JavaScript is required for our website accessibility to work properly. דואר היום ליום רביעי, 29 יולי 2026: מכוש לדאגה | זמן ישראל
 
  אמיר בן-דוד  
 
דואר היום: ניוזלטר יומי עממי עם אמיר בן-דוד
יום רביעי, 29 יולי 2026
 
מכוש לדאגה

בקצה השמים ובסוף המדבר
יש מכוש רחוק מלא אורניום מועשר
מכוש קטן, עלוב ומשוגע
מכוש רחוק, מכוש לדאגה

אם סרט האימה שבו אנחנו חיים היה מחזמר, זה השיר שראש הממשלה בנימין נתניהו היה שר אתמול לנשיא ארה"ב בפגישתם החפוזה בבית הלבן. נתניהו נחת אתמול בארה"ב וברדתו מהמטוס לא חיכה לו הפעם שטיח אדום, מה שנראה כביטוי סמלי לקרירות היחסית שבה ראש הממשלה התקבל הפעם באמריקה. ואולי השטיח האדום נשלח לכביסה.

ראש הממשלה בנימין נתניהו בפגישנה עם נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ בחדר הסגלגל בבית הלבן. וושינגטון, 28 ביולי 2026 (צילום: הבית הלבן)
ראש הממשלה בנימין נתניהו בפגישנה עם נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ בחדר הסגלגל בבית הלבן. וושינגטון, 28 ביולי 2026 (צילום: הבית הלבן)

הפגישה עם הנשיא דונלד טראמפ בחדר הסגלגל הייתה סגורה הפעם לתקשורת – ללא הצהרות משותפות וללא שאלות עיתונאים. עניין שנתניהו אולי בירך עליו בליבו, כי לפחות נחסכה ממנו החוויה של להיות מאזין פאסיבי לנאומיו הארוכים והלא תמיד מחמיאים או קוהרנטיים של טראמפ.

את הפגישה סיכם נתניהו כדרכו בהצהרה חיובית ואופטימית:

"סיימתי עכשיו פגישה מצוינת עם הנשיא טראמפ. שיחה עם שותפות מלאה, עם תמיכה הדדית, עם הבנה על היעד המשותף – להבטיח שלאיראן לא יהיה נשק גרעיני. אחת השיחות הטובות ביותר שקיימתי עם נשיא ארצות הברית".

על פי הפרסומים הבוקר, נתניהו הציג לטראמפ מידע מודיעיני עדכני על מאמצי השיקום של איראן ועל חידוש יכולות הטילים שלה, אלה שכזכור הושמדו "לדורות" ממש לא מזמן. לא ברור מדוע חייבים המנהיגים להחליף את המידע הקריטי הזה דווקא בפגישה בחדר הסגלגל – כאילו לא הומצאו שיחות וידאו מאובטחות – אבל נניח לתהיות חמצמצות כאלה.

במרכז המידע שהציג אתמול ראש הממשלה לנשיא ארה"ב עמד המתקן התת קרקעי המבוצר בהר המכוש שבאיראן, סמוך לננתז. לפי ההערכות המודיעין הישראלי איראן העבירה לשם צנטריפוגות וציוד גרעיני.

זמן קצר לפני הפגישה עם נתניהו טראמפ התראיין – כדרכו כמעט מדי יום – ל"פוקס ניוז" ואמר בקוצר רוח מופגן ש"הר המכוש אינו בעיה גדולה". הוא שוב הזהיר את האיראנים כי הוא יכול בהוראה אחת להשמיד את כל הגשרים ותחנות הכוח בארצם והוסיף – כמנהג הגברים המכים – "אני רוצה להימנע מכך. אני לא מעוניין לעשות זאת".

כששאלו אותו מראייניו אם נתניהו דיבר איתו על האורניום שהאיראנים מחביאים בהר המכוש ענה טראמפ בקוצר רוח:

"אני לא צריך שביבי יגיד לי את זה. הוא אומר לי את זה כי הוא רוצה שאשאר מעורב. יש לנו את המצלמות הטובות בעולם. אנחנו יודעים בדיוק מה קורה שם. שמעתי שביבי אמר את זה, אמרתי – למה אתה לא אומר לי את זה? למה אתה צריך להכריז בפני העולם? אני יודע בדיוק מה קורה שם".

זו, אם כן, תמונות המצב המעודכנת: חיינו וחיי ילדינו תלויים כעת בהחלטותיהם של מנהיגים בעלי שיעור קומה – ממוג'תבא חמינאי שמסתתר אי שם, דרך בנימין נתניהו הבורח מבשורה ומאחריות, ועד דונלד טראמפ הפטפטן.

קצת חבל שאנחנו לא חיים במחזמר. לפחות היינו שרים ורוקדים.

 
אווירה של ערב מלחמת עולם
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי (מימין), שר החוץ האוקראיני אנדריי סיביה וראש הממשלה בנימין נתניהו בטקס האשכבה של הסנאטור האמריקאי המנוח לינדזי גראהם בקתדרלה הלאומית של וושינגטון בוושינגטון די־סי, 28 ביולי 2026 (צילום: CHIP SOMODEVILLA / Getty Images via AFP)
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי (מימין), שר החוץ האוקראיני אנדריי סיביה וראש הממשלה בנימין נתניהו בטקס האשכבה של הסנאטור האמריקאי המנוח לינדזי גראהם בקתדרלה הלאומית של וושינגטון בוושינגטון די־סי, 28 ביולי 2026 (צילום: CHIP SOMODEVILLA / Getty Images via AFP)

קשה עד בלתי אפשרי לדעת מה באמת צפוי לנו בימים הקרובים. האם טראמפ באמת מתכוון לממש את איומיו ולהכות באיראנים בעוצמה שלא ראינו כמוה עד כה? האם יותקף המתקן בהר המכוש? האם איראן תגרור את ישראל לסיבוב קטלני נוסף? איך יגיבו אנשי חזבאללה בלבנון?

האם איראן עומדת לממש את איומיה ולתקוף את אוקראינה כנקמה על כך שאוקראינה תקפה ספינה איראנית בים הכספי? התקיפה האוקראינית הייתה העימות הידוע הישיר הראשון ביין קייב לטהרן, ובאיראן מאיימים כעת לנקום במתקפה על יעדים אוקראינים.

מבולבלים? חכו, זה לא נגמר: האם סין באמת העבירה לאיראן 400 מערכות הגנה אווירית כפי שמדווחת הבוקר סוכנות "רויטרס", אחרי שטראמפ איים עליה שלא תעז לעשות את זה? האם טראמפ מתכוון לגרור גם את סין לקלחת הרותחת שלנו? כל האופציות האלה על השולחן.

האם סין באמת העבירה לאיראן 400 מערכות הגנה אווירית, אחרי שטראמפ איים עליה שלא תעז לעשות את זה?

הלילה נהרגו 12 בני אדם בתקיפות של צבא ארה"ב וכוחות מערב הסעודית נגד מיליציות פרו-איראניות בעיראק. זאת אחרי שפיקוד מרכז של צבא ארה"ב (סנטקום) יירט כמה טילים בליסטיים שמשמרות המהפכה שיגרו לעבר בסיס אמריקאי בירדן. זו הייתה הפעם הראשונה שאיראן תוקפת בסיס אמריקאי מאז שארה"ב עצרה את המתקפות שלה על איראן ביום שישי.

אתמול, אחרי פגישתו עם טראמפ, ראש הממשלה נתניהו תועד משוחח עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. המפגש קצר בהלווייתו של הסנטור לינדזי גראהם התרחש שעות אחדות אחרי ששר החוץ גדעון סער דיווח כי הוא שוחח עם שר החוץ האוקראיני אנדריי סיביה "על האתגרים העומדים בפני עמינו, ובכלל זה האיום שמציבה איראן".

שגריר אוקראינה בישראל יבגן קורניצ'וק אמר אתמול כי ישראל ואוקראינה נלחמות שתיהן ב"ציר הרשע" – כשכוונתו לברית האסטרטגית שבין רוסיה לאיראן, שבמסגרתה טהרן מחמשת את מוסקבה בכטב"מים וטילים ורוסיה מעבירה ציוד צבאי וחולקת מודיעין עם איראן.

וכל הזמן הזה, כולם בוחשים בפוליטיקה הפנימית של כולם, מפיצים פייק ניוז ומפעילים מבצעי תודעה מתוחכמים ומרושעים שנועדו להסית את אזרחי המדינות היריבות לשנוא אלה את אלה.

אין מה לומר: אלה ימים נפלאים להיות בן אנוש.

 
חשוד אחד להתקפות האלימות
דלת הכניסה לבניין חדשות 12 בתל אביב לאחר שנופצה בידי חשוד אלמוני. 28 ביולי 2026 (צילום: אבשלום ששוני/פלאש90)
דלת הכניסה לבניין חדשות 12 בתל אביב לאחר שנופצה בידי חשוד אלמוני. 28 ביולי 2026 (צילום: אבשלום ששוני/פלאש90)

המשטרה מוסיפה לחקור את האירוע שבמסגרתו אלמוני השליך אתמול בבוקר לבנה על דלת הכניסה לחדשות 12 וצירף אליה מכתב המאיים ברצח על שורה של אישים במדינה – מנשיא העליון לשעבר אהרן ברק ועד ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק.

הדס גרינברג מ"כאן 11" דיווחה אתמול כי במשטרה סבורים כעת כי מי שעומד מאחורי ניפוץ השמשות בשלוש תקריות שונות – במשרדי חדשות 12 ובעיתון "הארץ" – הוא אותו אדם.

במשטרה סבורים כי מי שעומד מאחורי ניפוץ השמשות בשלוש תקריות שונות – במשרדי חדשות 12 ובעיתון "הארץ" – הוא אותו אדם

בניתוח התיעוד מהזירות השונות הצליבו החוקרים את מבנה הגוף והגובה, ובשניים מהאירועים החשוד נעל נעלי "ניו באלאנס" כחולות זהות. בשניים מהאירועים הוא גם עטה כפפות לבנות זהות וכיסוי פנים וכובע זהים.

 
פריצת דרך בחקירת רצח תאיר ראדה?
תאיר ראדה (צילום: אתר
תאיר ראדה (צילום: אתר "האמת היום")

מעט מאוד אירועים פליליים הסעירו את הציבור בישראל כמו רצח הילדה תאיר ראדה בקצרין בדצמבר 2006. כעת נראה כי המשטרה מתקרבת לפריצת דרך בחקירה, בזכות טכנולוגיה חדשנית שלא הייתה אפשרית עד כה.

מדובר בבדיקה חדשה שמכונה SNP, המאפשרת לחלץ דנ"א גרעיני משערה גם אם אין לה שורש. הטכנולוגיה הזו הובילה לפיענוח רצח של ילדה בת תשע בארה"ב אחרי 38 שנים.

אתמול התראיינה אילנה ראדה, אמא של תאיר ז"ל, ל"כאן 11" ובירכה על חידוש החקירה בתיק. "אני יכולה רק לברך על המהלך הזה, כי זו הייתה משאלת ליבי", אמרה.

היא הסבירה כי המאבק הציבורי שניהלה לא נועד לזכות את רומן זדורוב (שהורשע ברצח ולימים זוכה, שוחרר וזכה לפיצויים של 17 מיליון שקלים מהמדינה) אלא אך ורק למצוא את הרוצחים האמיתיים.

שערה שנמצאה בזירת הרצח ונבדקה במעבדה התגלתה ככזו שיכולה להיות שייכת לשושלת המשפחתית של אדיר חבאני

שערה שנמצאה בזירת הרצח ונבדקה במעבדה התגלתה ככזו שיכולה להיות שייכת לשושלת המשפחתית של אדיר חבאני (שכונה במשך שנים א"ח), בן זוגה לשעבר של אולה קרבצ'נקו (שכונתה במשך שנים א"ק). זה צמצם את מספר החשודים לאלפים בודדים. הבדיקה החדשנית, שלא הייתה אפשרית קודם לכן, יכולה לזהות את האדם הספציפי שהשערה הייתה שייכת לו.

 
הדרך ל-27 באוקטובר
ראש שירות הביטחון הכללי דוד זיני בישיבה של ועדת המשנה למודיעין  בכנסת, 27 ביולי 2026 (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
ראש שירות הביטחון הכללי דוד זיני בישיבה של ועדת המשנה למודיעין בכנסת, 27 ביולי 2026 (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)

רשמת המפלגות, עו"ד שולי אבן-שוהם, התירה אתמול למפלגת הימין הקיצוני "ישראל יהודית שלמה ואיתנה" להירשם כמפלגה. זאת לאחר שראש שב"כ דוד זיני החליט לשנות את עמדת הארגון כלפי המפלגה אשר על פי חוות דעת קודמת של שב"כ, מנוהלת בפטעל על ידי כהניסטים.

* * *

שגריר ישראל באו"ם לשעבר גלעד ארדן מקיים מגעים עם שורת אישים להקמת מפלגה ימנית-ממלכתית חדשה. ארדן טרם הכריז רשמית על הקמת המפלגה אבל נודע כי הוא מקיים מגעים עם אישים שונים, בהם יו"ר הכנסת לשעבר יולי אדלשטיין.

ארדן טרם הכריז רשמית על הקמת המפלגה אבל נודע כי הוא מקיים מגעים עם אישים שונים, בהם יו"ר הכנסת לשעבר יולי אדלשטיין

שלום ירושלמי, הפרשן הפוליטי של זמן ישראל, כותב הבוקר כי ארדן עומד בפני שתי אפשרויות של ניצחון: אם יעבור את אחוז החסימה הוא יחזיק בגורלו של בנימין נתניהו שנוא נפשו, ואם ייכשל – הוא עשוי לגרוע עשרות אלפי קולות ממחנה נתניהו ובכך לנקום בו על שנים של השפלות.

* * *

ראשי חד"ש, תע"ל ובל"ד ייפגשו עם "ועדת הפיוס" שהוסמכה לקבוע את סדר הרשימה הערבית המשותפת לבחירות הקרובות. הוועדה צפויה למסור את החלטתה בשבוע הבא – ולאחריה יוכרז רשמית האיחוד בין שלוש המפלגות (שלא כולל את רע"ם של מנסור עבאס).

 
התזכורת היומית

"ראש ממשלה השקוע עד צוואר בחקירות, אין לו מנדט ציבורי ומוסרי לקבוע דברים גורליים במדינת ישראל – כי קיים חשש אמיתי שהוא יכריע הכרעות על בסיס האינטרס האישי של ההישרדות הפוליטית שלו ולא על בסיס האינטרס הלאומי".

בנימין נתניהו, מאי 2008

 
עוד מכותבי זמן ישראל
 
זירת הבלוגים
 
זירת הדמוקרטיה
 
 
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.