צה"ל מפגיז בדרום לבנון, 16 בספטמבר 2024 (צילום: אייל מרגולין/פלאש90)
המצב בצפון בלתי נסבל. הלחץ הציבורי על הממשלה לפעול מול הירי הבלתי פוסק מלבנון יחייב אותה לשנות מדיניות בקרוב.
אתמול התקבלה החלטה – שיש לה משמעויות אסטרטגיות, טקטיות והיסטוריות – להכניס את "השבת תושבי הצפון לבתיהם" למטרות המוגדרות של המלחמה. עד כה, אלו כללו רק את מיטוט שלטון חמאס והשבת החטופים.
מרגע שהדרג המדיני מורה לדרג הצבאי לעשות מה שנדרש כדי להשיב את תושבי הצפון לבתיהם – הדרג הצבאי חייב לפעול כדי לממש את המטרה הזו. אבל איך נכון לממש אותה?
הרמטכ"ל הרצי הלוי משוכנע שאפשר יהיה להחזיר את תושבי הצפון לבתיהם באמצעות עסקה להשבת חטופים והפסקת המלחמה בדרום. כל ההערכות במערכת הביטחון היו עד כה, שאם ישראל הייתה חותמת על עסקה בדרום ומכריזה על הפסקת אש מול חמאס, מזכ"ל חזבאללה חסן נסראללה היה מורה לארגונו לנצור את האש, מה שהיה מאפשר להגיע גם להסדר מדיני בצפון.
הרמטכ"ל משוכנע שאפשר יהיה להחזיר את תושבי הצפון לבתיהם באמצעות עסקה להשבת חטופים והפסקת המלחמה בדרום
אבל נתניהו החליט לשים את החזית הצפונית בעדיפות שנייה ולהעמיד בראש סדר העדיפויות הלאומי את "הניצחון המוחלט" בדרום, שמערכת הביטחון לא יכלה לממש, בין היתר כי "ניצחון מוחלט" זו הגדרה עמומה שלא כוללת יעד מוגדר.
כעת "גורמים בכירים בצה"ל ובחלקים אחרים של מערכת הביטחון", שמצוטטים הבוקר במאמר של רונן ברגמן ב"ידיעות אחרונות", מזהירים מפני "צעדים פזיזים שמתכננת ממשלת ישראל בצפון", שלפחות לפי אחד הגורמים הבכירים "צופנים בחובם סכנה מוחשית ביותר להתלקחות מצב לוחמה כללי – לא רק בגבול עם לבנון אלא באזור כולו. ומאידך, הם כלל לא מבטיחים פתרון שיאפשר לתושבי הצפון לחזור לבתיהם".
או בתרגום לעברית פשוטה: יכול להיות שממש בקרוב תידרש מערכת הביטחון לספק עוד "ניצחון מוחלט" שלאף אחד לא יהיה ברור מה משמעותו המדויקת, ולכן הוא יכפה על צה"ל ועל המדינה דשדוש שאין לו סוף גם בצפון, בנוסף על המערכה שסופה לא נראה לעין בדרום.
איך כל זה מתקשר למהומה הפוליטית שתוארה קודם? מי שעוד מצליח לזכור את כל המהלכים הביטחוניים והפוליטיים הקודמים, יזכור ודאי שממש בשבוע הראשון אחרי שבעה באוקטובר, היה זה דווקא גלנט שלחץ לצאת קודם למלחמה בצפון – או כלשונו באותו זמן "ללכת קודם על החזק".
ההיגיון של שר הביטחון, שאפשר כמובן להתווכח איתו, היה שמרגע שחזבאללה בחר להצטרף למערכה, עימות מלא איתו יהיה בלתי נמנע בסופו של דבר, ועדיף לישראל להקדים ולהסיר את האיום הגדול יותר בצפון, לפני שתיכנס למבצע קרקעי ברצועת עזה ותתיש את עצמה בדרום.
נתניהו, שהשיג אז את תמיכת בני גנץ וגדי איזנקוט ש"נכנסו תחת האלונקה", ובלחץ כבד של ארצות הברית, דחה את הצעתו של גלנט והגדיר את יעד המלחמה "מיטוט חמאס" וזמן מה אחר כך – כשהלחץ הציבורי גבר – הוסיף גם את "שחרור החטופים" כאחד מיעדי המלחמה.
לאורך כל החודשים האחרונים, גלנט ובכירי הצבא תמכו בחתימה על עסקת חטופים שתכלול הפסקת אש ונסיגה מעזה כדי שצה"ל יוכל להתמקד בהסרת האיומים מצפון. "צומת טי, להסדרה או לעימות", הגדיר את זה גלנט לאחרונה.
גם צה"ל משווע כעת להפסקה. חיילי המילואים מותשים אחרי סבב שני ושלישי ורביעי השנה, כלכלת החימושים מסתבכת, ובמערכת חוששים שהסלמה בצפון תוביל לעימות בהיקף לא ברור גם עם איראן ועלולה בסבירות גבוהה להצית גם את הגדה המערבית, שנמצאת על סף פיצוץ כבר זמן רב.
אבל דווקא עכשיו, בתנאים הללו, ראש הממשלה ונאמניו שינו כיוון וכעת מצהירים – בניגוד להצהרותיהם בעבר – שאי אפשר יותר להמשיך עם המצב בצפון. זו הסיבה שאמש נוספה ההחלטה להשיב את תושבי הצפון לבתיהם כאחת ממטרות המלחמה. זו הסיבה שראש הממשלה נחוש עכשיו לצאת למערכה אגרסיבית.
המערכה האגרסיבית הזו מוגדרת הבוקר על ידי גורמים צבאיים בכירים המצוטטים במאמרו של ברגמן כ"תפורה בתפרים גסים ביותר ומסוכנת מאוד, עם פוטנציאל להידרדרות קשה".
המערכה האגרסיבית הזו מוגדרת על ידי גורמים צבאיים בכירים כ"תפורה בתפרים גסים ומסוכנת, עם פוטנציאל להידרדרות קשה"
את כל המערכה זו מוביל ראש ממשלה שמעמדו הציבורי בישראל בשפל שלא היה כמוהו, מטכ"ל שאיבד לחלוטין את אמון האזרחים, ויכול להיות שבקרוב ימונה על האירוע שר ביטחון שמעולם לא עסק קודם בנושאי ביטחון.
נשמע מבטיח.