JavaScript is required for our website accessibility to work properly. פרסום ראשון: איזנקוט מציע פטור ל-420 לומדי תורה בכל מחזור גיוס | זמן ישראל
תוכנית המכסות של איזנקוט לגיוס חרדים מבטלת את הפטור ההיסטורי של בגין

איזנקוט מציע פטור ל-420 לומדי תורה בכל מחזור גיוס

פרסום ראשון בפגישות חשאיות עם בכירים בהנהגה החרדית הציג יו"ר מפלגת ישר! מתווה גיוס חדש המגביל את הפטור ל-3% בלבד מכל מחזור ● המהלך נדחה על ידי הרבנים שחוששים מדילול הקהילות שלהם ● למרות הלחץ, איזנקוט מסרב להתפשר על סנקציות פליליות ● פרשנות

יו"ר מפלגת ישר! גדי איזנקוט בתפילה במהלך חגי תשרי, ספטמבר 2026 (צילום: יונתן גאון)
יונתן גאון
יו"ר מפלגת ישר! גדי איזנקוט בתפילה במהלך חגי תשרי, ספטמבר 2026

לפני שלושה חודשים נפגש יו"ר מפלגת ישר! גדי איזנקוט עם ח"כ משה גפני, יו"ר סיעת יהדות התורה היוצא. זו הייתה שיחת עומק ארוכה, בניסיון לגשר על פערים בחוק הגיוס בין החרדים לציבור הכללי אחרי השבעה באוקטובר ועל פי צורכי הצבא המעודכנים.

במהלך השיחה אמר איזנקוט לגפני כי "התאונה ההיסטורית של הפטור שנחתם בין מנחם בגין ואברהם שפירא הסתיימה. המדינה בסכנה ממשית לקיום צה"ל כצבא העם. חייבים לשנות את זה".

המבצר
תיעוד המלחמה שהכריזה ממשלת נתניהו על הדמוקרטיה הישראלית
344
אירועים מתועדים
74
תיקים
19,156
מקורות מקושרים

ההסכם הקואליציוני שנחתם בין ראש הממשלה בגין ובין נציג אגודת ישראל אברהם יוסף שפירא אחרי בחירות 1977 ביטל לחלוטין את המכסה השנתית של החרדים הזכאים לפטור מגיוס. המכסה הזו עמדה על כ-800 פטורים בשנה למי שתורתו אומנותו, שאותה קבע שר הביטחון משה דיין, עשר שנים קודם לכן, אחרי המלחמה ב-1967.

על פי ההסדר שטוו בגין ושפירא, כל בחור חרדי שיצהיר כי הוא לומד בישיבה יהיה זכאי לדחיית שירות ובהמשך לפטור מלא. ההסדר הזה גרם לזינוק אדיר במספר הישיבות והתלמידים

על פי ההסדר שטוו בגין ושפירא, כל בחור חרדי שיצהיר כי הוא לומד בישיבה יהיה זכאי לדחיית שירות ובהמשך לפטור מלא. ההסדר הזה גרם לזינוק אדיר במספר הישיבות ותלמידי הישיבות. בפועל קיבל הציבור החרדי כולו פטור חוקי גורף משירות צבאי.

ראש הממשלה מנחם בגין בפגישה עם חברי סיעת אגודת ישראל: שלמה לורנץ, מנחם פרוש ואברהם שפירא. 10 ביולי 1981 (צילום: IPPA, אוסף דן הדני, הספרייה הלאומית)
ראש הממשלה מנחם בגין בפגישה עם חברי סיעת אגודת ישראל: שלמה לורנץ, מנחם פרוש ואברהם שפירא. 10 ביולי 1981 (צילום: IPPA, אוסף דן הדני, הספרייה הלאומית)

בשיחה עם גפני ועם גורמים חרדים אחרים הציע איזנקוט להעניק פטור של 3% לחרדים בכל מחזור גיוס. גודל מחזור הגיוס השנתי עומד היום על 14 אלף צעירים בשנה בקירוב, והוא עשוי לצמוח בשנים הקרובות.

בשיחה עם גפני ועם גורמים חרדים אחרים הציע איזנקוט להעניק פטור של 3% לחרדים בכל מחזור גיוס. גודל מחזור הגיוס השנתי עומד היום על 14 אלף צעירים בשנה בקירוב, והוא עשוי לצמוח בשנים הקרובות

פירוש הדבר הוא שאיזנקוט מציע להעניק בכל מחזור גיוס פטור ל-420 לומדי תורה, ובסך הכול שחרור משירות צבאי של כאלפיים תלמידי ישיבה בכל שנה. כל המלש"בים החרדים האחרים יחויבו בגיוס – לצבא או לשירות לאומי – בגיל 18, כמו כל צעיר ישראלי אחר.

למעשה, איזנקוט מחזיר את עיקרון המכסה שהעניקו דוד בן-גוריון ומשה דיין לבני ישיבות, רק שהפעם המספרים שלו אחרים באופן טבעי.

הסיכוי שהרבנים והפוליטיקאים החרדים יקבלו את ההצעה הזו במסגרת המאבק שהם מנהלים להסדרת מעמדם של בני הישיבות – קלוש. 

שוטרים מתעמתים בירושלים עם מפגינים המוחים נגד גיוס החרדים לצבא, 8 באוקטובר 2026 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
שוטרים מתעמתים בירושלים עם מפגינים המוחים נגד גיוס החרדים לצבא, 8 באוקטובר 2026 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)

הרבנים לא מוכנים לגיוס של חרדים לצבא באשר הם, לא בני ישיבות ולא יושבי גדר שאינם לומדים. החשש שלהם הוא מדילול משמעותי של הקהילות החרדיות אם יהיה כאן חוק גיוס אמיתי, שיביא לצה"ל את רוב החרדים.

רק אתמול (חמישי), במסגרת קמפיין הבחירות של ש"ס, נשלחו עשרות אלפי הודעות קוליות ובהן נשמע הרב יצחק יוסף, הדמות הרבנית הבכירה של הציבור הספרדי-חרדי. בהקלטה אומר הרב יוסף כי "אסור ללכת לצבא הזה. יש שם חיילות, יש שם קצינים עם ניבולי פה. אסור להתקרב לשם".

ויחד עם זאת, בציבור החרדי מייחלים להסדר שיפתור אחת ולתמיד את סוגיית הגיוס בלי ללכת לצבא. המעצרים הספורים של עריקים חרדיים מכניסים את הציבור החרדי להיסטריה ומוציאים המונים להפגנות אלימות בכבישים מרכזיים, כפי שראינו אתמול.

שלשום פרסמנו כאן כי רבנים ופוליטיקאים בכירים ביהדות התורה מוכנים לתמוך בממשלה שיקים איזנקוט, אם יקים, תמורת חוק גיוס מתון שלא יכלול סנקציות פליליות, אלא רק סנקציות כלכליות, שאיתן החרדים יוכלו להסתדר. ככל הידוע, איזנקוט ובכירי גוש השינוי לא מוכנים לדיל כזה.

רבנים ופוליטיקאים בכירים ביהדות התורה מוכנים לתמוך בממשלה שיקים איזנקוט, אם יקים, תמורת חוק גיוס מתון שלא יכלול סנקציות פליליות, אלא רק סנקציות כלכליות, שאיתן החרדים יוכלו להסתדר

יו"ר מפלגת ישר! גדי איזנקוט חוגג בסוכות, ספטמבר 2026 (צילום: יונתן גאון)
יו"ר מפלגת ישר! גדי איזנקוט חוגג בסוכות, ספטמבר 2026 (צילום: יונתן גאון)

לפני חודש, כך נודע לזמן ישראל, נפגש איזנקוט עם הרב יצחק שפירא בביתו בתל אביב. הרב שפירא הוא מחותנו של האדמו"ר מגור, הרב יעקב אריה אלתר, שגמר אומר להדיח את ראש הממשלה נתניהו מתפקידו. הרב שפירא הוא גם בנו של הרב אברהם שפירא, עימו נועד מנחם בגין בשעתו.

ניתן להניח כי בפגישה הזו עלתה הצעת שלושת האחוזים של איזנקוט.

אנשי איזנקוט אומרים בתגובה כי הוא מיודד עם יצחק שפירא שנים ארוכות, ונושא הגיוס לא עולה בשיחות ביניהם.

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 584 מילים
כל הזמן // יום שישי, 9 באוקטובר 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.