל וללא כל עילה.
הבחירה הישראלית – לפנות מיידית את יישובי הצפון ו"להכיל" את המתקפות עליהם במשך חודשים, ולהגיב בשורה ארוכה של חיסולים בלבנון – לא ריסנה את חזבאללה ולא הרתיעה אותו.
"כעת ישראל מוצאת את עצמה ניצבת בפני הסלמה אפשרית בצפון, מבלי שהספיקה לייצב את החזית בדרום", כותב הבוקר עמוס הראל ב"הארץ". "ניסיון שלה לדחוק את חזבאללה לפינה בלי להיגרר למלחמה כוללת עלול להתברר כהימור מסוכן – וייתכן שרק התערבות אמריקאית נחושה תוכל למנוע הידרדרות".