נושא
חצבת

"צריך לשתף פעולה עם האשפוז החרדי המחתרתי"

חשיפת מערך האשפוז הביתי המחתרתי לחולי קורונה חרדים מעוררת תגובות מפתיעות ● חולים כרוניים מדווחים כי הם חוששים להגיע לבתי חולים בעידן הקורונה, ואינם מקבלים את הסיוע הדרוש להם בביתם ● במקביל, מומחים קוראים למדינה לאמץ את המודל החרדי הסודי - במקום להילחם בתופעה ● "כל העולם הולך לשם, וגם במערכת בארץ יודעים שזה מה שצריך להיות פה. חייבים להעביר את האשפוז לבתים"

עוד 1,493 מילים ו-1 תגובות

למרות החצבת: החוזרים מאומן לא יחויבו להיבדק

פרסום ראשון משרד הבריאות מזהיר את הנוסעים לאומן, אוקראינה, מהתפרצות החצבת וקורא להם להתחסן - אבל לא יחייב אותם להיבדק עם שובם לארץ ● במשרד מסבירים: כך קובע החוק הבינלאומי

משרד הבריאות מזהיר מפני הידבקות בחצבת בנסיעות לאומן שבאוקראינה – אבל אינו פועל כדי לזהות נדבקים במגפה עם שובם לארץ.

המשרד מפיץ בתקשורת קריאות להתחסן מפני המחלה, ואף מחלק באופן אישי מכתבים לנוסעים לקבר הרבי נחמן מברסלב בעיר אומן באוקראינה, בהם הוא מזהיר אותם מפני הידבקות בחצבת ומתרה בהם להתחסן.

"הנוסעים לא יחוייבו להיבדק"

במכתב לנוסעים, מאת ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, סיגל סדצקי, נכתב כי: "באוקראינה קיימת התפרצות משמעותית של חצבת… ולכן מומלץ לכל הנוסעים לאומן מתחת לגיל 57 להתחסן".

בנוסף, המשרד יאפשר לנוסעים לאומן להתחסן במנת חיסון אחת נגד חצבת בלשכות הבריאות ללא צורך בתיאום תור – בשל הסיכון הגדול שיוצרות הנסיעות.

עם זאת, ובתשובה לשאלת זמן ישראל, האם יש כוונה לחייב את החוזרים מאומן להיבדק, אומרים במשרד: "נוסעים לחו"ל לא יחויבו להיבדק עם שובם לארץ".

במשרד מסבירים כי: "נכון להיום, אין מדינה שמחייבת עדות לחסינות נגד חצבת כתנאי לכניסה לגבולותיה, וישראל פועלת על פי מדיניות בינלאומית".

40 אלף נוסעים

מדי שנה נוסעים כ-40 אלף ישראלים לחגיגות ראש השנה המתקיימות באומן. חלקם חסידי ברסלב, חלקם חרדים מחסידויות אחרות וחלקם דתיים ומסורתיים.

באזור צמחה תעשייה שלמה של תיירות ולפי פרסומים שונים – גם של תיירות מין. ההסכמה על פיתוח התיירות באומן הייתה אחד ההישגים שבהם התהדר ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בנסיעתו האחרונה לאוקראינה.

לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי, אוקראינה נמצאה ב-2018 במקום השני בעולם במספר הנדבקים בחצבת, וגם בשיעור הנדבקים כאחוז מהאוכלוסייה.

ישראל נמצאה אשתקד במקום השישי בעולם בשיעור הנדבקים, ובמקום הראשון מבין במדינות המפותחות, אף כי השנה חלה ירידה בהיקף החצבת בישראל.

גורמים במערכת הבריאות טוענים שהחצבת הגיעה לישראל ממזרח אירופה, בעיקר מאוקראינה. בהשוואה בינלאומית, בישראל יש שיעור נמוך יחסית של אנשים וילדים שאינם מתחסנים, אבל "כיסים" גדולים ומרוכזים של סרבני חיסונים, בעיקר בקרב האוכלוסייה החסידית, ובין השאר גם בחסידות ברסלב.

בחצי השנה האחרונה חל שינוי בנושא, עקב פסיקות של רבנים ומבצעי חיסונים, ושיעור המחוסנים בקרב החסידים נמצא בעליה. מבצעי חיסונים התקיימו גם בקהילות חרדיות ברחבי העולם, בהם הקהילה החסידית הגדולה במונטריאול.

עוד 302 מילים

לראשונה מזה שנתיים: שבוע ללא נדבקים בחצבת

פרסום ראשון בשלושת החודשים האחרונים חלה ירידה הדרגתית במספר ההידבקויות בחצבת ● עמותת "מדעת": "אנחנו מקווים ששיא המגיפה מאחורינו, אבל מוקדם לדעת" ● "החשש העיקרי שלנו נוגע לפתיחת שנת הלימודים בשבוע הבא - והנסיעות לאומן בראש השנה"

השבוע שעבר היה השבוע הראשון מאז שהתפרצה מגיפת החצבת בישראל לפני כשנתיים, שבו לא נרשמו הידבקויות חדשות במחלה. כך עולה ממעקב זמן ישראל ועמותת "מדעת" אחרי הדוחות האפידמיולוגיים של משרד הבריאות בנושא.

לפי הנתונים, בשלושת החודשים האחרונים, מאז יולי 2019, חלה ירידה הדרגתית במספר ההידבקויות השבועיות, מכמה עשרות (ובשבועות מסוימים אפילו מאות) נדבקים חדשים בשבוע, לנדבקים בודדים בשבוע.

"בחודשים האחרונים התבצעו בקהילות מקומיות שבהן נמצא שיעור גבוה או כללי של לא מחוסנים – בעיקר במגזר החרדי, אבל לא רק בו – מבצעים וולונטריים גדולים של חיסונים", אומרת אדווה לוטן, מנכ"לית "מדעת". "חצבת זקוקה ל'כיסים' של לא מחוסנים כדי להתפשט, והכיסים האלה נפגעו".

מבצעי החיסון התבצעו ביוזמת לשכות בריאות מקומיות, בעזרת מתנדבים ומרפאות חיסון ניידות, ובסיוען של הקהילות עצמן (לעתים רק שינוי גישה).

הרבה מהקהילות שהתחסנו היו בירושלים, העיר עם מספר הנדבקים הגבוה בארץ, בפער עצום מכל עיר אחרת. מבצע חיסונים גדול התבצע גם בקהילה שמסביב לביה"ס הדמוקרטי בפרדס חנה, שם היה ריכוז גדול של לא מחוסנים.

עם זאת, ב"מדעת" מזהירים מכניסה לאופוריה. לדברי לוטן: "אנחנו מקווים ששיא המגיפה מאחורינו, אבל עדיין מוקדם לדעת.

"חלק גדול מהחשש שלנו נוגע לשני אירועים שיערכו בקרוב: פתיחת שנת הלימודים בשבוע הבא, והנסיעות לאומן שבאוקראינה בראש השנה. נראה מה יקרה בשני האירועים הללו.

"המסר החשוב ביותר הוא שכל מי שלא חוסן ושיכול להתחסן חייב להמשיך להתחסן".

מנכ"לית עמותת מדעת, אדווה לוטן (צילום: פליקס לוטן)
מנכ"לית עמותת מדעת, אדווה לוטן (צילום: פליקס לוטן)

מנתוני ארגון הבריאות העולמי, שפורסמו לראשונה בזמן ישראל, עולה כי ישראל נמצאה ב-2018 ובתחילת 2019 במקום השישי בכל העולם ובמקום הראשון מבין המדינות המפותחות במספר הנדבקים בחצבת ביחס לגודל האוכלוסייה.

זאת, למרות שיעור מתחסנים גבוה, ובשל ריכוז גדול של קהילות צפופות של אוכלוסייה בלתי-מחוסנת.

למרות זאת, החוק והרשויות בישראל אינם מחייבים ילדים להתחסן נגד חצבת, בניגוד למצב במדינות רבות אחרות בעולם.

חשש מהתפרצות רחבה של שפעת

בתוך כך, ב"מדעת" מזהירים מפני עלייה צפויה במספר ההדבקות בשפעת חודשים הקרובים, בשל התפרצות שפעת בחצי הכדור הדרומי ומחסור עולמי בחיסונים מפני שפעת שעלול להביא לכך שהחיסונים יגיעו השנה לישראל באיחור, כנראה רק בנובמבר. "אנחנו מקווים שבמשרד הבריאות נערכים למבצע חיסונים מהיר ויעיל ברגע שהחיסונים יגיעו", אומרת לוטן.

 

עוד 313 מילים

ישראל לא לבד מבצע חיסונים נגד חצבת בקהילה החרדית במונטריאול

מאות מילדי הקהילה החסידית באזור מונטריאול, קנדה, חוסנו נגד חצבת אחרי שנתגלו חמישה מקרי הידבקות במחלה

עיתון Canadian Jewish News מדווח כי מאות מילדי הקהילה החסידית באזור מונטריאול, קנדה, חוסנו נגד חצבת אחרי שנתגלו חמישה מקרי הידבקות במחלה בשבועות האחרונים.

במבצע, שנמשך ארבעה ימים, חוסנו כ-350 מילדי קהילת טוש החסידית במרפאות ארעיות שהקימה הרשות לבריאות הציבור. החיסונים ניתנו חינם, ומבחירה בלבד, לילדי הקהילה שפנקס החיסונים שלהם לא היה מעודכן.

עוד לפני שהוקמו המרפאות הזמניות, חוסנו כ-90%-95% מילדי קהילת טוש, אמר אייזק וייס, האחראי על הביטחון ועל בריאות הציבור בקהילה. לדבריו, ילדים לא מחוסנים לא יורשו לחזור בסתיו לבתי-הספר של הקהילה.

בשלב זה לא ידוע מי הביא את החצבת לקהילה החסידית שם, אבל ההערכה היא שהיה זה נשא ששב מביקור בניו יורק. זו ההתפרצות הראשונה של חצבת באזור מונטריאול מאז 2011.

עוד 111 מילים

חצבת התגלתה במקומות ציבוריים בירושלים, חיפה ואילת

משרד הבריאות הודיע על נוכחותם של חולי חצבת בשורת מקומות ציבוריים ברחבי הארץ, ביניהם, בין השאר, גם אוניברסיטת חיפה, ביה"ס התיכון הריאלי בחיפה והמצפה התת-ימי באילת

משרד הבריאות הודיע על נוכחותם של חולי חצבת באירועים הבאים:

  • ביום שישי ה31.5 בקהל שהגיע להצגה "רבי שרגי" או "השיפוצניקים שהתקיימה במתנ"ס נווה יעקב בירושלים בין השעות 14:30 ל-16:00.

 

  • ביום שישי, 31.05, בחוג הרב תחומי בפקולטה למדעי הרוח באוניברסיטת חיפה, בין השעות 9:00-12:00.

 

  • ביום חמישי, 30.05., בבית הספר הריאלי העברי בחיפה. כל התלמידים ואנשי הצוות שנמצאו במקום אותרו והוזמנו להשלמת חיסונים.

 

  • ביום ראשון, 02.06, בקופת חולים מאוחדת, סניף סמולנסקין בחיפה, בין השעות 8:00-12:00.

 

  • ביום  שני, 03.06, בבית קפה גרג, סניף חורב בחיפה, בין השעות 10:30-13:00.

 

  • בשבת שעברה, 1.6, במצפה תת הימי באילת, בין השעות 10:30 – 13:30.

המבקרים ששהו במקומות הללו בשעות שפורטו אשר נולדו משנת 1957 ואילך ואינם מחוסנים בשתי מנות נגד חצבת מתבקשים לפנות בהקדם ובתוך 6 ימים מזמן האירוע ללשכת הבריאות הקרובה למקום מגוריהם או למוקד משרד הבריאות בטלפון *5400 על מנת לברר את הצורך בקבלת חיסון.

משרד הבריאות מבקש מהמבקרים ששהו במקומות הנ"ל, וסובלים במהלך שלושת השבועות שאחרי שהייתם בהם מחום ואחד או יותר מסימנים הבאים: שיעול, נזלת, דלקת עיניים, פריחה, להימנע מלהגיע למקומות ציבוריים (עבודה, בתי תפילה, קניונים, מסעדות, תחבורה ציבורית), לאירועים רבי משתתפים או לכל מסגרת ציבורית נוספת, כדי למנוע הדבקה של סביבתם ולפנות למרפאה או לכל מוסד רפואי אחר.

עוד 194 מילים ו-1 תגובות

חצבת בתחבורה הציבורית בחיפה

משרד הבריאות מדויע על חשיפה לחצבת בקו של המטרונית למפרץ חיפה ובקו 960 של אגד מחיפה לירושלים

משרד הבריאות הודיע היום (ב') על חשיפה לחצבת שהתגלתה בתחבורה ציבור בחיפה.

ביום רביעי, 29.5.19, התגלתה במטרונית קו 3 שיצאה ב- 11:20 מקרית ים לתחנת לב המפרץ בחיפה.

ביום רביעי,29.5.19, התגלתה חצבת בקו 960 של אגד שיצא ב-12:20 מהתחנה המרכזית בחיפה לירושלים.

משרד הבריאות ממליץ כי "כל מי שנסע בתחבורה ציבורית בקווים הללו, ושנולד משנת 1957 ואילך, ואינו מחוסן ב- 2 מנות נגד חצבת יפנה בהקדם ללשכת הבריאות המחוזית הקרובה למקום מגוריו, או למוקד משרד הבריאות בטלפון *5400 על מנת לקבל חיסון". המשרד קורא למי שנסעו בקווים הללו ואינם מחוסנים להתחסן עד שישה ימים אחרי מועד הנסיעה באותם קווים.

משרד הבריאות מבקש מנוסעים בקווים הללו שסובלים מחום, שיעול, נזלת, דלקת עיניים, פריחה, להימנע מלהגיע למקומות ציבוריים – עבודה, בתי תפילה, קניונים, מסעדות, תחבורה ציבורית ולאירועים רבי משתתפים כדי למנוע הדבקה של סביבתם.

עוד 128 מילים

אחרי מקרה נוסף של חשיפה לחצבת בתל אביב, אי אפשר להתעלם מהמציאות: התפרצות החצבת העולמית מכה בישראל חזק במיוחד ● לפי ארגון הבריאות העולמי, ישראל כעת במקום השישי בעולם במספר הנדבקים ביחס לגודל האוכלוסיה ● למרות הנסיבות המיוחדות שהביאו להתפרצות בישראל, הממשלה נמנעת מהתערבות ● משרד הבריאות בתגובה: "נוקטים בפעולות רבות"

עוד 2,880 מילים

חשיפה לחצבת בסופ״ש בכמה מוקדים בתל אביב, ובהם פסטיבל דוקאביב

משרד הבריאות מודיע כי בסוף השבוע האחרון נחשף הציבור בתל אביב לחצבת בסינמטק ובמקומות נוספים ● המבקרים ששהו באזורי החשיפה מתבקשים לפנות בהקדם למוקדים הרפואיים ● המשרד מבהיר, עם זאת, כי כעת אין כל חשש להגיע לפסטיבל

משרד הבריאות הודיע היום (שלישי) כי בסוף השבוע האחרון נחשף הציבור לחצבת בכמה מוקדים בתל אביב:

  • ביום שישי,24/05/2019, בין השעות 14:00 – 11:00 בלובי ומשרדי סינמטק תל אביב.
  • ביום שישי,24/05/2019, בין השעות 19:30 – 14:30 בלובי מלון סינמה ברחוב זמנהוף 1, תל אביב.
  • ביום שישי,24/05/2019, בין השעות 21:00 – 17:30 מסעדת "דלידה", רחוב זבולון 7, תל אביב.
  • ביום שישי,24/05/2019, בין השעות 00:00 – 19:30 סינמטק תל אביב, פסטיבל דוק אביב.
  • ביום שבת,25/05/2019, בין השעות 23:00 – 18:00 סינמטק ת"א, לובי ואולם מספר 1, מסעדת ג'ויה שבמתחם הסינמטק.

לפי הודעת משרד הבריאות, מבקרים ששהו במקומות אלו, ואשר נולדו משנת 1957 ואילך ואינם מחוסנים בשתי מנות נגד חצבת, צריכים לפנות בהקדם ובתוך 6 ימים מהחשיפה ללשכת הבריאות הקרובה.

בנוסף, מי שמגלה סימנים של חום וכן שיעול ו/או נזלת ו/או דלקת עיניים ו/או פריחה – עליו להימנע מלהגיע למקומות ציבוריים, ובכלל זה מקום עבודה או תחבורה ציבורית — ולפנות לקבלת טיפול רפואי רק בתיאום מראש.

הופעת הסימנים למחלת החצבת אינה מידיית, והמחלה עלולה לפרוץ תוך 21 ימים מיום החשיפה.

עם זאת, משרד הבריאות הבהיר כי אין מניעה להגיע להקרנות הפסטיבל השבוע, שכן כבר אחרי שעתיים, אין כל סכנה לחשיפה באזורים בהם היתה חשיפה קודם לכן לחצבת.

עוד 185 מילים

"מחסור בחיסוני חצבת בקופות החולים"

משרד הבריאות דוחק בתושבי המדינה להתחסן בגלל התפרצות החצבת בארץ ובעולם, אבל אנשים שהגיעו לקופות החולים להתחסן מספרים שהחיסונים אזלו ושהם התבקשו להשיג אותם לבד ● משרד הבריאות: "רוב המשאבים הוקצו לחיסון ילדים"

משרד הבריאות קורא לחסן ילדים מפני חצבת: "התפרצות עולמית של המחלה"

"מקרי התחלואה מופיעים בעיקר בקרב ילדים שאינם מחוסנים - כל הילדים צריכים להתחסן", נאמר בהודעת המשרד ● בנוסף, משרד הבריאות ממליץ שלא לנסוע למספר מדינות בהן התפרצות המחלה גבוהה, ובכלל זה אוקראינה וגיאורגיה ●

משרד הבריאות הגיב הבוקר (שלישי) לתופעת ההתפרצות העולמית של מחלת החצבת וקרא לאזרחי ישראל שטרם התחסנו מפני המחלה להתחסן ולחסן את ילדיהם בהקדם.

"לאחרונה מתרחשת התפרצות עולמית של מחלת החצבת, ובכלל זה במדינות שלרוב נקיות מחצבת, כמו ישראל, נאמר בהודעת משרד הבריאות. "זאת, בשל ירידה בשיעורי ההתחסנות מחלק מהמדינות. למעלה מ 70% ממקרי ההידבקות התרחשו בקרב ילדים".

"אוכלוסיית הילדים נמצאת בעדיפות עליונה לחיסון  – כל הילדים צריכים להתחסן במנה ראשונה בגיל שנה ובמנה שניה בכתה א'. ילדים שלא חוסנו עד היום  – חשוב שימהרו להתחסן".

"לגבי אוכלוסיית המבוגרים: מעל 85% מהמבוגרים מוגנים מפני חצבת, אם בגלל שקיבלו חיסון ואם בגלל שנחשפו למחלה בעבר, ולכן אין דחיפות במתן חיסון. ועם זאת, מומלץ לכל אדם שנולד בשנים 1957-1977 לקבל שתי מנות חיסון מפני חצבת".

הודעת המשרד אף הזהירה את מי שמיועד לבקר במספר מדינות, בהן אוקראינה וגיאורגיה, והמליצה שלא לבקר במדינות אלו אם אין בכך צורך.

"ציבור הנוסעים לאוקראינה, גיאורגיה, מדגסקר, אלבניה וליבריה נדרש להקפיד במיוחד על היותם מחוסנים נגד חצבת, מאחר שמדינות אלה הן בעלות שיעורי התחלואה הגבוהים ביותר. משרד הבריאות ממליץ למתכננים לנסוע למדינות אלה לשקול שנית אם מדובר בנסיעה נחוצה".

4,115 מקרי חצבת בישראל, 1,403 מהם בירושלים

ארגון הבריאות העולמי הודיע בחודש שעבר כי חלה ירידה בשיעורי ההתחסנות במספר מדינות בעולם. בארץ, מאז התפרצות החצבת לפני כשנתיים, אותרו לפחות 4,115 מקרים של ישראלים שנדבקו בחצבת. כ-900 מקרים אותרו מאז תחילת 2019.

לפי נתוני משרד הבריאות, אותרו בירושלים 1,403 מקרים של הידבקות בחצבת. חלק גדול מהתפרצויות החצבת אירע ביישובים עם אוכלוסיה חרדית גדולה. בבית שמש נדבקו במחלה 420 מקרים, בצפת 276, בביתר עילית 230 ובבני ברק 210, יותר מאשר בכל יישוב אחר בישראל.

עוד 255 מילים
סגירה
בחזרה לכתבה