JavaScript is required for our website accessibility to work properly. החוג ללימודים משיחיים: האידיאולוגיה מאחורי הרבנים של סמוטריץ' ובן גביר | זמן ישראל
הקפות שמחת תורה בדיזנגוף סנטר. 24 באוקטובר 2024 (צילום: תומר נויברג/פלאש90)
תומר נויברג/פלאש90
הקפות שמחת תורה בדיזנגוף סנטר. 24 באוקטובר 2024
האידיאולוגיה מאחורי הרבנים של סמוטריץ' ובן גביר

החוג ללימודים משיחיים

ההרצאות של עו"ד יאיר נהוראי על רבני הציונות הדתית חושפות את הרעיונות מאחורי המהפכה המשפטית וההתנגדות לעסקאות חטופים ● הוא טוען שהמלחמה השתיקה את הליברלים, אך המאבק על דמות המדינה נמשך: "אפשר לדבר על פתרון, לא על חיים משותפים"

עריכה

בסיום ההרצאה התנהל ויכוח מנומס על המאבק התרבותי האחרון בין הזרם המשיחי לליברלים, שהתמקד בהקפות שמחת תורה של הגרעין התורני "ראש יהודי" במרכז תל אביב. אחת המשתתפות טענה שהזרם המשיחי נחל תבוסה.

לדבריה, "הם תכננו להגיע לכיכר דיזנגוף ב־18:30 לרקוד כאדוני הארץ אבל ראו את ההפגנה ועברו לכיכר רבין. אם זה נראה לעומתי אז התושבים האחרים מתרחקים מהם. בסוף הם עשו סיבוב של חצי שעה ליד הכיכר רק בחצות. הם אמרו מראש שלא תהיה הפרדה כי ידעו שזה טריגר".

מנגד, תושב תל אביב הביע תחושה שונה לחלוטין: "זה היה לא נעים. הם הגיעו עם משאית ורמקול ואני עמדתי בצד ואמרתי, 'לכו תרקדו בהר הרצל, יש עוד חמישה הרוגים שהודיעו עליהם'".

אדם אחר טען שההקפות בת"א לא היו ניצחון לליברלים: "היה לא נעים. הם הגיעו עם משאית ורמקול. עמדתי בצד ואמרתי, 'לכו תרקדו בהר הרצל, יש חמישה הרוגים שהודיעו עליהם'"

הדוברת שחשבה כי נרשם ניצחון חילוני היא תושבת הצפון הישן בתל אביב, שהייתה בחזית המאבק נגד תוכנית ההתרחבות של ישיבת "מעלה אליהו". גם שם נרשם ניצחון ביניים כשהעירייה הודיעה על ביטול התוכנית. "כשהם הגיעו לפני יותר מעשור חשבתי שהם חמודים", אמרה על אנשי הישיבה.

"יום אחד תלו שלט שאומר שיהרסו את בית הכנסת ברחוב קליי ויבנו שבע קומות לסמוטריצ'ים. תוך יום וחצי גייסנו 30 ומשהו שכנים ורצנו לישיבת מועצת העיר כדי להגיד 'לא'. אם הייתי ישר אומרת 'הפסדנו' כבר היה שם שופל שעובד. החילונים תמיד חמוצים וחושבים שהפסדנו", הוסיפה.

הקפות שמחת תורה בכיכר רבין בתל אביב. 24 באוקטובר 2024 (צילום: אבשלום ששוני/פלאש90)
הקפות שמחת תורה בכיכר רבין בתל אביב, 24 באוקטובר 2024 (צילום: אבשלום ששוני/פלאש90)

"הכול יקרוס לתוך עצמו"

שאלתי אותה מה היא חושבת על פסיקת בג"ץ המאפשרת תפילה בהפרדה בגן מאיר ביום כיפור האחרון, שאותה הגדיר הפרשן המשפטי של זמן ישראל יובל יועז כ"בכייה לדורות"?

"הייתה שם מעין פשרה כי אפשרו להם הפרדה אבל מוסתרת – ואת זה הם לא רצו כי כל הקטע שלהם זה ה'שופוני יא נאס' ואם אתה בצד של גן מאיר אז 'זה לא שווה'. יחסית להרכב השופטים השמרן שישב שם יצאתי מרוצה. זה קרב בנקודות, הם עובדים על זה שנה".

"אם הם יממשו את החזון הגדול שלהם הכול יקרוס כי הם נשענים עלינו ויש חצי מיליון איש שמחזיקים כלכלה על הכתפיים. המשיחיים כורתים את הענף שהם יושבים עליו"

מה את חושבת על תוכנית העל שלהם, ששמענו עליה פה בהרצאה?
"אם הם יצליחו לממש את החזון הגדול שלהם הכול יקרוס לתוך עצמו כי המודל העסקי שלהם הוא להישען עלינו ויש פה חצי מיליון איש שמחזיקים את הכלכלה על הכתפיים. המשיחיים כורתים את הענף שהם יושבים עליו, זה כמו טרמיטים שאוכלים את העץ".

מישהי אחרת המאזינה לשיחה אומרת: "הם בלחץ ומרגישים שהאדמה רועדת ולא יהיה על מי להסתמך, רואים את זה במאמר של קלמן ליבסקינד על 'היורדים'".

עו"ד יאיר נהוראי בהרצאה על הציונות הדתית. מלון לינק בתל אביב. 25 באוקטובר 2024
עו"ד יאיר נהוראי בהרצאה על הציונות הדתית. מלון לינק בתל אביב. 25 באוקטובר 2024 (צילום: עומר שרביט)

בית ספר למשיחיים

השיחה הזו נערכה יום לאחר הקפות שמחת תורה, ביציאה מההרצאה של עו"ד יאיר נהוראי, שחוקר את תפיסות הזרם המשיחי־חרד"לי בישראל. ההרצאה, שממותגת כ"קתדרה דמוקרטית", נערכה במלון במרכז תל אביב, סמוך לכיכר החטופים ומתקיימת במקומות אחרים ברחבי הארץ בימי שישי.

במשך כארבע שעות הוא שטח את המשנה המשיחית שהתחילה ברב קוק ונמשכת עם רבני הדור הנוכחי של הציונות הדתית, כולם יושבים על משכורות במימון מדינה בישיבות הסדר ומכינות קדם צבאיות.

נהוראי אומנם מפרש ומנגיש את התפיסות העולות מהטקסטים למי שאינם מומחים בז'רגון המשיחי־אמוני־קבלי של הראי"ה וממשיכיו, אבל לא צריך פרשנות כדי להבין את האמירות הנוגעות לחברה הישראלית

נהוראי אומנם מפרש ומנגיש את התפיסות העולות מהטקסטים למי שאינם מומחים בז'רגון המשיחי־אמוני־קבלי של הראי"ה וממשיכיו, אבל לא צריך פרשנות כדי להבין את האמירות הנוגעות לאקטואליה ולחברה בישראל. חלק מהאמירות האלה אולי משעשעות, אך אחרות מצריכות הצטיידות בשקיות הקאה.

אחטא להרצאה באזכור מה שהבנתי בראשי פרקים: אין שיקול דעת על ארץ ישראל; הרב קוק כבר התנגד לבחירה והיבחרות נשים; לא יהיה חורבן בית שלישי כי אחרי גאולת מצרים ועזרא אנחנו כבר בגאולה שלישית בלתי פוסקת.

הרב אליקים לבנון על המלחמה המקרבת בינינו

הכול חלק מהגאולה

להלן חלק מהאמירות של הרבנים המשיחיים: הכפירה לפי הרב קוק משרתת את החזון המשיחי כי כל ההיסטוריה היא חלק מהתהליך הגאולי; לפי הרב אורי שרקי הסירוב של עמוס עוז להיות חלק מתהליך הגאולה הוא חלק מהגאולה עצמה – ונשים שהולכות לצבא הן "בחורילות" (הלחם של "בחורה" ו"גורילה"); לפי הרב יוסף קלנר, לא לשמור תורה זו בוגדנות – ודין בוגדים הוא כדור בראש.

לפי אלי סדן, זוכה פרס ישראל על תרומה לחברה, גשר וחיבור בין חלקי החברה הישראלית, הרפורמים והקונסרבטיבים רוצים לקחת את התורה כמו ארס נחש שפוגע בקיום – והפמיניזם שלטענתו מחנך לעצמאות האישה מסרס את היכולת שלה לבנות בית כך שגם בעלה מפסיד.

לפי אלי סדן, הרפורמים והקונסרבטיבים רוצים לקחת את התורה כמו ארס נחש שפוגע בקיום, והפמיניזם שמחנך לעצמאות האישה מסרס את היכולת שלה לבנות בית

לפי הרב יגאל לוינשטיין, הציונות הדתית מתנגדת למדינה הליברלית ונשים חיילות מאבדות את הנשיות שלהן, ולפי הרב אליעזר קשתיאל לערבים יש בעיה גנטית והם נחותים ולא יודעים לנהל מדינה ולכן הכיבוש מוצדק. הוא גם חושב שנשים בחדר מבצעים מסכנות את חיי הלוחמים.

אין לזה סוף. הדברים מוכרים ופורסמו גם כאן בשלל כתבות ואפשר לצפות בהם גם בסדרה "תסביך משיח".

הרב ברוך סליי על החזרה לעזה

בגדנו בעזה והיא חזרה אלינו

בהמשך מובאים גם מובאות אקטואליות יותר – ונהוראי מציג תפיסה שלפיה ההפרדה בין חזון הנביאים לתורה נושאת ארס וכי הרפורמה המשפטית היא תיקון להפרדה הזו. לפי הרב קשתיאל, "חזרנו לעזה ובקרוב נגיע לדמשק וביירות" ו"צה"ל צריך להיות צבא כיבוש גם אם בעזה היו מגישים פרחים".

בהמשך לכך ברור שלא ניתן להחזיר חטופים תמורת יציאה מעזה. לפני כמה שנים אמר הרב יהושע שפירא ש"הכל מוכן" לקראת שלטון הרוב בכנסת – הפרדת הייעוץ המשפטי לממשלה מהתובע הראשי וחוק ההתגברות. האמירות הבאות שיוצגו כאן הגיעו כבר אחרי 7 באוקטובר:

לוינשטיין חושב שהאסון נובע מהפרדת הדת מהמדינה; שמואל אליהו מציע שהפלסטינים יעזבו לדרום אמריקה ויירגעו – ושמסירות הנפש של החיילים משפיעה על האלוהות

לוינשטיין חושב שהאסון נובע מהפרדת הדת מהמדינה, שמואל אליהו מציע שהפלסטינים יעזבו את הארץ ("ילכו לדרום אמריקה ויירגעו"). הוא גם מסביר שמסירות הנפש של החיילים עולה למקום גבוה באלוהות ומשפיעה על קידום הגאולה.

הרב אליקים לבנון חושב שהמלחמה מקרבת בינינו (חוץ מכמה משוגעים שמפגינים בתל אביב) ושבחסות הרוח של "ביחד ננצח" תתאפשר הקמת מדינת הלכה ("לחבר את ישראל. איך הקב"ה עושה את זה? מלחמה מחברת. מי יכול לחבר? רק הציבור שלנו"). סגן אלוף במילואים ברוך סליי חושב שבגדנו בעזה ולכן היא מחזירה אותנו אליה כי אלוהים "האחיז" אותנו עלינו. שיהיה.

הרב יגאל לוינשטיין על הסיבה לאסון 7 באוקטובר

מאבק על הצביון

לסיכום, צריך לזרוק מכאן את הערבים, לכבוש עוד שטחים – ולכונן מדינה יהודית שהתורה חוקתה.

בהמשך לציטוטים והפרשנויות שלהם עו"ד נהוראי מסייג את דבריו שלו: "אסור לקחת מהציבור שלהם את מסירות הנפש במאבק על הביטחון אבל יש כאן גם מאבק על צביון המדינה. הבעיה היא שהדברים לא ברורים. הצבא לא אומר להניח תפילין ולעשות מצוות אבל הוא 'המרבקק' הגדול ביותר (מלשון הרב קוק, ע"ש)."

"אסור לקחת מהם את מסירות הנפש במאבק על הביטחון אבל יש כאן גם מאבק על צביון המדינה. הצבא לא אומר להניח תפילין ולעשות מצוות אבל הוא 'המרבקק' הגדול ביותר"

בהמשך לכך הוא מציג את דבר המפקד מבה"ד 1 המורה להימנע מהטעות של שאול בחמלה על עמלק, בניגוד לציווי להחרים הכול ולהמית גם נשים, עוללים, יונקים ובעלי חיים, כי בעוד שאנחנו רוצים להיות מוסריים ודורשים שלום, "הם" רוצים מלחמה ומחנכים את ילדיהם לרוע.

דבר המפקד סא"ל עמרם חיון (צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים, מתוך X.)
דבר המפקד סא"ל עמרם חיון (צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים, מתוך רשת X)

האידאולוגיה שמאחורי התופעות

בשלב הזה קם אחד האנשים בקהל, רוני רחמים, שמצהיר על מחויבותו להפיץ את הדברים ומוסיף את הכיוון המעשי שנגזר מהם: "אני חושב שהסיכוי היחיד שיקרה משהו הוא שנסלק אותם (מהשלטון, ע"ש) ונסגור להם את המקורות הכספיים. אנחנו מממנים מחלה אוטואימונית שאוכלת אותנו מבפנים".

אף שאין בקרוב בחירות, הדובר הזה משדר דחיפות, בדומה לשאר האנשים היוצאים מהסמינר. שני צעירים באים ללחוץ יד למרצה ומתברר שהם משוחררים טריים מגלי צה"ל. בדרכה החוצה, שאלתי את עו"ד טליה ששון אם כל העיסוק הזה בתפילות בהפרדה, למשל, לא אמור להיראות כזוטות עכשיו?

"אני יוצאת מכאן מפוחדת וחוששת. הציבור צריך לשמוע – וכל אדם לפי סולם הערכים שלו צריך לחשוב איפה הוא עומד ומה הוא עושה כדי להגן על עצמו"

"לא. יש הבדל בין להתעסק עם תופעה ספורדית הקורית ערב יום כיפור לבין לנסות להבין את השורשים של התיאוריה האידאולוגית העומדת ביסוד הדבר שאת התופעות הפיזיות שלו אנחנו רואים באופן ספורדי. אני לא מכירה את הדברים בצורה יסודית כפי ששמעתי אותם פה, זה פוקח עיניים ועוזר להבין את המציאות שבה אנחנו חיים ואיך להיאבק על הדברים הכי חשובים לנו.

"הציבור שאני שייכת אליו הוא ליברלי, תומך במגילת העצמאות, בריבונות המדינה, בעוד שפה שומעים על כפירה בריבונות הזו. אני יוצאת מכאן מפוחדת וחוששת. הציבור צריך לשמוע – וכל אדם לפי סולם הערכים שלו צריך לחשוב איפה הוא עומד ומה הוא עושה כדי להגן על עצמו".

משמאל: טליה ששון וענת סרגוסטי. 25 באוקטובר 2024
משמאל: טליה ששון וענת סרגוסטי, 25 באוקטובר 2024 (צילום: עומר שרביט)

הליברלים משותקים

במילים אחרות, לחפירות הקבליות והמשיחיות על תפיסת הרב קוק יש השלכות רוחביות על החיים כאן. עו"ד נהוראי מציג בפני רשימה של נשואי פנים רבים שנכחו בהרצאות האלה ושחלקם ממליצים עליה, בהם לשעברים ובכירים בצה"ל. ערב 7 באוקטובר עוד שוחחתי איתו על כתבה נוספת שתעסוק במשיחיים, ששוב עלו אז לכותרות סביב ההפרדה בכיכר דיזנגוף בכיפור ולקראת ההקפות.

כשקרה מה שקרה השיחה הזו נראתה לי הדבר האחרון שרלוונטי לחיינו. אלא שבחלוף שנה, שוב נראה שכדאי להבין מאיפה באים האנשים שנציגיהם בשלטון אחראים על האוצר, המינהל האזרחי והמשטרה.

"המלחמה שיתקה את הזרם הליברלי כי באותה יחידה נלחמים חבר'ה מציונות דתית וחילונים – וכולם תחת האלונקה וקשה להפריד בין זה למאבק על צביון המדינה"

"המציאות וההתנהלות שלהם מחזירה את הסיפור להיות רלוונטי. היו שלושה חודשים שבהם הייתי בשקט ובתדהמה. כל ההרצאות התבטלו והמאבק בעולם המשיחי נכנס להקפאה מוחלטת לטובת ה'ביחד ננצח'.

"המלחמה שיתקה את הזרם הליברלי כי יש כאן מציאות שבה באותה יחידה נלחמים חבר'ה מציונות דתית וחילונים – וכולם תחת האלונקה וזה חברות נפש אמיתית. היה קשה להפריד בין זה למאבק על צביון המדינה, אבל הסיפור של החזרה לעזה והחטופים החזיר את הנושא לסדר היום".

כנס הכיבוש וההתנחלות בעזה שנערך בבנייני האומה, ירושלים, ב-28 בינואר 2024 (צילום: שלום ירושלמי)
כנס הכיבוש וההתנחלות בעזה שנערך בבנייני האומה, ירושלים, 28 בינואר 2024 (צילום: שלום ירושלמי)

וגם החזרה ללבנון.
"נכון, והרב של מדרשת אוריה שמסביר שאם עוזבים את הקרקע בוגדים בה ומשלמים בדם כדי לחזור אליה".

בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר יוצקים מים על ידם של האנשים האלה?
"זו הרוח של חסידות הרב קוק, ודאי. ההלם וה'ביחד ננצח' התחילו להיסדק בגללם. הליברלים מבינים שהם חוזרים למהפכה המשפטית".

אתה טוען שיריב לוין לא המציא את זה?
"מה פתאום, וגם אם הוא היה מהיוזמים – זה לא משנה כי המנוע האידאולוגי שנותן לו גיבוי זה הם".

אין לך מחשבות שניות, שאתה פוגם בלכידות?
"יש כאן מאבק אמיתי עם אנשים הגונים וטובים שאולי אפילו ברמה האישית ייתנו לך כליה".

"כל הרבנות הצבאית זה אנשים שלהם, לא משנה אם קוראים לך הרב זה או זה. מאחז שלהם. המטרה שלי היא להפסיק לדבר על קיצוניים ודוב ליאור. מי שמשנה את המדינה זה מי שנכנס מתחת לאלונקה"

הרב קלנר באמת נראה חמוד.
"מתוק".

אתה תהיה בתרבות יום א' בצבא יום אחד?
"בינתיים אין סיכוי שיכניסו אותי לשם. מזמינים אותם. כל הרבנות הצבאית זה אנשים שלהם, לא משנה אם קוראים לך הרב זה או זה. מאחז שלהם. המטרה שלי היא להפסיק לדבר על קיצוניים ודוב ליאור. מי שמשנה את המדינה זה מי שנכנס מתחת לאלונקה והם אנשים טובים ואסור לומר אחרת.

"אבל צריך להבין, יכול להיות שברמה האישית אנחנו אוהבים אותם אבל תפיסת עולמם מסכנת את צביון חיינו ולא נוכל לגור פה ולראות מה עושים. כל פעם שאומרים שהם קיצוניים זה פוגע בנו כי כשאתה פוגש אותם אתה מגלה שהם נחמדים".

הפגנה מול ישיבת "מעלה אליהו" בתל אביב. עו"ד יאיר נהוראי במרכז. 14 במאי 2023 (צילום: מחאת קפלן)
הפגנה מול ישיבת "מעלה אליהו" בתל אביב. עו"ד יאיר נהוראי במרכז, 14 במאי 2023 (צילום: מחאת קפלן)

במעלה אליהו זה בלט. היו שיחות נעימות ברחוב בין החילונים לבין אנשי הישיבה.
"במעלה אליהו למד מח"ט הנחל אהרון שטיינברג שנהרג ב־7 באוקטובר. הוא גיבור ישראל ובעיני יש לו קדושה חילונית ממש ואתה לא יכול שלא לומר שהאיש הקריב את חייו בשביל המדינה. זה לא נוגע לעובדה שאם 'מעלה אליהו' תהיה כאן אני לא אוכל לגור פה".

היא כבר פה.
"אם נתן לה להתפתח, ולכן יש כאן מאבק אידאולוגי שצריך להפריד מהמאבק האישי. הם יודעים לעשות את זה, אנחנו לא, זה ההבדל. לא מתאימות לי ההשמצות האלה, זה מיותר לגמרי – עניין של שתי תפיסות שלא יכולות לחיות אחד עם השני. צריך להפסיק עם השולחנות העגולים, אין מה לדבר.

"אי אפשר לחיות עם התפיסה הזו. או שאתה נותן ללהט"ב זכויות או שלא, אין אמצע. זו תפיסת עולם ליברלית שלמה, זה לא רק זכויות להט"ב, אלא הזכות שלי לחיות את חיי"

אי אפשר לדבר?
"אפשר לדבר על פתרון – לא על חיים משותפים, כי אי אפשר לחיות עם התפיסה הזו. או שאתה נותן ללהט"ב זכויות או שלא, אין אמצע. זו תפיסת עולם ליברלית שלמה, זה לא רק זכויות להט"ב אלא הזכות שלי לחיות את חיי".

בוגי יעלון כבר אמר שצריך לסגור את המכינה בעלי.
"יגאל לוינשטיין כתב שבוגי אמר את זה בגללי, כי אני המורה של השמאל לציונות הדתית".

הקפות שמחת תורה בתל אביב. 24 באוקטובר 2024 (צילום: תומר נויברג/פלאש90)
הקפות שמחת תורה בתל אביב, 24 באוקטובר 2024 (צילום: תומר נויברג/פלאש90)

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,919 מילים
כל הזמן // יום חמישי, 14 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

בניסיון להתמודד עם רחפני הנפץ, צה"ל הצטייד ב־158 אלף מטרים רבועים של רשתות מגן

הצבא הודיע שהוא פועל לרכוש עוד 188 מטרים רבועים של רשתות ● ארבעה פצועים, בהם אחד במצב אנוש, מפגיעה של רחפן נפץ של חזבאללה בראש הנקרה ● צה"ל הודיע שנכשלו ניסיונות לשגר טילי קרקע–אוויר זעירים לעבר כלי טיס של הצבא בדרום לבנון ● בוושינגטון החל הסבב השלישי של השיחות בין ישראל ללבנון ● שר החוץ של ארצות הברית: טראמפ דן עם נשיא סין לגבי איראן

לכל העדכונים עוד 47 עדכונים
סקר זמן ישראל
הסקר השבועי
YT
של יוסי טאטיקה

ארבעה חודשים לבחירות, הרוב המכריע כבר יודע למי יצביע

הישראלים כבר בחרו באיזה צד של המפה הפוליטית הם נמצאים, והפכו את הבחירות הקרובות לקרב על תזוזות פנימיות ● סקר חדש של יוסי טאטיקה מגלה שבוחרי גוש הקואליציה יותר שומרים אמונים למפלגות שלהם, בעוד שבמרכז-שמאל עדיין מתלבטים איזה פתק לשים בקלפי ● ובינתיים בסקר המנדטים נמשך התיקו בין בנט לנתניהו

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 284 מילים

פרילנסרים פלסטינים מוצאים מפלט מהמלחמה בחללי עבודה משותפים המופעלים על ידי גנרטורים ● בין תקיפות אוויריות להפסקות חשמל, הם ממשיכים לספק שירותי תכנות ועיצוב ללקוחות בחו"ל כדי להבטיח את הישרדות משפחותיהם בצל הקריסה הכלכלית

לכתבה המלאה עוד 997 מילים

מאפגניסטן לירושלים - פרק שני במסע משפחתי

בדצמבר 1928 הגיע סבא שלי, ראובן בצלאל זצ"ל, יחד עם הוריו, לירושלים. היה זה בסופו של מסע תלאות שנמשך קרוב לחודשיים. המסע החל בעיר הראת שבאפגניסטן ועבר דרך ערי איראן, עיראק וסוריה. על המסע עצמו אפשר לקרוא בפוסט "מאפגניסטן לירושלים דרך איראן, סיפורו של מסע משפחתי". 

כל מסע נמדד גם ברגע שבו מגיעים ליעד.

דפנה צרויה היא אזרחית ותיקה, תל אביבית. פעילה ויזמית חברתית. נציגת תל אביב במועצת האזרחים הוותיקים הארצית, שהוקמה על ידי הגוינט וקרן דליה ואלי הורביץ. בעלת הפודקאסט "בטל בשישים", שבו יחד עם שני שותפים מדברים על הגיל השלישי מזווית ייחודית ועם הומור.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,085 מילים

סוף סוף אפשר להבין מה התקציב עושה לכיס שלנו

אתר חדש בשם "התקציב שלי" משתמש בכלי AI כדי להציג לכל אזרח ניתוח אישי של השפעת התקציב על הכיס, מהעלאת המע"מ ועד הקיצוצים בשירותים האזרחיים ● המייסד דני גיגי, מנכ"ל פורום הדיור הציבורי, רוצה להפוך את ספר התקציב מכלי אטום למנגנון של שקיפות, מעורבות ציבורית והשפעה פוליטית

לכתבה המלאה עוד 832 מילים

למקרה שפיספסת

אחיו החילוני של הרבי מלובביץ' יוצא לאור

בסוף השבוע האחרון, ב-8 במאי (ובתאריך העברי: י"ג באייר), ציינו חסידי חב"ד 74 שנים למותו של ישראל אריה לייב שניאורסון – דמות שכמעט אינה מוכרת לציבור הרחב.

ככל שמעמיקים בסיפור חייו, קשה לא לחוש כי מדובר באחת הדמויות החריגות, המרתקות והטרגיות ביותר שצמחו מתוך משפחת הדמות הרבנית אולי המוכרת ביותר בדור האחרון, מנחם מנדל שניאורסון, הרבי מלובביץ'. 

מנדי שפירו הוא יוצר ומפיק טלוויזיה (עכשיו קרוב, מחובר/ת ועוד), בן 27 ואב לילד. בוגר ישיבות ומכון הסמכה לרבנות. דתל"ש. כותב בנושאי יהדות ודתות, היסטוריה, פילוסופיה, פסיכולוגיה, תרבות, אקטואליה ופוליטיקה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
כנראה שעבודת המחקר של הכותב החצוף היתה חלקית. הרבי מעולם לא הסתיר וממילא גם חסידיו את הקורות את אחיו. ודרך אגב היה להם עוד אח אותו הכותב לא הזכיר אפילו ברמז. הרבי דיבר על אחיו והוד בקרב... המשך קריאה

כנראה שעבודת המחקר של הכותב החצוף היתה חלקית. הרבי מעולם לא הסתיר וממילא גם חסידיו את הקורות את אחיו. ודרך אגב היה להם עוד אח אותו הכותב לא הזכיר אפילו ברמז. הרבי דיבר על אחיו והוד בקרב חסידי חב"ד לקרוא לילדים בשמו ולעלות לציונו בצפת ואם הכותב יתעניין הוא יגלה עוד הרבה דברים מעניינים שאף אחד לא מסתיר

לפוסט המלא עוד 741 מילים ו-1 תגובות
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

תגובות אחרונות

צה"ל הבטיח לבג"ץ תחקיר על לחימת נשים, אבל מסרב לומר מה עלה בגורלו

בפסק הדין התקדימי על פתיחת כלל התפקידים לנשים, בג"ץ הסתמך על הודעת צה"ל שלפיה מתקיים תחקיר עומק על לחימת נשים במלחמה ● אלא שבמשך שבועיים דובר צה"ל סירב להשיב מתי החל התחקיר, מי מוביל אותו ומתי יפורסמו מסקנותיו ● בינתיים, הלחץ הפוליטי נגד שילוב לוחמות רק גובר

לכתבה המלאה עוד 1,041 מילים

חזבאללה מנסה להחזיר את ישראל למלכודת המשוואות

מאז הפסקת האש, חזבאללה מנסה לשקם את ההרתעה באמצעות ירי לעבר כוחות צה"ל והימנעות מירי על יישובים ● מבחינת ישראל, זו בדיוק הנקודה שבה צריך לעצור את חזרת "מדיניות המשוואות", לפני שההבלגה שוב תהפוך למגבלה אסטרטגית בגבול הצפוני ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 577 מילים
הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

ממבחן הריח נשאר רק הסירחון

המבוכה בבג"ץ סביב תהליך מינויו של רומן גופמן היא עדות נוספת למוסד אחר שקרס: מוסד ה"כך לא עושים", שפעם שם קץ למינויים מופרכים בלי להידרש למנופים משפטיים ● כוחה של המחאה הציבורית הידלדל ותש, ובהיעדרה מכשירים כל שרץ אפשרי: מראש שב"כ בעל ניגודי עניינים לכאורה, דרך חברת ועדת מינויים שבנה עבריין נמלט, ועד ראש מוסד שנפל רבב חמור בשיקול דעתו ● חלקים בעיתונות זורמים עם זה, משום מה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 909 מילים

שתי החלטות תכנוניות הזכירו השבוע למי שייכים משאבי הטבע

במדינה שרוב הזמן נראית כמו תאונת שרשרת תכנונית, שבוע שבו גופי התכנון הבכירים מקבלים החלטות ראויות בשני צמתים קריטיים אינו אירוע מובן מאליו ● בנגב ובכינרת הירוקים חוו השבוע כמה רגעים של נחת, אבל המרוויח האמיתי הוא הציבור שיוכל לטייל על שפת האגם בצפון ולשאוף אוויר בדרום בלי שריאותיו יתמלאו אדי נפט

לכתבה המלאה עוד 901 מילים

שמונה שעות של דיון בעתירה נגד מינוי ראש המוסד הבא הפכו למעין חקירה נגדית ● השופט שטיין צידד בהחלטת הוועדה המייעצת, השופטת ברק-ארז ראתה בפגמים ההליכיים עילה לביטול, והשופט גרוסקופף התלבט בין כשל ערכי למקצועי ● התוצאה הייתה החלטה חריגה של העליון לרדת לחקר האמת העובדתית, תוך התעלמות מוחלטת משאלת סבירות החלטתו של ראש הממשלה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,310 מילים

יהדות התורה וש"ס שוברות את הכלים אבל יודעות שאין להן באמת לאן ללכת

האולטימטום של הרב לנדו וקריסת חוק הפטור מגיוס סוללים את הדרך לבחירות בספטמבר ● הרחוב החרדי אולי זועם על נתניהו, ודרעי כבר מתכנן קמפיין סליחות וגן עדן, אבל הדיבורים על ברית היסטורית עם המרכז-שמאל הם עורבא פרח ● כשבנט, לפיד וליברמן דורשים שוויון בנטל, המפלגות החרדיות מבינות שגט מנתניהו עלול לעלות להן במנדטים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,209 מילים ו-1 תגובות

הקרב על עתיד הכסף עובר לסנאט

לכאורה, חוק "הבהירות" הוא עוד אירוע משעמם שנועד להסדיר את שוק הקריפטו בארה"ב ● בפועל, מדובר בקרב אימתנים רווי אמוציות, אחד החשובים שהתנהלו על השליטה בכסף: מצד אחד הבנקים, שאינם מוכנים לוותר על כוחם; ומצד שני קהילת הקריפטו, הנתמכת על ידי משפחת טראמפ רוויית ניגודי העניינים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 801 מילים

התרגיל התמוה של משרד הביטחון לטובת פמי

מעקב זמן ישראל אגף השיקום במשרד הביטחון ממשיך לשלם לחברת פמי פרימיום עבור שירותי בקרת חשבונות בהיקף של מיליוני שקלים, ללא מכרז, תוך הישענות על מכרז של חיל הרפואה ● גישור כזה בין מכרזים מנוגד לכאורה למנהל תקין, וגם להוראות המפורשות של המכרז המדובר ● בעבר התחייב משרד הביטחון כמה פעמים לצאת למכרז חדש, אחרי שהמכרז הקודם נפסל ● משרד הביטחון: "נוהל פטור מגישור הופעל עד דצמבר 2025”

לכתבה המלאה עוד 1,170 מילים

מבקר מטעם בלפור

עו"ד מיכאל ראבילו, שייצג את הליכוד, את הממשלה ואת נתניהו בשורת הליכים רגישים, עשוי להתמנות למבקר המדינה ● אם ייבחר, הוא עלול להיכנס לתפקיד כשהוא כבול להסדר ניגוד עניינים רחב־היקף ● מי שאמור לבקר את מוקדי הכוח עלול להיות מנוע מלעסוק בחלק ניכר מהם ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 796 מילים ו-2 תגובות

איראן מתנהלת ללא "מבוגר אחראי" מתפקד

מאז שנפגע בטהרן, מוג'תבא חמינאי לא נראה בציבור, אבל משמרות המהפכה מתאמצים לשדר שהוא עדיין שולט ● הדיווחים על פגישות ללא תמונות נועדו לייצר רציפות שלטונית וצבאית ● אלא שהניסוחים הזהירים והוויכוחים בצמרת מרמזים על משטר שפועל בשם מנהיג שלא ברור עד כמה הוא מתפקד ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 706 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.