JavaScript is required for our website accessibility to work properly. עומר ארד: הדיכאון על ספסל הנאשמים | זמן ישראל

הדיכאון על ספסל הנאשמים

"הדיכאון על ספסל הנאשמים, צילום מסך
"הדיכאון על ספסל הנאשמים, צילום מסך

דיכאון הוא מחלה קשה מאוד וגם שכיחה יחסית בקרב האוכלוסיה בעולם. היא ניצבת בראש הרשימה, ביחד עם מבחר מחלות פיזיות או מנטליות רבות איתן מתמודד האדם משחר ההיסטוריה.

אף על פי שאינני איש מקצוע, אני חושב שדיכאון היא המחלה המתעתעת מכולן. גם מפני שהיא יכולה להופיע אצל כל אדם בצורה וברמה אחרת וגם מפני שהיא לובשת צורות שונות בכל פעם שהאדם חווה דיכאון.

בעבודה על ההצגה "הדיכאון על ספסל הנאשמים", המציגה בבית ציוני אמריקה בתל אביב, לא רציתי לעסוק בדיכאון מהבחינה הקלינית, למרות שידוע שבאופן כללי אדם הסובל מדיכאון חווה מצב רוח ירוד, אובדן הנאה מהחיים, דימוי עצמי נמוך, אנרגיה מנטלית ופיזית ירודה וכו'. יותר עניין אותי להאניש את הדיכאון ולתת לאנשים הסובלים ממנו את האופציה לתבוע אותו על הנזק שלדעתם הוא עשה, עושה ועוד יעשה למליוני אנשים ברחבי העולם.

לא רציתי לעסוק בדיכאון מהבחינה הקלינית. עניין אותי יותר להאניש את הדיכאון ולתת לאנשים הסובלים ממנו את האופציה לתבוע אותו על הנזק שלדעתם הוא עשה, עושה ועוד יעשה למליוני אנשים ברחבי העולם

מנקודת מבטה של התביעה במחזה, המיוצגת על ידי שני עורכי הדין קרן וברטוק ושני העדים שהם מביאים לדיון, שירה ומאור, הדיכאון הוא יצור אגרסיבי שבוחר את קורבנותיו בקפידה ותוקף אותם להנאתו, רק למען סיפוק יצריו האפלים.

הקורבן עצמו עלול להיות אדם רגיל, תמים, שמסלול חייו תקין מבחינה חברתית. כמו למשל במקרה של העד מאור שהיה ספורטאי מוצלח ואהוד חברתית בנעוריו לפני המחלה. כל העתיד היה לפניו. ואז כפי שהוא טוען – הדיכאון תקף אותו משום מקום והרס את חייו.

אבל רציתי לתת גם לדיכאון עצמו, שמופיע במחזה כיישות משפטית בתפקיד הסנגור של עצמו, את האפשרות להגן על עצמו. לטעון מדוע הוא איננו אשם, להבהיר שזו למעשה אחריותו של האדם ולא שלו, שהאדם בחר לעשות שימוש שגוי באנרגיה שלו והביא את המחלה על עצמו. לטעון שהאדם השתמש בו נגד עצמו וירה בעצמו באקדח, והאם אפשר להאשים בכך את האקדח?

הרעיון היה לעורר את השאלה בקרב הצופים, שמשמשים בהצגה כחבר מושבעים ואמורים לחרוץ את גורלו של הדיכאון – מניין באמת מגיע הדיכאון. האם הצדק עם הדיכאון או עם התביעה? האם זה האדם שהביא את המחלה על עצמו או שהוא קורבן שהותקף ללא סיבה?

בתור מי שסבל בעבר ומתמודד עד היום עם המחלה, אין לי תשובה ברורה לזה. אני לא יודע מנין המצב הזה הגיע. האם זה משהו שאני הבאתי על עצמי, ושהמחשבה השלילית או הפסימית שלי, למשל, גרמה לי ללקות בהפרעה הזאת? האם אלו נסיבות חברתיות ירודות שקשורות לכך שהייתי ילד לא מקובל ובעל דימוי עצמי ירוד, שחלחלו בתוכי במשך שנים וגרמו לנזק נפשי? או האם זה פשוט גורם שמחוץ לשליטתי, בין אם תורשתי, גנטי, שהגיע ו"התניע" את המחלה מעצמו ללא כל שליטה, או אף במועד ביולוגי ידוע מראש, שהיה קורה גם אם הייתי מקובל חברתית והכול היה הולך טוב בשבילי מהבחינה הזאת?

הרעיון היה לעורר את השאלה בקרב הצופים, שמשמשים בהצגה כחבר מושבעים ואמורים לחרוץ את גורל הדיכאון – מניין מגיע הדיכאון. האם האדם הביא את המחלה על עצמו או שהוא קורבן שהותקף ללא סיבה?

את התשובה לכל אלה אני לא ממש יודע. פעם אני יכול להיות בצד של טענות התביעה ולומר שהותקפתי במזיד על ידי מחלת הדיכאון, ופעם בצד ההגנה ולטעון שזה אני שהכנסתי אותו במחשבותיי. זאת שאלה שאני שואל את עצמי וממשיך לשאול גם כשאני צופה במחזה ואפילו אחרי הצפייה.

דווקא בגלל שהמחזה מעורר אותי לשאול את עצמי שאלות והוא נשאר דף פתוח, בלי שום קשר להחלטת הקהל אם לחרוץ את דינו של הדיכאון או לא, אני אוהב אותו במיוחד, משום שהוא מציב שאלה פילוסופית שמעבר למחזה.

לא ניסיתי לתת פרשנות תקופתית לדיכאון במחזה, משום שאני חושב שהדיכאון יכול להופיע בכל תקופה שהיא ובכל נסיבות חיים. כמה פעמים שמענו בהיסטוריה על עשיר מדוכא ואומלל ועני מרוד מאושר בחלקו? כמה פעמים, דווקא בעת שלום, אנשים לא מוצאים את עצמם וחשים בדידות, ודווקא במלחמה שומעים על חיילים מלאי עוז רוח ואושר על חלקם במעשי גבורה, וזה למרות הטרגדיה הכרוכה במלחמה נוראית ומדכאת? לכן, במחזה, בחרתי להתנתק מהפרשנות התקופתית שגורמת כביכול למחלה.

בהצגה הזו, שאפשר להבין שהיא קרובה ללבי במיוחד. באופן סימבולי הקהל משפיע על פסק הדין הסופי בלי קשר לידע ולרקע שלו סביב נושא הדיכאון. בתום המחזה הקהל מתבקש להצביע מי צודק, התביעה או ההגנה. בשתי ההופעות האחרונות שעלו בבית ציוני אמריקה, הדיכאון יצא זכאי לפי הצבעת הקהל. אולי ההחלטה הושפעה ממשחקו הכריזמטי של חן שחודה המגלם את הדיכאון או שאולי יותר נוח לחשוב שאדם הסובל מדיכאון עושה את זה לעצמו.

בשתי ההופעות האחרונות הדיכאון יצא זכאי לפי הצבעת הקהל. אולי בהשפעת משחקו הכריזמטי של השחקן שגילם את הדיכאון, או שאולי יותר נוח לחשוב שאדם הסובל מדיכאון עושה את זה לעצמו

כך או כך, התוצאה המדהימה והמטלטלת הזאת מגבירה את ההבנה כמה הנושא לוט בערפל ועוסקים בו כמעט באופן בלעדי מחוץ לעיני הציבור והתקשורת.

כשכתבתי את המחזה לא חשבתי שאגלה כמה מעט ידוע לציבור על המחלה המתעתעת הזאת, כמה חינוך וחשיפה עוד יש לפנינו. המחזה הזה הוא התחלה.

הדיכאון על ספסל הנאשמים

הדיכאון חוזר לבית ציוני אמריקה | 30.6כרטיסים בלינק ????????https://eventbuzz.co.il/lp/event/hertaplay

Posted by ‎קבוצת תיאטרון הרטה‎ on Thursday, June 17, 2021

עומר ארד הוא כותב ומחזאי שהצגותיו מציגות בתיאטרון "הרטה", תיאטרון ישראלי-מקורי שהוקם במהלך ימי הסגר הראשונים ומעלה הצגות בנושאים חברתיים, כלכליים ופוליטיים. https://www.herthatheatre.com/ (צילום: אתי דהן)

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 763 מילים ו-2 תגובות
כל הזמן // יום שישי, 17 באפריל 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

טראמפ: המלחמה באיראן "אמורה להסתיים בקרוב מאוד"

בחצות נכנסה לתוקפה הפסקת האש בין ישראל לחזבאללה ● צבא לבנון: ישראל תקפה מספר יישובים לאחר שהסכם הפסקת האש נכנס לתוקפו ● התרעות הופעלו לפנות בוקר במושב נטועה, אולם צה"ל מסר שהדבר נבע מזיהוי שגוי ● הן צה"ל והן צבא לבנון קראו לאוכלוסייה שלא לשוב לדרום המדינה

לכל העדכונים עוד 5 עדכונים

האמת תשחרר אותנו

"יש לך סרפדת", הכריז הרופא. "תגובה אלרגית, אני לא יודע להגיד למה, אני אתן לך טיפול תרופתי אבל תצטרכי לאבחן זאת במרפאת אלרגיות".

*  *  *

נסיבות החיים הביאו אותי במהלך השבועות האחרונים להגיע למרפאת חירום. זה היה אחרי לילה עם התראות חוזרות וביקורים במקלט, הצלחתי לחזור לישון (אם אפשר לקרוא לזה ככה), אבל אחרי מספר שעות התעוררתי. שטפתי פנים, ובעודי מחליפה בגדים אני מבחינה שכל הגוף שלי מכוסה פריחה. החלטתי לא לחכות ונסעתי לראות רופא

הגר סידס היא כותבת תוכן ופובליציסטית במגוןן תחומים; אוכל, אופנה, תיירות, אקטואליה ופוליטיקה. הכתיבה מאפשרת לה להעביר את מה שהיא מרגישה וחושבת באופן הטוב ביותר, גם בסוגיות מורכבות יותר כמו רווקות, הגירה, יחסים בינלאומיים ואקטואליה בשילוב סאטירה, הומור וסרקסזם.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,094 מילים
אמיר בן-דוד
סקר זמן ישראל
הסקר השבועי
YT
של יוסי טאטיקה

איחוד משולש של בנט, איזנקוט ולפיד יניב 38 מנדטים

השלושה יכולים להקים יחד את הסיעה הגדולה ביותר במשכן במערכת הבחירות הבאה, אך נתוני הסקר החדש של יוסי טאטיקה מוכיחים שהשלם גדול רק במעט מסך חלקיו ● בנוסף, תמונת הגושים נותרת קפואה עם או בלי האיחוד

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 225 מילים

מירי רגב בונה את התיק נגד ישראל

"חיילים רוקדים ושרים זה לא פשע מלחמה, לא משנה מה הם שרים. במידה שחיילים מסוימים עברו על חוקי המלחמה הדבר יידון במערכת המשפט הישראלית…. מעבר לכך יש לקחת בחשבון שלא כל חבר כנסת או שר קובעים מדיניות, ומעבר לכך יש לקחת בחשבון שלא כל אמירה כעוסה שווה ערך למדיניות שמתממשת".  

בדבריו אלו בבית הדין הבינלאומי בהאג, התייחס פרופסור מלקום שאו, מי שנשכר לעמוד בראש צוות ההגנה של ישראל בדיונים, לשלל הציטוטים שהביאה התביעה של פוליטיקאים, חיילים ואפילו זמרים.

נדב תמיר מכהן כמנכ"ל בישראל של JStreet - הבית הפוליטי של אמריקאים תומכי ישראל ותומכי שלום, חבר הועד המנהל של מכון מתווים למדיניות אזורית וכיועץ לעניינים בינלאומיים למרכז פרס לשלום וחדשנות. לשעבר דיפלומט בנציגויות ישראל בוושינגטון ובוסטון ויועץ מדיני לנשיא המדינה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 770 מילים

למקרה שפיספסת

פרמיית הממ"ד מזנקת

המלחמה עם איראן הקפיצה מחדש את הביקוש למיגון והבליטה את הפערים בין האזורים השונים בארץ והדירות: בתל אביב הפערים במחירים הגיעו לעשרות אחוזים, בבאר שבע המשקיעים נשארים עם הישנות, ובצפון הביקוש לממ"ד הפך לתנאי סף ● "אנחנו לא מצליחים לחזור לשגרה"

לכתבה המלאה עוד 1,323 מילים

בהתלהבות ובנחישות - בעקבות הונגריה, קץ הדיקטטורה גם בישראל

ההישג ההונגרי האדיר של הבסת ויקטור אורבן ברוב כה גדול, וקבלת הדין הדמוקרטית של הרודן בהתייחסותו לתוצאות בחירת העם – הם משב רוח ענק להצלחת מחנה התקווה בבחירות בישראל בעוד חצי שנה.

טבעי הוא, שבצד השמחה וההתרגשות הגדולים, רבים.ות מפרסמים ודנים בלקחים, מסקנות, המלצות, השוואות, אסטרטגיות, ההגנה על ההליך הדמוקרטי ועוד. הגם שחייבים להזכיר שלכל עם יש את ה-DNA, הנסיבות, האפיונים והתנאים הייחודיים שלו, הרי שלמידה הדדית ושאיבת רעיונות ויישומם היא מפרה. 

ד״ר ענת מאור היא חברת כנסת לשעבר, חברת קיבוץ נגבה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,429 מילים ו-1 תגובות

תגובות אחרונות

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

שבע שנים אחרי השקתו, זמן ישראל יוצא לדרך חדשה ● מכתב לקוראים מעורכת האתר

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 197 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

נתניהו מתגאה שמנע שואה שנייה באיראן, אך המציאות רחוקה מכך

בנאומו ביום השואה ב"יד ושם", ראש הממשלה התפאר כי הבטחתו ההיסטורית לעצור את תוכנית הגרעין של טהרן קוימה במלואה ● אלא שדווקא נתניהו אמור לדעת טוב מכולם שהיעדים המרכזיים עדיין לא הושגו, שהמשטר לא הופל, ושהסכנה הקיומית מרחפת כעת מעל ישראל יותר מתמיד ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,868 מילים

אם בנט ואיזנקוט לא יתעוררו, יש עתיד תקרוס לנגד עיניהם

יש עתיד ממשיכה להוביל מאבק פרלמנטרי אינטנסיבי ולבלום חקיקה, אך הבוחרים במרכז נודדים לבנט ולאיזנקוט ● למרות זאת, השניים מתמהמהים עם איחוד והכרעה על הובלה, ובכך מסכנים גם את ניצול הכוח הארגוני והמשאבים של יש עתיד וגם את סיכויי גוש השינוי לקראת הבחירות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 923 מילים ו-2 תגובות

בניסיון להימנע מסעד דרמטי של פיטורי שר, בג"ץ מסתמן כמי שיכפה על בן גביר את אותו "מתווה עקרונות" שכבר הפר פעם אחר פעם ● אלא שהתזה השמרנית שהדהדה באולם בית המשפט בדיון אתמול, המעניקה לגיטימציה לכל פעולה של שר המיישם את הבטחותיו לבוחר, מכשירה למעשה את הפוליטיזציה המסוכנת של המשטרה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,572 מילים ו-4 תגובות
הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

הנשמה מלאכותית בבג"ץ

בג"ץ שוב נדחק לפינה ונדרש להוציא את הערמונים מהאש, כאשר מערכות האכיפה והחוק האחרות קורסות ● בשנתיים האחרונות התרגלנו למצב שבו כל סוגיה ומחלוקת מובאות לפתחו: מהשאלה מי יתגייס ועד מינוי ראשי שב"כ ומוסד ● כשבג"ץ מתקשה להגיע להכרעה בגלל קושי משפטי, מגיעה, כמובן, "האכזבה" ● אם לא תימצא דרך לחזק את שומרי הסף שמתחתיו, גם בג"ץ עלול לקרוס ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 760 מילים

בשוויץ נוסעות רכבות במנהרות באורך עשרות קילומטרים, ובכל העולם רכבות מטרו מסיעות מיליונים מתחת לאדמה – ורק בישראל, בגלל מנהרה באורך 11 ק"מ, הוחלט להגביל את מספר הנוסעים ברכבת מת"א לירושלים ● בעוד המשטרה והרכבת מגלגלות אחריות זו על זו, עולה השאלה כיצד בפרויקט דגל שתוכנן שנים ועלה מיליארדים, לא נלקחו בחשבון כל סוגיות הבטיחות?

לכתבה המלאה עוד 1,293 מילים

ליל הבסטיליה של בודפשט

ויקטור אורבן שלט ללא מצרים במשך 16 שנים והקים מערך תקשורתי ומשפטי שנועד להנציח את שלטונו ● אבל כשהכלכלה קרסה והשחיתות הגיעה לכל פינה, שום חומת הגנה לא עזרה מול מיליוני אזרחים רעבים ● ישראלים המתגוררים בבודפשט מספרים איך נפל הדיקטטור, ולמה בישראל המצב מסובך הרבה יותר

לכתבה המלאה עוד 1,460 מילים ו-2 תגובות

לבנון מחפשת הפסקת אש, חזבאללה מאיים במלחמת אזרחים

שיחות השגרירים נתפסות במחנה השיעי כאיום משמעותי ● במקביל למגעים בוושינגטון, ישראל אינה מוכנה לנצור את האש בעוד בלבנון מזהירים מהידרדרות למלחמת אזרחים ● בינתיים ישראל מצמצמת את האש, נמנעת מתקיפות צפונית לליטני ומותירה לאמריקאים מרחב תמרון מול איראן ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 758 מילים ו-2 תגובות

קפיטליזם של מקורבים

הסיפור של ממשלת אורבן הוכיח כי פגיעה בדמוקרטיה אינה רק סוגיה של זכויות אדם, אלא גם מהלך הרסני לכלכלה ● כאשר מפרקים את שומרי הסף, מעוותים את שיטת הבחירות כדי לצמצם תחרות, ומחליפים את השוק החופשי בחברות של מקורבים – מי שמשלמים את המחיר הם האזרחים הפשוטים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 751 מילים ו-3 תגובות

נשים יוכלו להתמיין לכל תפקיד בצה"ל

לאחר שש שנים של דיונים, בג"ץ מחייב את צה"ל לפתוח את המיונים לכלל תפקידי הלחימה לנשים ולקבוע מועד לפיילוט בשריון המתמרן ● ההכרעה מצמצמת את שיקול הדעת של הצבא מול לחצים פוליטיים וחברתיים ומעבירה אליו את חובת ההוכחה לסגירת תפקידים ● ברקע המלחמה והמחסור בכוח אדם, השופטים מדגישים כי מדובר לא רק בשוויון אלא גם בצורך ביטחוני ממשי

לכתבה המלאה עוד 1,509 מילים

מי עדיין קורא סיפורי שואה?

ליסבת הנק עומדת בראש הוצאת הספרים הגדולה באירופה לזיכרונות שואה, ועוקבת בזמן אמת אחר נתוני הקריאה העולמיים ● בריאיון לזמן ישראל היא מספרת כיצד טבח השבעה באוקטובר הוביל לצניחה חדה בביקוש, על החרם מצד חנויות ספרים שמסרבות לארח סופרים, והאיומים שהובילו לאבטחה משטרתית

לכתבה המלאה עוד 1,373 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק להתחברות מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.