ההערכה הרווחת הבוקר היא שנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ החליט לסיים את המלחמה בעזה בתוך ימים אחדים. על פי דיווח בערוץ "סקיי ניוז" בערבית, הפועל באיחוד האמירויות, הכרזה על הפסקת אש צפויה בקרוב, במסגרת עסקה לשחרור החטופים הישראלים.
רועי קייס, ראש תחום העולם הערבי של תאגיד השידור הציבורי "כאן 11" שמדווח על כך הבוקר, מוסיף ומצטט את הערוץ הבינערבי "אלע'ד" המשדר מקהיר ומדווח מפי "מקורות יודעי דבר" על התפתחויות חיוביות במשא ומתן המתקיים בדוחה. על פי הערוץ הבינערבי, מדובר כעת על הפסקת אש שתארך לפחות 60 ימים, בתמורה לשחרור עשרה חטופים ומסירת 16 גופות.
הפגנה ליד בסיס הקריה בתל אביב בקריאה לשחרור החטופים המוחזקים בעזה, 24 במאי 2025 (צילום: תומר נויברג/פלאש90)
אלא שבעקבות הפרסומים, בכיר ישראלי מסר לזמן ישראל כי "ההצעה שקיבלה ישראל אינה יכולה להתקבל על ידי אף ממשלה אחראית. אין רצון אמיתי של חמאס להתקדם לעסקה. ישראל דבקה במתווה ויטקוף". כך שאין סיבות להיות אופטימיים.
"ההצעה אינה יכולה להתקבל על ידי אף ממשלה אחראית. אין רצון אמיתי של חמאס להתקדם. ישראל דבקה במתווה ויטקוף"
בנוסף, הבוקר נודע כי מנכ"ל קרן הסיוע ההומניטרי לעזה (GHF) ג'ייק ווד הודיע על התפטרותו המיידית מהתפקיד.
על פי מה שנודע עד כה, התוכנית שקרן הסיוע ההומניטרי אמורה להפעיל כוללת הקמה של חמישה מרכזים לוגיסטיים ענקיים ונקודות חלוקת מזון במרכז ובדרום הרצועה – שנמצאים בטווח ראייה של חיילי צה"ל. החיילים אמורים רק לאבטח את האזורים שמסביב לאתרים כדי למנוע ביזה או כניסה של אנשי חמאס.
משפחות באזורים הייעודיים אמורים לקבל הודעות טקסט פעם או פעמיים בחודש, להגיע ולאסוף את המנות המוקצות להן במקומות מוגדרים. מה שנקרא: מה כבר יכול להשתבש?
בהודעה על התפטרותו, מסביר ווד כי "לא ניתן ליישם את התוכנית תוך שמירה על עקרונות הומניטריים של אנושיות, ניטרליות, היעדר אפליה ועצמאות – עקרונות שלא אוותר עליהם".
ווד הוסיף כי הדרך היחידה האפשרית לפתרון המצב היא "שחרור כל החטופים, הפסקת פעולות האיבה ויצירת נתיב לשלום, ביטחון וכבוד לכל בני האדם באזור". הוא גם פנה ישירות לממשלת ישראל ואמר:
"אני מפציר בישראל להרחיב עוד את הזרמת הסיוע לעזה, בכל האמצעים האפשריים, וקורא לכל הגורמים להמשיך ולבחון שיטות חדשניות להעברת הסיוע – ללא עיכוב וללא אפליה".
מועצת המנהלים של קרן הסיוע מסרה כי התפטרותו של ווד לא תשנה את תוכניות הקרן וכי אספקת הסיוע ההומניטרי לרצועה תחל היום, כשהכוונה היא שהסיוע יגיע עד סוף השבוע למיליון בני אדם הזקוקים לו נואשות.
גורם בטחוני ישראלי בכיר אמר לזמן ישראל כי היעד להפעלת הקרן היה סוף השבוע שעבר – אך זה לא קרה. "התפטרותו של ווד", כותב הבוקר ג'ייקוב מגיד בזמן ישראל, "היא מהלומה משמעותית למאמצי ישראל לחדש את הסיוע בעזה באמצעות מנגנון עצמאי. לא ברור עם קרן הסיוע תוכל להמשיך לפעול".
מצד שני, דונלד טראמפ אופטימי. נשיא ארה"ב אמר הבוקר (שעון ישראל):
"אני חושב שיהיו לנו חדשות טובות בגזרת איראן וגם מול חמאס בעזה. אנחנו רוצים לבדוק אם אפשר לעצור את זה – ואת ישראל. אנחנו מדברים איתם, ורוצים לראות אם נוכל לעצור את כל הסיטואציה הזו".