ושוב, בפעם המי יודע כמה, כאילו מדובר בגזרת גורל בסגנון המיתולוגיה היוונית, ראש הממשלה בנימין נתניהו מצליח למקם את עצמו בדיוק בפוזיציה האהובה עליו מכל: כשכל העולם מנסה לפענח את צעדיו ואת מניעיו ולפרש את הצהרותיו ואת תוכניותיו.
זו הפוזיציה האהובה על נתניהו, כי מנקודת מבט פוליטית, המקום הטוב ביותר להיות בו הוא להיות הציר שסביבו המציאות אמורה להסתובב. כשכל העולם מנסה לפענח "מה לכל הרוחות רוצה נתניהו?" תומכיו של נתניהו מתחזקים באמונתם שרק הוא יכול, והמהססים מתחזקים בהיסוסיהם שאולי בכל זאת כדאי לתת לו עוד הזדמנות.
ראש הממשלה בנימין נתניהו נושא דברים בירושלים, 2 בספטמבר 2024 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90, מונטז')
וכך התפרסמה אמש הידיעה המדהימה (ככל שלשם התואר "מדהים" יש עדיין משמעות כלשהי בעולמנו) לפיה ראש המוסד דוד ברנע אישר ביום שני למתווכות במגעים עם חמאס, שישראל מוכנה לסגת מציר פילדלפי בשלב השני של העסקה לשחרור חטופים – שעות אחדות לפני שראש הממשלה הצהיר בפומבי בטלוויזיה שהוא אינו מוכן לעשות את זה.
ברנע מסר לנציגי המדינות המתווכות כי ישראל מוכנה לפעול בהתאם ל"מתווה ביידן" לפיו היא תפנה את כל כוחותיה מרצועת עזה בכפוף לכך שהדרישות המבצעיות ימולאו. ואז נתניהו הדהים את ברנע (ואת העולם) וערך פניית פרסה.
אז מה רוצה נתניהו?
עורך "הארץ" אלוף בן מזכיר כי "מאז שנכנס לפוליטיקה יש לנתניהו שלושה יעדים – להיות בשלטון כמה שיותר זמן, להחליף את האליטות בישראל ולרסק את התנועה הלאומית הפלסטינית. הוא יכול לזגזג, לשקר, להציג עמדות מנוגדות באותה מידת שכנוע, אבל תמיד יחזור לשילוש הבלתי קדוש: ראשות הממשלה, הסתה נגד 'השמאל' והנצחת הכיבוש בשטחים.
"הכרזתו שציר פילדלפי יישאר בשליטת ישראל, ובמשתמע הקפאת המשא ומתן עם חמאס על הפסקת המלחמה והחזרת החטופים, נועדה לקדם את כל היעדים האלה ביחד".
אבל אלה לא כל המרכיבים של מה שאפשר לכנות "דוקטרינת נתניהו" להתמודדות עם המשבר הנוכחי. תומאס פרידמן, פרשן "ניו יורק טיימס", מזכיר כי למערכת השיקולים של נתניהו נכנס מרכיב חדש – הבחירות בארצות הברית, שצפויות להיערך בעוד חודשיים.
נתניהו לא טורח אפילו על מראית עין דיפלומטית, ולא מסתיר את תמיכתו בבחירתו מחדש של דונלד טראמפ. פרידמן כותב – על בסיס שיחות עם בכירים ישראלים ואמריקאים – שהוא לא יופתע אם נתניהו יפעל בחודשיים הקרובים להסלמת המצב ברצועת עזה כדי לסייע לטראמפ במרוץ לנשיאות.
פרידמן כותב שלא יופתע אם נתניהו יפעל בחודשיים הקרובים להסלמת המצב ברצועת עזה כדי לסייע לטראמפ במרוץ לנשיאות
לשם כך על נתניהו להתמיד עוד חודשיים בתביעה ל"ניצחון מוחלט", כשבהקשר הזה לא מיותר להזכיר שישראל שולטת בגדה המערבית כבר 57 שנים ולא מצליחה להשיג שם "ניצחון מוחלט" על חמאס. ללמדנו ש"ניצחון מוחלט" הוא מין מטרה גמישה כזו, שברצונך השגת אותה, וברצונך היא עדיין רחוקה.
"אם נתניהו ימשיך במלחמה בעזה עד ל'ניצחון מוחלט' עם יותר נפגעים אזרחיים, הוא ייאלץ את האריס למתוח עליו ביקורת פומבית ולאבד קולות יהודים, או לנשוך את לשונה ולהפסיד קולות ערבים ומוסלמים במדינת המפתח מישיגן", כותב פרידמן.
הפרשן האמריקאי מעריך כי התוכנית של נתניהו היא להמתין לניצחונו של טראמפ בבחירות ואז להכריז כי "הניצחון המוחלט" המיוחל הושג, להסכים לגרסה כלשהי של הפסקת אש הכוללת החזרה של החטופים (אלה מהם שיצליחו להישאר בחיים עד אז), למלמל משהו על נכונותו לשקול פעם, בעתיד הרחוק, אופציה של משא ומתן על מדינה פלסטינית כדי לקבל את עסקת הנורמליזציה עם סעודיה שמונחת על השולחן כבר שנתיים, ואז ללכת לבחירות כשהוא מציג לציבור הישראלי שני הישגים: "ניצחון מוחלט" (תהא משמעותו אשר תהיה) וכינון היחסים עם סעודיה.