JavaScript is required for our website accessibility to work properly. בית יוסף, חב"ד ומכונת הרעל: הקרב על נכסי הציבור בעתלית | זמן ישראל
בית יוסף, חב"ד ומכונת הרעל: הקרב על נכסי הציבור בעתלית

קונצרט של הפחדה

תחקיר ראש המועצה האזורית חוף הכרמל הורה להעביר בית ספר של חב"ד למבנה בעתלית המשמש מרכז למוזיקה – מהלך שיוביל לסגירת המרכז, המשרת ציבור מקומי רחב – ללא היוועצות עם התושבים ומעל ראשו של הוועד המקומי ● כשהתושבים החלו להתקומם, הם קיבלו פניות מיו"ר ארגון "בצלמו", שהאשים אותם ב"שנאה לדתיים", בסיוע "ערוץ 14" ● המועצה האזורית: "ההחלטה התקבלה על בסיס שיקולים מקצועיים" ● אקורד צורם: כתבה ראשונה

עריכה

תושבי עתלית החילונים גילו לאחרונה שמי שמעז לשמור על זכויותיו הבסיסיות בישראל 2026 נידון, ככל הנראה, למתקפה חזיתית מצד גורמים פוליטיים מטרילים, כאלה המשיקים למכונת הרעל.

אחד הפעילים ביישוב, הנאבק זה חודשים נגד השתלטות של חב"ד על מרכז המוזיקה המקומי בחסות המועצה האזורית ושר החינוך יואב קיש, הופתע כשלפתע פנתה אליו דמות לא מוכרת בווטסאפ. בדיקה מהירה העלתה כי עשרות תושבים נוספים קיבלו פניות דומות.

מדובר ביהודה פואה, יושב ראש ארגון "בצלמו" – תנועת ימין קיצוני מלשינונית, שנחשפה בסדרת תחקירי זמן ישראל כמקור לפגיעה מתמשכת בחופש הביטוי, כגורם רודפני ואובססיבי נגד אנשי תרבות וגורמי שמאל, וכמי שחוברת לשרים בכירים בממשלה ולראשי עיריות כדי לפוצץ ולחרב אירועי תרבות ושיח, בליווי מסע הכפשות והשתקה שקרי ולעיתים אף מאיים.

ההתכתבות, שנמשכה זמן ממושך, הבהירה מה בעצם פואה ו"בצלמו" מנסים להשיג: לבטל קונצרט סיום שנה של תלמידי מרכז הנוער והמוזיקה בעתלית, שנועד לגייס תרומות למאבק להשארתו פתוח

בראש התנועה עומד שי גליק, המשגר באובססיביות מאות מכתבים ופניות לרשויות בניסיון למנוע אירועים הנחשדים ב"שמאלנות" – כל זאת תחת התיוג המטעה של מלחמה על "זכויות אדם ברוח יהודית". לא אחת, החבירה לגורמים פוליטיים בכירים, כמו שר התרבות או השר לביטחון לאומי, מניבה תוצאות של הפחדה והשתקה במרחב הציבורי.

גם הפנייה לתושבים כללה את ההטעיה הזאת: "אני מבין שאתה חלק מההתנגדות למעבר של חב"ד לבית יוסף", כתב פואה. "ועד ההורים של בית ספר ממ"ח (ממלכתי חרדי) פנו אלינו בעניין והייתי שמח לברר איתך על מה ההתנגדות, מה אתה מציע".

יהודה פואה ושי גליק בירושלים בהפגנה בעד המהפכה המשפטית של הממשלה, 21 בפברואר 2023 (צילום: עמוד הפייסבוק של "בצלמו", שימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)
יהודה פואה ושי גליק בירושלים בהפגנה בעד המהפכה המשפטית של הממשלה, 21 בפברואר 2023 (צילום: עמוד הפייסבוק של "בצלמו", שימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)

ההתכתבות, שנמשכה זמן ממושך, הבהירה מה בעצם פואה ו"בצלמו" מנסים להשיג: לבטל קונצרט סיום שנה של תלמידי מרכז הנוער והמוזיקה בעתלית, שנועד לגייס תרומות למאבק להשארתו פתוח. זאת בעקבות החלטת ראש המועצה האזורית אסיף איזק לסגור את המרכז כדי לשכן במקומו בית ספר אזורי של חב"ד, שיועבר ממשכנו הנוכחי בכפר הנוער סיטרין.

המאבק הזה על נכס ציבורי ושימושיו הוא אומנם מקומי, אבל ככל שנוקף הזמן הוא נראה יותר ויותר כתמונת מראה של מאבקים אחרים מול עמותות חב"ד, השואפות לתפוס חזקה – ויש מי שיטען להשתלט – על נכסים והקצאות ציבוריות ולשנות את אופיים, ובאמצעותם גם את אופי השכונות שסביבם. כך היה ברחובות, ברמת אביב ובמקומות נוספים.

בית הספר של חב"ד מיועד ברובו לתלמידים מחוץ לעתלית. רק 58 מתלמידיו מתגוררים ביישוב עצמו, מתוך 144 תלמידים. תושבי עתלית טוענים שהמועצה משתמשת בהם באופן קבוע כ"ילד החורג" של חוף הכרמל, תוך אפליה בוטה בתקציבים, בחלוקת משאבים, בהקצאות ועוד.

תושבי עתלית טוענים שהמועצה משתמשת בהם באופן קבוע כ"ילד החורג" של חוף הכרמל, תוך אפליה בוטה בתקציבים, בחלוקת משאבים, בהקצאות ועוד

בשבועות האחרונים התאגדו תושבים חילונים, לרבות אנשי הוועד של היישוב, הטוענים כי הנהלת המועצה האזורית משתיקה אותם, תחת הכותרת "עתלית לא תהיה ערד". חלקם סבורים שייתכן שכבר כמעט מאוחר מדי.

בחזרה לפואה: מהר מאוד התברר שההתכתבות נועדה בעיקר להלחיץ את התושבים לקראת אירוע מחאה מתוכנן של המרכז המוזיקלי, המשרת אלפי משפחות ועתיד להיסגר עם העברת בית הספר של חב"ד לתוך היישוב.

עבודות במרכז המוזיקה בעתלית לקראת הפיכתו לבית ספר של חב"ד, יולי 2026
עבודות במרכז המוזיקה בעתלית לקראת הפיכתו לבית ספר של חב"ד, יולי 2026

"אני חושש ממפגן השנאה שמתוכנן ליום רביעי ואשמח בהקדם לשוחח כדי לחשוב איך ניתן לייצר שיח בונה […] אני מאוד אשמח להבין איך ניתן להסביר לילדים שזה לא מופנה נגדם בגלל שהם חרדים", כתב פואה.

הפעיל ניסה להסביר ש"הופעה של חוג מוזיקה על הדשא בקיץ" רחוקה ממפגן שנאה כמרחק מנדולינה מכינור, אך ללא הועיל. "מאחר ששוחחתי כבר עם כמה אנשים אני חושש מאד שהמטרה היא שנאה", ענה פואה בביטחון.

משם עבר פואה להתקרבנות וטען: "עושים סיבוב על חב"ד באמצעות הילדים", ותהה: "מה אתם חושבים להרוויח בקונצרט שזה יגרום למועצה לרצות את חב"ד (במקום אחר)? למה אתם מייצרים סכסוכים פנימיים בעתלית. זה רק מחליש אותכם מול המועצה".

בסופו של דבר, לטענת תושבים, פואה שלף את "נשק יום הדין" הקבוע של "בצלמו" ואיים לעתור נגד קיום הקונצרט ולנסות לבטלו

בשלב הזה הבין הפעיל, שלא היה מודע לרקע הבעייתי של "בצלמו", לאן הרוח נושבת. במקביל, הוא החל לשמוע על עוד ועוד תושבים שקיבלו פנייה מפואה – והתברר שהיו עשרות כאלה. כך, למשל, פנה פואה לאחת האימהות, שסירבה לענות, וכתב: "אני לא מאמין שאת מעוניינת סתאם (כך במקור) לייצר שנאה לילדים קטנים. האירוע ביום רביעי עלול לייצר הרבה שנאה".

בסופו של דבר, לטענת תושבים, פואה שלף את "נשק יום הדין" הקבוע של "בצלמו" ואיים לעתור נגד קיום הקונצרט ולנסות לבטלו.

גם המנכ"ל היוצא של המרכז למוזיקה, עידו סלעי, קיבל טלפון מפואה, שהאשים אותו ב"שימוש בציניות במרכז המוסיקה להפצת שנאה והסתה" נגד דתיים. כשפואה שמע כי סלעי אינו מעורב בארגון קונצרט המחאה וכי הוא מסיים את תפקידו, הפטיר: "חסכת לי להגיש נגדך עתירה לבית המשפט".

ציוד של חב"ד בתוך מרכז המוזיקה בעתלית, יולי 2026 (צילום: עומר נחמני, חוזרים בתבונה)
ציוד של חב"ד בתוך מרכז המוזיקה בעתלית, יולי 2026 (צילום: עומר נחמני, חוזרים בתבונה)

גם המועצה הבהירה שלא תאפשר לקיים את אירוע התרבות אם יכלול מרכיב של "מחאה", אף שמחאה היא פעולה לגיטימית לחלוטין. התושבים נאלצו להתקפל ולהסתפק בקונצרט ללא מחאה.

מתגובתו של פואה עולה כי הוא בעל עניין ישיר בסכסוך, כפרקליטם של נציגי חב"ד. כללי לשכת עורכי הדין אוסרים על פרקליט של צד אחד בהליך משפטי לפנות ישירות לצד שכנגד שלא באמצעות עורכי דינו.

"אכן הורים מעתלית פנו אלינו וביקשו עזרה נגד קמפיין שנאה שנפתח נגדם. פניתי למספר אנשים הקשורים לקמפיין על מנת להבין מדוע הם שותפים לקמפיין שנאה. לצערי ככול שנכנסתי לעניינים והבנתי לעומק את הטענות הסתבר שמדובר בניסיון לפגוע בדתיים רק בשל היותם דתיים.

שאלתי את פואה אם יש לו הוכחה מעשית לכך שמדובר ב"קמפיין שנאה נגד דתיים רק בשל היותם דתיים". פואה אמר שכן והבטיח לספק הוכחות כאלה – אך עד כה לא סיפק דבר

יו"ר "בצלמו" יהודה פואה (צילום: חשבון הטוויטר של יהודה פואה)
יו"ר "בצלמו" יהודה פואה (צילום: חשבון הטוויטר של יהודה פואה)

"ממש מתסכל לגלות שבישראל עדיין חוששים מדתיים שלומדים מתמטיקה ואנגלית ומתגייסים לצבא. לאחרונה התושבים גם שכרו את שירותי על מנת לייצג אותם בעתירה שהוגשה נגדם. מאחר שנכנסתי למאבק לאחר שהייתה החלטה כי בית הספר יעבור לעתלית, לא ראיתי צורך לפנות לראש המועצה ולשר החינוך".

שאלתי את פואה אם יש לו הוכחה מעשית לכך שמדובר ב"קמפיין שנאה נגד דתיים רק בשל היותם דתיים". פואה אמר שכן והבטיח לספק הוכחות כאלה – אך עד כה לא סיפק דבר.

בתי ספר סקטוריאליים על חשבון התלמידים המקומיים

עד מהרה הצטרף גם "ערוץ 14" לחגיגה.

"יש מיעוט קיצוני, מטורלל ואלים שכל פעם מנסה למצוא אויב חדש – 160 תלמידים שלומדים בבית ספר של חב"ד בעתלית", נמסר בתוכניתו של בועז גולן. "חלקם מהמפלגה של יאיר גולן, פשוט מסיתים ומשקרים. הם טוענים שהמבנה הזה משמש לחוגים, כמובן שהדבר הזה לא נכון, שקר וכזב".

בשורש המחלוקת עומדת החלטתו של ראש המועצה האזורית חוף הכרמל איזק, להעביר מכפר הנוער שבתחומי המועצה האזורית שני בתי ספר ממלכתיים־חרדיים אל תוך עתלית, ולשם כך לפנות לאלתר את מרכז המוזיקה בבית יוסף לטובת בית הספר של חב"ד שיוקם במקומו.

ועד הפעולה טוען כי המהלך נעשה בלי להיוועץ בוועד היישוב, הגוף המנהל את עתלית, ותוך התעלמות ממנו; בלי לשתף את הציבור בתהליכים; בלי לפרסם אותם כראוי; ובחטף

ההחלטה הזאת מביאה לשיא התכתשות בין היישוב לבין המועצה, הנמשכת לפחות שש שנים. התושבים טוענים כי נפלו בה פגמים מהותיים, וכי היא המשך של תהליך הפליה והתנכרות ליישובם, מתוך רצון של המועצה להינתק ממנו.

ועד הפעולה טוען כי המהלך נעשה בלי להיוועץ בוועד היישוב, הגוף המנהל את עתלית, ותוך התעלמות ממנו; בלי לשמוע את הציבור ולשתפו בתהליכים; בלי לפרסם אותם כראוי; ובחטף.

בהקשר זה מבהירה המועצה בתגובתה כי פנתה אל הוועד וביקשה את עמדתו, אך הוועד נמנע מלהתערב לאחר שקיבל חוות דעת מהיועץ המשפטי שלפיה העניין אינו בסמכותו.

בעתירתם לבית המשפט מצביעים ההורים על אפליה לרעה של תושבי העיר שאינם משתייכים לזרם חב"ד, ומאשימים את המועצה האזורית כי קיבלה "החלטה המקדמת בתי ספר סקטוריאליים (חב"ד, א"ה) ייחודיים נפרדים בתוך החינוך הממלכתי חרדי".

התושבים מצביעים על כך שלמרות ההצהרה כי מדובר בבתי ספר של ממ"ח – חינוך ממלכתי־חרדי – הרי ש"בפועל בתי הספר מזוהים ונשלטים (סממני השליטה כוללים הרשמת תלמידים ומינוי/השפעה על סגל ההוראה) על ידי תנועת חב"ד". כך הם מופיעים במכתב של ראש המועצה, שמגדיר אותם חד וחלק כ"בית ספר חב"ד בנים ובנות", וכך הם מוצגים גם באתר רשת החינוך של חב"ד.

התושבים טוענים כי מדובר בפתרון שאינו מתאים מבחינה פיזית, ומאשימים את איזק בהתעלמות מהפתרון השני שהוצע: שימוש במתחם עורפי סמוך לבית ספר "העומר" ביישוב, העומד ריק מאז המלחמה

בינתיים הודיעה המועצה כי הצליחה "לגייס תקציב עבור חמישה מבנים ייעודים" לצורך הקמת "מתחם נוער חדש", שיחליף את מרכז המוזיקה המתקדם לקראת סגירה. אלא שברור כי הפעלת הפתרון הזה, באמצעות מבנים יבילים, תימשך זמן, וספק אם כבר בשנה הקרובה יהיה לנוער מרכז מתאים לפעילות.

נוסף על כך, התושבים טוענים כי מדובר בפתרון שאינו מתאים מבחינה פיזית, ומאשימים את איזק בהתעלמות מהפתרון השני שהוצע: שימוש במתחם עורפי סמוך לבית ספר "העומר" ביישוב, העומד ריק מאז המלחמה, לאחר שהושקעו בו כ־6.5 מיליון שקלים עבור תלמידים מפונים בתקופת המלחמה.

ראש מועצה אזורית חוף הכרמל אסיף איזק (צילום: דוברות מועצה אזורית חוף הכרמל)
ראש מועצה אזורית חוף הכרמל אסיף איזק (צילום: דוברות מועצה אזורית חוף הכרמל)

עד כה המועצה לא סיפקה נימוקים משכנעים מדוע לא תעשה שימוש במבנים אלה, העומדים כעת ללא מעש, להפעלת בית הספר של חב"ד, במקום להפקיע את מרכז המוזיקה השוקק, שבו מתקיימת פעילות פנאי חשובה.

גם בתגובתה לא התייחסה לכך המועצה במישרין, והסתפקה בתגובה כללית שלפיה "בחנה לאורך חודשים ארוכים מגוון אפשרויות, הן בתחומי המועצה והן מחוצה לה", מבלי לציין מהן החלופות האחרות שנבחנו.

סלעי מעיד כי בפועל הסיפור נראה גמור: המרכז למוזיקה גווע, ולא יישאר ממנו הרבה בשנה הבאה. "המרכז קיבל לבנה בפרצוף. הוא עוד לא נסגר אבל צומצם מאוד וחודש יולי למעשה התבטל. מה שחמור יותר שלא נאמר לנו דבר ולא קיבלנו שום עדכון. פשוט יום אחד נכנסו והתחילו עם השיפוצים.

"המרכז קיבל לבנה בפרצוף. הוא עוד לא נסגר אבל צומצם מאוד וחודש יולי למעשה התבטל. מה שחמור יותר שלא נאמר לנו דבר ולא קיבלנו שום עדכון. פשוט יום אחד נכנסו והתחילו עם השיפוצים"

"זה חבל כי שירתנו בין 120 ל־140 תלמידים בעתלית בסכומים מאוד נמוכים, בעצם כארגון ללא מטרות רווח. אני עובד שנים בתחום ואין מקום בארץ עם מחירים נמוכים כאלה וזה שירות חשוב לקהילה – ותלמידים יצטרכו כנראה להמשיך במסגרת פרטית הרבה יותר יקרה".

חששות התושבים: יישוב מתחרד, נבער, עני וסגור בשבתות

שיח "פתוח, מכבד ושקוף", כפי שמגדיר זאת פואה, אינו מתקיים בעתלית כבר זמן רב, אם שואלים את תושבי היישוב.

זמן ישראל שוחח עם תושבים וחברי ועד הטוענים כי חוו איומים ישירים מגורמים המקורבים לחב"ד, לרבות רבנים, תושבים, ולפחות במקרה אחד גם גורמים המקורבים למועצה המקומית. למרות זאת, אומרים התושבים, הם התלוננו פעמים רבות, גם בפני איזק עצמו, אך המועצה אינה מתייחסת לאיומים האלה ברצינות ומנפנפת אותם.

קמפיין בעד הקמת בית ספר של חב"ד בעתלית במקום המרכז למוזיקה (צילום: מתוך קובצת הפייסבוק "עתלית לעתליתים")
קמפיין בעד הקמת בית ספר של חב"ד בעתלית במקום המרכז למוזיקה (צילום: מתוך קובצת הפייסבוק "עתלית לעתליתים")

ביקשנו את התייחסות המועצה לטענות שלפיהן תלונות על אלימות ואיומים הגיעו עד לפתחו של ראש המועצה איזק, אך דוברות המועצה נמנעה מלהגיב לטענה במישרין והסתפקה בהתייחסות כללית: "לצערנו, חלק מהשיח הציבורי בנושא מנסה לייחס את ההחלטה לשיקולים פוליטיים, דתיים או אישיים. לטענות אלה אין כל בסיס.

"ההחלטה התקבלה על בסיס שיקולים מקצועיים בלבד, לאחר בחינת חלופות, בשיתוף משרד החינוך ובהתאם לעמדתו המקצועית".

החלטתו של איזק להעביר את בית הספר מכפר סיטרין לעתלית התקבלה בתיאום ובשיתוף פעולה מלא בינו לבין שר החינוך קיש. איזק אף מבהיר במכתב תודה שנשלח לשר החינוך כי קיש תמך במהלך, ואינו חוסך במחמאות לקהילת חב"ד.

קמפיין הגעוואלד של חב"ד מציג את התנגדות ההורים כאנטי־דתית, כמתנכרת לילדי חב"ד וכגזענית. בין המסרים שהועברו הופץ אפילו איור של ילד ולצדו תחינה: "לצערי בית הספר בכפר סיטרין נסגר ואין לי היכן ללמוד"

"לקהילת חב"ד תרומה עמוקה ורבת שנים במרחב המועצתי – בפעילות קהילתית, בערבות הדדית, בעשייה חברתית […] זו תרומה שאני מוקיר ומעריך מאוד […] אני רואה במהלך זה חלק מתפיסה רחבה יותר של בניית גשרים בתוך החברה שלנו […] נמשיך לנהל שיח פתוח, מכבד ושקוף עם ההורים והקהילה, וללוות את התהליך ברגישות ובאחריות. אני מודה לך על התמיכה והשותפות".

קמפיין הגעוואלד של חב"ד מציג את התנגדות ההורים כאנטי־דתית, כמתנכרת לילדי חב"ד וכגזענית. בין המסרים שהועברו הופץ אפילו איור של ילד בן תשע, שנראה כאילו נוצר באמצעות בינה מלאכותית, ולצדו תחינה: "לצערי בית הספר בכפר סיטרין נסגר ואין לי היכן ללמוד בשנה הבאה. המועצה הקצתה לבית הספר מקום בעתלית וזה מאוד משמח אותי שלא אצטרך לנסוע רחוק.

המרכז למוזיקה בעתלית בשיפוצים לקראת הפיכתו לבית ספר של חב"ד, יולי 2026
המרכז למוזיקה בעתלית בשיפוצים לקראת הפיכתו לבית ספר של חב"ד, יולי 2026

"לצערי אנשים שמפחדים מדתיים החליטו לעשות פוליטיקה מבית הספר שלי ולעשות על הגב שלי קמפיין הפחדה והסתה". בפועל, בית הספר של חב"ד אינו מורכב רק מתלמידים דתיים. חלק מתלמידיו חילונים או מסורתיים, המבקשים להתחנך ברוח חב"ד.

משה בן סימון, ששימש ראש הוועד של עתלית בשנת 2024, אומר שכשמונה חודשים לפני שהמועצה הודיעה להורים על סגירת בית הספר בכפר סיטרין, כבר הגיעו אליו נציגי חב"ד וביקשו את תמיכתו בהעברת בית הספר של חב"ד למבנה בית יוסף.

"כאשר שאלתי מדוע לא להצטרף למערכת החינוך של סיטרין, נאמר לי שהשיטה ואופי הלימוד בבית הספר סיטרין, השייך לעמותה של לב לבייב, לא מתאימים להם.

"הם ישבו איתי שעות בבית וניסו לשכנע אותי כבר אז לאפשר להם לעבור לבית יוסף בעתלית במקום לבית הספר האזורי, והסבירו שהם מעוניינים לשמור על שיטת הלימוד שלהם, שהיא ברוח חב"ד. זה כל הסיפור"

"כלומר, בסופו של יום יש פה עניין של סקטוריאליות בתוך המגזר החרדי. הם ישבו איתי שעות בבית וניסו לשכנע אותי כבר אז לאפשר להם לעבור לבית יוסף בעתלית במקום לבית הספר האזורי, והסבירו שהם מעוניינים לשמור על שיטת הלימוד שלהם, שהיא ברוח חב"ד. זה כל הסיפור".

אבל במועצה טוענים שבדקו את כל החלופות. הם לא אומרים אמת?
"המועצה הציגה בפניי את סיפור חב"ד כבר מייד עם כניסתי לתפקיד היו"ר, וסירבתי. כך שקשה לקבל את הטענה הזאת. בפועל, לאחר שהמועצה הודיעה על סגירת בית הספר של חב"ד, משרד החינוך סייר בשטח לטובת מציאת חלופות, ניסח מסמך והציע לחב"ד שלוש חלופות. עתלית הייתה החלופה האחרונה.

אילוסטרציה: כיתה בבית ספר של חב"ד בצפת, 30 באוגוסט 2023 (צילום: דוד כהן/פלאש90)
אילוסטרציה: כיתה בבית ספר של חב"ד בצפת, 30 באוגוסט 2023 (צילום: דוד כהן/פלאש90)

"הייתה גם אפשרות להקים בית ספר אזורי בטירת הכרמל, וטירת הכרמל הסכימה ורק דרשה השתתפות של המועצה בעלויות הבנייה, אך זו סירבה לכך. בסופו של עניין, טירת הכרמל החליטה הקיץ להקים בית ספר חרדי המשווע לתלמידים שיירשמו אליו – ולכן הטענה שאין בית ספר חרדי באזור במרחק נסיעה קצר תמוהה מעט.

"58 תלמידים של חב"ד אינם שונים מיותר מ־1,000 תלמידים בעתלית, שנוסעים מדי בוקר אל מחוץ ליישוב לטובת מסגרות חינוך".

נבחר ציבור בעתלית, שביקש להישאר בעילום שם, מבהיר כי להבנתו חלק מהסיפור הוא גם מאבק על ג'ובים. "חב"ד רוצים להעסיק את המורים של חב"ד ורק את המורים שלהם. כך הם אמרו לי כשהם פנו אליי וביקשו לשכנע אותי לתמוך בבית הספר.

"אולי זה לגיטימי – אבל בטח לא סיבה מספקת בשביל לסדר להם במיוחד בית ספר בתוך עתלית, תוך דחיקת הציבור החילוני מפעילותו התרבותית".

"בסופו של עניין, טירת הכרמל החליטה הקיץ להקים בית ספר חרדי המשווע לתלמידים שיירשמו אליו – ולכן הטענה שאין בית ספר חרדי באזור במרחק נסיעה קצר תמוהה מעט"

נציגי המאבק מבהירים כי אירועי בית יוסף הם רק עוד חוליה בשרשרת ניסיונות של חב"ד להשתלט על עתלית. קדמו להם מאבק נגד ניסיון להפוך גן ילדים לבית כנסת בשכונת הרכס, שנחסם בידי התושבים; מקלט בשכונת נווה משה שהפך לבית כנסת עם שיעורי תורה; והפיכת מבני נוער במתחם בית יוסף לבית כנסת. נוסף על כך, בעתלית יתווספו שני מקוואות למקווה שכבר קיים בה.

כל האירועים הללו תורמים לתחושת התושבים החילונים כי היישוב בדרך להפוך לערד – יישוב פריפריאלי בעל פוטנציאל ואיכות חיים, שיתחרד, ייסגר בשבתות ויהפוך עני וגירעוני.

גם דויד הארט, חבר המליאה המייצג את עתלית בחוף הכרמל, סבור שמדובר בשרשרת של ספינים כחלק מהפגיעה המתמשכת ביישוב. "המועצה הגיעה למסקנה שעתלית גדולה עליה בעלויות הניהול.

"במשך שנים מצטברים פערים בתשתיות, במבני הציבור ובעצמאות היישוב לקבל החלטות הנוגעות לעתידו. לכן פרשת בית הספר אינה אירוע נקודתי – היא בעיני רבים ביטוי לדפוס התנהלות רחב יותר.

"קשה להבין כיצד מועצה שמצהירה בעצמה על מחסור חמור במבני ציבור בוחרת דווקא לקחת את מבנה הנוער המרכזי שלו, ובמקביל ממשיכה למנוע מהוועד המקומי סמכות אמיתית לנהל את נכסי הציבור של היישוב. זו מדיניות שמעוררת שאלות קשות בנוגע לסדרי העדיפויות של המועצה.

"במקום להשיב לטענות לגופן, נוצר שיח שמכתים את המתנגדים למהלך ומעמיק את הקרע הציבורי עם ניחוח אנטישמי. תושבי עתלית אינם מבקשים יחס מועדף – הם דורשים שימוש מושכל במשאבי הציבור"

"במקום להשיב לטענות לגופן, נוצר שיח שמכתים את המתנגדים למהלך ומעמיק את הקרע הציבורי עם ניחוח אנטישמי. תושבי עתלית אינם מבקשים יחס מועדף – הם דורשים ניהול תקין, שקיפות, סמכות מקומית אמיתית ושימוש מושכל במשאבי הציבור. זהו מאבק על זכותו של יישוב לעצב את עתידו, ולא על אינטרס צר של קבוצה כזו או אחרת".

"המועצה מכבדת את זכותם של התושבים להשמיע דעתם"

מהמועצה האזורית חוף הכרמל נמסר בתגובה: "הדיון הציבורי בנושא מתנהל בשבועות האחרונים סביב טענות רבות, אולם בסופו של דבר מדובר בסוגיה מקצועית אחת: כיצד מבטיחים את המשך פעילותם של שני בתי ספר ממלכתיים רשמיים, לאחר שהמבנה שבו פעלו במשך שנים אינו עומד עוד לרשותם.

ראש מועצה אזורית חוף הכרמל אסיף איזק (צילום: דוברות מועצה אזורית חוף הכרמל)
ראש מועצה אזורית חוף הכרמל אסיף איזק (צילום: דוברות מועצה אזורית חוף הכרמל)

לאחר 19 שנים הודיעו בעלי הקרקע בסיטרין כי על בית הספר להתפנות. לאחר שעתרה המועצה בנושא לבית המשפט, נקבע סופית כי על בית הספר להתפנות ממתחם סיטרין, והמועצה עם משרד החינוך נדרשו למצוא מיקום חלופי.

"בניגוד לטענות הנשמעות, ההחלטה לא התקבלה באופן חד־צדדי ולא ללא בחינת חלופות. המועצה בחנה לאורך חודשים ארוכים מגוון אפשרויות, הן בתחומי המועצה והן מחוצה לה.

"לאחר בחינת כלל החלופות התקיים הליך מקצועי משותף עם משרד החינוך, בהשתתפות המחוז החרדי ומחוז חיפה. משרד החינוך קבע באופן חד־משמעי כי מבנה 'בית יוסף' – שהוא מבנה השייך למשרד החינוך וייעודו לפעילות של בית ספר רשמי – הוא החלופה המתאימה והמועדפת מבחינה מקצועית, פדגוגית ותפעולית.

"פעילות הנוער תעבור להתקיים במבנים חלופיים, בתוך מתחם נוער חדש אשר מוקם בעלות של כשני מיליון שקלים. תהליך המעבר מבוצע בשיתוף משרד החינוך"

"באשר לפעילות הנוער והמוזיקה בעתלית, היא אינה מבוטלת ואינה נסגרת. מרכז המוזיקה ממשיך לפעול באותו מתחם בו פעל עד כה. פעילות הנוער תעבור להתקיים במבנים חלופיים, בתוך מתחם נוער חדש אשר מוקם בעלות של כשני מיליון שקלים. תהליך המעבר מבוצע בשיתוף משרד החינוך, מתוך מחויבות מלאה גם לחינוך הבלתי פורמלי ולמוסדות התרבות ביישוב.

"המועצה מכבדת את זכותם של התושבים להביע את דעתם ולמחות במסגרת החוק, אולם תמשיך לפעול מתוך אחריות כלפי כלל תושבי חוף הכרמל וכלל תלמידי מערכת החינוך, מכל היישובים ומכל זרמי החינוך".

זמן ישראל פנה כמה פעמים אל רב חב"ד בעתלית אברהם סבג, אך תגובתו לא התקבלה.

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לתושבי עתלית המודאגים שמא "עתלית תהפוך לערד". לא. היא תהפוך לעתלית, וטבריה תהפוך לטבריה, ורכסים לרכסים, ובית שמש לבית שמש, וירושלים לירושלים, ומדינת ישראל למדינת הההלכה. אתם רק חץ הזמן.
לכתבה המלאה עוד 2,719 מילים ו-1 תגובות
כל הזמן // יום שלישי, 7 ביולי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.