ממשלת ישראל נכנסה אתמול לסחרור מלווה בעימותים קשים – לא סביב השאלה איך נכון לפעול בעניין החטופים, מה צריך לעשות כדי להחזיר את תושבי הצפון לבתיהם ההרוסים, או איך משקמים את צה"ל ואת מערכת הביטחון, אלא סביב הצעת חוק שנועדה להעביר לש"ס את הכוח למנות מאות ג'ובים מיותרים ומתגמלים.
שלום ירושלמי, הפרשן הפוליטי של זמן ישראל, מצטט הבוקר את דרעי שאמר לו כי אינו מתכוון להוציא היום את ש"ס מהממשלה. "החרדים, בעיקר ש"ס, נמצאים באטרף של מרדף סחטני אחרי הישגים וכוח בכל מחיר", כותב ירושלמי. וזה כמעט הצליח להם אתמול "עד שראש הממשלה בנימין נתניהו חזר בו באישון לילה והחליט להסיר את הצעת החוק".
יו"ר ש"ס אריה דרעי עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר משפטים יריב לוין והשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר במליאת הכנסת בעת ההצבעה על שינוי תקציב 2023 בקריאה ראשונה, 6 בדצמבר 2023 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
אם כל זה מצלצל לכם מוכר – בשעה שאתם קוראים את הדברים בבסיס הצבאי שבו אתם מצטיידים לקראת כניסה לרצועת עזה, או במלון שאליו פוניתם עם משפחתכם לפני שמונה חודשים – זה כי "חזרנו בטורבו לימי העסקנות הפוליטית שהייתה כאן עד השבעה באוקטובר, כאילו שאנחנו לא נמצאים בעיצומה – ואולי רק בתחילתה – של מלחמה קשה ורבת אבדות".
"חזרנו בטורבו לימי העסקנות הפוליטית, כאילו שאנחנו לא נמצאים בעיצומה – ואולי רק בתחילתה – של מלחמה קשה ורבת אבדות"
מאחורי הפלת החוק עומדת, כך נראה, דרישתו של השר איתמר בן גביר לצרף אותו לקבינט המצומצם כתנאי לתמיכת עוצמה יהודית ב"חוק הרבנים". נתניהו, לפי דיווח ב-ynet, השיב לבן גביר כי הוא "חסר אחריות", ו"עושה הכול כדי להפיל את ממשלת הימין".
היום הבהירה הודעה מטעם הליכוד כי "נתניהו אמר לשר בן גביר דבר פשוט: מי שרוצה להיות שותף לצוות התייעצות ביטחוני מצומצם חייב להוכיח שהוא לא מדליף סודות מדינה או שיחות פרטיות".
על כך הגיב בן גביר את התגובה המדהימה הבאה:
"עוצמה יהודית תומכת בחוק הפוליגרף לחברי הקבינט וקוראת לראש הממשלה לקדם אותו במהירות, ובלבד שיחול גם על בעלי קוצב לב. עוצמה יהודית קוראת לבצע בדיקה כיצד דלפו חומרים מהקבינט הקטן".
אבל הסיפור המרכזי מאמש הוא אריה דרעי – האיש הקרוב ביותר לנתניהו מזה שנים, מי שייחל להיות שר ומצא עצמו מחוץ לממשלה בעקבות פסיקת בג"ץ; מי שעבורו ניסתה הממשלה הנוכחית להעביר שני חוקים, ועוד פסקת התגברות שתעקוף את בג"ץ.
"בדברי הימים שייכתבו על הקריסה הישראלית, יישמר לדרעי ושות' פרק נכבד. כותרתו: תיאוקרטיה באמצעות קלפטוקרטיה", כותב הבוקר הפרשן הפוליטי של "הארץ" יוסי ורטר.
אלא שהפעם, דרעי יצא עם ידו על התחתונה. כתבי ערוץ 12, עמית סגל ודפנה ליאל, מביאים הבוקר ציטוטים מהשיחות שלא ייאמנו בין ראש הממשלה לבין דרעי, בעיצומה של מלחמה:
דרעי: "אסור להישען על הרשימה המשותפת, יש לנו 64".
נתניהו: "אבל אני לא מצליח להביא 64. יש לנו מורדים בליכוד ובן גביר".
דרעי: "אז תבין את המשמעות. שנים שאנו מתאבדים בשביל הממשלה הזו. מה אתה רוצה שאני אגיד לציבור ולרבנים? נראה לך סביר שאגיד להם שראש הממשלה איבד שליטה?"
זה משפט שמסכם יפה את חיינו: שנים שאנו מתאבדים בשביל הממשלה הזו.