JavaScript is required for our website accessibility to work properly. אוצר המילים של השבוע: עִבְרִית | זמן ישראל
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
עִבְרִית 163

רק מילה בעברית חודרת אל עורקיי, אל נשמתי

בסמטוכה הפוליטית, הפאניקה בקואליציית הטרולים והבוטים מהטרלול הפרוגרסיבי והקריזה באופוזיציה – כלומר בתוך משפט של עשר מילים, שאף לא אחת מהן בעברית, ובכל זאת, על אף סרבולו הבלתי חינני הוא אמור להיות מובן לכל מי שעוקב אחרי החדשות ומוטרד משיטת הסיניוריטי, הרפורמה בפרקליטות, שינויי הרגולציה והחשש מאינפלציה;

בתוך הסמטוכה המילולית ובליל ההשפעות, הגענו בחתיכה אחת ליום השפה העברית, שצוין השבוע בסימן מאה שנים למותו של אליעזר בן-יהודה.

"יום העברית" הוא יום שנקבע בהחלטת ממשלה (מספר 5234, מיום 18 בנובמבר 2012) לפיו כ"א בטבת, שהוא דווקא יום הולדתו של אליעזר בן יהודה, יהיה לעולם ועד "יום הלשון העברית".

היום, לפי ההחלטה, יצוין בשלל אירועים בארץ ובעולם, כולל תחרויות נושאות פרסים, חלוקת מדליות לאישים שהרימו תרומה חשובה להנחלת הלשון העברית (זה מופיע כך בהחלטת הממשלה), ואירוע כלשהו בהשתתפות אבשלום קור (טוב, זה לא מופיע בהחלטה, אבל הרי ברור שזה מה שקורה).

אליעזר בן-יהודה בתחילת המאה העשרים (צילום: יעקב בן-דב)
אליעזר בן-יהודה בתחילת המאה העשרים (צילום: יעקב בן-דב)

האקדמיה ללשון עברית (הכנס כאן פאנץ' – כלומר הלצה – על כך ש"אקדמיה" אינה מילה בעברית), ציינה השבוע את יום העברית בשלל אירועים משמחים והציבור נקרא ברשתות החברתיות לבחור את החידוש הלשוני האהוב ביותר של בן-יהודה.

אחרי קרב חד צדדי, המילה "גלידה", שזכתה ל-31% מהקולות, גברה בקלילות על חיידק (12%), אופניים, בובה וכרובית (10% כל אחת), מטרייה ועיתון (7% כל אחת) ורכבת (5%).

מתברר שהמילה הזוכה נולדה במהלך מתוחכם למדי של בן-יהודה. תחילתה בכלל בתרגום הארמי העתיק לתורה – תרגום אונקלוס – שם תורגם הפסוק בשמות ט"ז המתאר את המן שאכלו בני ישראל במדבר ("דק ככפור על הארץ") כך: "כגלידא על ארעא", כי המילה "גליד" בארמית היא "קרח". כלומר: גליד קרח הוא בעצם "קרח קרח".

בן-יהודה הסביר במילונו המתהווה את המילה גלידה כך: "יקראו בארץ ישראל המדברים עברית ממתק עשוי מסוכר וביצים ונקפא וקר כגליד". יצא לו טוב.

יצא טוב גם לתחיית העברית, שבן-יהודה היה הבולט במחולליה. תחיית העברית היא ללא ספק ההצלחה הכי גדולה של המהפכה הציונית. הצלחה כמעט בלתי נתפסת. אין סיפור דומה לתחיית העברית בכל תולדות השפות האנושיות.

תחיית העברית היא ללא ספק ההצלחה הכי גדולה של המהפכה הציונית. הצלחה כמעט בלתי נתפסת. אין סיפור דומה לתחיית העברית בכל תולדות השפות האנושיות

וכך, מכל הקונפליקטים, השסעים והמאבקים שהכבידו כהוגן על שיבת ציון המודרנית – עם כל החשודים הרגילים: חילונים/דתיים, מזרחים/אשכנזים, סוציאליסטים/בורגנים, ישראל הראשונה והשנייה, וזה עוד לפני שהתחלנו לריב עם הערבים – המאבק על השפה המדוברת בארץ הוכרע בהצלחה חד-משמעית, חוצת מחנות, עדות, הכנסה חודשית והעדפות מגדריות ופוליטיות.

אליעזר בן-יהודה בביתו בשכונת תלפיות, ירושלים, בתחילת המאה העשרים (צילום: יעקב בן-דב)
אליעזר בן-יהודה בביתו בשכונת תלפיות, ירושלים, בתחילת המאה העשרים (צילום: יעקב בן-דב)

העברית כבשה את כולם, חוץ ממבצר מסורתי אחרון באגף המסוגר ביותר של החברה החרדית, שם נצמדו בכל הכוח ליידיש, התבצרות שקשה להאמין שתשרוד בדורות הבאים.

אפילו חוזה המדינה לא חזה את ההצלחה המסחררת הזו. ב"מדינת היהודים" תאודור הרצל כתב:

"רבים אולי יחשבו, כי יכבד ממנו להבין איש את שפת רעהו, יען אשר אין לנו עוד שפה אחת המדוברת בפי כל העם. הן לא נוכל היום לדבר עברית, כי [מי] מאתנו יש לאל ידו לדרוש פתקא למסעו במסילת הברזל בשפת עבר? אבל גם הדבר הזה פשוט הוא מאוד.

כל איש ידבר שם בשפה, שבה חונך ובה הגה מנעוריו בארץ מולדתו. ומדינת השווייץ תוכיח, כי יוכלו עמים שונים, המדברים שפות שונות, לשבת כאחים יחדיו. גם בארצנו החדשה נהיה כולנו את אשר הינו פה, כאשר לא נחדל לעולם מאהוב את ארצות מולדתנו בכל נפשנו".

רק לחשוב על הסכסוכים שמשתוללים פה במלוא העוצמה, לו היו מתנהלים במקביל בגרמנית, צרפתית, מרוקאית, ערבית, אנגלית, רוסית, אמהרית ולדינו.

תאודור הרצל בקונגרס הציוני בבזל, שווייץ, ב-1901 (צילום: מרכז שמעון ויזנטל)
תאודור הרצל בקונגרס הציוני בבזל, שווייץ, ב-1901 (צילום: מרכז שמעון ויזנטל)

לאוזני ישראלים צעירים זה תרחיש בלהות בלתי אפשרי, אבל אפילו מי שגדל כאן בשנות השישים והשבעים, עוד זוכר את דוכני העיתונים עמוסים בעיתונים בשפות שונות. כי עוד היה להן קהל קוראים. ניצחונה של העברית מוחלט, אבל הוא הגיע בהדרגה.

הרצל לא היה הפסימיסט היחיד ביחס לסיכוי להקים את העברית לתחייה. שמעון ברנפלד, שכמו הרצל נולד ב-1860, והיה חוקר מקרא והיסטוריון בעל שם בתחילת המאה העשרים, כתב ב-1912 בעיתון "הצפירה" הפופולרי:

"לעשות את השפה העברית מדוברת במובן הרגיל, זה לפי דעתי נמנע גמור, עוד לא אירע זה לשום שפה בעולם, אפילו לאיזה דיאלקט, כי יחיו אותה מאחרי שחדלה להיות שפה מדוברת. כלי זכוכית שנשבר שוב אין לו תקנה".

אבל בדיוק כעבור שנה פרצה בארץ "מלחמת השפות", שהובילה להקמת "גדוד מגיני השפה" שנוסד בדיוק לפני מאה שנה, ב-1923, ולוחמיו עודדו את עצמם עם המנון הקרב, "יהודי דבר עברית":

התדעו מי אנכי?
התדעו מי אני?
אין אני פרפקציוני,
ואף לא בורגני,

יהודי, דבר עברית,
שפת עמך וארצך
יהודי, זכור תמיד
כי העברית היא שפתך

מפלגות אין לנו;
אין גם תוכניות,
מאוחדים אנחנו
על כל החזיתות

בואו אחריי, בואו
שלנו העתיד
כי סיסמתנו:
יהודי דבר עברית!

 כרזה של גדוד מגיני השפה מ-1929
כרזה של גדוד מגיני השפה מ-1929

אז מפלגות יש בלי סוף, ואנחנו גם רחוקים מלהיות מאוחדים על כל החזיתות, ועוד לא ברור של מי העתיד, אבל עברית אנחנו מדברים. וברמות.

ביום רביעי צייץ מי שמפעיל את חשבון הטוויטר (המוצלח!) של האקדמיה ללשון עברית: "ערב יום העברית תשפ"ג אנחנו נכנסים לאווירה עברית ומזמינים אתכם לספר לנו מה השורה הכי יפה שנכתבה לדעתכם בשיר עברי?"

מאחר שנפשי הייגעה קצה השבוע במחלוקות, מריבות, רפורמות ומלחמות (תודה לך, חיים שלי בלב, יריב לוין), שקעתי בהנאה ובתודה, בשרשור המענג, ואחרי שסיננתי החוצה את כל המתחכמים ("פויה, ילדה רעה של טיקטוק, בואי לאבויה") והמיואשים ("זה מה שמעניין אתכם כרגע? דמוקרטיה בישראל נהרסת והרשות השופטת עומדת בסכנה ברורה ומיידית ואתם מדברים לי על איזה שורה הכי יפה בשיר?"), בחרתי מתוך התשובות הרבות לאקדמיה 30 שורות שאהובות מאוד גם עליי, ושזרתי אותן בפלייליסט (יש לזה כבר מילה עברית?) חגיגי בספוטיפיי, כדי לרכך את סוף השבוע הקשה הזה.

זו זריקת אופטימיות בסיום שבוע קודר ופסימי למי שעבר עליו שבוע קודר ופסימי. וחגיגת פטריוטיות למי שהשבוע היה עבורו חגיגה של פטריוטיות.

זו זריקת אופטימיות בסיום שבוע קודר ופסימי למי שעבר עליו שבוע קודר ופסימי. וחגיגת פטריוטיות למי שהשבוע היה עבורו חגיגה של פטריוטיות

זו רשימה לא מאוזנת, לא פוליטיקלי קורקט, והיא מאוד מאוד אשכנזית (חוה אלברשטיין ואריק אינשטיין שולטים). טענות אפשר להפנות למי שענו לשרשור של האקדמיה. אני רק האוצר והעורך.

  • "שחקי שחקי על החלומות, זה אני החולם שח, שחקי כי באדם אאמין, כי עודני מאמין בך" (שאול טשרניחובסקי)
  • "כעת אני מאוד אחד , ומסתכל מאוד בשקט, איך הלבנה חולצת שד מקיר הבית שמנגד" (נתן אלתרמן)
  • "מכורה שלי, ארץ נוי אביונה, למלכה אין בית, למלך אין כתר, רק שבעה ימים חגים בשנה, ועמל ורעב כל היתר" (לאה גולדברג)
  • "רק על עצמי לספר ידעתי, צר עולמי כעולם נמלה" (רחל)
  • "הנה אנחנו שניים, שלובי צילי ידיים" (אהוד מנור)
  • "כי סערת עלי, לנצח אנגנך, שווא חומה אצור לך, שווא אציב דלתיים. תשוקתי אלייך ואלי גנך, ואולי גופי סחרחר, אובד ידיים" (נתן אלתרמן)
  • "למה לגרש החושך והרי הוא ילד טוב" (מרים ילן שטקליס)
  • "הגבר שלך מי יודע היכן הוא, שותה ובורח כמו אליהו"  (יהונתן גפן)
  • "אני נושם, אני חובק בזרועותיך, אני רואה בך בית חם ומשפחה" (שלום חנוך)
  • "צולל חופשי ללא מצנח, לכל הכיוונים נפתח, והתשוקה לכל כיוון אותי הורסת" (מאיר אריאל)
  • "גן בעדן, גן בלי שער, משמיים גשם טוב ניתך, אלוהים היה רחום עם שחר, ולמשמרת נתן הוא לי אותך" (אהוד מנור)
  • "לא בכל הדרכים שרציתי ללכת הלכתי, בדרכים שהלכתי טעיתי ודאי לא פעם אחת, ועצבות מהלה כל שמחה, כל שמחה ששמחתי, כמו ביקשתי דבר, דבר שאבד" (יענקל'ה רוטבליט)
  • "מבדידות האנשים הופכים קשים, מעטים יוצאים ממנה נשכרים, יש הפוחד מהדממה, יש המגלה בה נשמה" (יהונתן גפן)
  • "אולי איבדתי כל תחושה, חושב שאני עף ובעצם על הריצפה" (גבריאל בלחסן ואביב גדג')
  • "פרוש חלומי כמרבד לרגלייך, צעדי אהובה על פרחיו פסיעותיך, לבשי חלוקך הוורוד לעת ליל, עוד מעט ואבוא אליך" (אברהם חלפי)
  • "ופשוטים הדברים וחיים ומותר בם לנגוע, ומותר לאהוב" (לאה גולדברג)
  • "מתייפה מיום ליום, בקולך אומרת רוך וקושי, באותו זמן, באותו המקום, רוך וקושי" (אסף אמדורסקי)
  • "דברו שפתיים יחפות, דברו עיניים, כל עוד חלב נוטף מחיוכך" (יהונתן גפן)
  • "אם דרכת בתוך דבר שכלב לפעמים משאיר, נקה היטב את הנעליים ושמור מאיתנו מרחק סביר" (דני סנדרסון)
  • "בגן העדן של ילדות אשר היה פורח, הייתי חלק מהנוף – היום אני אורח" (שלמה ארצי)
  • "אנחנו פוחדים מהצל של עצמנו, נצמדים לקירות הבתים, ורוב הזמן מתביישים בגופנו, חופרים מקלטים" (מאיר גולדברג)
  • "כתינוק מזמר שיר ערשו טרם סגור את עיניו, עת האם הלאה פסקה מזמר, נרדמה" (לאה גולדברג)
  • "עומדים שעות ומסתכלים על אריאלה הקטנה ואיך עסיס אבטיחים מכתים את לובן שמלתה ואת ליבנו התמים אשר רוקד לעומתה" (יהונתן גפן)
  • "העצבות כמו כוס היא ובה יין מר מענביי הנשמה" (אברהם חלפי)
  • "התבואי אלי הלילה, כבסים כבר יבשו בחצר, מלחמה שאף פעם לא די לה, היא היום במקום אחר" (יהודה עמיחי)
  • "כל הלילה היינו תחת כישוף, כל הלילה גילינו סודות של הגוף" (מאיר בנאי)
  • "כי שירי הוא בת קול ברוח, מכתבי השלוח, מסילת חיי, געגועיי, הד תפילותי" (שלום חנוך)
  • "לילה היה לילו, לילו היה לא לה" (אלכסנדר פן)
  • "פתאום את אומרת חבק וקיר השתיקה מתפרק" (ערן צור)
  • "בסוף כל משפט שאתם אומרים בעברית יושב ערבי עם נרגילה, אפילו אם זה מתחיל בסיביר, או בהוליווד עם הבה נגילה" (מאיר אריאל)

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
כמובן, אישית, התרגשתי מאוד מכל השורות – שהובאו למעלה – והן שזורות מילים המהדהות את ריגשותי ואת צלילי ילדותי/בחרותי. אולם מצער כי לא שולבו שם גם, שורות מהשפה העברית העתיקה (ממש לא חסר שם... המשך קריאה

כמובן, אישית, התרגשתי מאוד מכל השורות – שהובאו למעלה – והן שזורות מילים המהדהות את ריגשותי ואת צלילי ילדותי/בחרותי. אולם מצער כי לא שולבו שם גם, שורות מהשפה העברית העתיקה (ממש לא חסר שם שורות מעולות ונעלות).

אבל התכולה של הרשימה המרטיטה והחסרה הזו, עבורי, מסבירה שני דברים. 1. את התהליכים המתחוללים כיום במדינה כי; עם שאיננו יודע את עברו, ודאי אין לו הווה, ולא יהיה לו עתיד, (כל קבוצה שהתכנסה, ואיננה יודעת מדוע היא התקבצה/מה מאחד אותה; תיפרד). 2. את חוסר היכולת של המוסד (האקדמיה ללניגוויסטיקה עברית) להסכים ולהשתמש במילה עברית שתעיד עליו, (ידוע לי הדיון על בחירת שם, הוא מופיע אצלהם באתר).

לכתבה המלאה עוד 1,354 מילים ו-2 תגובות
כל הזמן // שבת, 30 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו

צללים, גלימות ואקסטזה קתולית

בגלריה הלאומית בלונדון עלתה החודש תערוכה של אחד מגדול ציירי תור הזהב הספרדי ● בין קדושים מעונים שמתלבשים כמו דוגמני צמרת ועד ללימונים הכי משכנעים בתולדות האומנות, פרצ'סקו דה סורבראן מתגלה כגאון שצייר את האמונה – אך הלב שלו היה בכלל באופנה

לכתבה המלאה עוד 1,476 מילים

סיפור לשבת דו-קרב

ב-1971 יצא למסכים סרט מינורי של במאי צעיר ולא מוכר, שזה היה סרטו העלילתי הראשון. שמו של הבמאי היה סטיבן שפילברג. ככל שהסרט, שצולם בשלושה עשר יום בלבד, נחשב מינורי, עדיין הוא צבר מוניטין ונעשה מוכר וידוע. 

עד כדי כך היה הסרט מוצלח, עד שמבקרי קולנוע היללו את הבמאי הצעיר שהפך סרט בתקציב זעום לאחד מסרטי האקשן המותחים של תקופתו. אני לא ממש זוכר אם מישהו מהמבקרים ניבא לבמאי הסרט הזה עתיד גדול.

"הזמן של הדי בן-עמר" הוא בלוג אישי בזמן ישראל, הכולל סיפורים ורשמים. הדי בן-עמר הוא סופר וחבר יד חנה, שפרסם ספרים כמו "בשם שמים" ו"הביוגרפיה החולנית של הדי בן-עמר", ומביא בכתביו סיפורים אמיתיים מהחיים המשלבים הומור וביקורת.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,133 מילים

השבוע התברר סופית שאף אחת ממטרות המלחמה לא הושגה

שלושה חודשים למלחמת איראן השנייה, ואף אחת מהמטרות שהוצבו בתחילתה לא הושגה במלואה ● חזבאללה קורא להפלת הממשלה הלבנונית, הלחימה בדרום לבנון הולכת ומתגברת ● ארדואן מרסק את האופוזיציה ומעצב אותה מחדש ● והשבוע ב-1946: ירדן הופכת למדינה עצמאית ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזה"ת

לכתבה המלאה עוד 1,186 מילים
אמיר בן-דוד

משחק סימולציה - מבט השוואתי בין סיום מלחמת העולם השנייה להיום

ה-8 במאי שחל החודש עורר בי מחשבה מטרידה, שנולדה מתוך סימולציה דמיונית שגוללתי בתודעתי. במבט השוואתי בין אתמול להיום, אני תוהה כיצד היו נראים פני הדברים אילו המציאות ששררה אז הייתה מתרחשת בתוך האקלים הפוליטי והבינלאומי של ימינו.

במילים אחרות, מה היה עולה בגורל ההיסטוריה אילו התחביר המדיני הנוכחי היה מתקיים בתקופת מלחמת העולם השנייה, בארה"ב בפרט. להלן המשחק.

מירון מנור צוקרמן התמחה בביטחון לאומי ובתוך כך שימש בעבר ובמשך שנים כסגן ראש המכון למדיניות ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן וכמנהל "כנס הרצליה השנתי על מאזן הביטחון והחוסן הלאומי". בתוקף רקעו היה גם עוזר מזכיר "פורום אירופה-ישראל" ופעיל ב"פורום נאטו-ישראל".

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,048 מילים
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
בֶּן גְּבִיר 303

הגיע הזמן שפוליטיקאים יפסיקו להישאל אם הם מתחייבים לא להיכנס לממשלה עם המפלגות הערביות ויעומתו עם השאלה הקיומית החשובה באמת: האם הם מתחייבים לא להיכנס לממשלה עם איתמר בן גביר

לכתבה המלאה עוד 835 מילים

למקרה שפיספסת

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

מלחמת האזרחים של גולי איראן

קונגרס חירות איראן (IFC) התכנס לאחרונה בלונדון במטרה ליצור חזית אחידה נגד ממשל האייתוללות, אך נתקל באלימות מצד תומכי השאה לשעבר שהולכים ומקצינים ● כעת, חברי הארגון מנסים לנווט בין פלגים מסוכסכים, להקים "ממשלה" חלופית, לשמור על מרחק בטוח מישראל ולזכות באמונו של העם האיראני בדרך להפלת המשטר

לכתבה המלאה עוד 2,328 מילים

התסבוכת הפלילית של רומן גופמן

מסמך הראיות שהגישה היועמ"שית לבג"ץ מוכיח מעבר לכל ספק כי המועמד לראשות המוסד שיקר בפרשת הפעלתו של אורי אלמקייס - ומניח תשתית מספקת לחקירה פלילית על שיבוש מהלכי משפט ● הנזק שגופמן גרם חמור לא פחות - ואולי אף יותר - מהנזק שגרמה הפצ"רית לשעבר ● גורלו לא צריך להיות לא שונה מגורלה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 936 מילים ו-1 תגובות

תגובות אחרונות

נתניהו רוצה ניצחון מוחלט על רשימת הליכוד לכנסת

הפחד מנציגי המחוזות העלה אצל נתניהו רעיון ישן של הקמת ועדה מסדרת שתקבע את הרכב הרשימה לכנסת ● בפגישה בלשכתו הוא עשה "כיפה אדומה" לשרים הבכירים כשהביא ראשי ערים שדרשו להעניק לו שליטה כמעט מוחלטת באמצעות שריונים ● הבכירים שחוששים לאבד את כוחם מתנגדים בתוקף, אבל נראה שבסוף ראש הממשלה יכופף שוב את המפלגה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 774 מילים
סקר זמן ישראל
הסקר השבועי
YT
של יוסי טאטיקה

רוב המצביעים - ואפילו בגוש הקואליציה - מתנגדים לישיבה עם המפלגות החרדיות

גם מצביעי הימין מאבדים סבלנות כלפי השותפות עם ש"ס ויהדות התורה, כאשר רוב בוחרי עוצמה יהודית והציונות הדתית מתנגדים לקואליציה איתן - כך עולה מסקר חדש שערך יוסי טאטיקה ● במקביל, מגמת ההתחזקות של איזנקוט נמשכת ומפלגת ישר מזנקת לשיא של 18 מנדטים ● ואילו איחוד אפשרי של המפלגות הערביות עלול לטרוף שוב את הקלפים

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 503 מילים ו-1 תגובות

עיניים עצומות לרווחה

ריאיון טענה מפוקפקת של תקיפה מינית באמצעות כלב אפשרה לישראלים לפטור בשאט נפש את תחקיר "הניו יורק טיימס" על אלימות מינית נגד אסירים פלסטינים ● עו"ד שרי בשי, מנכ"לית הוועד נגד עינויים - ומי שסיפקה לכתב העיתון חלק מהעדויות - עומדת מאחורי הטענות הקשות ומסבירה מה קרה לנו מאז השבעה באוקטובר ● "אין תרבות שמענה, יש כוח שמענה. וכשנותנים לאנשים כוח בלתי מרוסן, הם תמיד ינצלו אותו לרעה"

לכתבה המלאה עוד 4,124 מילים

גפני גילה את הפמיניזם כשצריך להציל את הפטור מגיוס

חוק המעונות הוא לא מאבק על נשים חרדיות אלא עוד פרק במלחמת ההתשה של המפלגות החרדיות נגד שירות ושוויון ● גפני עטף את פטור הגיוס באריזה פמיניסטית, יהדות התורה השתמשה בוועדת חקירה ממלכתית כקלף מיקוח, והליכוד שוב הוכיח שאין לו קו אדום כשמדובר בהישרדות הקואליציה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 688 מילים

מלכודת הדבש האיראנית

המשטר באיראן לא נפל ולא השתנה: הוא נותר כוחני ותאב נקם ● חילופי האש במפרץ בוחנים את גבולות הפסקת האש, אבל המטרה המיידית של טהרן היא כסף: לנצל את רצונו של טראמפ בשקט עד אחרי המונדיאל כדי לשחרר מיליארדים מוקפאים ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 693 מילים ו-1 תגובות
הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

שנ"צ במושב האחורי לא יפיל את נתניהו

תיעוד הקמפיין של גדי איזנקוט ב"עובדה" היה ההפך מסרט מלחמה: שיוט אגבי ונינוח ברכב ממפגש למפגש, והירדמות קצרה בתווך, במושב האחורי ● הכריזמה הדובית של איזנקוט מוסמסה לגמרי ● אולי זה מספיק כדי להפוך לראש ממשלה, אבל הרושם הוא שחסר כאן קרב: חזרה מיוזעת מיום ארוך של התחככות, צרידות חרוכה ממאמץ בלתי פוסק לשכנע אנשים, תחושה שמישהו נלחם על זה באמת ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 858 מילים

המל"ל כיבה את נורת האזהרה הירוקה

פרישת המל"ל מעיסוק במשבר האקלים מחזירה את ישראל לימים שבהם העיסוק בנושא נתפס כפריבילגיה של מחבקי עצים ● זה לא רק מיושן, אלא מנותק מהמציאות שבה מתקיים קשר הדוק בין שינויי האקלים לביטחון הלאומי ● הפתאומיות והשרירותיות של המהלך מעוררות חשש שמדובר בחלק מרוח התקופה: הרוח הטראמפיסטית המנשבת במסדרונות הממשל הישראלי ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,262 מילים

בג"ץ נתן לוועדת גרוניס סולם, והיא בחרה להישאר על העץ

המערכה על מינויו של אלוף רומן גופמן לראשות המוסד כבר אינה מתנהלת רק בין העותרים לנתניהו, אלא בין שופטי בג"ץ לוועדת גרוניס עצמה ● אחרי שהוועדה התבצרה בעמדתה וזיכתה את גופמן מכל דופי, שופטי בג"ץ יתקשו להימנע מהכרעה ישירה בשאלת טוהר המידות שלו ובגורל המינוי ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 936 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.