שופטת בית המשפט העליון ענת ברון (צילום: נועם רבקין פנטון/פלאש90)
"בחסות המלחמה, ההפיכה המשטרית ממשיכה להשתולל בדרכים אחרות. בלי מסיבות עיתונאים, הצעות חוק גרנדיוזיות וזיקוקי דינור, אלא מתחת לרדאר, בשורה של צעדים שכולם מכרסמים בדמוקרטיה".
כך מצהירה היום שופטת בית המשפט העליון בדימוס ענת ברון, בריאיון נרחב וחריג לגידי וייץ ב"הארץ". והיא מוסיפה: "אני רואה במהלך הזה לא פחות מסכנה קיומית ואין לי את הפריבילגיה לשתוק לנוכח מה שאני רואה".
"יש מדריך להשתלטות שלפיו פועל המשטר בדרכים פסולות כדי להשתלט על מוקדי כוח ולבצר את השלטון שלו"
ברון, שיצאה לפנסיה ב-12 באוקטובר שנה שעברה, מסבירה כי "יש מדריך להשתלטות שלפיו פועל המשטר בדרכים פסולות כדי להשתלט על מוקדי כוח ולבצר את השלטון שלו. זה כרוך בריקון מתוכן של מערכות מרכזיות כמו המשטרה, התקשורת, מערכת המשפט ובית המשפט העליון בראשו, היועצת המשפטית לממשלה, שומרי הסף ושב"כ.
"התכלית היחידה לפעולות האלה היא ביצור השלטון, והמשמעות של יישום המדריך הזה היא כינון משטר טוטליטרי דה-פקטו, מקום שאנחנו לא רוצים להיות בו. הטבח הנורא שהתרחש ב–7 באוקטובר, המלחמה וגורל החטופים, הלב שנקרע כל יום מחדש, כולם שואבים את כל הכוחות ואת כל תשומת הלב שלנו. אבל אסור לטעות, ההפיכה המשטרית חיה ובועטת".
היא אף נותנת דוגמאות מפורטות מהעת האחרונה:
"יש יותר מסימן אחד לפוליטיזציה של המשטרה. המשמעות היא חמורה — שלילת ההגנה מהאזרחים, כשהתפקיד של המשטרה הוא להגן עליהם. רוח המפקד של השר ניכרת למשל באלימות כלפי המפגינים.
"שר התקשורת מנסה להשתלט על התקשורת החופשית, למשל על תאגיד השידור הציבורי. הממשלה מנסה לעקוף את היועצת המשפטית לממשלה, לרוקן את תפקידה מתוכן, בין היתר באמצעות ייצוג פרטי בבג"ץ למשרדי הממשלה.
"נעשה ניסיון להשתלט על החברות הממשלתיות ועל נבחרת הדירקטורים, עד כדי שמנהלת רשות החברות, שניסתה להיאבק על העצמאות של החברות, נאלצה להתפטר. ניסו להשתלט גם על הדואר ולהדיח את היו"ר, עד שבג"ץ מנע את זה".
"קצב האירועים הוא מסחרר", ברון מוסיפה. "יש מי שאומרים שראשי זרועות הביטחון היו צריכים לבוא ולהתפטר היום כתוצאה מהמחדל של 7 באוקטובר, אבל גם כאן קיים חשש כבד מאוד שיחליפו אותם מינויים פוליטיים.
"אני לא רוצה לחשוב על מצב שבו ראש שב"כ לא עצמאי אלא משמש זרוע של השלטון – למשל נגד מתנגדים פוליטיים. זה קורה רק במדינות שאנחנו לא רוצים להידמות להן, בדיקטטורות".
"אני לא רוצה לחשוב על מצב שבו ראש שב"כ לא עצמאי אלא משמש זרוע של השלטון – למשל נגד מתנגדים פוליטיים"