הדין מחייב את ראש הממשלה בנימין נתניהו לפטר מכהונתה את השרה מאי גולן, משזו בחרה שלא להתייצב לחקירת משטרה שאליה זומנה כחשודה.
כמובן שאין לצפות שאכן כך יפעל נתניהו, מאחר שלראש ממשלה הנאשם בעצמו בעבירות שחיתות חמורות, אין כל יכולת לאכוף על שרי ממשלתו התנהגות ראויה בהתנהלותם המשפטית.
ואולם הן כנורמה ציבורית מתוקנת, והן כחובה משפטית מכוח הדין – על ראש הממשלה לפטר את השרה שסירבה להתייצב לחקירתה במשטרה.
התקדים הרלוונטי נעוץ בחקירתה במשטרה של סגנית השר דאז נעמי בלומנטל, בדצמבר 2002, בפרשת סיטי טאוור.
בלומנטל מימנה לחברים במרכז הליכוד שהות במלון יוקרה ברמת גן על מנת לזכות בקולותיהם בבחירות המקדימות לרשימת הליכוד. היא נחשדה – ובהמשך גם הורשעה – במתן שוחד בחירות ובשיבוש מהלכי משפט
בלומנטל מימנה לחברים במרכז הליכוד שהות במלון יוקרה ברמת גן על מנת לזכות בקולותיהם בבחירות המקדימות לרשימת הליכוד. בעקבות זאת, היא נחשדה – ובהמשך גם הורשעה – במתן שוחד בחירות ובשיבוש מהלכי משפט והדחה בחקירה.
בשונה ממאי גולן – בלומנטל התייצבה לחקירתה במשטרה, אך במסגרת החקירה בחרה בזכות השתיקה. חודשים אחדים לאחר מכן, כאשר היועץ המשפטי לממשלה דאז אליקים רובינשטיין ביקש מוועדת הכנסת להסיר את חסינותה של בלומנטל, הוא חשף בפני חברי הכנסת את תמליל חקירתה. הנה קטע מתוכו:
חוקר: "אנו רוצים שתספרי לנו למה את צריכה לשלם על כנס במלון סיטי טאוור?"
בלומנטל: "אני בחרתי בזכות השתיקה".
חוקר: "האם את מכירה את מיכה אלנקוה?"
בלומנטל: "אני בחרתי בזכות השתיקה".
חוקר: "ידוע לך ודאי שבפרשה בה את מעורבת עצורים נהגך, אבי אוסקי, שמייחס לך תכונות אימהיות וזו גם התדמית הציבורית שלך. ברור לך ששתיקתך תוביל להארכת מעצרים של אחרים, האם למרות זאת את שותקת?"
"ידוע לך ודאי שבפרשה בה את מעורבת עצורים נהגך, אבי אוסקי, שמייחס לך תכונות אימהיות וזו גם התדמית הציבורית שלך. ברור לך ששתיקתך תוביל להארכת מעצרים של אחרים, האם למרות זאת את שותקת?"
בלומנטל: "אני בחרתי בזכות השתיקה".
חוקר: "ברור לך ששתיקתך נועדה למנוע הפללה עצמית. האם זו הסיבה שאת שותקת?"
בלומנטל: "אני בחרתי בזכות השתיקה".
חוקר: "כנבחרת ציבור, כעובדת מדינה, כמנהיגה, כח"כ, כסגנית שר, האם נראה לך יאה לבחור בזכות השתיקה בחקירה פלילית?"
בלומנטל: "אני בחרתי בזכות השתיקה".
חוקר: "ספרי על התנהלותך ביום 5.12.2002 שלושה ימים לפני הבחירות לפריימריז בליכוד".
בלומנטל: "אני בחרתי בזכות השתיקה".
חוקר: "האם היית באותו יום בכנס בחדרה ובכנס בנתניה?"
בלומנטל: "אני בחרתי בזכות השתיקה".
וכך זה נמשך עוד שעה ארוכה.
דבר שתיקתה נודע בפומבי זמן קצר לאחר תום החקירה. ראש הממשלה באותה עת, אריאל שרון, לא היסס כלל: הוא שיגר אל בלומנטל מכתב פיטורים כעוס, ובו ציין כי התנהגותה "מכתימה תנועה גדולה"
דבר שתיקתה של סגנית השר בחקירתה נודע בפומבי זמן קצר לאחר תום החקירה. ראש הממשלה באותה עת, אריאל שרון, לא היסס כלל: הוא שיגר אל בלומנטל מכתב פיטורים כעוס, ובו ציין כי התנהגותה "מכתימה תנועה גדולה". בלומנטל לא שבה מאז אל הזירה הפוליטית.
החקירה שבמרכזה עומדת השרה מאי גולן, חמורה יותר מבחינה ציבורית מהפרשה של בלומנטל.
בלומנטל הייתה סגנית שר וגולן מכהנת בתפקיד בכיר יותר, של שרה; ובלומנטל טרחה והתייצבה לחקירתה במשטרה – שבה אמנם שתקה – בעוד שגולן כלל לא טרחה להתייצב לחקירתה, ובמקום זאת הופיעה שלשום (שני) באופן מתריס בדיון הארכת מעצרם של מקורביה, החשודים גם הם, בבית המשפט.
אם ראש הממשלה פיטר את בלומנטל על שתיקתה בחקירה לפני למעלה מ-20 שנה, הרי מקל וחומר שראש הממשלה חייב לפטר את גולן בגין אי התייצבותה לחקירתה כעת
המשמעות: אם ראש הממשלה פיטר את בלומנטל על שתיקתה בחקירה לפני למעלה מ-20 שנה, הרי מקל וחומר שראש הממשלה חייב לפטר את גולן בגין אי התייצבותה לחקירתה כעת.
האם מדובר רק בנורמה ציבורית או בכלל משפטי? מדובר בשאלה מורכבת, שטרם ניתנה לה תשובה חד-משמעית בפסיקה.
נקודת המוצא היא הלכת דרעי-פנחסי, שקבעה כי כהונתם של שר או סגן-שר נפסקת רק במועד שבו הוגש כתב אישום, ולא בשלב החקירה הפלילית. לראש הממשלה נתון מתחם שיקול דעת רחב ביותר בשאלת מינויים ופיטוריהם של חברי הממשלה.
ואולם, בנסיבות מסוימות, סמכות שבשיקול דעת הופכת להיות סמכות שבחובה.
כך היה בפרשות של אריה דרעי ורפאל פנחסי, כאשר נקבע כי ראש הממשלה דאז יצחק רבין מחויב להעבירם מכהונתם כשרים נוכח העמדתם לדין פלילי, וכך גם בעניינו של דרעי בינואר 2023, אז נקבע כי ראש הממשלה נתניהו מחויב לפטר את דרעי מהממשלה, נוכח הרשעתו בפלילים בפעם השלישית, חודשים אחדים קודם לכן.
המקרה של גולן איננו רק מקרה שבו מתנהלת חקירה פלילית נגד חבר הממשלה. כאן נוסף נתון נוסף, והוא הימנעותה של גולן מלהתייצב לחקירתה באזהרה.
לכאורה, גולן עושה שימוש בחסינותה הפרלמנטרית על מנת לחמוק מהחקירה המשטרתית, מאחר שנוכח חסינות זו, המשטרה אינה יכולה לעכב או לעצור אותה לצורך ביצוע חקירה – וזאת בשונה מכל חקירה פלילית אחרת נגד אזרח מן השורה.
עם זאת, החסינות אינה מיועדת לפטור חבר כנסת או שר מחקירה במשטרה. למעשה, החסינות אינה חלה על שלב החקירה, והשימוש שגולן עושה בחסינות זו אינו כדין.
החסינות אינה מיועדת לפטור חבר כנסת או שר מחקירה במשטרה. למעשה, החסינות אינה חלה על שלב החקירה, והשימוש שגולן עושה בחסינות זו אינו כדין
"אמת נכון הדבר", כתבו שופטי בית המשפט העליון בפסק הדין בערעורו של דרעי בשנת 2000, "שגם לאיש ציבור, ואפילו הוא שר, המואשם בפלילים, נתונה זכות שלא לשתף פעולה עם המשטרה ולא למסור לה את גרסתו, ומבחינת דיני הראיות דינו של שר הוא כדין כל אדם.
"עם זאת, לא כל מה שכל נאשם רשאי לעשות, נאשם שהוא איש ציבור צריך לעשות, אפילו יש בליבו על המשטרה. מבחינת דיני הראיות, ודאי שאין להתייחס לשתיקתו של דרעי אחרת, ביתר חומרה, מלשתיקתו של כל נאשם אחר; אך עם זאת יש לזכור, שהיותו של נאשם איש ציבור אינו מקנה לו כל פריבילגיה".
מי שהבינה זאת היטב הייתה סגנית השר פאינה קירשנבאום, שנחשדה גם היא בביצוע עבירות פליליות במסגרת חקירת פרשת "ישראל ביתנו", בשנת 2015.
גם קירשנבאום שמרה על זכות השתיקה בחקירתה, אך במקביל הודיעה כי לא תתייצב יותר לעבודתה במשרד הפנים, וכי בכוונתה לפרוש מהחיים הפוליטיים ולא להתמודד עוד בבחירות לכנסת.
"מקובל עליי כי כאשת ציבור, לבחירה בזכות השתיקה משמעויות והשלכות רבות", היא הודיעה לאחר חקירתה, "לפיכך החלטתי שלא לרוץ בבחירות הבאות, לצאת מהחיים הציבוריים ולהשקיע את זמני בהגנה על חפותי כמו גם בשיקום משפחתי".
"מקובל עליי כי כאשת ציבור, לבחירה בזכות השתיקה משמעויות והשלכות רבות. לפיכך החלטתי שלא לרוץ בבחירות הבאות, לצאת מהחיים הציבוריים ולהשקיע את זמני בהגנה על חפותי כמו גם בשיקום משפחתי"
העתירה להדיח את קירשנבאום מיידית מכהונתה נדחתה, אך השופט נעם סולברג הדגיש בפסק הדין כי כך הוחלט רק בשל הנסיבות המיוחדות ששררו בעניינה – ובראשן בחירתה להדיר את רגליה מעבודתה המיניסטריאלית והחלטתה לפרוש מהחיים הפוליטיים.
"על רקע הדברים הללו, כשח"כ קירשנבאום הודיעה בשער בת רבים כי אין בכוונתה לאחוז בזה (בכהונת סגנית שר) וגם מזה (זכות השתיקה) לא להניח את ידה, הרי שנסיבות העניין דנן אינן מתאימות לדיון ולהכרעה בשאלת נפקותה של בחירת איש ציבור לדבוק בחקירתו בזכות השתיקה".
שיתוף פעולה עם משטרת ישראל הוא בגדר חובה בסיסית החלה על כל אזרח, ובראש ובראשונה על נבחרי ציבור. כמובן שאין לפגוע בזכותו של נבחר ציבור, החשוד בביצוע עבירה פלילית, לשמור על שתיקה בחקירתו ולהימנע מהפללה עצמית.
אך זכות זו נתונה לו במישור הפלילי. במישור המשפט הציבורי, אין לו זכות להמשיך להחזיק בכהונתו הציבורית, כאשר הוא נוהג כך.








































































































תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנוכשהפרקליטות והמשטרה משתמשות בטכניקות של סחיטה ואיומים על קרוביה ועל אימה של השרה, ממש כפי שבוצע במשפט נתניהו, במטרה להניע עדי שקר ועדי מדינה, הרי סירובה של השרה חשתף פעולה עם טכניקה נלוזה זו הוא מאבק עבור כולנו. אם למשטרה יש הוכחות על שוחד, אז שתתכבד ותגיש כתב תביעה לבית משפט. סביר להניח שלמשטרה אין שום הוכחות, אלא בקשת חקירה של יריב פוליטי כולשהו.
קודם כל לפני דיםטר שיצחק אמיתי גם הוא צריך להתפטר מדוע אילץ את חברי הועדה דיתמו לו אישור שהכל בסדר הגג שהיה צריך להרוס ולא הרס הזה עשה מעשה אסור לחלוטין אז הוא יתפטר .היועצת המשפטית הבן שלה גנב אפוד מדוע חשוב נעשה כלום נגד הב דחה והיא ארגמה לו עורך דין ומה עם התלונה משדה תימן זצלמומופגעו הכל החיילים ןנם עוד נשפטים על מה שלא היה. מי צילם שחעמטד חגים רוצים צדק קודם בשמאל תעשו ניקוי אורות של פשעים שכל הנבחרים שלכם מבצעים מכדי עברינות ןהיועצת מתעלמת היא פוטרה ועד היא יושבת בממשלה כי הבג"צ מונע ביבי לא לפטר אותה ביבי תלך איתם ראש בראש שיעשו נקיון. רק אז יעשה מה שיידרש.אבל לא אנחנו תמיד צריכים להיות צדיקים השמאל כל הזמן עושה עבירות דיענדו !
נראה אותכם פעם אחת עושים כתבה ללא הקשר ישיר או עקיף לשם נתניהו, אולי אז יקיו ברצינות את מה שאתם כותבים.
ומציע שתתייעצו משפטית אם מה שאתם קובעים כחוק ודין הוא נכון ולא משאלת לב חסרת בסיס.
נראה שאתם משכנעים רק את המשוכנעים ממילא ושזה מגיע לבחירות אתם מבינים שהמשוכנעים הם מיעוט הולך ונעלם וכאן זה המקום להזכיר את ביבי שנכנ, מהדת הראשית
כל מילה שכתובה פה נגועה בפוליטיקה קפלינאית טבולה ברוע בשקרים וברוטב שינאת חינם מטורללת.. נתניהו אשם ב"שחיתות נוראית"??? איזה בלוף !!! המישפטים שלו הם זבל פוליטי ולא יותר!!לגבי מאי גולן . הבחורה טובה מוכשרת ובעיקר ימנית גאה מה שמזמין בשבילה צרות ותפירת אישומי סרק.טוב עשתה היא וגב טלי גןטליב שכחוק מישתמשות בחסינות של ח"כ . היחיד שלא עשה זאת זה נתניהו כי רצה להוכיח את השקרים המכןערים נגדו אבל לדעתי טעה ובגדול .לשמאל מקפלן האמת לא חשובה . רק השיגעון והשינאה ליהודים ימנים טובים ככה כפשוטו!