הבוקר צפויה וועדת השרים לחקיקה לאשר את שינוי שיטת בחירת נציב התלונות על שופטים. במקום שנציב התלונות על שופטים ייבחר כפי שהיה נהוג עד כה על ידי הוועדה לבחירת שופטים, מבקש ח"כ שמחה רוטמן להעביר את סמכות הבחירה לידי חברי הכנסת, שיבחרו אותו בהצבעה חשאית.
רוטמן, מן הסתם, מניח שהציבור – שעדיין נמצא תחת ההלם הרב של אירועי החודשים האחרונים – לא יתרגש במיוחד משינוי כזה, שעל פניו נשמע כמו עניין אפור וטכני.
יו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן בדיון הוועדה ב-10 ביוני 2024 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
אבל נציב התלונות על שופטים הוא מי שמוסמך להמליץ על הדחתו של שופט מכהן. והעברת הכוח הזה לידי חברי הכנסת הוא בדיוק מסוג החומרים שמהם עשויה הפיכה משטרית.
וזה לא הכול – כי מחר אמורה ועדת החוקה לדון בהצעה להעביר את הסמכות למנות את נציב שירות המדינה לידי ראש הממשלה בלבד. רוטמן, יו"ר ועדת החוקה, תובע שהיועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה תגיע לדיון שייערך מחר, לאור התנגדותה הנחרצת להעברת הסמכות לידי ראש הממשלה. שר המשפטים יריב לוין אף שיגר בסוף השבוע מכתב ובו דרישה מהיועמ"שית לעשות זאת.
נזכיר: נציב שירות המדינה עומד בראש הגוף שאמור לפקח על ניהול התקנים של הגופים הממשלתיים, קביעת מסלולי הקידום והטיפול בעובדי המדינה. הוא אמור להבטיח את האופי הממלכתי של שירות המדינה, והוא אמור להיות נאמן לאזרחי המדינה, ולא לאינטרסים של הפוליטיקאים הממנים.
נציב שירות המדינה אמור להבטיח את האופי הממלכתי של השירות, ואמור להיות נאמן לאזרחים ולא לפוליטיקאים הממנים
זוכרים את ההצלחות המסחררות של מנכ"ל משרד ראש הממשלה יוסי שלי ואת "דודו זה לא טוב" של שרת התחבורה מירי רגב? ככה ייראה שירות המדינה כולו, אם יוסרו כל המגבלות על מינויים פוליטיים בשירות המדינה.
ואם לא די בכך, רוטמן – שכנראה יצא מהקפאת ה"ביחד ננצח" וחזר לעבוד על תוכנית קהלת במרץ – מקדם הצעת חוק נוספת, לפיה שב"כ לא יוכל לבצע מעצרים מנהליים למי שאינם חברים רשמית בארגון טרור, כשהמטרה היא למנוע משב"כ לעצור פעילי טרור יהודי.
בתגובה, הוציא ראש שב"כ רונן בר מכתב חריף לראש הממשלה בנימין נתניהו, כמו גם לפרקליטות המדינה ולפרקליטות הצבאית הראשית, ראש המל"ל, שר הביטחון ועוד, ובו הוא קובע:
"תיקון החוק המוצע יביא לפגיעה מיידית, קשה וחמורה בביטחון המדינה, זאת נוכח ביטול אפשרות השימוש בכלים סיכוליים מובהקים כלפי מי שהמידע שנאסף בעניינו מלמד על כוונה לגרום פיגוע".
זוכרים את הימים הטובים שבהם רוטמן, לוין וחבריהם צעקו שאסור לעשות פוליטיקה בזמן מלחמה? ובכן, כנראה שהמלחמה הסתיימה.