עיכוב בהצבת האנטנות הסלולריות מהדור החדש

מעקב זמן ישראל חברות הסלולר פנו לבית המשפט העליון כדי שיקפיא את המכרז להצבת אנטנות "דור 5", בטענה שתנאי המכרז אינם הוגנים ● במקביל, ניסיונות לעכב את פריסת הרשת מטעמים של פגיעה אפשרית בבריאות ובסביבה טרם נשאו פרי ● תחקיר זמן ישראל הביא עדויות של מומחים רבים, שהזהירו מפני הסכנות הכרוכות באנטנות החדשות ● אבל במשרד התקשורת ובמשרד להגנת הסביבה לא נותנים לכך מענה

הפגנה שנערכה בתל אביב נגד נזקי הקרינה מדור 5 (צילום: אבישג בלב)
אבישג בלב
הפגנה שנערכה בתל אביב נגד נזקי הקרינה מדור 5

הסיכויים לפריסת רשת אנטנות הסלולר החדשות מדור 5 ברחבי ישראל במהלך שנת 2020 הולכים ופוחתים, לאחר שחברות הסלולר עתרו לבג"ץ בדרישה להקפיא את המכרז לפריסת הרשת. לטענתן, תנאי המכרז אינם הוגנים.

בתחקיר שפרסמנו באוקטובר האחרון, חשפנו התרעות של מומחים מהארץ ומהעולם, הטוענים כי האנטנות הסלולריות מהדור החדש יחשפו את תושבי ישראל לרמה גבוהה ומסוכנת של קרינה בלתי-מייננת.

ארגון הבריאות העולמי קבע כי הקרינה עלולה לגרום לסרטן, והמומחים מזהירים מנזקים נוספים לבריאות, כמו עייפות קיצונית, סחרחורות, אבדן זיכרון, כאבים.

אבל – ובמידה רבה של אירוניה – אין קשר בין הסכנות האפשריות מהרשת לעיכוב בהפעלתה, ןמה שתוקע את המהפכה הזו כרגע הוא התנגדות החברות המסחריות האמורות ליהנות מפירות המהפכה הטכנולוגית הזו.

בתוך כך, משרד התקשורת ממשיך להבהיר כי למרות העיכובים לא יתקיים דיון ציבורי נרחב בהתרעות על סכנות לבריאות הציבור.

למרות תחזיות משרדי האוצר והתקשורת, ולפיהן החברות צפויות להרוויח מהטכנולוגיה החדשה, סלקום, גולן טלקום ואקספון טוענות כי המכרז בנושא נוסח ב"שיטה חדשה ובלתי מוכרת בישראל, החורגת מכל הרציונליים המוכרים בדין, בלא הסמכה מפורשת בחוק, בלא בדיקה יסודית ומעמיקה של התאמת המודל לשוק, בלא עריכה של סימולציות מקדימות הבוחנות את האנומליות שעשויות להתרחש באימוץ מודל זה, בלא חוות דעת של מומחים בתחום ובהתעלם מכך שהמודל בו נזנח ברחבי העולם עקב תוצאותיו הקשות".

שלוש החברות טוענות כי שיטת מנגנון תמחור התדרים ביסוד המכרז, המכונה "השעון הקומבינטורי" יכולה להביא להטיות קשות, ולפערים של עד פי 100 בין גובה דמי הרישיון שישלם מתחרה הנוקט בטקטיקות "פוגעניות" ליתר המתחרים.

הפעילים מאוכזבים

ניסיונות מקבילים לעצור את פיתוח הרשת בשל הסכנה האפשרית לבריאות ולסביבה טרם נשאו פרי. ארגון חברתי בשם "הוועד לעצירת דור 5" פנה למשרד התקשורת, בטענה כי "אפילו עליה של 10 אחוז לשנה ברמת הקרינה, כפי שהמשרד להגנת הסביבה הציב כיעד, היא משמעותית מאד, ובתוך שנים בודדות רמת הקרינה אליה חשוף הציבור הרחב צפוי לעלות בעשרות אחוזים".

בתשובתו לפנייה, נצמד משרד התקשורת לקביעה כי "בהתאם לעקרון הזהירות המונעת ובמטרה למזער ככל הניתן את חשיפת הציבור לקרינה, אימץ המשרד ספי חשיפה מחמירים יותר מאשר אלו המומלצים על ידי ארגון הבריאות העולמי".

במשרד להגנת הסביבה לא השיבו כלל לפנייתם של הפעילים.

פעילים בוועד עמם שוחחנו הביעו תרעומת על התעלמות משרד התקשורת מהטענות הבריאותיות, ו"התמסרותו המוחלטת", כהגדרתם, לשיקולים המסחריים.

עוד 338 מילים
סגירה