בימים האחרונים ראש הממשלה בנימין נתניהו, סביבתו הקרובה ומפלגת הליכוד העלו הילוך ב"מלחמה" שהם הכריזו על ה"דיפ סטייט" – אותו גוף מסתורי שפועל לכאורה במחשכים על מנת "להפיל את ממשלת הימין", כהגדרתו המביכה של ראש הממשלה.
הגברת הווליום של המאבק בתמנון הדיפ סטייט אינו מקרי. הרעש הזה ילך ויגבר ככל שנתקרב למועד הבחירות. זו אסטרטגיה, שהמטרה שלה אחת ויחידה: להפוך כל ביקורת על ראש הממשלה, על שרי הממשלה או על בעלי תפקידים בכירים מטעם הקואליציה בשירות הציבורי לבלתי לגיטימית. ועל הדרך לרוקן את המושג "שלטון החוק" מכל משמעות.
הדיפ סטייט. אילוסטרציה (צילום: יצירת AI)
שהרי אם השופטים, הפרקליטות, העיתונות החופשית, האקדמיה וגופי החברה האזרחית הם כולם חלק ממין דיפ סטייט משולח רסן וחסר מעצורים – כפי שחוזרים וטוענים מדי ערב בערוץ 14 – מי יוכל בכלל למתוח ביקורת על השלטון? מי יוכל לרסן את בעלי השררה ולמנוע מהם לנצל את כוחם לתועלתם?
הנה שלוש דוגמאות בולטות מהיממה האחרונה בלבד להפקרות שהולכת ומתפשטת בישראל:
השחיתות באשקלון
קוראי זמן ישראל לא הופתעו לקרוא הבוקר, שראש העיר שנעצר בחשד לגניבת כספי תרומות וקבלת שוחד הוא תומר גלאם, ראש עיריית אשקלון מטעם הליכוד.
אבנר הופשטיין חשף בשנה האחרונה בסדרה של תחקירים שפורסמו בזמן ישראל כיצד תרומות שהועברו לאשקלון במסגרת הסיוע לתושבים בעקבות הנזקים שספגה העיר במלחמה "נעלמו" באורח פלא, כשראש העיר מסרב למסור פרטים לגבי היעד שלהם והקריטריונים לחלוקתם.
הופשטיין גם חשף בזמן ישראל את שערוריית האקו-פארק באשקלון – מתחם שהעירייה העבירה לידי חברה פרטית, ונערכו שם מכרזים פגומים והעברות כספים מפוקפקות לכאורה בהיקף של מיליוני שקלים.
אם העיתונות, המשטרה והפרקליטות לא יוכלו לפעול בחופשיות וללא משוא פנים, ואם כל ביקורת על בעלי תפקידים מטעם מפלגת השלטון יוגדרו מייד כ"דיפ סטייט" – מי בדיוק יעצור את ההפקרות הזו בניהול כספי ציבור?
בג"ץ בן גביר
וגם זה קרה הבוקר: שופטי בג"ץ (בית הלורדים של הדיפ-סטייט על פי ערוץ 14) הוציאו הבוקר צו על-תנאי המורה לראש הממשלה בנימין נתניהו לנמק מדוע לא ידיח את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר בשל התערבותו הבוטה בעבודת המשטרה.
בדרך לדיון בעתירות החליטו השופטים להרחיב את הרכב השופטים בעתירה הנפיצה הזו לתשעה. בן-גביר עצמו הזדרז להודיע: "אין לכם סמכות. לא תהיה הפיכה".
היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה (שגם היא, כמובן, סומנה מזמן כחברה מרכזית ב"דיפ סטייט" המסתורי) כתבה בחודש שעבר לשופטי בג"ץ כי "בן גביר מנצל לרעה את תפקידו כדי להשפיע באופן פסול על פעילות משטרת ישראל בתחומים הרגישים ביותר של אכיפת חוק וחקירות ופוגע בעקרונות הדמוקרטיים הבסיסיים".
ראשי סיעות הקואליציה כבר קראו לראש הממשלה לא לציית לבג"ץ אם הוא יחליט לקבל את העתירות נגד בן גביר. מבחינתם – כך נראה – המשטרה לא שווה אם הם לא שולטים בה, והשלטון המקומי לא שווה אם נציגיהם לא יכולים לעשות בכספי הציבור ככל העולה על רוחם.
פרשת בצלאל זיני
וגם זה מטריף הבוקר את תומכי הממשלה ומוכיח לשיטתם את קיומו של הדיפ סטייט: אתמול בערב הותר לפרסום כי בצלאל זיני, אחיו של ראש שב"כ דוד זיני, נמנה על 16 חשודים בפרשה של הברחות לרצועת עזה.
הבוקר הגישה פרקליטות המדינה כתבי אישום נגד 12 מהחשודים, כששאר כתבי האישום אמורים להיות מוגשים בימים הקרובים.
הבוקר הגישה פרקליטות המדינה כתבי אישום נגד 12 מהחשודים, כששאר כתבי האישום אמורים להיות מוגשים בימים הקרובים
בצלאל זיני נחקר בחשד שהבריח לרצועת עזה סיגריות תמורת בצע כסף. המשמעות הפורמלית של חשד כזה הוא "סיוע לאויב בזמן מלחמה". צריך להסביר שהסיגריות המוברחות נמכרות לאנשי חמאס, והם מוכרים אותם לאוכלוסייה במחיר מופקע. השליטה במסחר בסיגריות מאפשרת לחמאס להתבסס כלכלית.
בצלאל זיני נעצר בפרשה כבר לפני שבועיים וצפוי להישאר במעצר לפחות עד מחר. בשל העובדה שאחיו הוא ראש שב"כ, בצלאל זיני נחקר במשטרה ולא בשב"כ. כן, באותה משטרה שכלפיה נטען שהיא הופכת תחת בן גביר למשטרה פוליטית.
חלק מהחשודים בפרשה הסבוכה – העוסקת בהברחות בהיקף של מיליונים – עצורים כבר יותר מחודש. הרב יוסף זיני – אביו של החשוד ושל ראש שב"כ – טוען מעל כל במה אפשרית שמדובר בתוכנית זדונית שמטרתה היא לפגוע לא בבצלאל זיני אלא באחיו, ראש שב"כ.
כל מי שמאמינים עכשיו בתיאוריית הקונספירציה של הדיפ סטייט מתבקשים בעצם להאמין שמאחורי הקלעים חברו להם כעת חוקרי משטרה מושחתים, פרקליטים משולחי רסן ועיתונאים מופקרים מ"ערוצי התבהלה" – והחליטו יחד להפיל על אחיו של ראש שב"כ (ועל הדרך גם על 15 אנשים נוספים) תיק של הברחות לעזה, וכל זה על מנת לפגוע איכשהו במעמדו של ראש שב"כ עצמו.
נכון שזה נשמע מופרך לחלוטין? ביקום המקביל של הליכוד ושל ערוץ 14 זה כרגע הסיפור החדשותי המרכזי בישראל.