JavaScript is required for our website accessibility to work properly. ארצות הברית חתמה על הסכם המאפשר לערב הסעודית להעשיר אורניום ולבנות כורים | זמן ישראל

ארצות הברית חתמה על הסכם המאפשר לערב הסעודית להעשיר אורניום ולבנות כורים

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ לצד יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן בעת ביקורו בבית הלבן, בוושינגטון, 18 בנובמבר 2025. (צילום: AP Photo/Mark Schiefelbein, File)
AP Photo/Mark Schiefelbein, File
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ לצד יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן בעת ביקורו בבית הלבן, בוושינגטון, 18 בנובמבר 2025.

ארצות הברית וערב הסעודית חתמו על הסכם בנושא אנרגיה גרעינית אזרחית, כך הודיע הלילה משרד האנרגיה האמריקאי. ההסכם מאפשר לממלכה לבנות כורים גרעיניים תוך שימוש בטכנולוגיה אמריקאית, וכן להעשיר אורניום.

הסכם גרעין אזרחי מול ערב הסעודית נמצא בעבודה כבר שנים, הן במהלך כהונתו הראשונה של הנשיא דונלד טראמפ והן בתקופת כהונתו של הנשיא לשעבר ג'ו ביידן.

בניגוד לתוכניתו של ביידן, ההסכם הנוכחי אינו כולל את מה שמכונה "הפרוטוקול הנוסף", המאפשר לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית של האו"ם (סבא"א) לבצע בדיקות פתע.

בנוסף, ההסכם יאפשר לערב הסעודית להעשיר אורניום ולעבד מחדש פסולת גרעינית – שני תהליכים המהווים נתיבים פוטנציאליים לפיתוח נשק גרעיני

בנוסף, ההסכם יאפשר לערב הסעודית להעשיר אורניום ולעבד מחדש פסולת גרעינית – שני תהליכים המהווים נתיבים פוטנציאליים לפיתוח נשק גרעיני. איחוד האמירויות הסכימה לוותר על שניהם כאשר חתמה על הסכם דומה עם ארה"ב בשנת 2009.

שר האנרגיה האמריקני כריס רייט ועמיתו, הנסיך עבד אל-עזיז בן סלמאן, חתמו על ההסכם, המוכר כ"הסכם 123", לצד הסכם אמצעי הגנה בילטרלי, כך מסר משרד האנרגיה האמריקאי בהודעתו.

הממשל ציין כי ההסכם עומד גם בהסכמי אי-הפצת נשק גרעיני המעוגנים בחוק האנרגיה האטומית האמריקאי, הנחשבים למחמירים בעולם. ערב הסעודית טענה במשך זמן רב כי אם לא תשתף פעולה עם ארה"ב, היא עשויה לחבור לסין או לרוסיה, להן יש תקני אי-הפצה שונים.

משרד האנרגיה מסר כי ההסכם עובר כעת לקונגרס. אלא אם הקונגרס יגייס את הקולות הנדרשים כדי להתנגד להסכם בתוך 90 ימי דיונים, ההסכם ייכנס לתוקף. עם זאת, יידרש רוב של שני שלישים כדי לעקוף וטו נשיאותי.

מספר מחוקקים דמוקרטים הביעו חשש כי ההסכם עלול לעורר מרוץ חימוש במזרח התיכון. יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן אמר שוב ושוב כי אינו מעוניין שהממלכה תפתח נשק גרעיני, אך היא תעשה זאת אם איראן תעשה כן.

"הם מאפשרים לערב הסעודית, אומה לוחמנית וסמכותנית, לפתח טכנולוגיות לנשק גרעיני, תוך פתיחת מלחמה עם איראן במסווה של מניעת פצצת גרעין איראנית", אמר הסנאטור הדמוקרט אדוארד מרקי. "ההסכם הזה יהפוך את כולנו לפחות בטוחים".

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
כל הזמן // יום רביעי, 22 ביולי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.