JavaScript is required for our website accessibility to work properly. פסק דין תקדימי של העליון מוסיף למדינה כלי הרתעתי נוסף במלחמה בשחיתות | זמן ישראל
תקדים של העליון מוסיף למדינה כלי הרתעתי נוסף במלחמה בשחיתות

השוחד כבר לא משתלם

לידיעת הקורא נתניהו: בית המשפט העליון קיבל לפני שבועיים החלטה תקדימית לפיה עובד ציבור אשר הורשע בשוחד, יחויב לשלם לקופת המדינה סכום השווה לסך "התעשרותו" כתוצאה מהשוחד - בלי קשר להרשעתו הפלילית, וגם אם העונש שהוטל עליו כולל קנס ● בעקבות פסק הדין, פרקליטות המדינה כבר הודיעה כי ההלכה החדשה תקפה גם בעבירות מרמה והפרת אמונים ● פרשנות

שוחד. אילוסטרציה (צילום: iStock)
iStock
שוחד. אילוסטרציה

בבית המשפט המחוזי בירושלים יתחדש בשבוע הבא שלב ההוכחות במשפטו של ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו. נוכח הזמן הרב שחלף מאז התקיים הדיון האחרון במשפט – שלושה חודשים – מן הראוי להזכיר שנתניהו מואשם בעבירת לקיחת שוחד במסגרת תיק 4000, ובעבירות מרמה והפרת אמונים בתיקים 1000 ו-2000.

עם התחדשות המשפט, מוטב לנתניהו ולעורכי דינו לקחת לתשומת לבם פסק דין תקדימי שניתן בבית המשפט העליון לפני שבועיים, אשר עשוי להיות רלוונטי עבור נתניהו בבוא העת: בית המשפט קבע כי עובד ציבור בכיר, שהורשע בלקיחת שוחד, יחויב לשלם לקופת המדינה סכום השווה לסך "התעשרותו" כתוצאה מהשוחד שלקח לכיסו, וזאת בנפרד מהרשעתו הפלילית בעבירת השוחד והעונש שהוטל עליו, גם אם כלל תשלום קנס.

שלושת שופטי בית המשפט העליון – ענת ברון, דוד מינץ וג'ורג' קרא – החליטו לקבל את ערעורה של המדינה על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בירושלים, שדחה את תביעתה של המדינה לחייב את המורשע בשוחד בתשלום סך זכייתו לקופת המדינה.

שופטת בית המשפט העליון ענת ברון (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
שופטת בית המשפט העליון ענת ברון (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

השופטים נחלקו בדעותיהם רק בשאלת היקף המקרים שבהם יחויב מי שהורשע בשוחד לשלם את סך השוחד שקיבל, ועמדותיהם יושבות על הסקאלה שבין "מחמירות" ל"מחמירות במיוחד".

השופטים נחלקו בדעותיהם רק בשאלת היקף המקרים שבהם יחויב מי שהורשע בשוחד לשלם את סך השוחד שקיבל, ועמדותיהם יושבות על הסקאלה שבין "מחמירות" ל"מחמירות במיוחד"

"הרחבה של ארגז הכלים"

צבי אבנון היה רכז פיקוח מטעם המנהל האזרחי ביהודה ושומרון. בתפקידו כמפקח, היה עליו לקיים ביקורות פתע במחצבות באזור, על-מנת לוודא שלא מתקיימת פעולה של חציבה אסורה.

העבירות שבהן הורשע נעשו לפני עשר שנים, בין החודשים מאי לדצמבר 2011. אבנון, שידע על הפעולות המתוכננות של ביקורות יזומות, הדליף את המידע לבעלי מחצבות באזור, כך שבמועדי הביקורת הכול נראה תקין – המפקחים הופיעו למקום אך לא התקיימה כל פעולת חציבה.

בתמורה למידע שנתן, קיבל אבנון כספי שוחד בסך מצטבר של כ-46 אלף שקל. לשניים מנותני השוחד הוא אמר שהוא זקוק לכסף עבור בתו החולה. זה לא היה נכון. אבנון הועמד לדין והודה בעבירות במסגרת הסדר טיעון. בית המשפט המחוזי בירושלים גזר עליו שישה חודשי מאסר בפועל לריצוי בעבודות שירות, וכן קנס בסך 20 אלף שקל.

מחצבה ליד חברון, ב-2009 (צילום: Najeh Hashlamoun/Flash90)
מחצבה ליד חברון, ב-2009 (צילום: Najeh Hashlamoun/Flash90)

בסמוך לאחר ההרשעה ועל בסיסה, הגישה הפרקליטות באפריל 2017 תביעת פיצויים נגד אבנון, בהתאם לפקודת הנזיקין ולחוק "עשיית עושר ולא במשפט". במאי 2019 דחה בית המשפט המחוזי את התביעה בנימוק ש"אבנון נתן את הדין על מעשיו" וכי לא ניתן לומר שהוא התעשר על חשבון המדינה.

כאמור, לפני שבועיים החליט בית המשפט העליון לקבל פה-אחד את הערעור, ולחייב את אבנון להשיב לקופת המדינה את מלוא 46 אלף השקלים שקיבל כדמי שוחד.

פסק הדין משקף, כדברי השופטת ענת ברון, "הרחבה של ארגז הכלים שבהם נעשה שימוש על מנת להתמודד עם עבירות של שחיתות שלטונית ולשמור על הקופה הציבורית", וזאת בין היתר על-ידי שימוש בכלים מתחום המשפט האזרחי והכלכלי.

פסק הדין משקף, כדברי השופטת ענת ברון, "הרחבה של ארגז הכלים שבהם נעשה שימוש על מנת להתמודד עם עבירות של שחיתות שלטונית ולשמור על הקופה הציבורית"

ברון, שכתבה את פסק הדין העיקרי, קבעה כי עצם ההרשעה בפלילים אינה מונעת הגשת תביעה אזרחית נגררת לתשלום פיצוי לטובת המדינה, בדיוק כפי שנפגע עבירה רשאי לתבוע את נזקו מהעבריין לאחר הרשעה פלילית.

פועל פלסטיני במחצבה ליד חברון ב-2017 (צילום: Wisam Hashlamoun/Flash90)
פועל פלסטיני במחצבה ליד חברון ב-2017 (צילום: Wisam Hashlamoun/Flash90)

"במקרה דנן מדובר בעבירות שחיתות שלטונית", כתבה ברון, "שבהן קורבן העבירה הוא הציבור בכללותו, ואין סיבה לשלול מהמדינה, המייצגת את הציבור, את האפשרות להגיש תביעה אזרחית – אפשרות הנתונה בידו של כל נפגע עבירה אחר".

הקביעה העקרונית הזו של בית המשפט העליון היא דרמטית. היא מאפשרת למדינה לבוא חשבון עם עבריינים מתחום השחיתות השלטונית גם בנפרד מההרשעה הפלילית, ואף אם גזר הדין הפלילי כולל מרכיב כלכלי של קנס, פיצוי או חילוט.

הקביעה העקרונית הזו של בית המשפט העליון היא דרמטית. היא מאפשרת למדינה לבוא חשבון עם עבריינים מתחום השחיתות השלטונית גם בנפרד מההרשעה הפלילית

המדינה, כך נקבע, רשאית להשתמש בכלי המשפט האזרחי אף לצורך תכלית הרתעתית, במטרה "לצמצם תופעות פליליות בתחומים שונים". המשפט הפלילי מרתיע באמצעות ענישה. האזרחי – שתכליתו היא השבה ולא ענישה – מרתיע "באמצעות הכיס".

"עשיית עושר ולא במשפט"

העילה המרכזית שנדונה במסגרת התביעה היא עילה לפי חוק "עשיית עושר ולא במשפט". את הספר המנחה בנושא הזה בישראל כתב לא אחר מאשר פרופ' דניאל פרידמן, שר המשפטים לשעבר וחתן פרס ישראל למשפט.

"דיני עשיית עושר ולא במשפט" מאת פרופ' דניאל פרידמן
"דיני עשיית עושר ולא במשפט" מאת פרופ' דניאל פרידמן

החוק הזה מטרתו להשיב לבעליה של זכות כספית את זכייתו של אדם אחר, ש"התעשר" שלא כדין על חשבון חברו. בנוגע לעניין זה, התגלעה מחלוקת בין שופטי ההרכב – האם באמת המדינה צריכה להוכיח שאבנון "התעשר" על חשבונה? כלומר, שכיסה של המדינה אכן נפגע כתוצאה ממעשה השוחד?

השופטת ברון, שעמה הסכים גם השופט מינץ, גרסה שהתשובה חיובית, ושאכן במקרה הנוכחי כספי השוחד שקיבל אבנון מקורם ברווחים שהשיגו בעלי המחצבות שלא כדין כתוצאה מהמידע שמסר להם אבנון שלא כדין.

הנזק הכספי שספגה המדינה אמנם לא היה נזק ישיר – זה לא שאבנון קיבל כספי שוחד שאחרת היו בעלי המחצבות משלשלים לקופתה של המדינה – אך מדובר בנזק עקיף: "מפעילי המחצבות גזלו מהמדינה משאבי טבע, ולפיכך התעשרו על חשבונה".

לעומתם, השופט קרא טוען שיש לחייב את מקבל השוחד לשלם למדינה את שווי התעשרותו גם במקרים שבהם ההתעשרות לא הייתה "על חשבון" המדינה. העיקרון שעליו מתבסס קרא הוא עיקרון יסוד במשפט האזרחי, ולפיו "אין החוטא יוצא נשכר".

פרופ' פרידמן, שכינה זאת בספרו "השבה הרתעתית", טען שיש לנקוט צעד זה רק במקרים מיוחדים, שבהם התנהגותו של הנתבע היא חמורה, התובע מצוי בקרבה רעיונית מספקת אליו כדי להצדיק את העברת הכספים לכיסו, והחשיבות שהדין מייחס באופן כללי לכלל שהופר.

לדעת השופט קרא, גישתם של השופטים ברון ומינץ עלולה להוביל למצב שבו המדינה לא תוכל לדרוש "השבה" של רווחי שוחד שהושגו ללוקח השוחד, מעבר לסכום הנזק שספגה המדינה. את כספי השוחד שבהם זכה המשוחד "על חשבון" המדינה היא תוכל לתבוע, אך "רווחי שוחד" שמעבר לכך לא תהיה בידה עילה לתבוע.

שופט בית המשפט העליון ג'ורג' קרא (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
שופט בית המשפט העליון ג'ורג' קרא (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

"לחלופין", כתב השופט קרא, "משמעות גישה זו עשויה להיות שהמדינה תוכל לתבוע מנותן השוחד השבה רק של 'רווח נטו', כלומר הרווח בחיסור 'הוצאות עסקת השוחד'. הדבר עלול לפתוח פתח לדיון מקיף באשר לטיב רווחיו של נותן השוחד, ואופי ההכרה בתקבולי השוחד כהוצאות עסקה. פתח זה אל לנו לפתוח".

את הנימוק לגישתו מרחיקת הלכת מצא השופט קרא מעבר לכללי המשפט, בתחושות הצדק המפעפעות בבטן.

"הדעת אינה סובלת כי מקבל השוחד יוכל להוסיף ולהחזיק את תקבולי השוחד בידיו, גם במצב דברים בו לא חולטו ואף אם לא נעשה שום רווח על חשבונה של המדינה. לא ייתכן שהחוטא – לוקח השוחד – ייצא בסופו של יום נשכר, גם אם המדינה לא הייתה חסרה כתוצאה מלקיחת השוחד".

"הדעת אינה סובלת כי מקבל השוחד יוכל להוסיף ולהחזיק את תקבולי השוחד בידיו, גם במצב דברים בו לא חולטו ואף אם לא נעשה שום רווח על חשבונה של המדינה. לא ייתכן שהחוטא ייצא בסופו של יום נשכר"

לא רק שוחד

בהודעה שפרסמה הפרקליטות לאחר מתן פסק הדין, היא קובעת כי ההלכה החדשה, המאפשרת השבת כספים שהושגו בעבירות שחיתות שלטונית, חלה לא רק בעבירת שוחד אלא גם בעבירת מרמה והפרת אמונים.

בנימין נתניהו ופרקליטיו עמית חדד ובעז בן צור בבית המשפט המחוזי בירושלים, 8 בפברואר 2021 (צילום: ראובן קסטרו/פול)
בנימין נתניהו ופרקליטיו עמית חדד ובעז בן צור בבית המשפט המחוזי בירושלים, 8 בפברואר 2021 (צילום: ראובן קסטרו/פול)

עמדה זו של הפרקליטות היא משמעותית מבחינת נתניהו, המואשם בשתיים משלוש הפרשות בכתב האישום נגדו בעבירת מרמה והפרת אמונים.

הרשעתו בעבירות אלה, ואפילו במסגרת עסקת טיעון, עשויה לגרור הגשת תביעה כספית מצד המדינה בדרישה להשבת הכספים שבהם זכה כתוצאה מהעבירות הפליליות שביצע, הן בתיק השוחד והן בשני התיקים הנוספים, שבהם הואשם במרמה והפרת אמונים.

"בית המשפט העליון", הודיעה הפרקליטות, "קיבל את טענת המדינה העקרונית, לפיה אסור לעובד ציבור להתעשר במסגרת תפקידו, שלא כדין".

הצבת תווית כספית על שווי ההתעשרות של נתניהו בתיק 4000 עשויה להיות משימה קשה. לא פשוט יהיה לתמחר את שוויה של השליטה שקיבל על הפרסומים באתר "וואלה". אך קושי במציאת השווי, ואפילו מחלוקת על גובהו, אין פירושם שהמנגנון המשפטי מאבד את תוקפו.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,165 מילים
כל הזמן // יום חמישי, 14 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

בניסיון להתמודד עם רחפני הנפץ, צה"ל הצטייד ב־158 אלף מטרים רבועים של רשתות מגן

הצבא הודיע שהוא פועל לרכוש עוד 188 מטרים רבועים של רשתות ● ארבעה פצועים, בהם אחד במצב אנוש, מפגיעה של רחפן נפץ של חזבאללה בראש הנקרה ● צה"ל הודיע שנכשלו ניסיונות לשגר טילי קרקע–אוויר זעירים לעבר כלי טיס של הצבא בדרום לבנון ● בוושינגטון החל הסבב השלישי של השיחות בין ישראל ללבנון ● שר החוץ של ארצות הברית: טראמפ דן עם נשיא סין לגבי איראן

לכל העדכונים עוד 47 עדכונים
סקר זמן ישראל
הסקר השבועי
YT
של יוסי טאטיקה

ארבעה חודשים לבחירות, הרוב המכריע כבר יודע למי יצביע

הישראלים כבר בחרו באיזה צד של המפה הפוליטית הם נמצאים, והפכו את הבחירות הקרובות לקרב על תזוזות פנימיות ● סקר חדש של יוסי טאטיקה מגלה שבוחרי גוש הקואליציה יותר שומרים אמונים למפלגות שלהם, בעוד שבמרכז-שמאל עדיין מתלבטים איזה פתק לשים בקלפי ● ובינתיים בסקר המנדטים נמשך התיקו בין בנט לנתניהו

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 284 מילים

פרילנסרים פלסטינים מוצאים מפלט מהמלחמה בחללי עבודה משותפים המופעלים על ידי גנרטורים ● בין תקיפות אוויריות להפסקות חשמל, הם ממשיכים לספק שירותי תכנות ועיצוב ללקוחות בחו"ל כדי להבטיח את הישרדות משפחותיהם בצל הקריסה הכלכלית

לכתבה המלאה עוד 997 מילים
אמיר בן-דוד

מאפגניסטן לירושלים - פרק שני במסע משפחתי

בדצמבר 1928 הגיע סבא שלי, ראובן בצלאל זצ"ל, יחד עם הוריו, לירושלים. היה זה בסופו של מסע תלאות שנמשך קרוב לחודשיים. המסע החל בעיר הראת שבאפגניסטן ועבר דרך ערי איראן, עיראק וסוריה. על המסע עצמו אפשר לקרוא בפוסט "מאפגניסטן לירושלים דרך איראן, סיפורו של מסע משפחתי". 

כל מסע נמדד גם ברגע שבו מגיעים ליעד.

דפנה צרויה היא אזרחית ותיקה, תל אביבית. פעילה ויזמית חברתית. נציגת תל אביב במועצת האזרחים הוותיקים הארצית, שהוקמה על ידי הגוינט וקרן דליה ואלי הורביץ. בעלת הפודקאסט "בטל בשישים", שבו יחד עם שני שותפים מדברים על הגיל השלישי מזווית ייחודית ועם הומור.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,085 מילים

סוף סוף אפשר להבין מה התקציב עושה לכיס שלנו

אתר חדש בשם "התקציב שלי" משתמש בכלי AI כדי להציג לכל אזרח ניתוח אישי של השפעת התקציב על הכיס, מהעלאת המע"מ ועד הקיצוצים בשירותים האזרחיים ● המייסד דני גיגי, מנכ"ל פורום הדיור הציבורי, רוצה להפוך את ספר התקציב מכלי אטום למנגנון של שקיפות, מעורבות ציבורית והשפעה פוליטית

לכתבה המלאה עוד 832 מילים

למקרה שפיספסת

אחיו החילוני של הרבי מלובביץ' יוצא לאור

בסוף השבוע האחרון, ב-8 במאי (ובתאריך העברי: י"ג באייר), ציינו חסידי חב"ד 74 שנים למותו של ישראל אריה לייב שניאורסון – דמות שכמעט אינה מוכרת לציבור הרחב.

ככל שמעמיקים בסיפור חייו, קשה לא לחוש כי מדובר באחת הדמויות החריגות, המרתקות והטרגיות ביותר שצמחו מתוך משפחת הדמות הרבנית אולי המוכרת ביותר בדור האחרון, מנחם מנדל שניאורסון, הרבי מלובביץ'. 

מנדי שפירו הוא יוצר ומפיק טלוויזיה (עכשיו קרוב, מחובר/ת ועוד), בן 27 ואב לילד. בוגר ישיבות ומכון הסמכה לרבנות. דתל"ש. כותב בנושאי יהדות ודתות, היסטוריה, פילוסופיה, פסיכולוגיה, תרבות, אקטואליה ופוליטיקה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
4

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
מאמר מעניין. ישנן עובדות הלוקות בחסר לרבות- בכל מה שנוגע לקשר של אחיו של הרבי מליובאוויטש אליו ואל חסידות חבד, המאמר לוקה בחסר עד מאוד. מצרפת כאן קישור לערך שלו בתוך חבדפדיה. ממליצה לכל... המשך קריאה

מאמר מעניין. ישנן עובדות הלוקות בחסר לרבות- בכל מה שנוגע לקשר של אחיו של הרבי מליובאוויטש אליו ואל חסידות חבד, המאמר לוקה בחסר עד מאוד. מצרפת כאן קישור לערך שלו בתוך חבדפדיה. ממליצה לכל הקוראים לעיין שם ולגלות אדם עצום ומיוחד עד מאוד!

https://chabadpedia.co.il/index.php/%D7%99%D7%A9%D7%A8%D7%90%D7%9C_%D7%90%D7%A8%D7%99%D7%94_%D7%9C%D7%99%D7%99%D7%91_%D7%A9%D7%A0%D7%99%D7%90%D7%95%D7%A8%D7%A1%D7%95%D7%9F

כנראה שעבודת המחקר של הכותב החצוף היתה חלקית. הרבי מעולם לא הסתיר וממילא גם חסידיו את הקורות את אחיו. ודרך אגב היה להם עוד אח אותו הכותב לא הזכיר אפילו ברמז. הרבי דיבר על אחיו והוד בקרב... המשך קריאה

כנראה שעבודת המחקר של הכותב החצוף היתה חלקית. הרבי מעולם לא הסתיר וממילא גם חסידיו את הקורות את אחיו. ודרך אגב היה להם עוד אח אותו הכותב לא הזכיר אפילו ברמז. הרבי דיבר על אחיו והוד בקרב חסידי חב"ד לקרוא לילדים בשמו ולעלות לציונו בצפת ואם הכותב יתעניין הוא יגלה עוד הרבה דברים מעניינים שאף אחד לא מסתיר

לפוסט המלא עוד 741 מילים ו-4 תגובות
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

תגובות אחרונות

צה"ל הבטיח לבג"ץ תחקיר על לחימת נשים, אבל מסרב לומר מה עלה בגורלו

בפסק הדין התקדימי על פתיחת כלל התפקידים לנשים, בג"ץ הסתמך על הודעת צה"ל שלפיה מתקיים תחקיר עומק על לחימת נשים במלחמה ● אלא שבמשך שבועיים דובר צה"ל סירב להשיב מתי החל התחקיר, מי מוביל אותו ומתי יפורסמו מסקנותיו ● בינתיים, הלחץ הפוליטי נגד שילוב לוחמות רק גובר

לכתבה המלאה עוד 1,041 מילים

חזבאללה מנסה להחזיר את ישראל למלכודת המשוואות

מאז הפסקת האש, חזבאללה מנסה לשקם את ההרתעה באמצעות ירי לעבר כוחות צה"ל והימנעות מירי על יישובים ● מבחינת ישראל, זו בדיוק הנקודה שבה צריך לעצור את חזרת "מדיניות המשוואות", לפני שההבלגה שוב תהפוך למגבלה אסטרטגית בגבול הצפוני ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 577 מילים
הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

ממבחן הריח נשאר רק הסירחון

המבוכה בבג"ץ סביב תהליך מינויו של רומן גופמן היא עדות נוספת למוסד אחר שקרס: מוסד ה"כך לא עושים", שפעם שם קץ למינויים מופרכים בלי להידרש למנופים משפטיים ● כוחה של המחאה הציבורית הידלדל ותש, ובהיעדרה מכשירים כל שרץ אפשרי: מראש שב"כ בעל ניגודי עניינים לכאורה, דרך חברת ועדת מינויים שבנה עבריין נמלט, ועד ראש מוסד שנפל רבב חמור בשיקול דעתו ● חלקים בעיתונות זורמים עם זה, משום מה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 909 מילים

שתי החלטות תכנוניות הזכירו השבוע למי שייכים משאבי הטבע

במדינה שרוב הזמן נראית כמו תאונת שרשרת תכנונית, שבוע שבו גופי התכנון הבכירים מקבלים החלטות ראויות בשני צמתים קריטיים אינו אירוע מובן מאליו ● בנגב ובכינרת הירוקים חוו השבוע כמה רגעים של נחת, אבל המרוויח האמיתי הוא הציבור שיוכל לטייל על שפת האגם בצפון ולשאוף אוויר בדרום בלי שריאותיו יתמלאו אדי נפט

לכתבה המלאה עוד 901 מילים

שמונה שעות של דיון בעתירה נגד מינוי ראש המוסד הבא הפכו למעין חקירה נגדית ● השופט שטיין צידד בהחלטת הוועדה המייעצת, השופטת ברק-ארז ראתה בפגמים ההליכיים עילה לביטול, והשופט גרוסקופף התלבט בין כשל ערכי למקצועי ● התוצאה הייתה החלטה חריגה של העליון לרדת לחקר האמת העובדתית, תוך התעלמות מוחלטת משאלת סבירות החלטתו של ראש הממשלה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,310 מילים

יהדות התורה וש"ס שוברות את הכלים אבל יודעות שאין להן באמת לאן ללכת

האולטימטום של הרב לנדו וקריסת חוק הפטור מגיוס סוללים את הדרך לבחירות בספטמבר ● הרחוב החרדי אולי זועם על נתניהו, ודרעי כבר מתכנן קמפיין סליחות וגן עדן, אבל הדיבורים על ברית היסטורית עם המרכז-שמאל הם עורבא פרח ● כשבנט, לפיד וליברמן דורשים שוויון בנטל, המפלגות החרדיות מבינות שגט מנתניהו עלול לעלות להן במנדטים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,209 מילים ו-1 תגובות

הקרב על עתיד הכסף עובר לסנאט

לכאורה, חוק "הבהירות" הוא עוד אירוע משעמם שנועד להסדיר את שוק הקריפטו בארה"ב ● בפועל, מדובר בקרב אימתנים רווי אמוציות, אחד החשובים שהתנהלו על השליטה בכסף: מצד אחד הבנקים, שאינם מוכנים לוותר על כוחם; ומצד שני קהילת הקריפטו, הנתמכת על ידי משפחת טראמפ רוויית ניגודי העניינים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 801 מילים

התרגיל התמוה של משרד הביטחון לטובת פמי

מעקב זמן ישראל אגף השיקום במשרד הביטחון ממשיך לשלם לחברת פמי פרימיום עבור שירותי בקרת חשבונות בהיקף של מיליוני שקלים, ללא מכרז, תוך הישענות על מכרז של חיל הרפואה ● גישור כזה בין מכרזים מנוגד לכאורה למנהל תקין, וגם להוראות המפורשות של המכרז המדובר ● בעבר התחייב משרד הביטחון כמה פעמים לצאת למכרז חדש, אחרי שהמכרז הקודם נפסל ● משרד הביטחון: "נוהל פטור מגישור הופעל עד דצמבר 2025”

לכתבה המלאה עוד 1,170 מילים

מבקר מטעם בלפור

עו"ד מיכאל ראבילו, שייצג את הליכוד, את הממשלה ואת נתניהו בשורת הליכים רגישים, עשוי להתמנות למבקר המדינה ● אם ייבחר, הוא עלול להיכנס לתפקיד כשהוא כבול להסדר ניגוד עניינים רחב־היקף ● מי שאמור לבקר את מוקדי הכוח עלול להיות מנוע מלעסוק בחלק ניכר מהם ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 796 מילים ו-2 תגובות

איראן מתנהלת ללא "מבוגר אחראי" מתפקד

מאז שנפגע בטהרן, מוג'תבא חמינאי לא נראה בציבור, אבל משמרות המהפכה מתאמצים לשדר שהוא עדיין שולט ● הדיווחים על פגישות ללא תמונות נועדו לייצר רציפות שלטונית וצבאית ● אלא שהניסוחים הזהירים והוויכוחים בצמרת מרמזים על משטר שפועל בשם מנהיג שלא ברור עד כמה הוא מתפקד ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 706 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.