JavaScript is required for our website accessibility to work properly. לי-און הדר: מי יותר טוב לישראל - ביידן או טראמפ? | זמן ישראל

מי יותר טוב לישראל - ביידן או טראמפ?

דונלד טראמפ בקמפיין בחירות בפלורידה, 11 באוקטובר 2023 (צילום: AP Photo/Rebecca Blackwell)
AP Photo/Rebecca Blackwell
דונלד טראמפ בקמפיין בחירות בפלורידה, 11 באוקטובר 2023

קשה להאמין, אבל דונלד טראמפ שהפסיד בבחירות 2020 ולמרות הבעיות המשפטיות שלו, מוביל בפער אדיר בסקרים על רקע הפריימריז של המפלגה הרפובליקאית, ואף זוכה ליתר תמיכה מהנשיא המכהן ג'ו ביידן במדינות מפתח אלקטורליות כמו פנסילבניה, מישיגן ונבדה.

תחיית המתים הפוליטית של טראמפ מעלה את האפשרות שנראתה דמיונית לפני שנה, שהנשיא לשעבר יחזור לבית הלבן ב-2025 ולעמדת השפעה על יחסי ארה"ב וישראל. וזה מעלה את השאלה הנצחית: טוב ליהודים או רע ליהודים?

תחיית המתים הפוליטית של טראמפ מעלה את האפשרות שנראתה דמיונית לפני שנה, שהוא יחזור לבית הלבן ב-2025 ולעמדת השפעה על יחסי ארה"ב וישראל. וזה מעלה את השאלה הנצחית: טוב או רע ליהודים?

על פי רוב משאלי דעת הקהל, רוב גדול של הבוחרים היהודים היו מצביעים בעד הנשיא הדמוקרטי ביידן אם הבחירות לנשיאות היו נערכות היום, ולרובם יש דעה שלילית ביותר על הדונלד.

היהודים האמריקאים הצביעו באופן מסורתי למועמד הדמוקרטי לנשיאות ונוטים לאמץ עמדות ליברליות בנושאי כלכלה וחברה.

מבחינה זאת היהודים רואים בכיוון הימני-רדיקלי של המפלגה הרפובליקאית תחת הנהגתו של טראמפ, ובמיוחד התנגדותו להגירה ליברלית ועמדותיו לגבי זכויות מיעוטים ולהטבי"ם – איום על האג'נדה הליברלית ועל מעמדה הפוליטי של הקהילה היהודית בארה"ב.

בעוד שהרבה ישראלים מגיבים בהתלהבות לתמיכה המוצקה של הנוצרים-אוונגליסטים בישראל, הרבה יהודים אמריקאים טוענים שהאוונגליסטים מאתגרים את אחד העקרונות היקרים להם ביותר, עקרון הפרדת הדת מהמדינה.

רוב הישראלים קידמו בברכה את מדיניותו הפרו-ישראלית של הנשיא טראמפ, כולל החלטתו להכיר בירושלים כבירת ישראל והעברת השגרירות האמריקאית לשם, ההכרה האמריקאית בסיפוח הישראלי של רמת הגולן, ביטול ההסכם הגרעיני האמריקאי עם איראן, ומדיניותו המזרח תיכונית – שבמרכזה עמדו הסכמי אברהם בין ישראל למדינות הערביות-הסוניות.

על פי רוב משאלי דעת הקהל, רוב גדול של הבוחרים היהודים היו מצביעים בעד הנשיא הדמוקרטי ביידן אם הבחירות לנשיאות היו נערכות היום, ולרובם יש דעה שלילית ביותר על הדונלד

אין ספק שברמה היסטורית טראמפ היה הנשיא הכי אוהד למדינת ישראל מאז שהנשיא הארי טרומן הכיר במדינת ישראל ב-1948. לחתנו היהודי ג'ארד קושנר היתה השפעה עצומה על מדיניותו של טראמפ כלפי ישראל. ובכלל הדונלד הפך לסחבק של בנימין נתניהו שלא הסתיר את תמיכתו במפלגה הרפובליקאית.

לכן זה לא היה מפתיע, שבמשאלים שבחנו את יחסן של מדינות זרות לנשיא האמריקאי לשעבר, הישראלים התגלו כתומכיו הכי אוהדים של טראמפ. לעומת זאת, יהודי אמריקה נתפסו כקבוצת הבוחרים הכי עוינת כלפיו.

מבחינה זאת תמיכתו הדיפלומטית והצבאית של הנשיא ביידן בישראל לאחר התקפת חמאס בשבעה באוקטובר בשנה שעברה, וסכומי הסיוע הגדולים שהעביר לישראל, שלא לדבר על שתי נושאות המטוסים האמריקאיות שנשלחו למזרח התיכון מתוך מטרה להרתיע את חזבאללה ואיראן – הוכיחו שיורשו של טראמפ בבית הלבן המשיך לקדם את המדיניות הפרו-ישראלית שלו.

אכן החששות המוקדמים בירושלים שביידן, אשר החליט בראשית כהונתו לחדש את הסכם הגרעין עם איראן, יאמץ את המדיניות הביקורתית כלפי ישראל שייצג ברק אובמה, הנשיא שביידן שירת כסגנו – התגלו כלא מוצדקים.

על רקע זה אפשר לטעון שישראל היא במצב של win-win  כשזה נוגע לשני המועמדים לנשיאות שרצים השנה, שמבחינתה לא יהיה הבדל גדול אם ביידן ייבחר מחדש או שטראמפ יחזור לבית הלבן.

אבל גישה אופטימית כזאת לוקה בחסר כי היא לא לוקחת בחשבון את הלחצים הפוליטים שעשויים לפעול על כל אחד משני הנשיאים הפוטנציאליים לאחר הבחירות.

אבל גישה אופטימית של win-win לישראל, לגבי המועמדים לנשיאות ארה"ב, לוקה בחסר, כי היא לא לוקחת בחשבון את הלחצים הפוליטיים שעשויים לפעול על כל אחד משני הנשיאים הפוטנציאליים לאחר הבחירות

אין ספק שביידן היה ידיד של ישראל בכל תקופת הקריירה הפוליטית שלו, בה פיתח קשרים הדוקים עם מנהיגים ישראלים, מגולדה מאיר לבנימין נתניהו. אך כעת הוא עומד בראש מפלגה דמוקרטית, שבמקרה הטוב חבריה מגלים ביקורתיות כלפי ישראל ונותנים לה כתף קרה, ובמקרה הגרוע עוינים את המדינה היהודית ורואים בציונות תנועה קולוניאליסטית וגזענית.

אכן, על פי משאלי דעת הקהל, רוב ברור של בוחרים דמוקרטים מתנגדים לתגובה הישראלית להתקפת חמאס ומגלים אהדה לשאיפות הלאומיות של הפלסטינים.

עמדות אלו באו לביטוי בהחלטות שקיבלו הדמוקרטים בסנאט ברשות הסנטור ברני סנדרס מוורמונט להקטין את הסיוע הצבאי לישראל, ובלחץ שלהם על הנשיא ביידן להצר את מהלכיה הצבאיים של ישראל בעזה.

מכאן שאם ביידן ייבחר מחדש כנשיא הוא יהיה תחת לחץ מתמיד של חברי מפלגתו לשנות את המדיניות כלפי ישראל.

סגניתו קמלה האריס שעשויה להחליפו אם ביידן בן ה-81 לא יסיים את כהונתו, ידועה בקשריה הפוליטיים עם האגף הפרוגרסיבי של המפלגה הדמוקרטית בראשות סנדרס ויהיה קשה לסמוך עליה שתמשיך עם מדיניותו הפרו-ישראלית של ביידן.

לעומת זאת, טראמפ, כנשיא, ייהנה מתמיכה חסרת פשרות של מפלגה רפובליקאית פרו-ישראלית, שעמדותיה קרובות לאלו של הליכוד ואפילו של עוצמה יהודית, כולל זאת של רפובליקאים שתומכים בהמשך ההתנחלות היהודית ביהודה ושומרון.

אבל הנה הבעיה עם טראמפ: הנשיא לשעבר ואולי העתידי של ארה"ב נוטה להיות אימפולסיבי. כזכור, בתחילת כהונתו הוא איים להטיל פצצות גרעיניות של צפון קוריאה, אך יותר מאוחר שינה כיוון וקיים פגישת פסגה עם מנהיגה קים אל-סונג ואפילו החליף איתו מכתבי אהבה דיפלומטיים.

טראמפ, כנשיא, ייהנה מתמיכה חסרת פשרות של מפלגה רפובליקאית פרו-ישראלית, שעמדותיה קרובות לאלו של הליכוד ואפילו עוצמה יהודית, כולל רפובליקאים שתומכים בהמשך ההתנחלות היהודית ביו"ש

השורה התחתונה היא שטראמפ פועל על פי מה שהוא רואה כאינטרסים שלו ושל ארה"ב בלי לתת לסנטימנטים לעמוד בדרך.

כך שאף אחד לא צריך להיות מופתע אם טראמפ יחליט לשנות את הכיוון של יחסי ארה"ב ואיראן ולקדם עסקה עם האייתוללות בטהראן, אפילו אם חתנו והסחבקים שלו בירושלים יתנגדו למהלך. לדונלד אין סנטימנטים.

ד"ר לי-און הדר הוא עיתונאי, פרשן לעניינים גלובליים ומרצה ליחסים בינלאומיים בוושינגטון. לשעבר עמית מחקר במכון קאטו ופרופסור אורח באמריקן יוניברסיטי, הוא משמש כעת כעמית בכיר במכון למחקרי מדיניות חוץ ועורך תורם בנשיונל אינטרסט מגזין.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 810 מילים
כל הזמן // שבת, 30 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו

השבוע התברר סופית שאף אחת ממטרות המלחמה לא הושגה

שלושה חודשים למלחמת איראן השנייה, ואף אחת מהמטרות שהוצבו בתחילתה לא הושגה במלואה ● חזבאללה קורא להפלת הממשלה הלבנונית, הלחימה בדרום לבנון הולכת ומתגברת ● ארדואן מרסק את האופוזיציה ומעצב אותה מחדש ● והשבוע ב-1946: ירדן הופכת למדינה עצמאית ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזה"ת

לכתבה המלאה עוד 1,186 מילים

סיפור לשבת דו-קרב

ב-1971 יצא למסכים סרט מינורי של במאי צעיר ולא מוכר, שזה היה סרטו העלילתי הראשון. שמו של הבמאי היה סטיבן שפילברג. ככל שהסרט, שצולם בשלושה עשר יום בלבד, נחשב מינורי, עדיין הוא צבר מוניטין ונעשה מוכר וידוע. 

עד כדי כך היה הסרט מוצלח, עד שמבקרי קולנוע היללו את הבמאי הצעיר שהפך סרט בתקציב זעום לאחד מסרטי האקשן המותחים של תקופתו. אני לא ממש זוכר אם מישהו מהמבקרים ניבא לבמאי הסרט הזה עתיד גדול.

"הזמן של הדי בן-עמר" הוא בלוג אישי בזמן ישראל, הכולל סיפורים ורשמים. הדי בן-עמר הוא סופר וחבר יד חנה, שפרסם ספרים כמו "בשם שמים" ו"הביוגרפיה החולנית של הדי בן-עמר", ומביא בכתביו סיפורים אמיתיים מהחיים המשלבים הומור וביקורת.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,133 מילים
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
בֶּן גְּבִיר 303

הגיע הזמן שפוליטיקאים יפסיקו להישאל אם הם מתחייבים לא להיכנס לממשלה עם המפלגות הערביות ויעומתו עם השאלה הקיומית החשובה באמת: האם הם מתחייבים לא להיכנס לממשלה עם איתמר בן גביר

לכתבה המלאה עוד 835 מילים
אמיר בן-דוד

משחק סימולציה - מבט השוואתי בין סיום מלחמת העולם השנייה להיום

ה-8 במאי שחל החודש עורר בי מחשבה מטרידה, שנולדה מתוך סימולציה דמיונית שגוללתי בתודעתי. במבט השוואתי בין אתמול להיום, אני תוהה כיצד היו נראים פני הדברים אילו המציאות ששררה אז הייתה מתרחשת בתוך האקלים הפוליטי והבינלאומי של ימינו.

במילים אחרות, מה היה עולה בגורל ההיסטוריה אילו התחביר המדיני הנוכחי היה מתקיים בתקופת מלחמת העולם השנייה, בארה"ב בפרט. להלן המשחק.

מירון מנור צוקרמן התמחה בביטחון לאומי ובתוך כך שימש בעבר ובמשך שנים כסגן ראש המכון למדיניות ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן וכמנהל "כנס הרצליה השנתי על מאזן הביטחון והחוסן הלאומי". בתוקף רקעו היה גם עוזר מזכיר "פורום אירופה-ישראל" ופעיל ב"פורום נאטו-ישראל".

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,048 מילים

מלחמת האזרחים של גולי איראן

קונגרס חירות איראן (IFC) התכנס לאחרונה בלונדון במטרה ליצור חזית אחידה נגד ממשל האייתוללות, אך נתקל באלימות מצד תומכי השאה לשעבר שהולכים ומקצינים ● כעת, חברי הארגון מנסים לנווט בין פלגים מסוכסכים, להקים "ממשלה" חלופית, לשמור על מרחק בטוח מישראל ולזכות באמונו של העם האיראני בדרך להפלת המשטר

לכתבה המלאה עוד 2,328 מילים

למקרה שפיספסת

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

התסבוכת הפלילית של רומן גופמן

מסמך הראיות שהגישה היועמ"שית לבג"ץ מוכיח מעבר לכל ספק כי המועמד לראשות המוסד שיקר בפרשת הפעלתו של אורי אלמקייס - ומניח תשתית מספקת לחקירה פלילית על שיבוש מהלכי משפט ● הנזק שגופמן גרם חמור לא פחות - ואולי אף יותר - מהנזק שגרמה הפצ"רית לשעבר ● גורלו לא צריך להיות לא שונה מגורלה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 936 מילים ו-1 תגובות

נתניהו רוצה ניצחון מוחלט על רשימת הליכוד לכנסת

הפחד מנציגי המחוזות העלה אצל נתניהו רעיון ישן של הקמת ועדה מסדרת שתקבע את הרכב הרשימה לכנסת ● בפגישה בלשכתו הוא עשה "כיפה אדומה" לשרים הבכירים כשהביא ראשי ערים שדרשו להעניק לו שליטה כמעט מוחלטת באמצעות שריונים ● הבכירים שחוששים לאבד את כוחם מתנגדים בתוקף, אבל נראה שבסוף ראש הממשלה יכופף שוב את המפלגה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 774 מילים

תגובות אחרונות

סקר זמן ישראל
הסקר השבועי
YT
של יוסי טאטיקה

רוב המצביעים - ואפילו בגוש הקואליציה - מתנגדים לישיבה עם המפלגות החרדיות

גם מצביעי הימין מאבדים סבלנות כלפי השותפות עם ש"ס ויהדות התורה, כאשר רוב בוחרי עוצמה יהודית והציונות הדתית מתנגדים לקואליציה איתן - כך עולה מסקר חדש שערך יוסי טאטיקה ● במקביל, מגמת ההתחזקות של איזנקוט נמשכת ומפלגת ישר מזנקת לשיא של 18 מנדטים ● ואילו איחוד אפשרי של המפלגות הערביות עלול לטרוף שוב את הקלפים

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 503 מילים ו-1 תגובות

עיניים עצומות לרווחה

ריאיון טענה מפוקפקת של תקיפה מינית באמצעות כלב אפשרה לישראלים לפטור בשאט נפש את תחקיר "הניו יורק טיימס" על אלימות מינית נגד אסירים פלסטינים ● עו"ד שרי בשי, מנכ"לית הוועד נגד עינויים - ומי שסיפקה לכתב העיתון חלק מהעדויות - עומדת מאחורי הטענות הקשות ומסבירה מה קרה לנו מאז השבעה באוקטובר ● "אין תרבות שמענה, יש כוח שמענה. וכשנותנים לאנשים כוח בלתי מרוסן, הם תמיד ינצלו אותו לרעה"

לכתבה המלאה עוד 4,124 מילים

גפני גילה את הפמיניזם כשצריך להציל את הפטור מגיוס

חוק המעונות הוא לא מאבק על נשים חרדיות אלא עוד פרק במלחמת ההתשה של המפלגות החרדיות נגד שירות ושוויון ● גפני עטף את פטור הגיוס באריזה פמיניסטית, יהדות התורה השתמשה בוועדת חקירה ממלכתית כקלף מיקוח, והליכוד שוב הוכיח שאין לו קו אדום כשמדובר בהישרדות הקואליציה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 688 מילים

מלכודת הדבש האיראנית

המשטר באיראן לא נפל ולא השתנה: הוא נותר כוחני ותאב נקם ● חילופי האש במפרץ בוחנים את גבולות הפסקת האש, אבל המטרה המיידית של טהרן היא כסף: לנצל את רצונו של טראמפ בשקט עד אחרי המונדיאל כדי לשחרר מיליארדים מוקפאים ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 693 מילים ו-1 תגובות
הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

שנ"צ במושב האחורי לא יפיל את נתניהו

תיעוד הקמפיין של גדי איזנקוט ב"עובדה" היה ההפך מסרט מלחמה: שיוט אגבי ונינוח ברכב ממפגש למפגש, והירדמות קצרה בתווך, במושב האחורי ● הכריזמה הדובית של איזנקוט מוסמסה לגמרי ● אולי זה מספיק כדי להפוך לראש ממשלה, אבל הרושם הוא שחסר כאן קרב: חזרה מיוזעת מיום ארוך של התחככות, צרידות חרוכה ממאמץ בלתי פוסק לשכנע אנשים, תחושה שמישהו נלחם על זה באמת ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 858 מילים

המל"ל כיבה את נורת האזהרה הירוקה

פרישת המל"ל מעיסוק במשבר האקלים מחזירה את ישראל לימים שבהם העיסוק בנושא נתפס כפריבילגיה של מחבקי עצים ● זה לא רק מיושן, אלא מנותק מהמציאות שבה מתקיים קשר הדוק בין שינויי האקלים לביטחון הלאומי ● הפתאומיות והשרירותיות של המהלך מעוררות חשש שמדובר בחלק מרוח התקופה: הרוח הטראמפיסטית המנשבת במסדרונות הממשל הישראלי ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,262 מילים

בג"ץ נתן לוועדת גרוניס סולם, והיא בחרה להישאר על העץ

המערכה על מינויו של אלוף רומן גופמן לראשות המוסד כבר אינה מתנהלת רק בין העותרים לנתניהו, אלא בין שופטי בג"ץ לוועדת גרוניס עצמה ● אחרי שהוועדה התבצרה בעמדתה וזיכתה את גופמן מכל דופי, שופטי בג"ץ יתקשו להימנע מהכרעה ישירה בשאלת טוהר המידות שלו ובגורל המינוי ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 936 מילים

הרב לנדו קבר את חוק הפטור והותיר את נתניהו בהלם

אנשי ראש הממשלה היו בטוחים שהצליחו לגבש רוב שיאשר את חוק ההשתמטות ויבטיח את שלמות הקואליציה ● אבל אז הגיע מנהיג הליטאים, הדהים את הח"כים החרדים, והטיל וטו שריסק אלפי שעות של תרגילים פוליטיים ● נתניהו מבועת מהאפשרות שהברית תתפרק לקראת הבחירות, אבל ההחלטה של הרב לנדו מעידה שגם ראש הממשלה כבר לא שולט באירוע ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,052 מילים ו-1 תגובות
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.