אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
אָנַרְכְיָה

המילה אנרכיה זוכה בשבועות האחרונים לרנסנס שלא זכור כמותו מאז "אנרכיה בממלכה המאוחדת" של הסקס פיסטולס ● איך מגיב דור ה"ביבי בומרס" לשימוש במונח, כאמצעי לדיכוי מחאה?

"אנחנו לא ניתן למדינה לשקוע באנרכיה"

(ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בפתח ישיבת הממשלה, 7.7.2019, כתגובה על הפגנות המחאה של יוצאי אתיופיה נגד האלימות המשטרתית ושריפת דירת הגננת בראש העין וגל מחאת ההורים נגד ההפקרות והאלימות בפעוטונים)

המילה אנרכיה זוכה בשבועות האחרונים לרנסנס שלא זכור כמותו מאז "אנרכיה בממלכה המאוחדת" של הסקס פיסטולס. מהכותרת הראשית של "ידיעות אחרונות" אחרי גל הפגנות המחאה הראשון של יוצאי אתיופיה דרך כמעט כל ראיון עם פוליטיקאי או איש חוק ועד ישיבת הממשלה.

נתניהו, איש רחב אופקים ובנו של היסטוריון, בוודאי מכיר את ההיסטוריה הפתלתלה של המושג "אנרכיה" ויודע היטב, שיוצאי אתיופיה או ההורים של ילדי הפעוטונים לא יצאו לרחובות כדי לקדם "אנרכיה". הם לא רוצים לפרק את המשטר וגם לא רוצים להחליש אותו – להיפך. הם דורשים שהמשטר ימלא את ייעודו וישלוט.

הם לא יצאו לרחובות כדי לקדם "אנרכיה". הם לא רוצים לפרק את המשטר וגם לא רוצים להחליש אותו – להיפך. הם דורשים שהמשטר ימלא את ייעודו וישלוט

יוצאי אתיופיה תובעים הגינות. ההורים דורשים פיקוח. ואל מי, בעצם, הם מפנים את הטענות שלהם? ובכן, בישראל של העשורים האחרונים יש לשאלה הזו רק תשובה אחת.

גדל דור חדש של ישראלים – אפשר לקרוא להם דור ה"ביבי בומרס" – שלא זוכרים ישראל שנתניהו לא מנהיג אותה. אחד מכלי השליטה המרכזיים של נתניהו הן המילים, שבעזרתן הוא מטשטש את המציאות, בורא מציאות חלופית שבה דברים נפתרים בהבל פה, ויוצר בשיטתיות זהות מוחלטת בין המדינה לבינו. ספק אם היה אי פעם ראש ממשלה, שהשתמש בהטיות כה רבות של פעלי שליטה בגוף ראשון.

ביום שני, למחרת ההצהרה האנטי אנרכיסטית שלו בפתח ישיבת הממשלה, הודיע נתניהו: "סיכמתי עם שר החינוך פרץ שנעביר את תפעול מעונות היום למשרד החינוך". אמנם לפני שלוש שנים הוא סיכם בלא פחות תקיפות עם שר הרווחה חיים כץ שמעונות היום יישארו באחריות משרד הרווחה (בניגוד לכל מה שהמליצו הוועדות שעסקו בנושא, ואשר מונו בשנות שלטונו של נתניהו), אבל הרחוב בוער וצריך לתת לו מענה מילולי – אז נתניהו "סיכם" את הנושא.

הפועל הרך יחסית "סיכמתי" די חריג בארסנל הפעלים החביבים על נתניהו. הוא שמור כנראה למקרים קשים מעין אלה, שבהם נתניהו מבקש לשמור על ריחוק מסוים בינו לבין ההתרחשויות. בדרך כלל הוא משתמש בפעלים תקיפים הרבה יותר.

הבה נצעיד אותם בסך:

במקום הראשון ברשימת פעלי השליטה החביבים על ראש הממשלה מככב הפועל "הוריתי", שנשלף כמעט תמיד באירועים ביטחוניים הדורשים מענה מילולי תקיף.

"הוריתי על פעולה תקיפה בעקבות הירי לישראל" (נתניהו בפתח ישיבת הממשלה החגיגית לרגל יום ירושלים, 2 ביוני 2019).

"הוריתי לזרז את הריסת בתי המחבלים" (נתניהו בפתח ישיבת הממשלה, 16 בדצמבר 2018).

"הוריתי על אינספור פעולות כדי להבטיח את בטחון ישראל" (נתניהו במסיבת עיתונאים בקריה, 2 בנובמבר 2018).

בביטחון נתניהו לא מתפשר על "סיכמתי" החלשלוש. כאן הוא המפקד העליון.

קצת מתחת ל"הוריתי" התקיף צועד אחיו הנינוח יותר "הנחיתי".

"הנחיתי את צה"ל להמשיך בתקיפות המאסיביות ברצועת עזה" (נתניהו בפתח ישיבת הממשלה, 5 במאי 2019).

"הנחיתי להשאיר את כוחות צה"ל בפריסה מלאה" (נתניהו בקבלת פנים לנשיא ברזיל, 31 במרץ 2019).

"הנחיתי לעלות את שכר המינימום במגזר הציבורי ל-5000 שקל" (נתניהו בפתח ישיבת הממשלה, 21 בדצמבר 2014).

הפועל "דרשתי", שהגיע רק למקום השלישי, שמור לדרישות של נתניהו מהמערכת המשפטית, שאותן היא בדרך כלל לא יכולה או לא מעוניינת למלא.

מצד אחד: "דרשתי מהמערכת המשפטית לסגור את החנויות של הסוחרים ששיתפו פעולה עם המעשה הזה או עמדו מנגד" (נתניהו בעקבות הרצח ברחוב הגיא בירושלים, 8 באוקטובר 2015).

ומצד שני: "במהלך החקירות נגדי דרשתי עימות עם עדי המדינה וסורבתי" (נתניהו במסיבת עיתונאים "דרמטית" בשבעה בינואר 2019).

הקולות שעולים מהרחוב מגיעים לקריית הממשלה. נתניהו מבין היטב שהאזרחים הזועמים – רבים מהם, מטבע הדברים, בוחריו – מעוניינים בשלטון תקיף וסמכותי, כזה שיהיה נוכח בחייהם וישמור עליהם, הם רק דורשים שזה ייעשה בהגינות וללא משוא פנים. האזרחים האלה לא תומכים בהפקרות, הם מרגישים מופקרים. הפעלים התקיפים והסמכותיים הם המענה של נתניהו לצורך האזרחי הזה.

אבל בעולם האמיתי נתניהו דווקא מתגאה בכך, שממשלתו מסתלקת מחיי האזרחים, ומשאירה אותם להתמודד לבד עם מצוקותיהם.

ביום שני השבוע הציג משרד ראש הממשלה את "ספר הפחתת הנטל הרגולטורי", המציג שורה של הקלות בתחומי רגולציה שונים שאמורים, כך על פי המצגת החגיגית, לחסוך לאזרחים לא פחות משמונה מיליון ימי המתנה בתור ולחסוך למדינה 1.4 מיליארד שקל בשנה.

זה כבר, כמובן, חלק מהשקפת עולם כלכלית מבוססת ומוכרת של נתניהו, שהוא מאמין גדול בכוחות השוק. ביד הנעלמה שתפעל לטובת כלל האזרחים. הבעיה היא רק שהאזרחים לא תמיד מרגישים ככה. במיוחד לא החלשים שבהם, שלא יכולים להרשות לעצמם לקנות בכסף את השירותים שהמדינה מפסיקה להעניק להם.

האזרחים האלה מרגישים שהיד הנעלמה היא זו שדוחפת פועלים אל מותם באתרי בנייה שאיש לא מפקח על הבטיחות בהם (בישראל יש רק 22 מפקחי בנייה. חיסכון רגולטורי, שמקצר הליכים. עשרות פועלים נהרגים באתרי בנייה מדי שנה).

היד הנעלמה היא זו שמטלטלת קשישים סיעודיים במיטותיהם.

היד הנעלמה מכה תינוקות בפעוטונים שפועלים ללא פיקוח.

היד הנעלמה מחלקת דירות שלושה חדרים בתל אביב לעשרה כוכים עם מטבחון משותף ב-3,000 שקל לחודש.

וכשהאזרחים החלשים ביותר בחברה מתקוממים בדיוק כנגד ההפקרות הזו – או אז, מאשים אותם נתניהו שהם אנרכיסטים.

עוד 769 מילים ו-1 תגובות
כל הזמן // יום רביעי, 11 בספטמבר 2024
מה שחשוב ומעניין עכשיו
היום ה־340 ללחימה ● 101 חטופים עדיין בעזה

צה"ל פרסם תיעוד מהמנהרה ברפיח שבה הוחזקו ששת החטופים שנרצחו בשבי

מטה משפחות החטופים לאחר חשיפת סרטון המנהרה: ״זוועה שלא ניתנת להכלה, כך מוחזקים 101 חטופים קרוב לשנה״ ● מפכ"ל המשטרה וראש השב"כ קיימו מפגש עבודה ● גלנט: מעבירים את מרכז הכובד צפונה לקראת השלמת המשימות בדרום ● המשטרה פרסמה את תיעוד מעצר החשודה בהשלכת חול על בן גביר ● ארה "ב הטילה סנקציות חדשות על איראן ורוסיה

עוד 54 עדכונים

להסתדרות יש עילה להכריז על סכסוך עבודה חוקי לנוכח התמשכות המלחמה

בית הדין לעבודה עצר בשבוע שעבר (שני, 2.9.2024) את השביתה הכללית שההסתדרות פתחה בה בגלל החטופים בשבי חמאס. ואולם, זה לא סוף פסוק. בכוחה של ההסתדרות לדרוש מהממשלה לנהל עמה מו"מ קיבוצי בהשלכות המלחמה על העובדים, כפי שהיא עשתה בעבר, ובכוחה גם להשבית את המשק אם דרישותיה לא יענו.

שביתה על מדיניות הממשלה בנוגע לשחרור החטופים אינה קשורה לתנאי עבודה. היא שביתה פוליטית ואסורה ולכן בית הדין לעבודה עצר אותה. ארגוני עובדים לא יכולים לשבות נגד החלטות ממשלה או מדיניות של הממשלה, אלא אם מדובר בהחלטות שיש להן זיקה לתנאי עבודה של העובדים ואז השביתה הופכת להיות "מעין פוליטית" וככזו היא מותרת.

אמיר בשה הוא שותף במשרד עורכי הדין בשה זבידה המתמחה במשפט עבודה קיבוצי ואישי. מנכ"ל מכון גולדה מאיר למנהיגות וחברה, העוסק בהנצחת גולדה מאיר, תוך עיסוק בפועלה ומורשתה, קידום מנהיגות נשים, עידוד מחקר ושיח על מדינת הרווחה ועידוד מחקר ושיח על שאיפתה של ישראל לשלום וביטחון. עו"ד בשה חיבר מאמרים ומחקרים רבים בנושא משפט עבודה והוא בעל תואר שני בהיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה מאוניברסיטת תל אביב.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 778 מילים
אמיר בן-דוד

חברה קדישא כמעט קברה את המאבק להצלת אזור נחל רבה

בלב מרחבי הטבע שממזרח לראש העין נראה בימים האחרונים מחזה מוזר: מקבץ קברים ריקים וחלקות קבר חפורות למחצה ● מדובר בחלק מהמאבק על תוכנית לבניית אזור תעשייה עצום ובית עלמין שישנו את פני האזור ● פעיל סביבה: "הם התכוונו למהר ולקבור אנשים בידיעה שברגע שיהיה קבור שם מישהו הוויכוח ייגמר" ● חברה קדישא: "צר לנו שגורמים בעלי אינטרס עושים הכול כדי לפגוע בנפטרי האזור"

עוד 1,156 מילים ו-1 תגובות

דברי הרב אלחנן דנינו מייצגים את תחושות רוב החברה האבלה

דבריו של הרב אלחנן דנינו, אביו של אורי דנינו ז"ל שנרצח בשבי חמאס, כפי שהוטחו בפניו של הנאשם "ורעייתי", מייצגים באופן מזוקק את תחושות הרוב בחברה האבלה שלנו.

האיש שפיצל את מטה החטופים בין מי לצרי ומי לתומכי, מי נגדי ומי בעדי, האיש שנמנע במופגן מלבקר משפחות שכולות, שבוחר בפינצטה עם מי לתאם ביקור מתוקשר, שוב הבין שגם במקרה של משפחת דנינו, שהוא חי בקונספציה מוטעית. לא כל הדתיים, לא כל הימנים, מוכנים לקבל את הספינים שלו.

פאר לי שחר היא עיתונאית, חברה בוועד המרכזי של מפקדים למען בטחון ישראל, בוועד הפעיל של אמנסטי ישראל, בוועד של מדרשת אדם, ופעילת שלום בתנועת נשים עושות שלום, והיא שרת ההסברה בממשלת השיקום - ממשלת הצללים הלאומית. הייתה עורכת, כתבת ומגישה בקול ישראל במשך 25 שנה. יש לה ותק של עשרות שנים בתקשורת - בגלי צה"ל (ככתבת הראשונה ביומני החדשות) וככתבת מדינית ופוליטית בעיתון חדשות ועל המשמר.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2
עוד 705 מילים ו-2 תגובות

למקרה שפיספסת

בימים האחרונים נעשה ניסיון לדחוף את הצדדים הפוליטיים בישראל לממשלת אחדות לנוכח האתגרים הלא מבוטלים העומדים בפני נתניהו – העברת התקציב, עדותו במשפט האלפים והמלחמה ● אבל ראש הממשלה עדיין מאמין שיש לו יכולת הישרדות פוליטית גדולה יותר עם בן גביר וסמוטריץ' ● פרשנות

עוד 843 מילים ו-1 תגובות

לשת"פ הרוסי-איראני יש משמעויות נרחבות גם בתחום הגרעין

זה היה צפוי, זה קרה וזה מדאיג מאוד. בימים האחרונים איראן החלה להעביר טילים בליסטיים לטווח בינוני מתוצרתה לרוסיה. כך לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל.

המערב נרדם והציר רוסיה-איראן הופך לאיום של ממש על אירופה ובעצם על העולם כולו. שיתוף הפעולה הצבאי בין רוסיה לאיראן מגיע לשיאים חדשים, אך המערב חסר אונים מול המצב המאוד מדאיג הזה. כך לפי מקורות ביטחוניים בישראל.

אריה אגוזי הוא כתב לענייני ביטחון. עבד בעבר בידיעות אחרונות. מתמחה בדיווח על טכנולוגיות ביטחוניות ישראליות ועל האתגרים עימן צריכות טכנולוגיות להתמודד, בעיקר מול האיומים החדשים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 555 מילים

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

עקורים

האב השכול וראש הממשלה: התמליל המלא

רק מחזאי מסדר הגודל של חנוך לוין היה מוביל את המנהיג הלאומי שהתחיל את הקריירה שלו בלחישה "השמאל שכח מה זה להיות יהודי" לסצנה שבה המנהיג יושב נזוף בסלון של משפחה ש"סניקית, שמטיחה בו שהוא עצמו שכח מה זה להיות יהודי ● להלן התמליל המלא של אחת השיחות המדהימות שנערכו אי פעם בישראל, כשבנימין ושרה נתניהו הגיעו לניחום אבלים בבית משפחת דנינו

עוד 1,552 מילים ו-1 תגובות

הרוסים דאגו בעבר לדווח בפירוט על כל תקיפה המיוחסת לישראל בסוריה, במיוחד כשהיעד קשור לאיראן ● אולם, אחרי שרוסיה נבחרה להיות המדינה שתתווך בהסכם השלום המתהווה בין ארמניה לאזרבייג'ן, בטהרן חוששים לאבד את המסדרון היבשתי המשמש כמנוף לחץ על באקו ● בינתיים שני הצדדים מתנהלים בזהירות רבה, אבל מתקשים להסתיר את הבקיעים ● פרשנות

עוד 737 מילים

השיא ההיסטורי של אנבידיה הוא שיעור חשוב למשקיעים חובבנים

בפורומים ובקבוצות להשקעות ברשתות החברתיות הופיעו בשבוע שעבר הודעות של מחזיקי מניות אנבידיה, כשהם אבודים וחסרי אונים ● איבוד השווי ההיסטורי של החברה – 279 מיליארד דולר ביום אחד – הזכיר לכולנו שגם בעידן הבינה המלאכותית, טיפת בינה אנושית יכולה להציל המון כסף ● פרשנות

עוד 895 מילים

עתירות חדשות טוענות שהירי מסוכן ומנוגד לחוק

מעקב זמן ישראל ראש עיריית חיפה הרוויח זמן יקר למימוש המדיניות המוצהרת שלו לירות בכל החזירים בעיר ● לפי עתירה שהוגשה אתמול, ההיתרים לירי בתוך העיר ניתנו בחוסר סמכות ● עתירה נוספת טוענת שהירי הגורף מפר את חוק צער בעלי חיים ● מגישות העתירה החדשה: "להערכתנו העתירה תקדימית ובעלת השלכות רוחב ארציות משמעותיות"

עוד 1,002 מילים ו-1 תגובות

בג"ץ שם סוף לסרבנות ההרסנית של לוין

פסק הדין של בג"ץ הבטיח כי יצחק עמית יירש את מקומו של ממלא מקום נשיא העליון עוזי פוגלמן ● לא מדובר בפסק דין אקטיביסטי אלא בדיוק ההפך מכך, זוהי פסיקה שמרנית למהדרין ● תגובתו של לוין הכוללת איום בשיתוק מערכת המשפט היא המשכו של מופע הטנטרום, שממנו יסבול הציבור כולו ● אך ברור כי יוגשו עתירות שיחייבו אותו לפעול גם בעניין זה ● פרשנות

עוד 1,232 מילים ו-4 תגובות
היום ה־339 ללחימה ● 101 חטופים עדיין בעזה

דיווח: מצרים סירבה לארח את שיחות המשא ומתן בשל דברי נתניהו על ציר פילדלפי

אלחנן דנינו, שבנו אורי דנינו נרצח בשבי חמאס, הטיח בנתניהו: "15 שנה לא עשית כלום; ציידת אותם במנהרות ודולרים" ● בית המשפט המחוזי בירושלים דחה את בקשת ראש הממשלה להוציא צו, במעמד צד אחד, שבו ייאסר פרסום של תיעוד מחקירותיו בסרט שיוקרן הערב בטורונטו ● קרובי תצפיתניות ששירתו בנחל עוז עתרו לבג"ץ בדרישה לקבל תיעוד של המשמרת שאיישו ב־7 באוקטובר

עוד 48 עדכונים

תיקוני התקציב יעברו השבוע למרות איומי החרדים

חברי הקואליציה החרדים מאיימים להצביע נגד שתי הצעות החוק שיעלו השבוע לפריצת מסגרת התקציב של 2024 ● היום תתכנס סיעת יהדות התורה לדיון דחוף, כשהח"כים דורשים קודם כל לפתור את הבעיות שלהם: תקציבי הישיבות, סבסוד המעונות, ועוד ● יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד אפילו ביטל נסיעה לארה"ב נוכח האפשרות שהחרדים יפילו את הצעות החוק ● ספוילר: מעולם לא נפלה בישראל ממשלה על ענייני תקציבים וכספים ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
עוד 654 מילים ו-1 תגובות

דע את האויב

"לקרוא את הרצל בביירות" של ההיסטוריון ג'ונתן מארק גריבץ עוסק במרכז המחקר הנשכח של אש"ף, שפעל כעשרים שנה בביירות והשפיע על חשיבתם של פלסטינים רבים על ישראל ● בשיאו העסיק המרכז כ-80 חוקרים ופרסם באינטנסיביות, אך כיום הוא מפוצל בין אלג'יריה לרמאללה ופועל כצל חיוור של עצמו

עוד 1,142 מילים

ב"נאום פילדלפי" נתניהו עמד על הסכנות שלפני 7 באוקטובר

בניגוד לדיווח הלא מאומת כי סנוואר תכנן לברוח עם חטופים לאיראן, ככל הידוע כל המנהרות שחצו משטח עזה למצרים נוטרלו על ידי צה"ל – ורבות מהן נחסמו בעבר על ידי המצרים ● הדברים של ראש הממשלה ב"נאום פילדלפי" נכונים למציאות שלפני 7 באוקטובר ורלוונטיים ליום שאחרי ● לא בכדי נתניהו העדיף לבלבל בין ההווה לעתיד ● פרשנות

עוד 706 מילים

גידול חד במספר הדיווחים על יציאה בשאלה

פרסום ראשון מספר בקשות הסיוע של יוצאים בשאלה מעמותת "הלל" זינק בכ־80% בזמן כהונת הממשלה הנוכחית והמלחמה ● "יש חרדים המזועזעים מאדישות החברה שלהם לאירועי המלחמה" ● גם "חוזרים בתבונה", ארגון חדש לעידוד חילון, מעורר התעניינות רבה של צעירים חרדים: "הפעילות שלנו הייתה אמורה להיות תפקיד המדינה"

עוד 1,352 מילים ו-4 תגובות
סגירה
בחזרה לכתבה