אישיות
דודי זילברשלג

החרדים התייאשו מהמאבק בקורונה

עיתונאים ומנהיגים חרדיים לא יודעים איך לגרום לציבור החרדי לציית למגבלות הקורונה שהטילה הממשלה, גם כאשר הווירוס גובה קורבנות בשכונות שלהם, בקרב משפחותיהם והרבנים שלהם ● הם יודעים היטב שזה פוגע קשות בתדמיתם, אבל אין להם מושג מה לעשות עם זה ● פרשנות

עוד 1,473 מילים

נכדתו של אדמו"ר חסידות סערט ויז'ניץ הייתה אמורה להינשא מחר בהיכל הספורט בהשתתפות 2,000 אנשים בקפסולות של 500, בתיאום עם העירייה ● האירוע תוכנן בהתאם למגבלות הקורונה החלות על עיר "צהובה", אבל חיפה הפכה מאז ל"כתומה" - והאירוע הפך לבלתי-חוקי

המשטרה אסרה על חסידות סערט ויז'ניץ לקיים את חתונתה של נכדתו של האדמו"ר של החסידות, יעקב הגר, שתוכננה להתקיים מחר (שני) בהיכל הספורט של חיפה. זאת, בעקבות ההכרזה על חיפה כעיר "כתומה" ביום חמישי, ופרסום דבר קיומו של האירוע בזמן ישראל בסוף השבוע.

יועץ התקשורת, דודי זילברשלג, חסיד סערט ויז'ניץ, אמר אמש לאתר "חרדים 10", כי "האירוע החסידי שתוכנן להתקיים ביום שני בהיכל הספורט בחיפה בוטל. מראש התנו ראשי הקהילה את קיום האירוע בהיצמדות לכל הכללים ופנו לגורמים המאשרים שיערכו התאמה של האתר והיכולות למגבלות המצב.

"מאחר שביממה האחרונה הוכרזה חיפה כעיר כתומה, מתוך אחריות לקהילה ולכלל תושבי חיפה התקבלה ההחלטה על הביטול. ההחלטה התקבלה עוד לפני הניסיון הנואש של אינטרסנטים להפוך גם את הקהילה שהקפידה באדיקות על כל כללי הזהירות לכלי ניגוח נוסף נגד החברה החרדית", אמר זילברשלג.

"לא תצליחו לקעקע את הדו-קיום החיפאי. אבות העיר חיפה, העירייה והמשטרה ניהלו דיאלוג אמיתי ומכבד עם קהילת ויז'ניץ. כלי תקשורת חתרניים לא היססו לצטט מקורות עלומים בקהילה, שכאילו אמרו שהמשטרה אישרה את האירוע. במטרה ליצור טינה ומדון, מזימתכם לא תצלח", הוא הוסיף.

הרב יעקב הגר, האדמו"ר של חסידות סערט ויז'ניץ, במרכז (צילום: דוד כהן/פלאש90)
הרב יעקב הגר, האדמו"ר של חסידות סערט ויז'ניץ, במרכז (צילום: דוד כהן/פלאש90)

בהזמנות לחתונה נכתב כי ישתתפו בה 1,000 איש עד 23:00, ו-1,000 איש אחרי 23:00. זילברשלג אמר לנו ביום שישי: "החתונה תחולק לקפסולות קטנות יותר, של 500, ובזמן האירוע ישהו באולם בו-זמנית 500 איש". החתונה תוכננה להתקיים בהגדרה של "אירוע תרבות", כלומר בישיבה, בלא ריקודים ובלא כיבוד.

בעיריית חיפה אמרו לזמן ישראל כי אישרו לחסידים לקיים את האירוע. בעירייה הסבירו כי הסמכות לאשר או לפסול אירועים נתונה למשטרה, וכי זאת אישרה את האירוע. במשטרה, לעומת זאת, הכחישו ביום שישי את הדברים ומסרו כי מעולם לא אישרו את האירוע, כך שלא ברור מי החליט לקיים את האירוע.

בעירייה הסבירו כי הסמכות לאשר או לפסול אירועים נתונה למשטרה, וכי המשטרה אישרה את האירוע. במשטרה, לעומת זאת, הכחישו ביום שישי את הדברים ומסרו כי מעולם לא אישרו את האירוע

בהיכל יש 5,000 מקומות ו-12 כניסות. לפי תכנית רמזור שאושרה השבוע, בערים "צהובות" יכולים להיכנס 50 אנשים לכל כניסה באולם, כלומר 600 איש, כך שאם החלוקה לקפסולות של 500 איש הייתה נשמרת בקפדנות, כך שכל 500 האנשים בקפסולה היו מפנים את מקומם לקפסולה הבאה, האירוע היה נחשב חוקי אילו חיפה הייתה נשארת עיר "צהובה". בערים "כתומות", לעומת זאת, יכולים להיכנס לכל כניסה רק 25 אנשים, ובסך הכול יכולים לשהות באולם בו-זמנית רק עד 300 איש, כך שהאירוע כפי שהיה אמור להתקיים הפך לבלתי חוקי.

היכל הספורט בחיפה (צילום: Orrling CC BY-SA 3.0 ויקיפדיה)
היכל הספורט בחיפה (צילום: Orrling CC BY-SA 3.0 ויקיפדיה)

ממחוז חוף של המשטרה נמסר ביום שישי בתגובה: "המשטרה לא אישרה כל חתונה ואין זה מתפקידה. מפקד תחנת חיפה קיים כעת דיון עם כלל הגורמים הרלוונטיים, ובסיומה הדגיש כי המשטרה אינה מאשרת קיומן של חתונות וכי על הציבור להישמע להנחיות משרד הבריאות תוך גילוי אחריות אישית ושותפות למאמץ הלאומי לבלימת התפשטות הקורונה, למען ביטחון כולנו".

עוד 426 מילים

חסידות סערט ויז'ניץ קיבלה אישור לקיים חתונת ענק בהיכל הספורט בחיפה

פרסום ראשון חסידי סערט ויז'ניץ מתכננים לקיים חתונה ענקית לנכדתו של האדמו"ר בהיכל הספורט בחיפה, למרות שמותר להכניס למקום רק 300 איש ● בעיריית חיפה טוענים כי האחריות לאישור אירועים היא על המשטרה, ואילו במשטרה מכחישים שאישרו ● חסיד סערט ויז'ניץ דודי זילברשלג: "העירייה אישרה את האירוע בקפסולות של 500 איש, אבל עדיין לא ברור כמה יהיו בסוף" ● "עושים עניין רק מאירועים של חרדים"

עוד 610 מילים

יד ושם הבהיר לזילברשלג כי לא ראוי שימשיך לכהן בהנהלת המוסד

פרסום ראשון דודי זילברשלג, חבר הנהלת יד ושם שנקלע לסכסוך משפטי לאחר שביקש למכור מכתב של הילדה רחל מינץ שנרצחה בשואה, הודיע לבית המשפט כי החליט להשאיר את המכתב ברשותו ● זאת, בניגוד להצהרותיו הקודמות כי יעביר את המכתב ליד ושם ● יד ושם על התנהלות זילברשלג: "לא ראוי" ● המשפחה תגיש תביעה להעברת המכתב

עוד 619 מילים

מסתמן: זילברשלג ימסור את המכתב ליד ושם ללא תמורה - אבל עם תנאים

פרסום ראשון מחזיק מכתב הילדה רחל מינץ החליט להעביר את המכתב למוזיאון יד ושם, ובתנאי שמשפחתה של מינץ תצהיר כי לא תדרוש מהמוזיאון להעבירו לבעלותה ● נציגת המשפחה, אדוה לוטן: "מעולם לא ביקשנו שהמכתב יהיה בידינו"

מסתמן פתרון למחלוקת סביב מכתבה של הילדה רחל מינץ: מחזיק המכתב דודי זילברשלג הודיע כי הוא ימסור אותו למוזיאון יד ושם ללא תמורה כספית, ובתנאי שבני משפחתה של מינץ יודיעו בפומבי כי הם לא דורשים שהמוזיאון יעביר את המכתב לרשותם. בנוסף, זילברשלג דורש כי המשפחה תתנצל בפני יד ושם לאחר שלטענתו, המשפחה האשימה את המוזיאון בסחר בשואה.

אתמול (ראשון) בבוקר חזרו בני משפחתה של מינץ לבית המשפט, וביקשו מהשופט הארכה, מאחר שלטענתם לא הצליחו ליצור קשר עם זילברשלג. באותו זמן, התייעץ זילברשלג עם ידידו הקרוב, רב מגדל העמק וחתן פרס ישראל הרב יצחק דוד גרוסמן, וגיבש יחד איתו את עמדתו המעודכנת בסיפור.

מכתבה של רחל מינץ ז"ל (צילום: באדיבות אדווה לוטן)
מכתבה של רחל מינץ ז"ל

"הצעתי את הפרטים כתרומה", אומר זילברשלג, "בתנאי שעל המכתב המסויים הזה תהיה הגנה מפני מסירה למשפחה, כי בתחילת התהליך הם דרשו זאת לעצמם. רק אחרי המעורבות של עורכי הדין הגיעה הדרישה המתוקנת למסור ליד ושם.

"אחרי התייעצות עם מנהל הארכיון ביד ושם נעניתי, שאין להם דרך להתחייב על כך, אלא רק בתיאום עם המשפחה. ולעת עתה אין שום קשר איתם. לטעמי, לא בכדי מנעה עורכת הדין כל שיחה שלי עם המשפחה, ייתכן שהיא מעדיפה את המשך המאבק המשפטי".

כלומר, אם המשפחה תודיע שהיא מוכנה שהמכתב יישאר לתמיד ביד ושם, אתה מוכן לתרום את המכתב?

"חיובי".

עם זאת, זילברשלג הוסיף עוד: "בדעתי לדרוש מהמשפחה לפרסם התנצלות בפני יד ושם, כי בראיונות הם קשרו את המוסד למסחר בפרטי שואה וכנראה הסבו נזק לא קטן. אני על כבודי מחלתי".

בעקבות דבריו של זילברשלג, פנה זמן ישראל אל אדוה לוטן, נציגת משפחת מינץ, בשאלה האם המשפחה מוכנה להתחייב שלא תדרוש את המכתב לחזקתה. לוטן מסרה בתגובה, בשם המשפחה:

"אנחנו שמחים שדוד זילברשלג החליט למסור את מכתבה של רחל מינץ למוזיאון יד ושם, כפי שביקשנו לכל אורך הדרך. זהו המקום הנאות לשימור המכתב, לקיום מחקר של התקופה ולהנצחתה של בת משפחתנו היקרה שנספתה בשואה. אנחנו מקווים שהפרשה תביא את רשויות המדינה להסדרת אופן שימורם של מסמכים וחפצים בעלי חשיבות רגשית והיסטורית כמו מכתבה של רחל".

לוטן הדגישה עוד בפני זמן ישראל כי "מעולם לא ביקשנו שהמכתב יהיה בידינו. אנחנו רק רוצים שהמכתב יהיה פיזית ביד ושם, או בכל מוזיאון אחר".

יש לציין כי בדיקת זמן ישראל לא העלתה אמירות של המשפחה נגד יד ושם, וכי הביקורת שהושמעה הופנתה נגד זילברשלג עצמו, על רקע העובדה כי הינו גם אספן וסוחר עתיקות – וגם חבר מועצת יד ושם.

עוד 363 מילים

ראיון "אנשים יורקים עליך ואז רוצים שתיתן להם במתנה משהו שאתה מצאת"

סוחר עתיקות קונה ערימת מסמכים שהיתה בדרכה לפח הזבל ● בערימה הוא מוצא מכתבי ילדים מפולין ב-1937 ● הסוחר מעמיד את המכתבים למכירה פומבית ● בית המכירות עושה יח״צ ועיתון מפרסם את המסמכים ● משפחה בישראל מזהה מכתב של בת המשפחה שנספתה בשואה ודורשת לקבלו ● העניין מגיע לבית המשפט, וזהות הסוחר נחשפת: העסקן החרדי דודי זילברשלג, מי שאינו זר לפרסום או לשערוריות ● הדרך משם לגילויי זעם ושנאת חרדים קצרה ● אבל יש גם צד אחר לסיפור ● אמיר בן-דוד מאזן את התמונה

עוד 3,808 מילים

חשיפה העיתונאי דודי זילברשלג הוא המוכר של המכתב מהשואה

פרסום ראשון: העיתונאי החרדי, חבר הנהלת יד ושם, הוא המוכר של "מכתב המריבה" שכתבה הנערה רחל מינץ שנרצחה בשואה ושהוצע למכירה פומבית ● בית המכירות הציע למכור את המכתב בניגוד לרצון משפחתה וניסה להסתיר את זהותו של זילברשלג, אך היא נחשפה בבית המשפט

עוד 576 מילים ו-3 תגובות
סגירה
בחזרה לכתבה