ראש הממשלה בנימין נתניהו התייצב אתמול מול פני האומה, ובעזרת מפה שנראתה כאילו צוירה בחיפזון על ידי תלמיד בית ספר יסודי נטול כל כישרון ציור, הסביר באריכות מדוע ציר פילדלפי הוא כעת הציר שסביבו סובבים המזרח התיכון, ביטחונה של מדינת ישראל והסיכוי להציל בחיים חטופים.
ראש הממשלה הסביר כי למלחמה נקבעו ארבע מטרות: מיטוט שלטון חמאס, השבת החטופים, הסרת האיום מעזה לתמיד והחזרת התושבים לגבול הצפון. לטענתו, שלוש המטרות הראשונות "עוברות דרך ציר פילדלפי, צינור החמצן של חמאס".
ראש הממשלה בנימין נתניהו מציג במסיבת עיתונאים את חשיבותו של ציר פילדלפי, 2 בספטמבר 2024 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
המשפט האחרון גם נכתב בגדול בכותרת של המצגת הילדותית – "עזה אחרי ההתנתקות – צינור החמצן של חמאס" – וראש הממשלה שזר שוב ושוב בין שני חלקי הכותרת: ההתנתקות ופילדלפי.
"שרון הכריז על ההתנתקות ב-2003 וכמה חודשים אחר כך דרשתי שליטה על כל המעברים לעזה וממנה, כי אם ישראל תוותר על השליטה, עזה תהפוך למובלעת טרור", הצהיר נתניהו. "זה היה ברור שאם אין את הציר הזה, תהיה כאן יצירה של מפלצת. ציר הרשע צריך את ציר פילדלפי".
המילים הראשונות – "שרון הכריז על ההתנתקות ב-2003" – הן היחידות שיעברו פוליגרף.
העובדה שמי שעומד בראש ממשלת ישראל כמעט בכל 15 השנים האחרונות, מאשים החלטה מלפני 21 שנה באסון שקרה תחת אחריותו, היא כשלעצמה מדהימה. קשה לדמיין מנהיג רציני של מדינה דמוקרטית מתייחס כך להחלטה מלפני 21 שנים (החלטה שהוא עצמו היה שותף מלא לה ותמך בה). נתניהו מזכיר את ההתנתקות שוב ושוב כי הוא מכיר היטב את הסנטימנט בבייס הפוליטי שלו ביחס להתנתקות.
נתניהו מזכיר את ההתנתקות שוב ושוב כי הוא מכיר היטב את הסנטימנט בבייס הפוליטי שלו ביחס להתנתקות
הנקודה המעניינת והחשובה יותר הייתה ההתייחסות של ראש הממשלה לסוגיית פילדלפי. ראש הממשלה לא טרח להסביר איך זה שאם ציר פילדלפי הוא מרכיב כה חיוני לביטחון ישראל, הוא לא נכלל מראש במטרות המלחמה? וגם לא למה ישראל חיכתה שבעה חודשים לפני שכבשה את ציר פילדלפי? הרי אם החטופים אכן יהיו בסכנה שיבריחו אותם לסיני ומשם לאיראן, למה זה לא נעשה במהלך שבעת החודשים הראשונים של המלחמה?
ראש הממשלה טען אתמול כי ישראל לא כבשה את עזה במהלך שנות שלטונו כי "לא הייתה לגיטימציה בינלאומית או לאומית להיכנס לתפוס את עזה, לתפוס את רפיח" – משפט שאפשר להסיק ממנו כי הוא עצמו היה להוט לכבוש את עזה, אבל ידיו היו כבולות על ידי הקהילה הבינלאומית (שהיא כידוע אנטישמית) ומתנגדיו הרבים בתוך ישראל (שהם כידוע תבוסתנים).
אלא שבספרו האוטוביוגרפי שאותו פרסם לפני שנתיים, בהפוגה הקצרצרה שהייתה לו בין תקופות הכהונה כראש ממשלה, נתניהו עצמו העיד כך:
"[נפתלי] בנט תמך בפלישה קרקעית מלאה כדי לכבוש את עזה. לא הייתה לי שום כוונה לעשות זאת, בפרט כשתשומת ליבי הייתה נתונה לנושא הגרעין האיראני, שאיים על עצם קיומנו. האמנתי שהמחיר בחיי אדם ובמשאבים לא הצדיק פעולה כזו".
זה כמובן לגיטימי לשנות דעה. מה שלא לגיטימי זה לשקר במצח נחושה.
בראיון הבוקר לרשת ב' התייחס ח"כ גדי איזנקוט לסוגיית פילדלפי ואמר על ראש הממשלה:
"זה דפוס קבוע שחוזר על עצמו – הוא לוקח נושא ויוצר איום קיומי. הוא משתמש בזה יותר מדי. זה איום שאני לא מקל בו ראש, אבל להפוך את זה לחזות הכול זה עיוות מוחלט".
על פי דיווח בסי-אן-אן הלילה, נערך דיון בין בכירים המעורבים בניסיונות לקדם עסקה והפסקת אש "אבל אז ראש הממשלה נתניהו ערך את מסיבת העיתונאים והבהיר כי ישראל לעולם לא תצא מציר פילדלפי – האיש הזה טרפד הכול בנאום אחד", אמר בכיר המעורה בשיחות.