סוגיית חוק הגיוס והפטור של חרדים משירות בצה"ל – שתעלה הערב שוב להצבעה בכנסת – היא לווין חלוד שמסתובב סביב ישראל כבר שנים. היו ניסיונות שונים ומשונים להתמודד עם הבעיה, ובעיקר להעלים אותה הרחק מהעין ומהלב, כדי לאפשר לקואליציות השונות, שנסמכו תמיד על קולות החרדים, להמשיך לתפקד.
בימים אלה – של מלחמה שסופה לא נראה באופק – זו סוגיה נפיצה, שעוד עלולה לבסוף להפיל את הממשלה.
חרדים ליד לשכת הגיוס בירושלים, 1 במאי 2024 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
ראש הממשלה בנימין נתניהו מנסה להעלים את הבעיה הזו בעוד קסם מארסנל הקסמים הפוליטיים הידועים לשמצה שלו (או מעוררי ההערצה, תלוי את מי שואלים ובאיזה ערוץ הוא משדר).
הוא מתכוון להגיש לכנסת "חוק רציפות" שיחול על הצעת חוק שבני גנץ הגיש בתקופת ממשלת לפיד-בנט, ובכך קיווה לסנדל את יריביו הפוליטיים. לצערו הם לא נפלו למלכודת השקופה.
גם כשהיועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה הודיעה שיש מניעה משפטית לקדם את המתווה, שכבר לא תואם את צרכי השעה של ישראל (שהשתנו דרמטית בשבעה באוקטובר, באשמת המון אנשים שאינם בנימין נתניהו), ראש הממשלה המשיך לקדם את החוק – שמלכתחילה היה אמור להיות מענה זמני ולא קבוע, עד לחקיקת תוכנית גיוס מסודרת.
מה שכבר קורה ועוד יקרה היום סביב החוק הוא פארסה מביכה שחושפת את כל מה שמכוער ולא ענייני בפוליטיקה הישראלית. המפלגות החרדיות, לדוגמה, לא צפויות להתנגד לחוק שלו התנגדו כשהוגש במקור.
מה שכבר קורה ועוד יקרה היום סביב החוק הוא פארסה מביכה שחושפת את כל מה שמכוער ולא ענייני בפוליטיקה הישראלית
חברי כנסת מהליכוד שכבר התבטאו בעבר נגד הפטור מגיוס צפויים לתמוך בחוק. ח"כ טלי גוטליב, שהצהירה כי תימנע בהצבעה, הודיעה הבוקר ששינתה את דעתה כמחאה על המחאה נגדה (שכללה הבוקר הנחת זרי פרחים סמליים מחוץ לבתי חברי הכנסת).
שר הביטחון יואב גלנט צפוי להתנגד לחוק, וקולו יצטרף לקולות חברי האופוזיציה, כולל סיעת המחנה הממלכתי שפרשה מהממשלה אתמול. גם רע"ם כבר הודיעה שתתנגד לחוק, בעוד שבחדש-תע"ל אין הסכמה גורפת כיצד לנהוג וייתכן שחלק מחבריה פשוט ייעדרו מהמליאה בזמן ההצבעה.
ההערכה כרגע היא שאם בממשלה יעריכו לפני ההצבעה כי הם צפויים להפסיד – ההצבעה תבוטל.