היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה עדיין לא חצתה את הרוביקון בנוגע להתנהלותו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, המהווה הפרה של הוראות הדין.
אולם היא הולכת ומתקרבת לרגע שבו תתייצב בבג"ץ, באמצעות נציגיה מהפרקליטות, ותצטרף לעמדת העותרים כי על בית המשפט לחייב את ראש הממשלה בנימין נתניהו לפטר את בן גביר מכהונתו.
היועמ"שית עדיין לא שם, על אף שבכל אמת מידה אובייקטיבית, היא הייתה אמורה להיות שם מזמן.
לפני ארבעה חודשים אימץ בית המשפט את "מתווה העקרונות" שנחתם בין היועצת המשפטית לשר לביטחון לאומי, המסדיר את גבולות התערבותו בעבודת המשטרה.
העקרונות שבן גביר הסכים להם הגבילו באופן משמעותי את יכולתו להתערב בנושאים כמו טיפול המשטרה בהפגנות, חקירות פרטניות, שיקול דעת מבצעי וקידום קצינים
העקרונות הללו, שבן גביר הסכים להם, הגבילו באופן משמעותי את יכולתו להתערב בנושאים כמו טיפול המשטרה בהפגנות ואירועי מחאה, חקירות פרטניות, שיקול דעת מבצעי וקידום קצינים. הם גם הגבילו את יכולתו של בן גביר ואנשי לשכתו לשוחח ישירות עם קצינים שאינם המפכ"ל.
עוד נקבע אז כי צוות משותף מטעם היועצת המשפטית ומטעם השר יתרגם בתוך חודשיים את העקרונות הללו לנהלים של המשטרה והמשרד לביטחון לאומי, ולאחר מכן, ככל שיתברר שהשר עומד בסיכומים, תבקש היועצת מבית המשפט למחוק את העתירות הדורשות להורות על פיטוריו של בן גביר.
ארבעה חודשים חלפו, ואתמול (שלישי) הגישה הפרקליטות לבג"ץ הודעת עדכון מטעם היועצת המשפטית, המודיעה כי – שלא במפתיע – בן גביר לא עמד בסיכום.
לפי הודעת הפרקליטות, השר לביטחון לאומי מתערב בקידום קצינים, מתערב בחקירות מתנהלות נגד שוטרים שסרחו ומעניק להם גיבוי פומבי, ואף פרסם מסמך מטעמו בנושא מדיניות המשטרה לטיפול בהפגנות בניגוד לעמדת הייעוץ המשפטי ובאופן הסותר הלכות שקבע בג"ץ בעניין חופש המחאה.
"חרף התחייבויות השר בפני בית המשפט לפעול בהתאם לעקרונות שגובשו על דעתו, כערובה לקיום הדין", נכתב בהודעת הפרקליטות, "השר פועל לכאורה בניגוד לדין ולעקרונות שגובשו ואשר התחייב לקיימם".
"חרף התחייבויות השר בפני בית המשפט לפעול בהתאם לעקרונות שגובשו על דעתו, כערובה לקיום הדין", נכתב בהודעת הפרקליטות, "השר פועל לכאורה בניגוד לדין ולעקרונות שגובשו ואשר התחייב לקיימם"
ובכל זאת, השורה התחתונה המתחייבת חסרה מהודעת היועצת המשפטית: במקום לקבוע שנוכח הפרת מתווה העקרונות, היא מצטרפת לעמדה שלפיה מוטלת על ראש הממשלה חובה להעביר מכהונתו את השר הסורר, היועצת מסתפקת בבקשה שבית המשפט יקבע דיון דחוף בעתירה.
על פני הדברים, אין כל הצדקה לכך שהיועצת תותיר את עמדתה לוטה בערפל, ושתימנע מלהצהיר כבר עתה מה עמדתה.
את המחיר הדיוני היועצת כבר שילמה: טיוטת עמדתה, שהוגשה אתמול לבג"ץ, הועברה זמן קצר קודם לכן לעיונו של ראש הממשלה נתניהו, באמצעות מזכיר הממשלה יוסי פוקס. נתניהו הבין מיד כי היועצת זזה מהמשבצת של מי שמתייצבת להגן על המשך כהונת בן גביר, ודרש לקבל ייצוג פרטי בתיק.
בהרב-מיארה נתנה אור ירוק מיידי, ואולם עורך הדין המיועד לייצג את ראש הממשלה בעניין זה – מיכאל ראבילו – שוהה בחו"ל ויוכל להתגייס לנושא רק בעוד כשבועיים.
נראה שהסיבה שהיועצת נמנעת בשלב הנוכחי מלהצהיר כי היא מצטרפת לעמדת העותרים, היא שהיא מבקשת לשמר, לפרק זמן נוסף, את מאזן האימה בינה לבין בן גביר. היועצת יודעת כי להצהרה אפשרית מטעמה בבג"ץ שלפיה על אף כל החריגות של בן גביר ממתווה העקרונות המשותף, יש עדיין סיכוי לכך שהוא ישוב לפעול בגבולות הדין ולפיכך יש לדחות את העתירות – יהיה ערך רב מאוד מבחינת בן גביר.
היועצת יודעת כי להצהרה אפשרית מטעמה בבג"ץ שלפיה יש עדיין סיכוי שבן גביר ישוב לפעול בגבולות הדין ולפיכך יש לדחות את העתירות – יהיה ערך רב מאוד מבחינתו
לכן, בהרב-מיארה משמרת את האפשרות שעד למועד הדיון שייקבע בבג"ץ, השר הסורר יחזור בו ממהלכיו וירסן את התערבותו בעבודת המשטרה.
זוהי תקוות שווא, כמובן. לבן גביר אין כל כוונה לסגת, אלא רק להגביר. תגובתו להודעת היועצת אתמול מוכיחה זאת:
"מדובר בניסיון מובהק של פקידה עבריינית לבצע הפיכה שלטונית וסחיטה באיומים נגד נבחר ציבור מכהן. עליי איומים לא עובדים. הדיפ סטייט לא יסחט כאן נבחרי ציבור, ואני אומר בצורה ברורה: ליועמ"שית אין שום סמכות להדיח שרים שקיבלו את המנדט מהעם".
ליועצת אכן אין סמכות להדיח שרים, אבל לבג"ץ יש ויש. העתירות שהוגשו באוגוסט 2024 ממוקדות בדרישה שראש הממשלה יעשה שימוש בסמכות הנתונה לו לפי חוק יסוד הממשלה, ויפטר את בן גביר מכהונתו. העילה היא הפרה נמשכת של הדין מצד השר, והתערבות בלתי חוקית בעבודת המשטרה על כל רבדיה.
בהתאם לטענת העותרים, סמכותו של ראש הממשלה לפטר שרים – שהיא סמכות רשות שבשיקול דעת – הופכת לסמכות חובה בנסיבות מסוימות, והנסיבות הנוכחיות מוליכות בדיוק לשם.
בהתאם לטענת העותרים, סמכותו של ראש הממשלה לפטר שרים – שהיא סמכות רשות שבשיקול דעת – הופכת לסמכות חובה בנסיבות מסוימות, והנסיבות הנוכחיות מוליכות בדיוק לשם
זו אותה לוגיקה שבעטיה בג"ץ פסק בשנת 1993 כי חובה על ראש הממשלה דאז יצחק רבין לפטר את השר אריה דרעי ואת סגן השר רפאל פנחסי; ושוב ב-2023, אז נפסק כי חובה על נתניהו לפטר את דרעי מכהונת שר.
הפסיקות המוקדמות, המוכרות יותר כהלכת דרעי-פנחסי, עסקו בנסיבות של כתב אישום חמור שהוגש נגד השר או סגן השר, המחייבות את ראש הממשלה לפטר את השר מכהונתו.
אך ההלכה אינה שמורה רק למקרים של כתב אישום, אלא גם לנסיבות אחרות, שבהן מוצא עצמו ראש הממשלה, מבחינה משפטית, במצב של אין ברירה. ובן גביר, אם המגמה הנוכחית תימשך, עשוי להיות הבא התור.
ההלכה אינה שמורה רק למקרים של כתב אישום, אלא גם לנסיבות אחרות, שבהן מוצא עצמו ראש הממשלה, מבחינה משפטית, במצב של אין ברירה. ובן גביר, אם המגמה הנוכחית תימשך, עשוי להיות הבא התור











































































































תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנוכמה הערות:
1. יש עוד הסדר, אפילו חשוב יותר מההסדר של בן גביר, שהכפוף לו מצפצף עליו ומפר אותו בלי למצמץ. ושם לא רק שהיועצת ובגץ לא חצו את הרוביקון, הם אפילו לא מעיזים לטבול רגל באמבטיה.
2. במעשיו, בן גביר מפר באופן הכי מפורש וברור שאפשר להעלות על הדעת את סעיף 7א(א) לחוק יסוד הכנסת – שלילת אופייה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. מבחינה משפטית נטו, כבר מזמן היה צריך לסלקו מתפקידו. אבל היועצת ובגץ, כדרכם בקודש, מעדיפים לטמון את הראש בחול כמה שרק אפשר. בסוף בן גביר, באדיבותו הרבה, לא השאיר ליועצת ברירה. נראה לאן זה יילך.
3. היועצת ובגץ התעקשו שלא ללמוד כלום מהכישלון המחפיר – שהוא עובדה שקשה לחלוק עליה – של הסדר ניגוד העניינים של נתניהו, וסידרו לבן גביר הסדר מלא חורים שמאפשר לו להמשיך לעשות במשטרה בשלו, רק יותר בצנעה. כמו נתניהו, גם בזה הוא לא עמד. התחזית שלי היא שבגץ לא יסטה מדרכו הרעה, ובסוף נמצא את עצמנו במקרה הכי אופטימי עם שר משטרה שהוא שלוחה של בן גביר אבל לא בן גביר עצמו. העיוות הפורמלי ייפתר, אבל העיוות המהותי יימשך כאילו כלום. הלוואי שאתבדה.